Ilyen még nincs a világon: lenyűgöző stadiont építtet az angol csapat

Vágólapra másolva!
2016.11.04. 14:48
null
A Zaha Hadid stadionterve (Fotó: Zaha Hadid Architects)
Az angol National League-ben – ötödosztály – szereplő Forest Green Rovers labdarúgócsapata hivatalos honlapján közzétette az új stadionjára kiírt pályázat nyertesét. Az 1889-ben alapított Forest Green arénájára több mint ötven terv érkezett, a győztes a Zaha Hadid Architects, mely öt stadiont tervez a katari világbajnokságra. Itt sem aprózták el: lenyűgöző a tervük, a kis csapat 5000 fős befogadóképességű stadionja szinte teljesen fából készül.

„A Zaha Hadid fantasztikus stadionokat épített világszerte, az ő munkájuk a londoni olimpiai vizes komplexum, a stúdió öt stadiont tervez a katari világbajnokságra. Lenyűgöző a tervük. A különleges az benne, hogy szinte kizárólag fából készül, ehhez hasonló stadion nincs a világon. A jelenlegi stadionunk nem igazán fenntartható, bár mindent megteszünk – de a tervezésekor a környezettudatosság nem játszott fontos szerepet. Az új Eco Parkban viszont messzebb juthatunk el a környezettudatosságot tekintve, mint bárki korábban – ez lesz a világ legzöldebb futballpályája” – nyilatkozta Dale Vince, a Forest Green Rovers első embere.

A 100 millió fontos (kb. 34.5 milliárd forintos) költségvetéssel épülő Eco Parkban a stadionon kívül edzőpályákat is építenek, valamint egy sporttudományos központ is ide kerül. A park felét elfoglaló sportlétesítmények mellett irodák és könnyűipari létesítmények is lesznek itt – a tervek szerint 4000 munkahelyet teremt a projekt.

A nailsworthi csapat jelenleg a 2006-ban átadott The New Lawn stadionban játssza mérkőzéseit. A klub 1926-ban 120 fontért vette meg a Lawn Ground helyét. A régi pálya helyén felhúzott The New Lawn már hárommillió fontos költségvetéssel épült.

A Forest Green Rovers az előző idényben a 2. helyen végzett a National League-ben, ám elbukta a Grimsby Town ellen a Wembleyben a rájátszás döntőjét, most pedig vezeti a bajnokságot. A klubelnök Dale Vince az Ecotricity cég tulajdonosa, Nagy-Britannia egyik legismertebb és leggazdagabb „zöld vállalkozója.”

Angliában a fából készült lelátók képe nagyon erősen él a futballköztudatban, sajnos tragikus okból: 1985. május 11-én a bradfordi stadiontűznek 56 halálos áldozata és 265 sérültje volt. A Valley Parade-i tűzeset után megtiltották a fából készült lelátók építését. Az építészstúdió ígéri, az új stadionhoz felhasznált, különleges kezelésnek alávetett faépítmény nem jelent biztonsági kockázatot.

„Kezelt fáról van szó, megfelel a tűzvédelmi előírásoknak, a stadion teljesen biztonságos lesz. Az időjárás viszontagságait is el fogja viselni az épület, amely a lelátók fölött teljesen fedett lesz. A Tudor-kori épületek is kibírták néhány évszázadig, és a lehető legtartósabb fa lesz az, amit felhasználunk – ameddig nem áll vízben, addig kitart” – nyilatkozta a Gloucestershire Live-nakJim Heverin, a Zaha Hadid Architects igazgatója.

Az új stadion belső terve (Fotó: Zaha Hadid Architects)
Az új stadion belső terve (Fotó: Zaha Hadid Architects)
Innen indultak
Innen indultak
A mostani stadion (Fotó: Action Images)
A mostani stadion (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik