BL: tizenegy légiós és rekorder edző – a Qarabag vár a Fradira

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 12:39
null
A Qarabag a svájci Zürich ellen harcolta ki a továbbjutást (Fotó: Getty Images)
A Ferencváros a Slovan Bratislava legyőzését követően bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójába, ahol a Qarabaggal találkozik, az egyetlen olyan azeri klubbal, amely megjárta már a BL-csoportkört. Most részletesen bemutatjuk a zöld-fehérek ellenfelét!

 

NÉVJEGY
Név: Qarabag FK
Becenév: Csődörök
Székhely: Baki, Azerbajdzsán
Alapítás éve: 1987 (Meszul, 1951)
Klubszínek: fekete-kék-fehér
Stadion: Azersun Aréna
Vezetőedző: Gurban Gurbanov
Legnagyobb sikerek: 9-szeres azeri bajnok, 5-szörös kupagyőztes

A Qarabag elődjét, a Meszult Agdam városában alapították 1951-ben, a klub jelenlegi nevét 1987-ben vette fel. 1992-ben az azeri élvonal alapítói között volt, ahol a második idényében már bajnok is lett. 1993 óta a hegyi-karabahi háború miatt nem a szülővárosában játssza a meccseit, hanem az ország fővárosában, Bakiban. 2015 óta a csapat otthonaként az Azersun Aréna szolgál, a stadion jelenleg 5800 néző befogadására képes.

A „Csődörök” becenevű együttes kilencszer nyerte meg az azerbajdzsáni első osztályt, legutóbb a 2021–2022-es idényben. Ekkor 69 pontot szerezett és 19 ponttal előzte meg a második helyen végző Neftcit. A Qarabag a bajnokság során mindössze egyszer szenvedett vereséget és a 28 forduló alatt 13 gólt kapott.

A 2022–2023-as idény augusztus 6-án, négy nappal a Ferencváros elleni BL-selejtező első mérkőzése után kezdődik, a Qarabag a Szebailt fogadja.

Az azeriek magyar csapattal még nem játszottak tétmérkőzést.

A Qarabag a nemzetközi kupaporondon évek óta meghatározó résztvevő, a 2014–2015-ös idény óta minden évben legalább a csoportkörig eljutott valamelyik sorozatban. Legnagyobb nemzetközi sikere egyértelműen a 2017–2018-as évad Bajnokok Ligájának csoportkörébe való kvalifikálás. A C jelű kvartettbe sorsolták, ahol az AS Romával, a Chelsea-vel és az Atlético Madriddal mérkőzött meg. A hat meccs alatt két pontot szerzett, az Atléticóval oda-vissza ikszelt. Az előző kiírásban az Európa-konferencialigában szerepelt, ahol második helyen jutott tovább a H-csoportból. Ebben a kvartettben egyébként a negyedik helyen végzett a Kisvárda jelenlegi selejtezős ellenfele, a Kajrat Almati. Az azeriek számára a végállomást a nyolcaddöntőbe jutásért való párharc jelentette, 6–1-es összesítéssel estek ki az Olympique Marseille ellen.

A csapat az idei BL-selejtező első körében a lengyel Lech Poznant verte meg, a második fordulóban pedig hosszabbítás után búcsúztatta a 2021–2022-es idény svájci bajnokát, az FCZürichet.

A Transfermarkt adatai alapján a keret összértéke jelenleg 14.1 millió eurót ér, ez nagyjából 30 millióval kevesebb, mint a Ferencváros. A portál szerint a legértékesebb játékosuk a 26 éves brazil szélső, Kady, 1.2 millió euróval. A játékosok közül érdemes még kiemelni a csapatkapitányt (aki az azeri válogatott csapatkapitánya is), az azeri-orosz Maksim Medvedevet, aki 2006 óta, azaz mintegy 16 éve erősíti a Qarabagot. Pályafutása során 402 mérkőzést játszott a csapat színeiben.

A klub a 27 fős keretében tizenegy légióst foglalkoztat. Három brazil születésű játékos erősíti a csapatot, Kady, Romao és Richard. Utóbbi azonban már felvette az azeri állampolgárságot és be is mutatkozott a válogatottban. Két montenegrói is a keret tagja, mellettünk még van grúz, kolumbiai, zöld-foki-szigeteki, francia, spanyol, ghánai és szenegáli játékosa is a klubnak.

A Qarabag edzője nem más, mint Gurban Gurbanov, aki az egyik legrégebb óta hivatalban lévő vezetőedző Európában. 2008 júliusa óta tölti be a pozícióját, jelenleg 5140 napja ül ő az azeriek kispadján.

A párharc első mérkőzését augusztus másodikán Bakiban, a visszavágót egy héttel később, kilencedikén játsszák, ezúttal Budapesten. Továbbjutás esetén az FTC bebiztosítja csoportkörös helyét az Európa-ligában és playoffot játszhat a Bajnokok Ligája-csoportkörért.

A párharc vesztese az Európa-liga-selejtező utolsó fordulójában folytathatja a szereplést. Az Európa-konferencialiga csoportköre már biztos a magyar csapat számára.

A Ferencváros a legutóbbi idényben az Európa-ligában, azt megelőzően a Bajnokok Ligájában jutott el a csoportkörig.

BAJNOKOK LIGÁJA 2022–2023
SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS (augusztus 3.)

20.00:Qarabag (azeri)–Ferencváros
VISSZAVÁGÓ (augusztus 9.)
20.00:Ferencváros–Qarabag (azeri)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik