FTC: A visszavágón sokkal jobb teljesítmény kell – Dibusz

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.07. 19:18
null
Dibusz Dénes jobb eredményt várt a kazahsztáni meccstől (Fotó: Tumbász Hédi)
Az idegenbeli 0–0 után Dibusz Dénes tudja, a Tobol Kosztanaj ellen a továbbjutáshoz a szerdán látottaknál többre lesz szükség. De vajon megérezték-e a pályán a Ferencváros játékosai a négyórás időeltolódást?

 

–   Jó a nulla nulla idegenben?     
– Voltak nehezítő körülmények, de azért jobb teljesítményt vártunk önmagunktól – válaszolta lapunknak Kazahsztánból hazatérve Dibusz Dénes, a Ferencváros 31 esztendős, 22-szeres válogatott kapusa. – Azt azért hadd tegyem hozzá, nem magyarázatképpen, csak a tények kedvéért, hogy amíg nekünk ez volt hosszú idő és egy betegségekkel tarkított felkészülés után az első tétmérkőzésünk, ennek az egyébként is erős kazah csapat hazájában javában zajlik a bajnokság, amelyben ráadásul fordulóról fordulóra javul a formája. A mérkőzést látva, a játék képét figyelembe véve ismerjük el, sokkal több nem volt most ebben a találkozóban... A tervünk az volt, hogy már az első összecsapáson olyan eredményt érünk el, ami ha nem is eldönti, egyértelműsíti a továbbjutási esélyeket. A döntés a szerdai visszavágóra maradt.   

– A Tobol futballistái kínjukban leginkább távoli lövésekkel próbálkoztak, a legveszélyesebb léc alá csapódó labdájuknál résen kellett lennie. Készült ezekre a próbálkozásokra?     
– Az elemzések alapján láttuk, több futballistájuk van, aki távolról is bátran ellövi a labdát. Különösen akkor, ha nem férnek a kapu közelébe. Abszolút fel voltunk ezekre a szituációkra készülve, nem véletlen, hogy több ilyen próbálkozásukat is blokkolták a védőink, ha pedig rajtuk túl jutott a labda, ott voltam én. Összességében nem sok labda jutott el hozzám, egy-két lövést kellett hárítanom. Mégsem tudtunk annyira markáns futballal kirukkolni, ami győzelmet ért volna. Pedig a kazah csapat nem lepett meg bennünket semmi különössel, azt játszotta, amire számítottunk tőle. A Tobol futballistái harcoltak, küzdöttek, ha labdához jutottak, jöttek előre.

– Hátulról hogyan látta, mi hiányzott a Ferencváros támadójátékából?     
– Nem találtuk azokat a réseket, ahol meg tudtuk volna törni a védekezésüket. Tömörültek, védekeztek, nehéz volt megbontani őket. Az első félidőben volt egy szép akciónk, amelynek végén Kristoffer Zachariassen gólt szerezhetett volna, az nagy lehetőség volt. A találkozó többi részében azonban nem kerültünk olyan helyzetbe, amiből mindenképpen illett volna gólt elérni.

– A négyórás időeltolódást mennyire érzeték meg a pályán?     
– Erre nem lehet fogni az eredményt, nem is szeretnénk. Tudtuk, hogy ez vár ránk, még ha nem is sűrűn adódik egy-egy labdarúgó életében, hogy ilyen időeltolódással kell pályára lépnie. Most ezt is tapasztaltuk... A hazai mérkőzésen a négyórás időeltolódás bennünket támogat, a kazah játékosoknak kell megbirkózniuk ezzel a problémával. De ez legyen az ő bajuk.

– Hogyan küzdötték le az időzónák közötti különbséget?     
– Próbáltunk alkalmazkodni a magyar időszámításhoz. A négy óra önmagában nem sok, ám a versenysportban igenis számít. Itt minden apróságnak jelentősége van, szóval, erre nagyon oda kellett figyelnünk, hiszen a teljesítményt befolyásoló tényező. Egészen fura volt extrém időpontokban vacsorázni, felkelni. Amikor Kosztanajban már elmúlt éjfél, még nem mehettünk ágyba. Szóval, maradtunk a magyar napirendünknél.

–  A Groupama Arénában kötelező a továbbjutás?     
– Ez nem kérdés! Ez az elvárás velünk szemben, és mi sem titkoljuk a célunkat. Újra a Bajnokok Ligája csoportkörében akarunk játszani! Legrosszabb esetben az Európa-ligáéban. Bár ez most még nem jár a fejünkben. De mindig is őszinte voltam magammal, tisztában vagyok vele, a továbbjutáshoz a visszavágón sokkal jobb teljesítményre lesz szükség. Ennél itthon több kell!

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

TOBOL (kazah)–FERENCVÁROS 0–0
Kosztanaj, Központi Stadion, 8050 néző. Vezette:Bel (horvát)
TOBOL:Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarinbetov (Muzsikov, 68.) – Tosics, Zsakszilikov (Vukadinovics, 77.), Brígido (Sergeev, 64.).Vezetőedző:Milan Milanovics
FTC:Dibusz – Botka (Wingo, 77.), S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Zachariassen (Marquinhos, 62.), Vécsei (Esiti, 51.) – Tokmac Nguen, Boli (Bassey, 62.), A. Traoré.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov
A visszavágót július 13-án, szerdán 20 órától rendezik meg a Groupama Arénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik