Férfi vízi BL: az FTC kiütéses győzelemmel csoportelső

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 19:39
null
Fotó: Balogh László – a képre kattintva galéria nyílik<br />
A férfi vízilabda Bajnokok Ligája C-csoportjában az FTC fölényesen, 20–6-ra nyert a Crvena zevzda ellen, ezzel már az ötödik győzelmét aratta, és egyben biztossá vált, hogy a C-csoport első helyén végez.

CSATTANÓS VÁLASZT ADOTT az FTC-Telekom azoknak, akik szerint letért a helyes útról a csapat. Tény, hogy az elmúlt hetekben döcögött a zöld-fehérek játéka, szombaton pedig csak amiatt őrizték meg a hibátlan mérlegüket, hogy a Szolnok elleni idegenbeli bajnoki utolsó másodpercében csak két játékos tudta, mi történik a vízben: Varga Dénes és Jansik Szilárd. Nos, a Crvena zvezda elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen a ferencvárosiak megmutatták, hogy legfeljebb hullámvölgyben voltak, de az sem volt valami mély.

A nyolc közé jutást már az előző körben kiharcolta az FTC, a csoportelsőséghez egyetlen pont is elég lett volna, de három lett belőle – méghozzá örömjátékkal. Nyéki Balázs a Belgrádban aratott tízgólos győzelem fényében nyugodtan tesztelhetett, így lehetőséget adott Szakonyi Dánielnek és Nagy Ákosnak is, akik éltek is vele. Szakonyi ötven százalékkal védett, még ötméretest is hárított – akkorát fejelt a labdába, hogy az a lelátón ülő szövetségi kapitány környékén ért földet, de hát Varga Zsolt aligha ezen a meccsen fedezte fel a korábbi játékosát. A balkezes Nagy Ákos három gólpasszal és egy góllal vétette észre magát, még annál is többet mutatott, mint amit az edzője várt tőle.

A szerbek csak az első negyedben tudták tartani a lépést a ferencvárosiakkal, akik egy pillanatra sem álltak le, folyamatosan lefordultak az ellenfelükről, és olyankor ziccerig játszották a támadásokat. Vigvári Vendel például úgy lőtt három gólt, hogy még egyszer ennyit lőhetett volna, de inkább önzetlenül továbbpasszolta a labdát a még nála is nagyobb helyzetben lévő társának. A zöld-fehérek védekezése megfojtotta a szerbek támadásait, és hiába hozta rendületlenül a fórokat az ob I-ből is jól ismert Lukas Seman, az emberelőnyökkel sem tudott mit kezdeni a Zvezda.

A zöld-fehérek szebbnél szebb gólokat lőttek, és a mérkőzés vége felé két kérdés maradt: eléri-e a húsz gólt Nyéki Balázs együttese, továbbá minden mezőnyjátékos betalál-e. Egy másodperccel a vége előtt mindkét kérdése igennel felelt Fekete Gergő, aki az egyetlen gól nélkül álló játékosként belőtte a Fradi huszadik találatát.

A Ferencváros az idegenbeli tízgólos győzelem után hazai medencében tizennéggyel, 20–6-ra ütötte ki a Zvezdát, ezzel az utolsó forduló eredményétől függetlenül megnyerte a csoportját. Nem mellesleg a húsz lőtt gól idénycsúcs a BL-ben, a rendes játékidőben senki más nem szerzett ennyit. A magyar bajnok december 5-én a Jadran Split vendégeként zárja a csoportkört.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ, C-CSOPORT

FTC-Telekom Waterpolo–Crvena zvezda (szerb) 20–6 (4–3, 5–1, 5–0, 6–2)
Komjádi uszoda, 1600 néző. V: Polikronopulosz (görög), Petronilli (olasz)
FTC: SZAKONYI – Nagy Ádám 1, Argiropulosz 2, VARGA DÉNES 2, Di Somma 1, MANDICS 3, Jansik Sz. 2. Csere: Merkulov 1, Fekete G. 1, VIGVÁRI VENDEL 3, MOLNÁR E. 3, NAGY ÁKOS 1. Edző: Nyéki Balázs
CRVENA ZVEZDA: Misovics – Gogov 1, Baszara, Burszacs 1, SEMAN 1, M. RADOVICS 2, Vasics. Csere: Ivanovics (kapus), Dankovics, Markovics, Popovics, Vukicsevics, Milojevics 1. Edző: Alekszandar Filipovics
Emberelőny-kihasználás: 9/4, ill. 9/3. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1. Kipontozódott: Jansik Sz. (29. p.). Kiállítva (végleg, cserével): Burszacs (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Nyéki Balázs:
– Az intenzitás volt a győzelem kulcsa, fekszik nekünk a Zvezda játéka, amely picit lassabb, mint a többi BL-csapaté. A két meccs alapján azt kell mondanom, hogy van ekkora különbség a két csapat között, de ehhez nagyon kemény munka kellett.
Alekszandar Filipovics: – Megpróbáltunk jobb meccset játszani a Fradival, mint odahaza tettük, de lehetetlen volt, mert a játék minden elemében felülmúlt minket. Az ellenfél játékosai gyorsabban úsztak, erősebbek voltak, pontosabban lőttek, most sem volt esélyünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik