Szoboszlai Dominik: Feltettem a kérdést magamnak, szükségem van erre?

DOMONKOS SÁNDOR BÁLINTDOMONKOS SÁNDOR BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.11.22. 20:35
null
Bemutatják Szoboszlai Dominik Liverpoolba való eljutásának történetét (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominik már 22 évesen a magyar válogatott csapatkapitánya és az angol élvonalbeli Liverpool meghatározó játékosa. De nem volt könnyű az útja, amíg eljutott a Premier League-be, a kritikák viszont csak tovább motiválták – többek között erről is beszélt a PL-történetek legújabb, róla szóló epizódjában, melyben édesapja, Szoboszlai Zsolt, menedzsere, Esterházy Mátyás, válogatott csapattársa, Gulácsi Péter, korábbi edzői, Marco Rose és Jesse Marsch, a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp és a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is beszélt.



„A külvilágból azt éreztem, azt mondják: egy magyar srác megy a Premier League-be. Úgysem fog játszani. Nem lesz jó. Túl nagy lépés neki. Túl lassú. Ezektől viszont még erősebb leszek, és azt mondtam: Én megmutatom nekik” – hangsúlyozta Szoboszlai Dominik, aki hangzatos kijelentését a pályán nyújtott teljesítményével is alátámasztotta eddig.

Az édesapja és két társa által alapított székesfehérvári Főnix Gold FC-ben nevelkedő Szoboszlai az iskola mellett pedig kizárólag a labdarúgással foglalkozott. Szoboszlai Zsolt sokszor kemény volt vele, de Dominik később megértette, miért történt ez. Ahogy felidézte, voltak pillanatok, amikor megkérdezte magától, szüksége van-e erre.

Karrierjét viszont Esterházy Mátyással hármasban lépésről lépésre tervezték meg és hajtották végre, így került Salzburgba, majd Lipcsébe, ahonnan nyáron szerződtette a Liverpool.

A magyar válogatott csapatkapitányának 2022 novemberében megválasztott Szoboszlairól Marco Rossi elárulta, amikor Szalai Ádám bejelentette visszavonulását, segítőjével, Cosimo Inguscióval rá gondoltak mint következő kapitány.

„Nem volt nehéz tudatosítani a többi játékosban, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás. Végül ők döntöttek úgy, hogy Dominik kapja meg a kapitányi karszalagot. A magyarok sokat vártak arra, hogy hasonló ikonjuk legyen, mint Puskás Ferenc” – mondta Marco Rossi, akinek döntését igazolta Szoboszlai korábbi lipcsei edzője, Jesse Marsch is.

„Hamar láttam, amikor a válogatotthoz ment, hogy ő nemzete reménysége. De ezt Szobo is akarta. Felelősséget akart a vállán” – így az amerikai tréner.

Szoboszlai hozzáállását pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a bal alkarjára tetováltatott Steven Gerrard-idézet („A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér”), mellyel kapcsolatban Szoboszlai elmondta, ez tökéletesen illik rá.

„Tudtam, futballistaként milyen, de személyesen nem ismertem. A srác nagyon impresszív és okos. Vannak olyan emberek, akik belépnek egy öltözőbe, és egyből beilleszkednek, ő is ilyen. Talán a karizmája vagy valami hasonló miatt, de egyértelmű, hogy élvezet vele együtt dolgozni. Iyen természetes magabiztosságot, karizmát nem tudsz fejleszteni. Vagy van, vagy nincs, és neki van” – mondta már a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp, aki később hozzátette: nem gondolta, hogy ennyire jó igazolás lesz a magyar.

Korábbi edzőit viszont már kevésbé lepte meg, hogy Szoboszlai idáig jutott.

„Pontosan ott van, ahol lenni akar, de tett érte, hogy így legyen. Manifesztálta az életét, hogy olyan legyen, amilyennek elképzelte. És azt hiszem, ez teszi igazán különlegessé a legjobb játékosokat. Megtiszteltetés ilyen emberek között lenni” – fogalmazott Marsch.

„A cél most az, hogy igazi vezér legyen. A Liverpool vezetőjévé váljon. Tudom, hogy az álma vált valóra és büszke is magára, és én is az vagyok rá” – így Marco Rose, aki már az RB Salzburg U16-osainál is hasznos tanításokkal egyengette Szoboszlai útját, később pedig Lipcsében is edzője volt, de az édesapa tanácsait is megfogadta.

„Cristiano Ronaldo-szurkoló volt. Ő a példaképe. Azt mondtam neki, ne Ronaldo vagy Messi akarjon lenni, hanem legyen Dominik. Ő nem Puskás Ferenc, nem Albert Flórián. Ő Szoboszlai Dominik!” – mondta Szoboszlai Zsolt, akinek fia hangsúlyozta, nem változott meg, és nem is akar a hírnév vagy a pénz miatt, apjának pedig azt mondta, ha látja ennek a jeleit, adjon egyet az arcára, és mondja neki, hogy koncentráljon.

Szoboszlai viszont még nem érte el minden célját a Liverpoolba igazolással.

„Hogy mit hoz a jövő? Szeretnék annyit játszani a Liverpoolban, amennyit csak tudok. Trófeákat akarok nyerni. Mindegyiket. Mi vagyunk a világ egyik legnagyobb klubja, szóval csak előre tekintek, hogy ezt megtegyük” – zárta szavait Szoboszlai Dominik.

PERCRŐL PERCRE

A modul betöltése (lent) eltarthat néhány másodpercig.

A Spíler 1-en 20.00-kor kezdődő dokumentumsorozatot 23 órától a Tv2-n is vetítik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik