Horror jegyárak - az angol 4. ligában drágább a bérlet, mint a Barcánál

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2014.10.15. 17:30
null
Sokan tartanak tőle, hogy egyre inkább színházi lesz a hangulat a Premier League mérkőzésein (Fotó: Action Images)
A BBC 207 (176 brit és 31 külföldi) labdarúgóklub jegyárait megvizsgálva megállapította, Angliában az egyesületek addig nem foglalkoznak a szurkolók igényeivel, amíg bevételük nem csökken. Hiába ugyanis a rendszeres áremelés, a Premier League látogatottsága folyamatosan nő…

A tanulmány szerint az angol labdarúgás első négy osztályában a legolcsóbb jegyek átlaga 21.49 font. Ez az összeg 2011 óta 13 százalékkal növekedett, miközben a megélhetési költség mindössze 6.8 százalékkal. Évenként ez 4.4, illetve 1.2 százalékos növekedést jelent.

LEG, LEG, LEG

• Az Arsenal árulja a legdrágább jegyeket, 97 fontos áron. Ez 29 fonttal olcsóbb az előző szezonhoz képest, de még így is a duplája annak, amit hét másik top klub felszámol a legborsosabb árú tikettekért.
• A bérletek szintén az „ágyúsoknál” a legdrágábbak, 2013 fontért kaphatóak az éves belépők, igaz, ezekkel hét kupamérkőzés ingyen látogatható. A legolcsóbb bérlet 1014 font az Arsenalnál, de még ez is többe kerül, mint 17 másik Premier League-klub legdrágábbja.
• A legolcsóbb bérletet a Manchester City árusítja 299 fontért, ez kedvezőbb ajánlat, mint 15 másod-, 10 harmad-, négy negyed- és egy ötödosztályú klubé.
• A BBC kimutatása szerint az első négy osztályban a másodosztályú Charlton árulja a legolcsóbb bérletet (150 font), de még ez is drágább a Barcelona legalacsonyabb árú egész szezonra szóló jegyénél (103 font). Vagyis a Barcánál olcsóbban juthatunk szezonbelépőhöz, mint a négy legmagasabb angol osztály bármelyik klubjánál.

A kritikusok véleménye szerint a klubok elvesztették a kapcsolatot a szurkolókkal, és nem értik, hogy a 3.1 milliárd fontos extra televíziós bevételt miért nem a jegyárak csökkentésére fordították.

A Premier League klubjai rekordösszegű, 835 millió fontot költöttek el a nyári átigazolási időszakban (tavaly 630-at), míg a televíziós bevételek 70 százalékkal nőttek a tavalyi idényhez képest.

Egy nyári kimutatás szerint a Premier League csapatai minden megtermelt egy fontból 71 pennyt a játékosok fizetésére költenek. A meccsnapi bevétel hat százalékkal nőtt az előző szezonhoz képest, míg a legolcsóbb PL-szezonbérletek 8.7 százalékkal emelkedtek 2012 óta. Clive Efford sportminiszter szerint ez elfogadhatatlan.

„Minden olyan üzleti vállalkozás tévhitben él, amely azt hiszi, hogy a végsőkig bízhat ügyfelei hűségében annak ellenére, hogyan bánik velük – mondta Efford. – Végül minden ilyen cég rosszul jár. Ezeknek az ismeretében megkérdezném a klubokat: nagyobb élményben részesülnek a szurkolóik több pénzért most, mint öt évvel ezelőtt kevesebbért?”

A szurkolói szövetségek arra kérték a klubokat, úgy állapodjanak meg a tévétársaságokkal, hogy annak következtében olcsóbbak lehessenek a jegyárak. Ez nem történt meg, ennek ellenére az elmúlt szezonban nőtt a nézőszám: átlagosan 36 695-en látogatnak ki egy Premier League mérkőzésre.

A BBC a szigetországin kívül tíz másik bajnokság jegyárait is megvizsgálta. Sok csapat árul olcsó jegyeket (a francia Lille mérkőzéseire már 5.87 fontért be lehet jutni), de így is vannak olyan helyek, ahol több mint 100 fontot is elkérnek egy-egy találkozó megtekintéséért.

Az olasz AC Milannál hatalmas különbségek találhatóak a bérletek esetén, melyek már 163 fontért is elérhetőek, de a legborsosabb árú 3600 fontba kerül. A jegyeknél is hasonlóan nagy a differencia, van olyan tikett, amiért 298 fontot kell fizetni, ennyiből másfél szezont végignézhetünk a rossonerinél.

A Bundesliga híres arról, hogy a szurkolók érdekeit is figyelembe veszi, ha a jegyárakról van szó. A négy topklub (Bayern, Dortmund, Leverkusen, Schalke) mind árul 13 fontnál olcsóbb jegyet. Carsten Cramer, a Dortmund marketingigazgatója kizártnak tartja, hogy olyan költségeket róna szurkolóira, mint az Arsenal.

„Ha olyan árakat szabnánk meg, mint ők, elveszítenénk a szurkolóinkat – mondta Cramer. – A drukkerek a legfontosabbak számunkra, az ő érdekeiket kell előtérbe helyeznünk.”

A magas jegyárak miatt sok angol fanatikus már nem is jár a Premier League csapatainak meccsére, hanem választ magának egy alacsonyabb osztályú kedvencet, amelynek mérkőzéseit látogatja hétről hétre, PL-csapatának pedig csak televízión keresztül szurkol.

Bár a számok még nem mutatják a bajt Angliában, sokak szerint a hangulat már igen, és egyre inkább színházi lesz a találkozók atmoszférája. A klubok azonban elsősorban a bevételre koncentrálnak, és amíg az nem csökken, nem valószínű, hogy egyhamar negatív változás várható a jegyárak esetében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik