Man. City: Guardiola újabb Mourinho-rekordot adott át a múltnak

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.07.16. 08:41
null
Pep Guardiola és José Mourinho egy korábbi bajnokin (Fotó: AFP)
Mint beszámoltunk róla, a Manchester City szerda este 2–1-re legyőzte az AFC Bournemouth-t az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 36. fordulójában. A találkozó a csapat 150. bajnokija volt Pep Guardiola irányítása alatt, egyúttal a 111. győzelme a spanyol menedzserrel. Ez új PL-rekord. A korábbi csúcsot José Mourinho tartotta a Chelsea-vel.

Már 2019 decemberében látszott, hogy Guardiola összehozhatja a rekordot, akkor meccsarányosan a leggyorsabb 100 győzelmet hozta össze az angol élvonalban. Az újabb mérföldkő szerda este érkezett el: a 150. meccsen a 111. siker is összejött a City kispadján. Ez hat győzelemmel több, mint a José Mourinho által tartott korábbi rekord (105/150) – nem mellékesen 74 százalékos győzelmi mutató.

Az Opta adatbankjából kiderül, Guardioláék mögött, a harmadik helyen Jürgen Klopp áll ezen összevetésben: a német szakember 92 győzelmet ért el a Liverpoollal az első 150 bajnokiján. A negyedik Sir Alex Ferguson a Manchester Uniteddel (90), míg az ötödik Sir Kenny Dalglish, aki a Blackburn Roversszel és a Newcastle Uniteddel 85 sikert ért el. Fontos megjegyezni, a Premier League-éráról van szó, Fergusonék esetében a tényleges első 150 angol bajnoki más képet fest.


Az Opta a 150. meccs apropóján egy plusz statisztikai érdekességet is megosztott Guardiola Cityjéről: a spanyol tréner az idényben már 137-szer változtatott a kezdőcsapatán, ilyen szinten még soha, senki nem rotálta a keretét a PL-ben. A második helyen egy Mourinho-csapat áll: a Chelsea legtöbb változást jelentő idényében 95-ször módosította egyik hétvégéről a másikra a kezdőcsapatát.

S ha már a csúcsoknál járunk: szerda este az is eldőlt, hogy a Premier League pontrekordere egy ideig még biztosan a Manchester City lesz. A Liverpool ugyanis kikapott az Arsenaltól, így a 2019–2020-as évadot maximum 99 ponttal zárhatja, míg a City két idénnyel korábban 100 ponttal lett bajnok.

ANGOL PREMIER LEAGUE
36. FORDULÓ
Manchester City–AFC Bournemouth 2–1
(David Silva 6., Gabriel Jesus 39., ill. D. Brooks 88.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik