NBA: a Spurs és a Trail Blazers tizenegy meccs után kapott ki

HEGEGŰS RÓBERT ÉS GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)HEGEGŰS RÓBERT ÉS GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.11.28. 07:24
null
A Thunder megállította a Spurs nagy menetelését (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján megszakadt a San Antonio és a Portland tizenegy meccses győzelmi szériája. A Spurs az Oklahoma City Thunder otthonában szenvedett hatpontos vereséget, míg a Trail Blazers – amely a második negyedben már 16 ponttal is vezetett – a Phoenix vendégeként botlott. A Miami Heat hozta a kötelezőt Clevelandben, a vendégek klasszisa, LeBron James tizenegyedik meccsén a tizedik győzelmét aratta korábbi csapata ellen.

13 összecsapást rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján, és a 13-as szám nem is hozott szerencsét néhány csapatnak és játékosnak. A 11 győzelmes sorozatot produkáló Spurs Oklahomában, míg a Trail Blazers Phoenixben szenvedett vereséget, Chris Paul combizma és Jeremy Lin térde is megsérült – utóbbiak azért örülhetnek, hogy csapataik, a Clippers és a Rockets sima sikert arattak. A két keleti nagyágyú, a Heat és a Pacers idegenbeli győzelemmel erősítette meg pozícióját, LeBron James ismét oktatta volt csapatát. A Washingtonnal egyre komolyabban kell számolni, és a Lakers sem enged az 50%-os mérlegből. A húzóemberek sérülésétől sújtott Bulls és Grizzlies lélektanilag nagyon fontos pillanatban tudott győzni, mindez azonban nem jött össze a Knicksnek és Netsnek – a két gárda jelenleg Kelet 13. és 14. helyét birtokolja.

 

Charlotte Bobcats–Indiana Pacers 74–99

Védelmek háborúja. Az Indiana kapta a legkevesebb, a Charlotte pedig a harmadik legkevesebb pontot a szezon eddigi részében, így talán nem meglepő, hogy mindkét csapat 40% alatt maradt a mezőnyből, a Pacers három negyed után még a 30-at sem érte el.

Watson nagy estéje. A vendégek csupán 8 ponttal vezettek a negyedik negyed elején, ám ekkor beindult az eddig 6 pontot átlagoló hátvéd, zsinórban öt triplát süllyesztett el, összesen 18 ponttal és 6/7-tel zárt a vonalon túlról.

Hazai hátvédek és centerek gondban. Kemba Walker 3/17-es, Gerald Henderson 3/15-ös mezőnymutatót produkált ezen az estén, pedig ketten együtt összesen négy kinti dobást eresztettek el. A vendégek 57-43-ra nyerték a lepattanócsatát, Hibbert és Stephenson is elérte a tízet, a hazaiaktól ezt senki nem mondhatta el magáról.

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 16, Walker 15/6, Henderson 10
A Pacers legjobb dobói:
Watson 18/18, Stephenson 15, George 15/3

Orlando Magic–Philadelphia 76ers 104–95

Glen Davis és Nik Vucevic ellopta a show-t. Az idei draftosztály eddig elég gyenge, de két hátvéd, Michael Carter-Williams és Victor Oladipo kifejezetten ígéretesnek tűnik. Ma mindketten kiválóan teljesítettek, mégsem elsősorban róluk szólt a meccs, hanem a Magic két nagyemberéről. A 2011-ben a Philly által draftolt, de a Howard-cserében Orlandóba kerülő Vucevic brutális dupla-duplát (21 pont, 16 pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) szállított, Davis pedig 19 pontig jutott.

Hiányzott Spencer Hawes. A Philly centere kisebb térdsérüléssel küszködik, távollétében alacsonyabb szerkezetben játszott a 76ers. Emiatt jóval hatékonyabb volt a periméter-védekezésük (a remekül triplázó Magic csak 4 hármast dobott be), ugyanakkor a palánk alatt jókora lyukak tátongtak, amit nem bírtak el a vendégek.

A Magic legjobb dobói: Vucevic 21, Davis 19, Oladipo 18/3, Afflalo 18.
A 76ers legjobb dobói:
Young 26/6, Carter-Williams 23/9, Turner 17/3.

Boston Celtics–Memphis Grizzlies 93–100

Jó kezdés, jó cserék. Körülbelül így lehet összefoglalni a Grizzlies mai meccsét. Az első negyedet 27–13-ra hozta a kezdőötös, ezzel megadva a kellő lendületet, a kiegészítő emberek pedig felvették a ritmust: Jerryd Bayless 22 pontig jutott, Ed Davis lepattanózással, Nick Calathes játékszervezéssel (7 gólpassz), Mike Miller jó dobásokkal tolta a győzelemmel újra pozitív tartományba (8–7) kerülő Grizzliest, amelyben Kosta Koufos a dobásokat leszámítva jól helyettesítette Marc Gasolt.

Egy negyednyi előny. Jeff Green, a Celtics ásza is kiemelte meccs utáni interjújában: nem adhatnak ilyen fórokat az ellenfeleknek, különösen nem rutinos csapatoknak. Az első negyed rettenete után ő és Jared Sullinger állt a Boston élére, de mivel az egyébként erős padról ma nem jött érdemi segítség (17 pont), nem volt esélyük a fordításra.

A Celtics legjobb dobói: Green 26/3, Sullinger 23/3, Bradley 16/6.
A Grizzlies legjobb dobói:
Bayless 22/3, Conley 14, Randolph 13.

Brooklyn Nets– Los Angeles Lakers 94–99

Cserecsata. Egymás utáni napokon játszott mindkét gárda, így várható volt, hogy a kiegészítő emberek nagyobb szerephez jutnak – végül főszerepet kaptak. A sokat (és joggal) kritizált Mirza Teletovic 17 pontig, Alan Anderson 14-ig jutott a Netsben, csapatuk utolsó 9 pontját ők szerezték - de a túloldalon még náluk is voltak jobbak. Nick Young és Jordan Farmar előző este is remekelt, ma sem adták alább: ketten együtt 41 pontig jutottak, ráadásul betermeltek 9 hárompontost.

A Nets kezdőötöse nem bírta a tempót. Az idősebb játékosokból álló kezdők egyike sem dobott 40% felett, a nehéztüzérek közül Pierce 4/17-tel, Joe Johnson 6/19-cel zárt – az lett volna a csoda, ha ezt a hátrányt a cserék képesek lettek volna behozni. Pierce-nek külön rosszul eshetett a mérkőzés, ugyanis a hajrában Wesley Johnson egy iszonyatosan nagy zsákolást mutatott be rajta.


A Nets legjobb dobói:
Johnson 18/6, Teletovic 17/12, Anderson 14/9, Blatche 14.
A Lakers legjobb dobói:
Young 26/12, Gasol 21, Farmar 15/15.

Cleveland Cavaliers–Miami Heat 84–95

Jamest már nem utálják Ohióban? A hazai szurkolók „Come home LeBron!" feliratú táblákat lengettek a csarnokban, a Miami sztárja ezt megköszönte, majd 28 ponttal terhelte a clevelandi kosarat. James tizedszer győzte le volt csapatát, mióta botrányos körülmények között távozott innen – 11 mérkőzésből.

Waiters nem akar menni? A héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Cavs árulja tavalyi elsőkörös választottját, Dion Waiterst, a hátvéd ez ellen szezoncsúcsot jelentő 24 ponttal tiltakozott.

Kellenek a kispadok. A Cavs kezdőjátékosai mindössze 10 dobást értékesítettek 39 kísérletből, 26 pontot szereztek, miközben a cserék 58-at. A Miaminál a remek szezont futó Michael Beasley egymaga többet dobott, mint a kezdőként pályára lépő Bosh, Chalmers és Lewis együtt.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 24/12, Irving 16, Clark 13/9
A Heat legjobb dobói:
James 28/3, Wade 22, Beasley 17

A Detroit–Chicago keleti klasszikus presztízscsatát simán nyerte a 
Bulls (Fotó: Reuters)
A Detroit–Chicago keleti klasszikus presztízscsatát simán nyerte a Bulls (Fotó: Reuters)

Detroit Pistons–Chicago Bulls 79–99

A Chicago nagyon összekapta magát. Két napja a Jazz otthonában mélypontra jutott a Bulls, míg a Pistons viszonylag jó formába lendült az elmúlt napokban. A várttal ellentétben azonban a vendégek sokkal jobbak voltak, csapatvédekezésükkel a második félidőben szó szerint leradírozták ellenfelüket (26 pontig jutott a Pistons), támadóoldalon pedig Luol Deng és Taj Gibson vezetésével ott verték meg a Detroitot, ahol a legfájóbb: a palánkok alatt.

Rodney Stuckey, és más senki. A mostanában extra cserehátvéd ma sem lassított, de nem akadt társa. Josh Smith és Andre Drummond az utolsó 20 percben, a csapat játékának fazonszabásza, Brandon Jennings az utolsó bő 30 percben nem talált kosárba, ezzel gyakorlatilag teljesen lebénult a Pistons játéka a 2. félidőre.

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 25, Smith 13/3, Jennings 12/3.
A Bulls legjobb dobói:
Deng 27/3, Gibson 23, Snell 13/9, Hinrich 13/6, Noah 13.

Houston Rockets–Atlanta Hawks 113–84

A Hawks egyre mélyebb gödörben. Zsinórban harmadik meccsét vesztette el az Atlanta, de a látszat ellenére a mai nem volt ilyen sima. A Rockets 11 ponttal vezetett az első negyed után, de a vendégek tartották magukat, és 10 pont volt a hátrányuk a 4. negyed kezdetén. Ekkor azonban a hazaiak cseresora gyorsan lerendezte a meccset. A vereséget nem lehet egyértelműen az irányító, Jeff Teague nyakába varrni, de a 0/5-ös mezőnymutató azért beszédes – mennyiségben és minőségben is.

Nem folytatódott a sorozat – de nincs is vége. Kyle Korver ma nem lépett pályára kisebb sérülés miatt, tehát továbbra is 88 mérkőzést számlál tripla-sorozata. Cartier Martin 4 hármassal jól pótolta.

Nem teljes az öröm Houstonban. James Harden lábsérülése lassan javul, ma sem léphetett pályára, ráadásul ma alig 4 perc után a szezonban eddig kiváló formát mutató Jeremy Lint is le kellett cserélni térdsérülés miatt. Szerencsére a pad hosszú: Aaron Brooks és Francisco Garcia legszebb napjaikra emlékeztetően játszottak, de Ömer Asik (10 pont, 9 pattanó) és Omri Casspi (9/3) is nagyon igyekeztek pótolni a kiesőket.

A Rockets legjobb dobói: Brooks 21/12, Garcia 21/9, Parsons, Jones 14/6-14/6.
A Hawks legjobb dobói:
Millsap 16/3, Martin 14/12, Horford 14.

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 92–100 hosszabbítás után

Az új pálya sem hozott szerencsét. Ma avatták fel a Bucks új parkettáját (október végén szerették volna, de annyira csúszós volt, hogy egy előszezon-meccs el is maradt miatta), azonban ez sem jelentett fordulópontot a Bucks eddigi szezonjában. Nagyon nagyot küzdött a foghíjas csapat, tényleg mindenki igyekezett a maximumot nyújtani, OJ Mayo a rendes játékidő végén fantasztikus triplával mentett hosszabbításra - viszont a ráadásban esélyük sem volt.

Rájátszást érő helyen a Wizards. A fővárosiak sorozatban harmadik meccsüket megnyerve 7-8-as mérleggel is a keleti 6. helyen állnak. Ma egyértelműen a center Marcin Gortat volt a vezér, aki több büntetőt (3/5) hagyott ki, mint mezőnykísérletet (11/12). A győzelem lehetett volna könnyebb is, azonban a már említett egyenlítő tripla előtt a Wizards nem faultolt, pedig még mezőnyben büntetők nélkül megtehették volna – de emiatt valószínűleg nem bánkódik a másik húzóember, John Wall, akit jelöltek november hónap legjobbjának. Valószínűleg nem ő fogja kapni az elismerést, de ez is jelzi, hogy egyre komolyabban számolnak a Washingtonnal.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 21/9, Middleton 13/3, Iljasova 12.
A Wizards legjobb dobói:
Gortat 25, Wall 19/9, Webster 18/12.

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 110-117

Elfogyott Kevin Love mágiája. A Timberwolves csapata vezére kisebb formahanyatlásával együtt süllyed egyre mélyebbre, újabb vereségükkel már negatív (8-9) a mérlegük. Love az elmúlt időszakban elég rossz volt támadásban, rengeteg dobást hibáz, ma sem volt ez másképp (7/19). Ez még nem akkora gond, mert a csapat többi tagja tudja pótolni a kieső pontokat, de a végjátékokban nagyon hiányzik egy jó formában lévő Love. A Wolvesnak van azonban más gondja is, a védekezés: túl sok pontot kapnak, a Denver ellen ez ott csúcsosodott ki, hogy az utolsó negyedben a Nuggets csak a festékből vagy a büntetővonalról szerzett pontokat – és nem is keveset, 27-et.

Nagyszerű formában a Nuggets. A denveriek fordított utat járnak be, mint ellenfelük, gyenge szezonrajt után ma már zsinórban negyedik győzelmüket aratták, és felkapaszkodtak a nyugati 6. helyre. A támadójátékuk egyre jobb, ma 51 százalékkal dobtak mezőnyből, 50-nel a triplavonal mögül, és a 76%-os büntetőzés is rendben volt. Lassan kezd összeérni a társaság, és így az új edző, Brian Shaw remek munkája is egyre látványosabb eredményekkel jár. Ma nyolc Nuggets játékos ért el kétszámjegyű ponttermést...

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 29, Pekovic 21, Love 19/9.
A Nuggets legjobb dobói:
Lawson 23/3, Robinson 15/9, Chandler 14.

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 94–88

Megszakadt a széria. 11 meccses nyerősorozatot szakított meg a Thunder, és két legyet ütött egy csapásra: a Spurs elleni győzelemmel egyetlen meccsnyire megközelítette a nyugati első San Antoniót a táblázaton, emellett jelenleg ők a legjobb formában lévő nyugati csapat, zsinórban 5 sikerrel.

Ma nem a Spurs kispadja volt a nyerő. Russell Westbrook rettenetes estét fogott ki, Reggie Jackson azonban előlépett a cseresorból, mellette Jeremy Lamb is remekelt. A harmadik negyedben szerezte meg az előnyt a Thunder egy 25-15-ös etappal, majd Jackson vezérletével visszaverték a Spurstől lassan megszokottá váló negyedik negyed elején bemutatott rohamot – innen a mezőnyből mindössze 39%-kal dolgozó vendégek már nem tudtak újítani.

A Thunder legjobb dobói: Durant 24/3, Jackson 23/3, Ibaka 17.
A Spurs legjobb dobói:
Parker 16, Leonard 14/3, Ginobili 12/3.

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 103–99

A jobban koncentráló csapat nyert. A Dallas a liga egyik legtöbb labdát elszóró csapata, ma azonban csak hat alkalommal adták el a labdát, míg a túloldalon az eléggé enerváltan játszó Warriors 19-szer. Füstölgött is Mark Jackson, a GSW mestere a lefújás után, mert csapata az első percek után már egyszer sem vezetett, és amikor lehetőség nyílt volna a Dallas utolérésére, mindig jött egy bosszantó hiba valamelyik játékosától – leginkább Curry-től, Thompsontól vagy Draymond Greentől.

Megszakadt Monta Ellis nagy sorozata. Zsinórban 15-ször dobott legalább 10 pontot új csapatában a Mavericks hátvédje, ami bődületesen nagy csapatcsúcs volt – valamikor ennek is véget kellett érnie, szerencsére mindez nem került a csapat győzelmébe. Ellis ma 2/16-tal dolgozott mezőnyből, és frusztráltságát egy technikaival vezette le.

Samuel Dalembert volt a hős. A Mavs centere notórius késő az edzésekről, emiatt például az előző meccsen büntetésből nem is kezdett. Most mindenhová időben odaért – leginkább az utolsó másfél percben volt jó az időzítés: előbb zsákolt egy egészségeset, majd pár másodperccel a vége előtt leblokkolta Green triplakísérletét.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22, Crowder 12/9, Calderon 12/6.
A Warriors legjobb dobói:
Curry 29/18, Thompson 20/9, Lee 20.

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 120–106

Minden sorozat megszakad. A Blazers remekül kezdte a szezont, vezetik a csoportjukat a Thunder előtt, és egy 11 győzelemből álló sorozatot produkáltak – ez most a 7-7-tel álló Phoenix otthonában ért véget.

A hazai dobók ihletett napja. Dragic 31 pontot és 10 gólpasszt jegyzett ezen az estén, Damian Lillard minden védekezésbeli hiányosságát kihasználta. Rajta kívül Frye is 25 pontig illetve 9 lepattanóig jutott 10/12-es mezőnymutatóval, ráadásul a két Morris is 19 ill. 15 pontot tett be a közösbe. A túloldalon Aldridge remekelt, de Lillard (bár 16 pontig eljutott) nem szedett lepattanót és irányító létére egyetlen (!) gólpasszt osztott ki.

Sima vezetés, sima vereség? A Blazers 16 ponttal vezetett a második negyedben, ám ekkor Frye és Dragic beindult, a félidőig egy 38-17-es etapot produkált a Suns, így megfordították a meccset, a végén pedig simának mondható, 14 pontos győzelmet arattak.

A Suns legjobb dobói: Dragic 31/12, Frye 25/9, Markieff Morris 19
A Blazers legjobb dobói:
Aldridge 24, Lillard 16/9, Batum 15/3

Los Angeles Clippers–New York Knicks 93–80

Bajban a Knicks. Zsinórban hetedszer kapott ki a Chandlert továbbra is nélkülöző New York, jelenleg 3–11-es mérleggel áll, ennél csak az ezer sebből vérző Bucks gyengébb Keleten.

Bajban lehet a Clippers is. Egy Griffinnek adott gólpassz közben megsérült Chris Paul, a combhajlító izmához kapott oda, majd be is kellett mennie az öltözőbe, nem térhetett vissza a pályára.

Kintről semmi? A jó dobókkal rendelkező vendégek 3/20-at produkáltak a vonalon túlról, ebből egy J.R. Smith kissé szerencsés hármasa volt. De a tripláikra a hazaiak sem lehettek büszkék, 6/25-ös mutatóval fejezték be a meccset, ráadásul ebből három Redick nevéhez fűződik.

Anthony egyedül kevés. A tavalyi pontkirály ezúttal is eljutott 27 pontig (igaz 23 dobásból), sőt Bargnani (20 pont, 10 lepattanó) személyében még komoly segítsége is akadt, ám a többiek szinte semmit nem tudtak hozzátenni a támadójátékhoz, 80 szerzett ponttal pedig nehéz meccset nyerni.

A Clippers legjobb dobói: Redick 15/9, Paul 15/3, Griffin 15
A Knicks legjobb dobói:
Anthony 27, Bargnani 20, Felton 12/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats–Indiana Pacers 74–99
Orlando Magic–Philadelphia 76ers 105–94
Boston Celtics–Memphis Grizzlies 93–100
Brooklyn Nets–Los Angeles Lakers 94–99
Cleveland Cavaliers–Miami Heat 84–95
Detroit Pistons–Chicago Bulls 79–99
Houston Rockets–Atlanta Hawks 113–84
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 92–100 – hosszabbítás után
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 110–117
Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 94–88
Dallas Mavericks–Golden State Warriors 103–99
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 120–106
Los Angeles Clippers–New York Knicks 93–80

 

AZ ÁLLÁS
  KELETI FŐCSOPORT      
1. Indiana 14 1 0.933
2. Miami 12 3 0.800
3. Chicago 7 7 0.500
4. Toronto 6 8 0.429
5. Atlanta 8 8 0.500
6. Washington 7 8 0.467
7. Charlotte 7 9 0.438
8. Detroit 6 9 0.400
9. Orlando 6 9 0.400
10. Philadelphia 6 10 0.375
11. Boston 6 11 0.353
12. Cleveland 4 11 0.267
13. Brooklyn 4 11 0.267
14. New York 3 11 0.214
15. Milwaukee 2 12 0.143
         
  NYUGATI FŐCSOPORT      
1. San Antonio 13 2 0.867
2. Portland 13 3 0.813
3. Oklahoma City 10 3 0.769
4. L.A. Clippers 11 5 0.688
5. Houston 11 5 0.688
6. Dallas 10 6 0.625
7. Denver 8 6 0.571
8. Golden State 9 7 0.563
9. Phoenix 8 7 0.533
10. Memphis 8 7 0.533
11. L.A. Lakers 8 8 0.500
12. Minnesota 8 9 0.471
13. New Orleans 6 8 0.429
14. Sacramento 4 9 0.308
15. Utah 2 14 0.125
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik