PL: Jordan Ayew ellen a legnehezebb védekezni

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 09:22
null
„A védő mellett úgy viszi el a labdát, hogy ellenfele azt hiszi, meg tudja szerezni” (Fotó: AFP)
A Crystal Palace ghánai csatárának, Jordan Ayew-nak a titka korábbi csapattársa szerint a robbanékonyság és a jó ütemérzék.

Érdekes összeállítást tett közzé a Premier League 2022–2023-as idényéről a The Athletic, felsorolta, mely játékosok ellen szabálytalankodtak a legtöbbet. A listát a Crystal Palace ghánai csatára, Jordan Ayew vezeti, akit 38 bajnokin 105-szer faultoltak a pálya valamely pontján. A második a Newcastle középpályása, Bruno Guimaraes (96), a harmadik James Maddison (90), a Leicester City támadó középpályása, akinek játékjogát a nyáron 46 millió euróért a Tottenham Hotspur vásárolta meg.

A szakportál elemző cikke rámutat, hogy jellemzően négy esetben szabálytalankodnak egy támadójátékossal szemben. Szándékosan, amikor máshogy nem tudják megállítani, „véletlenül”, például elkésett szereléssel, emellett a felívelt labdáknál a labdáért folytatott párharc során, valamint fellökik, miközben a labdát fedezi. Jordan Ayew mind a négy módszert mesteri szinten elsajátította, a Premier League 2018–2019-es idénye óta összesen 364-szer szabálytalankodtak vele szemben, és több alkalommal harcolt ki büntetőt, jó helyről elvégezhető szabadrúgást csapatának.

Különösen érdekes, hogy amíg más támadók (például a Manchester Cityben futballozó Jack Grealish, aki 83 ellene elkövetett szabálytalansággal a negyedik helyre került a listán) főként az ellenfél térfelén harcolnak ki szabadrúgást, Jordan Ayew rendszeresen visszazár védekezni, és saját térfelén is legalább annyira hasznosan teszi a dolgát.

„Nagyon jó testfelépítésű támadó, kiválóan fedezi a labdát – világított rá a titokra Leon Britton, Ayew korábbi csapattársa a The Athleticnek. – A védő mellett úgy viszi el a labdát, hogy ellenfele azt hiszi, meg tudja szerezni, ám az utolsó pillanatban belép elé, így sokszor akaratlanul is felborítják. Többen már félnek tőle, és egy az egyben inkább meg sem próbálják szerelni, ez pedig a legjobb csatárok egyik fő ismérve.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik