FTC: Egyértelmű a célunk, tovább akarunk jutni – Adama Traoré

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.18. 07:21
null
Adama Traoré a Slovan ellen is gólra éhesen lép pályára (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros nagy erőssége lehet Adama Traoré, aki a klub századik BEK-/BL-gólját szerezve már be is írta nevét a zöld-fehérek históriás könyvébe. A klub vezetői videón mutatták meg neki, mi történt harminc éve a következő ellenfél, a Slovan stadionjának lelátóin.

 

– Tud róla, hogy jubileumi gólt szerzett a Tobol elleni Bajnokok Ligája-selejtező visszavágóján?
– Igen, mondták nekem a Fradinál – válaszolta lapunknak Adama Traoré, a zöld-fehérek 47-szeres mali válogatott támadója, aki a kazah bajnok ellen 5–1-re megnyert találkozón duplázott, első találata pedig a Ferencváros századik BEK-/BL-gólja volt. – A meccs előtt nem tudtam róla, hogy történelmi gólt lőhetek, és egyébként sem valószínű, hogy a mérkőzés hevében eszembe jutott volna. Csupán a csata másnapján mondták, hogy mérföldkövet jelentett. Boldog vagyok, hogy a sorozatban én szereztem a klub századik gólját.

NÉVJEGY: ADAMA TRAORÉ
Nemzetisége: mali
Kora:  27 éves
Posztja:  támadó
Tétmérkőzés/gól a Ferencvárosban:  2/2
Válogatottság/gól: 47/8
Piaci értéke: 3 millió euró

– A földre ereszkedve, arcát a fűbe temetve néhány másodpercig mozdulatlanul ünnepelt. MirE gondolt azokban a pillanatokban?
– Számomra fontos a hit. Hálát adtam Istennek, hogy erre az útra terelt, hogy megadatik ilyen pillanatok átélése. Feküdtem a fűben, sok minden átfutott az agyamon, öröm volt hallani a szurkolókat. Hihetetlen erőt adtak, még inkább motiváltak.

– Máris elmondhatja, hogy jó döntést hozott, amikor a nyáron elfogadta a magyar bajnok ajánlatát?
– Ebben eddig is biztos voltam. A Ferencváros nagy múltú klub, az elmúlt években rendszeresen szerepelt a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében, ez vonzóvá teszi a csapatot a külföldi futballisták szemében. Az én esetemben is így volt. Mielőtt igent mondtam volna, néhány mérkőzését megnéztem a világhálón, és miután azok is meggyőzőek voltak, nem kellett sokat gondolkodnom. A Fradi nagy egyesület, már a meccseket látva is éreztem, ha ide jövök, én is sokat nyerhetek. Jó döntést hoztam.

 

AFRIKÁBAN, ÁZSIÁBAN ÉS EURÓPÁBAN IS FUTBALLOZOTT AZ FTC MALI LÉGIÓSA
Szülővárosa egyik klubjában, a CO Bamako együttesében kezdte futballpályafutását Adama Traoré, onnan a kongói TP Mazembéhez igazolt. Afrika után Európa következett, 2018-ban a francia Metzhez került. A klub többször is kölcsönadta, 2019 januárjában az US Orléans-nak, 2020 telén pedig a szaúdi al-Adalah FC-nek. A Metzben a másodosztályban és a Ligakupában két-két alkalommal kapott lehetőséget, ezt követően, 2021 februárjában végleg hátat fordított az egyesületnek, és a moldovai Sheriffhez távozott, a Ferencváros onnan vásárolta ki a szerződéséből.

– Előző állomáshelyén, a moldovai Sheriff színeiben gólt rúgott a Bajnokok Ligája csoportkörében az Inter­nazionale és a Sahtar Doneck kapujába is, valamint gólpasszt adott a Real Madrid ellen. Melyikre a legbüszkébb?
– Három egyes vereség ide vagy oda, az Inter elleni gólomra, mégiscsak egy világhírű csapatnak lőttem. Pontosan emlékszem rá, a bal oldalról érkezett a labda szabadrúgásból az Inter kapuja elé, én pedig mindenkit megelőzve a bal felső sarokba fejeltem.

– Kinek rúgna legszívesebben gólt a Ferencváros színeiben?
– Erre most még nem tudok válaszolni. Előbb jussunk el a csoportkörig, aztán meglátjuk, kikkel kerülünk egy csoportba.

– Támadó szellemű játékos, ahogyana szakemberek fogalmaznak, abban a zónában minden poszton otthonosan mozog. Mégis, hol a leginkább?

– Szeretek a szélről indulni, de középen is feltalálom magam. A Ferencváros szakmai stábja pontosan tudja, hol nyújthatom a legjobb teljesítményt.

– Mali fővárosában, Bamakóban született, pályafutása során élt Kongóban, Franciaországban, Szaúd-Arábiában és Moldovában is. Magyarország, a magyar főváros hogy tetszik?
– Budapest gyönyörű. Korábban sohasem jártam még itt, a szerződésem aláírásakor jöttem először Magyarországra. Amit eddig láttam, nagyon tetszik, a Duna-part csodálatos. Egyelőre egyedül költöztem, július végén csatlakozik hozzám a családom, onnantól még inkább otthon érzem majd magam. Ők a legfontosabbak, mindig, mindenben támogattak, nélkülük nem jutottam volna el idáig.

– Szerdán, a Slovan elleni BL-selejtezős párharc első, Budapesten rendezendő meccsén is betalál?
– Azon leszek, de a lényeg a továbbjutás.

– Hallott a két klub közös múltjáról,a harminc évvel ezelőtti botrányos eseményekről, amikor
kommandósok támadtak rá az FTC szurkolóira a Slovan stadionjában rendezett BL-selejtezőn?

– A Fradinál beszéltek róla, sőt, készítettek nekünk egy rövid videót, hogy ne csak halljuk, hanem lássuk is, mi történt anno Pozsonyban. Egymás közt is téma volt a Slovan elleni mérkőzés jelentősége, s abban egyetértettünk, a párharc egyik mérkőzése sem lesz könnyű.

– Azért megoldható a feladat?
– A célunk egyértelmű, tovább akarunk jutni a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójába. Szerdán hazai pályán előnyt kell szereznünk a szlovák bajnok ellen, tudjuk, hogy telt ház, fergeteges hangulat vár ránk. Eddig egy meccset játszottam a Groupama Arénában, azt megnyertük, remélem, megmarad a százszázalékos statisztikám.

A HELYZETEK KIALAKÍTÁSÁVAL ÉS A GÓLSZERZÉSSEL IS KÜSZKÖDÖTT A SLOVAN

Váratlan pofonba szaladt bele a szlovák bajnokság nyitányán a címvédő Slovan. A pozsonyiak az élvonalba frissen visszajutó Podbrezová otthonában szenvedtek 2–1-es vereséget, szépítő góljukat a második félidőben csereként pályára lépő      Holman Dávid      szerezte büntetőből. A találkozót követően Vladimír Weiss vezetőedző helyett Boris Kitka másodedző nyilatkozott a hivatalos sajtótájékoztatón.

„Jól kezdtük, kézben tartottuk a mérkőzést, az első kapott gólt követően viszont visszaesett a játékunk – idézi Boris Kitkát az skslovan.com. – Sajnos a második félidőben pályára küldött cserék sem hozták azt, amit vártunk. Passzívak voltunk támadásban, nem alakítottunk ki elég helyzetet, megérdemelten veszítettünk.”

A Ferencváros következő ellenfelének bajnoki rajtját érdemes a helyén kezelni. Vladimír Weiss pihentette a Dinamo Batumi ellen hosszabbításban kiharcolt BL-továbbjutáskor pályára küldött csapatát, mind a tizenegy poszton másnak adott lehetőséget kezdőként, az első félidő nagy részében pedig a pozsonyiakra jellemző 4–2–3–1-es rendszer helyett 3–4–3-ban játszatta összeszokottnak még jóindulattal sem mondható futballistáit.

Szerdán, a Groupama Arénába tehát várhatóan teljesen más szellemben érkezik a Slovan, még ha a felkészülést kisebb botrány zavarta is meg. Az ujszo.com vasárnap arról számolt be, hogy a szlovák rendőrség drograzzia során őrizetbe vette a pozsonyiak biztonsági főnökét, akit a klub azóta menesztett is.
N. ZS.     

BL-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–SLOVAN (szlovák) – élőben az NSO-n!

Szerda, Groupama Aréna, 20 óra
Vezeti: Bengoetxea (spanyol)
Tv:  M4 Sport

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik