Az Arsenal csak bedarálta a Brightont, Kovácsék óriási bravúrja

Vágólapra másolva!
2013.01.26. 18:14
null
Az Arsenal harmadik góljára már nem tudott felelni a Brighton (Fotó: Action Images)
Az angol labdarúgó FA-kupa 4. fordulójában az Arsenal 3–2-re nyert a Brighton otthonában, a Kovács Jánost végig foglalkoztató, ötödik ligás Luton pedig óriási meglepetésre idegenben legyőzte a Norwichot, így szintén bejutott a legjobb 16 közé.

Az Arsenal jó előjelekkel várta a találkozót, hiszen az 1996-ban a Sheffield Unitedtól elszenvedett vereség óta 33 alacsonyabb osztályú ellenféllel vívott FA-kupa-mérkőzéséből egyet sem veszített el.

Túlzás lenne azt állítani, hogy bekezdtek a Szczesny – Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Santos – Diaby, Ramsey – Oxlade-Chamberlain, Rosicky, Podolski – Giroud kezdővel felálló „ágyúsok”. A 15. percben a lengyel kapus bravúrjára volt szükség, hogy ne kerüljön előnybe a házigazda: egy befejelt labdára Barnes csapott le, és lőtt 11 méterről kapásból a jobb alsó irányába, de Szczesny leért.

Sőt a szöglet után indított is, a villámgyors kontra végén pedig Podolski készítette elő lövésre a labdát Giroud-nak, ő pedig 18 méterről a jobb felső sarokba tekert (0–1).

A gól után azonban nem a további Arsenal-helyzetek sokasodtak, hanem a Brighton került egyre nagyobb fölénybe.

Előbb Calderon jobb oldali beadása a hálóra hullott, majd André Santos vesztett labdát saját 16-osa előtt, a beadás után azonban a Brightonban most bemutatkozó Ulloa lesről talált be.

A 33. percben így is megszületett az egyenlítő gól, jobb oldali szöglet után Barnes megelőzte a kapust, és három méterről az üres kapuba fejelt (1–1).

Az Arsenal ezzel sorozatban hetedik idegenbeli FA-kupa-mérkőzésén is kapott gólt, és ezeken az összecsapásokon az „ágyúsok” már 12. alkalommal kapituláltak.

A félidő hajrájában még egy lapos, középre tartó Barnes-lövést jegyezhettünk fel, így a szünetre 1–1-gyel vonultak a csapatok.

A második félidőben bekezdett az Arsenal, előbb Jenkinson 14 méteres, jobbról leadott életerős lövését öklözte Ankergren, majd fogta meg másodjára, az 54. percben pedig Podolski 24 méteres szabadrúgása a lécen csattant.

Az 56. percben góllá érett a nagy vendégnyomás, Diaby löbbölt középről a védők mögé, Giroud pedig előbb ballal levette, majd estében öt méterről a kapuba lőtt (1–2).

Még mindig nem jártunk egy óra játékidőnél, amikor a francia támadó már a harmadik gólját szerezhette volna meg, ám a kontra végén nem tudott betalálni.

Sokáig azonban ezúttal sem tartott a vendégek előnye, Barnes jobb oldali beadása után Ulloa csukafejesével a hazaiak ismét bevették Szczesny kapuját – ez már a második gól volt, amit az Arsenal ötösén belülről fejeltek a vendéglátók (2–2).

Negyedórával a vége előtt Giroud szabadrúgása okozott riadalmat, de a labda nem csapódott le elég hamar, majd Walcottot szerelték a 16-oson belül, mielőtt újra a francia helyzetei következtek, újabb gólt azonban még látványos ollózásából sem szerzett.

A 86. percben csak megszerezte a győztes gólt a vendégcsapat, egy szöglet után a védők csak Walcottig tudtak tisztázni, az ő távoli kísérletébe pedig ugyan még beleért egy hazai játékos, de menteni nem tudott (2–3).



Kovács Jánosék (kékben) óriási bravúrt értek el (Fotó: Action Images)
Kovács Jánosék (kékben) óriási bravúrt értek el (Fotó: Action Images)

Az ötödosztályú Luton Kovács Jánossal a kezdőjében vette fel a küzdelmet a Norwich otthonában, amely a szezonban már az Arsenalt, a Tottenhamet és a Manchester Unitedet is két vállra fektette. A Luton azonban harcosan küzdve megőrizte kapott gól nélkül a kapuját, és a csereként beálló Scott Rendell 80. percben szerzett találatával végül óriási meglepetésre kiejtette az első osztályban szereplő riválist (0–1)!

A Leicester Cityben Futács Márkó csak a kispadon foglalt helyet, miként az együttes újdonsült gólvágója, Chris Wood is, utóbbi azonban a 60. percben beállt, és újrajátszásra mentette a Hudderfield elleni párharcot – az új-zélandi támadó ötödik mérkőzésén a hatodik gólját szerezte az együttesben (1–1).

Bogdán Ádám is csak a kispadon kapott helyet a Bolton Everton elleni mérkőzésén, és bár a hazaiaknál Marvin Sordell harmadik szezonbeli FA-kupa-fellépésén már a negyedik gólját szerezte meg, David Moyes 500. tétmérkőzését Heitinga 91. percben szerzett találatával végül megnyerte a liverpooli csapat (1–2).

A Milton Keynes Dons nagy meglepetésre már a szünetre kétgólos előnybe került a QPR otthonában, sőt a hajrára 4–0-s vezetéssel érkezett. A házigazda az utolsó percekben kétszer is betalált, de ez is csak szépségtapasznak volt elég, így a harmadik ligás együttes a 4–2-es sikerrel kiejtette a Premier League sereghajtóját.

Az ötödik ligás Macclesfield Town is nagyszerűen tartotta magát, csak egy góllal kapott ki a PL-ben szereplő Wigantől (0–1), és a negyedosztályú Aldershot Town is csak a 90. percben elszenvedett találattal maradt alul Middlesbrough-ban (2–1).

ANGOL FA-KUPA
4. FORDULÓ, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Bolton (II. osztályú)–Everton (I.) 1–2
Brighton & Hove Albion (II.)–Arsenal (I.) 2–3
Derby County (II.)–Blackburn (II.) 0–3
Huddersfield (II.)–Leicester City (II.) 1–1
Hull City (II.)–Barnsley (II.) 0–1
Macclesfield Town (V.)–Wigan Athletic (I.) 0–1
Middlesbrough (II.)–Aldershot Town (IV.) 2–1
Norwich City (I.)–Luton (V.) 0–1
Queens Park Rangers (I.)–MK Dons (III.) 2–4
Reading (I.)–Sheffield United (III.) 4–0
A döntetlennel véget érő párharcokban ellentétes pályaválasztással újrajátszás következik.
KORÁBBAN KÖZÖLT EREDMÉNYEK
Millwall (II.)–Aston Villa (I.) 2–1
Stoke City (I.)–Manchester City (I.) 0–1
KÉSŐBB
Manchester United (I.)–Fulham (I.) 18.30
VASÁRNAP
Brentford (III.)–Chelsea (I.) 13.00
Leeds United (II.)–Tottenham (I.) 15.00
Oldham Athletic (III.)–Liverpool (I.) 17.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik