NBA: a Portland és a Dallas is azonnal elvette a pályaelőnyt

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.05.23. 08:39
Egy hosszabbítás és Khris Middleton dobása döntött a Bucks–Heaten, a Brooklyn pedig jól védekezve hozta az elsőt a Bostonnal szemben – ez történt az idei NBA-playoff első játéknapján.

Milwaukee Bucks–Miami Heat 109–107 – hosszabbítás után
Milwaukee Bucks–Miami Heat 109–107 – hosszabbítás után

Hosszabbításban, Khris Middleton dobásával dőlt el. Végig szoros, kiélezett mérkőzést vívtak a felek, amelyen a Heat kezdett jobban és vezetni is tudott jó ideig, majd a második negyedben fordított a dolgokon a Bucks és a nagyszünetben már a hazaiak jártak előrébb. Nagy különbség azonban egyáltalán nem alakult ki, ment az izmozás, óriási volt a küzdelem és a védekezések diktáltak, támadásban összességében mindkét fél gyengén dobott – a Milwaukee Jannisz Adetokunbo vezetésével a festékben volt sokkal jobb (végül 56–24-re nyert innen), míg a Miami távolról büntetett (20 tripla az 5 tripla ellen) Duncan Robinson (24 pont, 7/13 hármas) révén. A legnagyobb különbség nyolc pont volt az este folyamán, de bár a második félidőben inkább a Bucks akarata érvényesült, a Heat a tripláival mindig válaszolni tudott és nem szakadt le, sőt, itt-ott vissza is tudta venni a vezetést. A rendes játékidő végén a Milwaukee-nak megvolt az esélye nyerni, de Adetokunbo öt (!) clutch büntetőt rontott el, amit végül Jimmy Butler kihasznált: az utolsó játéknál egy az egyben megverte a görögöt, majd a dudaszó pillanatában feltette az egyenlítő kettest, így hosszabbításra mentett. Ott is ugyanez volt a képlet, minimális volt a különbség, 20 másodpercnél Goran Dragic nagy triplájával megint kiegyenlített a Miami, de ezúttal volt még egy lövése a Bucksnak és ezt most nem Adetokunbo, hanem Khris Middleton kapta: lepörgette az órát, majd 0.5 másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy klasszikus, labdavezetésből oldalra és hátra ugrós, védő arcába dobott középtávolit. Ez lett a győztes dobás, a Heatnek nem volt már esélye válaszolni, így óriási csata után megőrizte a pályaelőnyt Mike Budenholzer csapata.

Nem a szupersztárok estéje volt.
Jannisz Adetokunbót emberi számokon tartotta a Heat, a görög klasszis energiája, magassága, atletikussága néha megoldhatatlan feladatot jelentett ugyan, de összességében 10/27 dobásból kaparta össze a 26 pontját, a végén bele lehetett mászni a fejébe a büntetőknél és 5 gólpasszára 5 eladott labda is jutott, nem ez volt élete meccse. Mindez viszont hatványozottan igaz a túloldalon Jimmy Butlerre, aki talán még sosem rontott el ennyi könnyűnek tűnő dobást, 4/22-t szenvedett össze mezőnyből, tőle szokatlan módon 9 triplát vállalt el, a végén fontos büntetőt hibázott és eladott 6 labdát is - a meccsmentő dobása és a jó védekezése ellenére ez eléggé betliszagú estének tűnt tőle. A Heat balszerencséjére mindez egybeesett Bam Adebayo gyenge napjával, aki szintén botrányosan gyengén célzott és bátortalannak is bizonyult sok könnyű helyzetben, a 4/15-ös mezőnymutatója és a 9 pontja nem lehetett elég még a Robinson, Dragic páros remeklése ellenére sem. Elsőre összességében mindkét csapatban bőven lehet hiányérzet, amit a Milwaukee-nál nyilván jócskán elfed az, hogy végül sikerült kiharcolni a győzelmet, de az biztos, hogy a második találkozó előtt mindkét gárdánál lesz munka a támadójátékkal.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/9, Adetokunbo 26, Holiday 20
A Heat legjobb dobói: Dragic 25/15, Robinson 24/21, Butler 17/6

A párharc állása: 1–0 a Bucks javára.

 

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 103–113

Magabiztosan vette el a pályaelőnyt a Mavs. A párharc előtt abszolút a Clippers számított esélyesnek, az első mérkőzésen azonban némi meglepetésre szinte végig a Dallas akarata érvényesült, így teljesen megérdemelten és egyértelműen vette el a pályaelőnyt Rick Carlisle együttese. A dallasiak rögtön egy 17–6-tal kezdték a meccset, már itt megléptek és innentől az este jelentős részében ők jártak előrébb – a második negyedben tudta egyszer átvenni a vezetést a Clippers, majd a záró etapban fordult ez elő megint, de a Mavs mindkét alkalommal hamar reagálni tudott. A második negyed végén Luka Doncic dobott két triplát és dobatott egy harmadikat Hardaway Jr.-ral, majd a negyedikben ismét a távoli dobásokhoz nyúltak és az utolsó szűk három percben már nem kerültek hátrányba. Itt a clutch időszakban az egyébként gyenge meccset játszó (14 pont, 4 lepattanó) Kristaps Porzingis is megvillant, két büntetőt, valamint egy zsákolást tett a közösbe, de az este sztárja természetesen Doncic volt, aki 31 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, pedig a Clippers gyakorlatilag mindent megpróbált ellene. Hardaway Jr., Finney-Smith és Brunson is bőven hozzátette a magáét, csapatszinten 50 százalékkal céloztak mezőnyből és 47 százalékkal süllyesztettek el 17 triplát, emellett pedig meglepően jól nézett ki a védekezésük is – 1–0 nekik, a második meccsen abszolút nem lesz rajtuk teher, de ilyen játékkal ott is jó esélyeik lehetnek.

Gyenge volt a Clippers. A kezdőben igazából sem Zubac, sem Beverley nem váltotta meg a világot a hazaiaknál, hamar variálnia kellett Tyronn Lue-nak, aki nagyon bízott Rajon Rondóban és Nic Batumban – a két veterán hozzá is tudott tenni, a második negyedben Rondo remeklésével jöttek vissza egálra és vették át a vezetést, de a meccs egészét tekintve egyszerűen nem voltak most elég jók. A védekezésük nem működött Doncic ellen, ha passzolásra késztették, akkor a többiek bedobálták a nehéz hármasokat is, míg ők maguk pocsékul céloztak: 44 százalékkal mezőnyöztek és a liga legjobb tripladobó csapataként csak 27 százalékkal értékesítették a hármaskísérleteiket, ezek egyszerűen nem férhettek bele így együtt. Kawhi Leonard (26 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4 szerzett, 0 eladott labda) azért igyekezett, Paul George (23 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) sem zárt rossz számokkal, de az extrát ők sem tudták beletenni, a csapatjáték pedig most nem tudott felnőni a Mavs szintjére – a következő meccsen már komoly győzelmi kényszerben lépnek pályára, meglátjuk, hogy hogyan reagálnak erre.

A Clippers legjobb dobói:
Leonard 26/3, George 23/6, Batum 11/9, Rondo 11/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 31/15, Hardaway Jr. 21/15, Finny-Smith 18/12

A párharc állása: 1–0 a Mavericks javára.

 

Brooklyn Nets–Boston Celtics 104–93

A második félidőre felébredt a Brooklyn. Talán a playoff-hangulat, talán a közel 15 ezer néző, talán a Boston védekezése, de valami miatt egészen botrányos első félidőt produkáltak a hazaiak – az első negyedben 5/20-at dobott mezőnyből a Durant, Irving, Harden trió és a nagyszünetben is 0/9 triplánál jártak, ráadásul a társaknak sem akart beesni semmi. Az öltözőben azonban valószínűleg Steve Nash mondhatott valamit, mert egészen más csapatként jöttek vissza, rögtön bekezdtek egy 18-4-gyel, amelyből Kevin Durant egymaga 9 pontot vállalt és a három szupersztár végül 28 pontot dobott a játékrész során az együttes 31 egységéből – főleg Durant villogott, de Irving is felszívta magát és Harden is bevert két hármast. Itt már nem volt gond a kinti dobásokkal, nem volt gond a sztárok játékával, úgyhogy átvették a vezetést, majd a negyedik negyedben elkezdtek meglógni, volt már közte 17 pont is a hajrában - összességében a második félidőben már nem voltak egy súlycsoportban a felek, a Brooklyn egy-egyezéssel és egy jó félidővel is hozta a győzelmet. Durant (32 pont, 12 lepattanó), Irving (29 pont, 11/20 mezőnyből) és Harden (21 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) jó számai mellett azért érdekes, hogy a kezdő center, Blake Griffin például mezőnykísérlet nélkül (!) zárt, a kiegészítők közül egyedül Joe Harris érte el a tízpontos határt, de olyan jól védekeztek, hogy ezúttal ez is belefért – az elsőt hozták, egyelőre minden rendben van náluk.

Nem volt elég pont a Bostonban. Az első félidőben végig vezetett a Celtics, de elsősorban a védekezése és a Nets pocsék dobóformája miatt, támadásban akkor sem villogtak igazán a vendégek, aztán a fordulás után még kevesebb erejük maradt erre – összesen 40 pontot szereztek a nagyszünetet követően, 37 százalékkal dobtak mezőnyből, nem volt bennük elég tűzerő. Jayson Tatum 6/20-at, Kemba Walker 5/16-ot, Evan Fournier 3/10-et hajított mezőnyből, a fő playmakerek ilyen szempontból besültek, pozitívumként igazából a kispadról beszálló Robert Williams III játékát lehet kiemelni, aki 11 pontja és 9 lepattanója mellett 9 blokkot (!) osztott ki 23 perc alatt – összességében viszont ilyen támadójátékkal nem lehetett reális esélyük nyerni egy ilyen kerettel felálló Nets otthonában. Brad Stevens is azt mondta, hogy ugyan jól védekeztek az ellenfél sztárjain, de pontot ettől még kell szereniük, ami nem nagyon sikerült, főleg a nagyszünet után, úgyhogy sokat kell dolgozniuk a következő meccsig, hogy erre kitaláljanak valamit.

A Nets legjobb dobói: Durant 32/3, Irving 29/6, Harden 21/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 22/3, Smart 17/9, Walker 15/9

A párharc állása: 1–0 a Nets javára.

 

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 109–123

Azonnal megvillant a Portland. Ugyan a Denver kezdte jobban a mérkőzést, de már az első negyed végén átvette az irányítást a Blazers, amikor megérkezett a kispadról beszálló Carmelo Anthony és bő két perc alatt egymaga 12 pontot bombázott be. A szoros második negyed után aztán a harmadikban megint a Nuggets tudott emelni a tempón, de két és fél perc alatt egy 11–2-t futottak a vendégek, amellyel megint kiegyenlítettek és innentől már lendületben maradtak – a játékrész végére ők építettek ki tízpontos előnyt, a záró etapban pedig nem inogtak meg, nem adták ki a kezükből a vezetést. Voltak pillanatok, amikor négy-öt pontra visszajött a Denver, de aztán 107–103 után Jusuf Nurkic pillanatai következtek és az ő vezérletével egy 11–0-t rohantak, amellyel eldöntötték a küzdelmet – három perccel a vége előtt 15 pont volt közte, innen nem lehetett visszaút a Denver számára. Damian Lillard összességében azt csinált, amit akart (34 pont, 13 gólpassz), CJ McCollum is dobott 21 pontot, Nurkic elöl-hátul helytállt (16 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz), a padról pedig 32 pontot és 8/13 triplát hozott Anthony és Anfernee Simons párosa. A meccs egészét tekintve egyértelműen komplettebb volt a Portland, a második félidőben mindenképpen a vendégek akarata érvényesült a pálya mindkét oldalán és elsőre úgy alakultak a dolgok, ahogy azt ők eltervezték – a denveri csapatjáték méregfogát kihúzták (Jokics nem tudott szervezni), miközben náluk Lillard teljesen szabadon alkothatott és a kiegészítők is jó formát mutattak. Ezzel azonnal elvették a pályaelőnyt, úgyhogy teljes nyugalommal léphetnek pályára a második mérkőzésen.

Nem volt elég fegyelmezett a Denver.
Legalábbis Michael Malone vezetőedző ebben látta a vereség okát, szerinte egész héten arról beszéltek, hogy hogyan kell levédeni a Portland tripláit, erre most kaptak belőlük 19-et 47.5 százalékkal, amin nagyjából el is úszott a meccsük. Persze támadásban is voltak gondjaik, Nikola Jokcis a 34 pontja és 16 lepattanója mellett ezúttal mindössze egy gólpasszt osztott ki, a második sztár szerepét magára húzó Michael Porter Jr. 1/10 triplával zárt (egyébként így sem játszott rosszul, kettesből 11/11-et dobott) és ők csak 30 százalékkal tripláztak, ráadásul összesen nyolc (!) büntetőt harcoltak ki csapatszinten – ebben nagyon megverte őket a Blazers. Az utolsó másfél negyedre végképp elfogyott a tudomány, a harmadik játékrész közepétől nem tudták már lekövetni a portlandi ritmusváltásokat, ott Lillard rövid időn belül 15 pontot szórt be nekik és nem voltak képesek már fordítani – nagyon össze kell szedniük magukat a második meccsre, mert ott már óriási nyomás lesz rajtuk.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 34/9, Porter Jr. 25/3, Gordon 16/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/15, McCollum 21/9, Anthony 18/12

A párharc állása: 1–0 a Trail Blazers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik