BL: A városban azt beszélik, van esélyünk! – Turi Géza

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.10. 08:01
null
Turi Géza (balra) meglátogatta a szállodában honfitársait, és az FTC kapusedzőjével, Balogh Tamással is elbeszélgetett
Rövid kalandnak indult, ám immár 17 éve a Feröeren él Turi Géza, a Zalaegerszeggel 2002-ben bajnoki címet szerző kapus. A Klaksvík kapusedzője szerint megnehezíthetik a Ferencváros dolgát.

 

– Hogy készülnek, megszorítják a Fradit?
– A városban azt beszélik, van esélyünk! – felelte lapunknak Turi Géza, aki a vasárnapi megérkezésünket követően azonnal a szállodába sietett, hogy üdvözölje honfitársait. – A kisebb méretű pálya előnyünkre válhat, és ha tudjuk játszani a saját kis játékunkat, szoros mérkőzést játszhatunk. Az elmúlt időszakban megmutattuk, nemzetközi szinten is megálljuk a helyünket.

– Mekkora előny, hogy a Klaksvík lendületben van, míg a Fradi edzőmeccseket játszott csupán?
– Láttam mindegyik mérkőzésüket. Úgy tűnt, be voltak még rozsdásodva. És az összeszokottság hiánya is látszott. Úgy láttam, az elmúlt évihez képest megváltozott a játékuk. Varga Barnabás érkezésével sokkal több a beadás. Legalábbis erre készülünk.

– Tényleg fatális véletlen útján kötött ki annak idején Feröeren?
– Tatabányán játszottam, amikor közölték, harminckét évesen túl öreg vagyok, kereshetek magamnak csapatot. Szóltam néhány menedzsernek, Lengyelországban és Cipruson is jártam próbajátékon, mindkét helyen megfeleltem, de az anyagi feltételek nem voltak túlzottan kedvezőek.

– És hogy jött a feröeri lehetőség?
– Egy ügynök felhívott, van-e kedvem elmenni a Feröer-szigetekre. Azt sem tudtam, merre van, de úgy voltam vele, miért ne?! Amikor megérkeztem, akkora hó volt, hogy a pályát sem láttam, de arra kértek, maradjak tíz napot, és utána döntünk. Végül olyan ajánlatot kaptam, amelyre nem mondhattam nemet. A zalaegerszegi pénzemnek két-háromszorosát ajánlották. Pluszban fizették a lakásomat, az utazásaimat.

– Sokat fejlődött az elmúlt tizenhét esztendőben a feröeri futball?
– Nem vicc, akkor néhol még bárányok is legelésztek a pályákon, azóta az összes stadiont felújították, több helyen évente cserélik a talajt. Az edzők oktatását is komolyan vették, egyre több tréner ment Dániába tanulni.

Turi Géza (balra) jelenleg a helyi önkormányzat vízminőségért felelős alkalmazottja
Turi Géza (balra) jelenleg a helyi önkormányzat vízminőségért felelős alkalmazottja

– Igaz, hogy eleinte nem tudott mit kezdeni az önre szakadt sok szabadidővel?
– Az edzések este hatkor voltak, hiszen a legtöbb játékos, edző dolgozik a futball mellett. Néhány hónappal utána felajánlották, ha akarok, négy órában én is elmehetek dolgozni, én pedig örültem, hogy lesz mivel lefoglalni magamat. Egy ablakgyárban kezdtem dolgozni, reggel nyolckor szépen becaplattam, megcsináltam, amit rám bíztak, aztán hazamentem.

– Mikor dőlt el, hogy hosszabb távra terveznek?
– Az első nyolc hónap végén a párommal abban maradtunk, ha hosszú távon tervezhetünk, és a fiamnak segítenek bölcsődét találni, szívesen maradunk. Én voltam az első a klubnál, aki hároméves szerződést kapott.

– Jelenleg mit dolgozik?
– A helyi önkormányzat vízminőségért felelős alkalmazottja vagyok. Mostanra kialakult az életem, a Klaksvík kapusedzője vagyok, mellette nyolc órában dolgozom, és hat-hét éve az utánpótlás-válogatottak kapusaival is foglalkozom.

– Mostanra az ön fia is felnőtt, és a Víkingur Göta labdarúgója. Jól megy neki a játék?
– Huszonegy éves, hatos pozícióban játszik, a helyiek szerint korosztálya legjobbja. Négyéves kora óta nevelkedik itt, nagy szívfájdalma, hogy mivel nem volt útlevele, nem tudott egyetlen korosztályos válogatottban sem pályára lépni.

– Ő is dolgozik?
– Délutánonként négy órában egy napköziben felügyelő tanár.

– Öröm hallgatni, ahogy mesél… Feröeren szeretnének megöregedni?
– A párom is megtalálta mostanra a számításait, boltvezetőként dolgozik, a fiam, és a kislányom is jól érzi itt magát, de nem tudom, meddig maradunk. Magyarországon megtartottuk a házunkat, ám ha otthon vagyunk, kerek szemekkel nézünk egymásra, miért nyomják az emberek az utakon a dudát és egyáltalán hová rohannak?! Úgy látszik, magunkba szívtuk a nyugodt, kiegyensúlyozott feröeri életritmust.

A FERENCVÁROS KERETE
Kapusok:
Dibusz Dénes, Varga Ádám
Védők:Samy Mmaee, Mats Knoester, Eldar Civic, Botka Endre, Myenty Abena, Pászka Lóránd, Ibrahim Cissé
Középpályások:Anderson Esiti, Mohammad Abu Fani, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Cebrails Makreckis, Baráth Péter, Mohamed Ali Ben Romdhane
Támadók:Kwabwena Owusu, Amer Gojak, Varga Barnabás, Adama Traoré, Tosu Kehinde Oluwatosin, Marquinhos, Lisztes Krisztián
Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov
Forrás:uefa.com

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:Mohammed Abu Fani(izraeli, Maccabi Haifa – Izrael),Baráth Péter(Debreceni VSC, kölcsön után végleg),Mohamed Ali Ben Romdan(tunéziai, Espérance – Tunézia),Ibrahim Cissé(francia-szenegáli, SM Caen – Franciaország, szabadon igazolhatóként),Halmai Ádám(Soroksár SC),Tosin KehindeOluwatosin(nigériai, Randers FC – Dánia, szabadon igazolhatóként),Cebrail Makreckis(lett-marokkói, Pirin Blagoevgrad – Bulgária, szabadon igazolhatóként),Alekszandar Pesics(szerb, Crvena zvezda – Szerbia),Varga Barnabás(Paksi FC)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:Roko Baturina(horvát, Racing Santander – Spanyolország),Katona Bálint(Kecskeméti TE),Stjepan Loncar(bosnyák, KV Kortrijk – Belgium),Varga Ádám(Kecskeméti TE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:Berényi Erik, Gágyor Domán Szilárd,Horváth Bence,Madarász Ádám,Molnár Márton, Szabó Szilárd, Takács Ádám
Kiszemeltek:Cristian Ramírez(ecuadori, FK Krasznodar – Oroszország)
Távozók:Bogdán Ádám(szabadon igazolható),Zseljko Gavrics(szerb, DAC 1904 – Szlovákia, kölcsön után végleg),Katona Máté(kecskeméti kölcsön után Soroksár),Adnan Kovacevic(bosnyák, Raków Czestochowa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként),Vécsei Bálint(szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatér(het)nek klubjukhoz:Mehdi Boudjemaa(francia-algériai, Hatayspor – Törökország),Ángelo Sagal(chilei, Gaziantep FK – Törökország)?
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk (sajtóhírek alapján):Carlos Auzqui(argentin, Colo-Colo – Chile),Iyinbor Patrick(Vasas-kölcsönjáték után Kecskeméti TE),Ryan Mmaee(marokkói-belga, Luton Town – Anglia, Trabzonspor – Törökország),Samy Mmaee(marokkói-belga, AEK Athén – Görögország, Trabzonspor – Törökország),Nagy Olivér(soroksári kölcsön után Kecskeméti TE).Kölcsön után végleg távozhatnak:Giorgi Haraisvili(grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia),Szánthó Regő(DAC 1904 – Szlovákia)

Az FTC II keretéhez tartozó és az NB II-es partnercsapatnak, a Soroksárnak kölcsönadott összes labdarúgó nem szerepelnek a felsorolásban.

SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
A bekapcsolódó klubok (29): azUEFA-országrangsor 22–51. helyezettjének bajnoka (Fehéroroszország esetében a bajnoki címétől megfosztott Sahtyor Szoligorszk helyett a bronzérmes BATE).
Júl. 11–12.Júl. 18–19.Össz.
KÍ (feröeri)–FERENCVÁROSJúlius 11.
Július 19.x–x
Ballkani (koszovói)–Ludogorec Razgrad (bolgár)Július 11.Július 19.x–x
Shamrock Rovers (ír)–Breidablik (izlandi)
Július 11.Július 18.x–x
Zalgiris Vilnius (litván)–FC Sztruga (északmacedón)Július 11.Július 18.x–x
NK Olimpija Ljubljana (szlovén)–Valmeira (litván)Július 11.Július 19.x–x
Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri)Július 11.Július 19.x–x
Raków Czestochowa (lengyel)–FC Flora Tallinn (észt)Július 11.Július 18.x–x
Partizani (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz)Július 11.Július 18.x–x
Hamrun Spartans (máltai)–Maccabi Haifa (izraeli)Július 11.Július 18.x–x
FC Urartu (örmény)–Zrinjski Mostar (boszniai)Július 11.Július 18.x–x
BK Häcken (svéd)–The New Saints (walesi)Július 12.Július 18.x–x
Farul Consanta (román)–FC Sheriff Tiraspol (moldovai)Július 12.Július 18.x–x
Slovan (szlovák)–FC Swift Hesperange (luxemburgi)Július 12.Július 19.x–x
HJK Helsinki (finn)–Larne (északír)Július 12.Július 19.x–x
FC Asztana (kazah)–Dinamo Tbiliszi (grúz)Július 12.Július 19.x–x
A győztesek továbbjutnak, a vesztesek azEurópa-konferencialigaselejtezőjének második fordulójában, a bajnoki ágon folytatják. Utóbbiak közül kettő sorsolással mentességet kap, és csak a harmadik fordulóban kapcsolódik be azEkl-selejtezőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik