Erste Liga: Szeretnénk feltenni az i-re a pontot – Fodor Szabolcs

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 11:19
null
Fodor Szabolcsot nem lepné meg, ha hetedik meccsen dőlne el a bajnoki cím sorsa (Fotó: Dömötör Csaba)
Az FTC vezetőedzője a Sportrádiónak adott nyilatkozatában beszámolt a „kalandos” csíkszeredai hazaútról, és kijelentette, csakis a győzelem lehet csapata célja a Brassó elleni Erste Liga-döntőben.

Csak azt sajnálja az FTC-Telekom vezetőedzője, Fodor Szabolcs, hogy a Csíkszereda elleni párharcot követően hátsó utakon, rendőri biztosítással kellett elhagynia a székely várost csapatának. A Sportrádiónak adott interjújában felidézte, a mérkőzés alatt döbbenten tapasztalta, hogy egy meg nem adott hazai gólt követően a helyi publikum mindent a jégre – szándéka szerint a bírókra – dobált, ami a keze ügyébe került, legyen az sapka, pénzérme vagy éppen törött szék(…).      

„Sok helyen jégkorongoztunk már, ilyennel még nem találkoztunk. A kijáratnál kisebb tömeg várt minket, nem hiszem, hogy üdvözölni akartak továbbjutásunk alkalmából, ezért egy másik kijáraton távoztunk, szerencsére az utunk zökkenőmentesen alakult” – fűzte hozzá Fodor.

Az eredménnyel nyilván elégedett, hiszen az alapszakaszgyőztes együttes 4–2-es összesítéssel kvalifikálta magát a magyar bázisú Erste Liga döntőjébe, amelyben egy újabb külhoni alakulat, a Corona Brasov lesz az ellenfele.

Maradva a csíkiaknál: Fodor szerint a negyedik meccs volt a vízválasztó, a Sportklub ekkorra már „ellopta” a zöld-fehérek pályaelőnyét, és a harmadik összecsapáson 4–0-ra verte meg őket, 2–1-es előnyre szert téve. „Elképesztő teljesítményt nyújtottunk a Vákár Lajos Jégcsarnokban, tudtuk, egy győzelem után sem kényelmesedhetünk el, és a folytatásban fenntartottuk a magas szintű koncentrációt – értékelt a Fradival sorozatban harmadszor Erste Liga-döntőbe jutó vezetőedző. – Büszkék vagyunk magunkra, hogy amióta én irányítom a klubot, mind a hat évadban legalább az elődöntőig jutottunk, négyszer a fináléban is szerepeltünk. Lehet, ez kívülről természetesnek tűnik, de a címvédő Gyergyói HK elvérzett az elődöntőben, ami mutatja, mennyire nehéz ezt megvalósítani. Az érme másik oldala, hogy 2019 óta a jégen egyszer sem sikerült feltenni az i-re a pontot, most ezen változtatnánk.”

Hangsúlyozta, az FTC-nek nem lehet célja a második hely, csak a győzelem – ehhez négyszer kell felülmúlnia a Brassót. Csak akkor sikerülhet, ha mindenki tudása legjavát nyújtja, főleg, hogy a papírformának megfelelően az alapszakasz első két helyezettje jutott a fináléba. Az alapszakaszban a Fradi felé billent a mérleg nyelve, négy találkozóból hármon nyert, de Fodor szerint ebből semmilyen következtetést sem lehet levonni.

„A rájátszás teljesen más sportág – fogalmazott a szakember. – Becsapnánk magunkat, elkényelmesedhetnénk, ha ebből indulnánk ki, ha meg abból, hogy a legutóbbi egymás elleni találkozón az erdélyiek nyertek hat kettőre, elvenné az önbizalmunkat, a hitünket. Benne van a pakliban, hogy csak hét meccsen dől el a bajnoki cím sorsa, fegyelmezettnek kell maradni, mint a Csíkszereda elleni negyedik-ötödik-hatodik meccsen. Egész évben az előttünk álló kihívásra készültünk, aki nem áll készen rá, szerintem nem sportolónak való, ám nem hiszem, hogy a sorainkban lenne ilyen.”  

Megvan a férfiválogatott kerete és felkészülési programja
Kihirdette a divízió 1/A-világbajnokságra készülő bő keretét Don MacAdam szövetségi kapitány. A férfiválogatott hétfőtől szerdáig a Tüskecsarnokban gyakorol – ekkor a Ferencváros éppen Brassóban lesz az Erste Liga döntője miatt, az érintett játékosok a finálét követően csatlakoznak a többiekhez –, utána Lengyelországba utazik 12-én és 13-án megmérkőzni a tavaly a világelitbe feljutó házigazdával. Ezt követően Székesfehérvárra tér vissza, folytatja a munkát, április 19-én és 20-án felavatja az Alba Arénát, mindkét alkalommal – a lengyelekhez hasonlóan A-csoportos – Norvégia ellen. A vébérajt előtt, már a helyszínen, Bolzanóban az olaszokkal játszik felkészülési mérkőzést 23-án, majd Japán ellen már éles helyzetben lép jégre 28-án.
A KERET
Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Farkas Roland (Budapest Jégkorong Akadémia HC), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19).
Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Visby/Roma HK, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland, Nilsson Henrik, Stipsicz Bence (mind Fehérvár), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Seregély Máté (FTC-Telekom), Szabó Bence (BJAHC).
Csatárok: Ambrus Gergő, Hári János, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Terbócs István (mind Fehérvár), Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Horváth Bálint (Briancon), Nagy Krisztián (BJA HC), Nemes Márton (Mora, svéd), Papp Kristóf (Northern Michigan University, NCAA), Sárpátki Tamás (Gyergyó), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (SC Csíkszereda, romániai), Varga Balázs (JYP, finn).
Szövetségi kapitány: Don MacAdam

ERSTE LIGA, DÖNTŐ
PÉNTEK
18.30: FTC-Telekom–Corona Brasov (romániai) 
SZOMBAT
14.05: FTC–Brassó (Tv: M4 Sport)
ÁPRILIS 9. 
17:30: Brassó–FTC
ÁPRILIS 10.
17:30: Brassó–FTC 
HA SZÜKSÉGES, ÁPRILIS 12. 
19:00: FTC–Brassó (Tv: Duna World)
ÁPRILIS 14.
16:00: Brassó–FTC
ÁPRILIS 16.
17:00: FTC–Brassó (Tv: M4 Sport)
A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik