Labdarúgás: több játék, de nem elég – ennyit játszhattak a fiatalok az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2017.06.04. 16:34
Címkék
A Haladás végzett az élen, amelyet jócskán lemaradva a Honvéd és a Vasas követett, a szoros középmezőnytől leszakadva pedig a Ferencváros, a Videoton, a Debrecen és a Mezőkövesd zárta a sort. Most nem a labdarúgó NB I egy alternatív univerzumban véget ért 2016/17-es szezonjának végeredményét soroltuk fel, hanem az általuk szerepeltetett fiatalok játékpercei szerint tettük sorba a klubokat. A Magyar Labdarúgó Szövetség által korábban bevezetett, U21-es futballisták játszatását ösztönző ajánlás igencsak megnövelte a fiatalok pályán töltött idejét az előző szezonhoz képest, de még így is akadtak csapatok, amelyek alig, vagy egyáltalán nem szerepeltettek az ajánlás korhatárába eső játékosokat.

Majer Dániel Véget ért a labdarúgó NB I 2016/17-es szezonja, ezzel együtt pedig az MLSZ fiatalokra vonatkozó ajánlásának második évada is lezárult. Az U21-es futballisták szerepeltetését ösztönző rendszer újabb kiírásában jóval több fiatal játékos kapott lehetőséget, mint az elsőben. A hatodik helyen záró Haladásban tízen léptek pályára a bajnokságban, de a több mint húszéves böjt utáni ismét aranyat nyerő Honvéd sikerében is jelentősen közreműködtek az ifjoncok.Majer Dániel Véget ért a labdarúgó NB I 2016/17-es szezonja, ezzel együtt pedig az MLSZ fiatalokra vonatkozó ajánlásának második évada is lezárult. Az U21-es futballisták szerepeltetését ösztönző rendszer újabb kiírásában jóval több fiatal játékos kapott lehetőséget, mint az elsőben. A hatodik helyen záró Haladásban tízen léptek pályára a bajnokságban, de a több mint húszéves böjt utáni ismét aranyat nyerő Honvéd sikerében is jelentősen közreműködtek az ifjoncok.

A Haladás vitte a prímet az U21-es labdarúgók szerepeltetésében Forrás: haladas.hu
A Haladás vitte a prímet az U21-es labdarúgók szerepeltetésében Forrás: haladas.hu

A Haladás vitte a prímet az U21-es labdarúgók szerepeltetésében  •  Forrás: haladas.hu

Az 1996. január elsejei dátum minden futballkedvelőnek az eszébe vésődhetett az elmúlt tizenegy hónapban, második évadára ugyanis már nem az 1995 elején, hanem az egy évvel később születettek számítottak az MLSZ-ajánlás legidősebb játékosainak. Természetesen – ahogyan korábban – a húszévesnél fiatalabb labdarúgók szerepeltetése most sem volt tilos, sőt, minél későbbi születési dátum állt valakinek a személyi igazolványában, annál több pénzt kapott játékpercei után a klubja.

Az eggyel korábbi szezonhoz képest az ajánlás korhatárába eső fiatal labdarúgók számában és pályán töltött perceiben is jelentős növekedést tapasztalhattunk. A fiatalok fordulónként több mint egy mérkőzésnyivel, a teljes idényre levetítve pedig 3700 perccel játszottak többet, mint legutóbb. Persze a javulás a létszámnövekedés eredménye: egy évvel korábban 25-en, most pedig 55-en kaptak lehetőséget, és míg korábban átlagosan 16-an, legutóbb 18-an koptathatták fordulónként a gyepet.

A fiatalok létszáma szempontból a Haladás vitte a prímet. Azok után, hogy a múlt évadban mindössze két U21-es játékosuk volt Németh Márió és Medgyes Zoltán személyében, valamint négy klubban is többet játszottak a fiatalok, mint náluk, az ajánlás második évadára igencsak belehúztak a szombathelyiek. A játékosok számát (10), valamint játékperceit (8685) tekintve is az élen zártak. Az előbbi mutatóban a Diósgyőr megközelítette őket (9), az utóbbiban azonban a második helyezett Honvéd (5887) is jócskán lemaradva végzett mögöttük. Ez azt jelenti, hogy a kispestiek fiataljai 31 mérkőzésnyivel kevesebbet játszottak, mint a zöld-fehérek.

De nem csak mennyiség terén jártak élen a szombathelyiek. Mészöly Géza decemberben, az őszi szezon utolsó mérkőzésén ugyanis egy váratlan húzássalaz akkor listavezető Videoton ellen a szünetben beállította a 16 éves és 16 napos Kiss Tamást. A szombathelyi Illés Akadémia növendéke történelmet írt, hiszen ő lett az első játékos az NB I-ben, aki már a kétezres években született. (Mészöly persze nem emiatt adott neki lehetőséget.)

Zsótér Donát lett az év felfedezettje
Zsótér Donát lett az év felfedezettje

Zsótér Donát lett az év felfedezettje

A Haladás alapembernek számító ifjoncai, mint Rácz Barnabás (21), Jancsó András (21) vagy Polgár Kristóf (20) jövőre már nem esnek bele az ajánlás szerinti újkorhatárba – eszerint 1997. január elsejére után született játékosokat kell a pályára küldeni –, de azért Kiss Tamáson kívül is találunk NB I-es tapasztalattal bíró fiatalokat az élvonal hatodik helyezettjénél. Kiss Bence (17), Tóth Máté (18), Dombi Gergő (18), Winkler András (16) és Szőke Dániel (19) is bemutatkozott már az első csapatban. És ha mindez nem lenne elég, akad még két mutató, amelyben nem talált legyőzőre Mészöly csapata. A maga 2650 percével Rácz játszotta a legtöbbet az U21-esek közül a szezonban, és egyik csapatban sem tudtak annyian gólt szerezni – szám szerint négyen – mint a Haladásban, amelyben Jancsó háromszor, Rácz kétszer, Hegedűs János és Tóth Máté pedig egyszer-egyszer vette be az ellenfél kapuját.

Most úgy tetszhet, hogy Király Gáborékén kívül más klubban nem is szavaztak bizalmat az U21-eseknek, de ez azért nem így van. A második legtöbb lehetőséget a Honvédban kapták az 1996. január elseje után születettek, ám a kispestiek feleannyi, azaz öt játékost vetettek be, s közülük is csak hárman játszottak 25 percnél többet. Gazdag Dániel (21) és Koszta Márk (20) egyaránt alapembere volt az együttesnek, utóbbi a „fiatalos” góllövőlistát is megnyerte hat góljával, míg Zsótér Donát (21) a szezon második felében vált kihagyhatatlanná a kezdőből, és járult hozzá nagyban a Honvéd 1993 óta első bajnoki címéhez.

Újpesti kölcsönjátékosként Zsótér győztes gólt lőtt a Ferencvárosnak, a szezon zárultával pedig a vezetőedzők, csapatkapitányok, valamint az egyes csapatok legidősebb, illetve legfiatalabb játékosainak szavazatai alapján átvehette az év felfedezettjének járó díjat a Rangadó-gálán.

„Már játszottam korábban a Puskás Akadémia színeiben az NB I-ben, valamint utána a Dunaújvárossal az NB II-ben, így a szó szoros értelmében nem vagyok felfedezett, de eddig valahogyan sosem jött ki a lépés, nem ment úgy a játék. Mindkét csapatban a kiesés ellen küzdöttünk, ez sokkal nehezebbé tette a helyzetemet, mint itt, egy olyan ambiciózus klubban, mint a Honvéd. Ezzel együtt a jövőben is meccsről meccsre bizonyítani szeretném, hogy kiegyensúlyozott teljesítményre vagyok képes, és számíthat rám az edző” – utalt Zsótér arra, hogy a következő szezonban már kívül esik az MLSZ ajánlásának korhatárán.

A Vasas és a Diósgyőr sem fukarkodott a fiatalok játékperceivel Forrás: 1910.hu
A Vasas és a Diósgyőr sem fukarkodott a fiatalok játékperceivel Forrás: 1910.hu

A Vasas és a Diósgyőr sem fukarkodott a fiatalok játékperceivel  •  Forrás: 1910.hu

Nem feledkezhetünk meg a bronzérmes, Magyar Kupa-döntőt játszó Vasasról sem, amelyben a válogatott középpályás Vida Máté (21), valamint Szivacski Donát (20), Murka Benedek (19) és Kleisz Márk is rendszeresen szerepelt. Meg kell említenünk továbbá a kilenc U21-est mély vízbe dobó Diósgyőrt és az NB II-be visszaeső MTK Budapestet, amely a bennmaradásért folytatott küzdelem közepette is bízott az ifjúságban.

Persze ne menjünk el szó nélkül a fiatalokat egyáltalán nem, vagy csak alig szerepeltető klubok mellett sem. Előbbiből szerencsére csak egy akadt – mindössze a Mezőkövesdben nem lépett pályára U21-es futballista –, ugyanakkor a Videoton és a Debrecen sem teheti ki a kirakatbaSejben Viktor (21) nyolc percét, illetve Kóródi Nándor (17) és Barna Szabolcs (21) egyszeri pályára küldését sem egy-egy meccs ráadásában. Nagy Ádám és Nagy Dominik tavalyi 2042, illetve 677 perce után a Ferencvárosban Csernik Kornél (18) és Kundrák Norbert (18) együttesen 295 percet játszott.

A szövetség természetesen a következő szezonban is folytatja az U21-esek szerepeltetésének díjazását, mi pedig csak reménykedhetünk abban, hogy töretlen marad a javuló tendencia, és előbb-utóbb a nagy tehetős klubok is belátják: a fiataloké a jövő.

PERCŐL PERCRE
Az NB I-es klubokban szereplő fiatalok a 2016/17-es szezonban

Honvéd (5 játékos, 5887 perc): Gazdag Dániel (21 éves), Kovács Dániel (20), Koszta Márk (20), Tömösvári Bálint (18), Zsótér Donát (21). Videoton (1, 8): Sejben Viktor (21). Vasas (4, 5765): Kleisz Márk (18), Murka Benedek (19), Szivacski Donát (20), Vida Máté (21). FTC (2, 295): Csernik Kornél (18), Kundrák Norbert (18). Paks (5, 3573): Fejős Áron (20), Jelena Richárd (19), Lenzsér Bence (21), Szalai András (19), Zachán Péter (19). Haladás (10, 8685): Dombi Gergő (18), Hegedűs János (20), Jancsó András (21), Kiss Bence (17), Kiss Tamás (16), Polgár Kristóf (20), Rácz Barnabás (21), Szőke Dániel (19), Tóth Máté (18), Winkler András (16). Újpest (4, 4052): Kecskés Ákos (21), Pávkovics Bence (20), Szűcs Kristóf (20), Tóth Patrik (20). Debrecen (2, 5): Barna Szabolcs (21), Kóródi Nándor (17). Mezőkövesd (0).Diósgyőr (9, 3168): Boros Gábor (19), Bukrán Erik (20), Kitl Miklós (20), Lőrincz Patrik (19), Makrai Gábor (20), Nemes Milán (20), Szalóczy Dávid (18), Ternován Patrik (19), Tucsa Róbert (19). MTK (7, 4338): Katona Máté (19), Korozmán Kevin (20), Schäfer András (18), Szabó Ádám (21), Szatmári István (20), Takács Ronald (19), Vogyicska Bálint (19). Gyirmót (7, 2987): Jancsó András (21), Kovács Zsolt (19), Sallói Dániel (20), Szabó Tibor (20), Szalánszki Gergő (18), Szegi Vince (19), Veres Szilárd (21)

Jancsó András két együttesben (Haladás, Gyirmót) is szerepelt.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik