Formalitás – könnyedén döntős a Babos, Mladenovic páros a Garroson

HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (Párizs)HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (Párizs)
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 13:06
null
Babosék 73 perc alatt jutottak a döntőbe (Fotó: AFP)
Címkék
A francia nemzetközi teniszbajnokság női párosversenyén az elődöntőben a második kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó a belga Elise Mertens és a fehérorosz Arina Szabalenka alkotta páros ellen 6:2, 6:1-re győzött, így bejutott a torna döntőjébe, ahol a kínai Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj lesz az ellenfele.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ

Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Mertens, Szabalenka (belga, fehérorosz, 6.) 6:2, 6:1

ÖSSZEFOGLALÓ

Babos Tímea pályafutása hatodik Grand Slam-torna döntőjében szerepelhet női párosban, miután a francia Kristina Mladenoviccsal 6:2, 6:1-re legyőzték a hatodikként kiemelt Elise Mertens, Arina Szabalenka belga, fehérorosz duót a Roland Garros pénteki elődöntőjében. Babosék sorozatban harmadik GS-fináléjukba jutottak be, ami még akkor is pazar teljesítmény, ha a US Opent és az Australian Opent elveszítették – a kettő között azért nyertek egy WTA-világbajnokságot Szingapúrban.

A másodikként kiemelt magyar, francia páros a Roland Garros második legnagyobb pályáján, a Suzanne Lenglenen lépett pályára azt követően, hogy az ausztrál Ashleigh Barty őrült mérkőzésen búcsúztatta a 17 éves amerikai Amanda Anisimovát.

A Babosék márciusban, az Indian Wells-i kemény pályán találkoztak legutóbb a belga, fehérorosz párossal, s akkor Mertensék ünnepelhettek, a szuperrövidítést 10–8-ra nyerték meg.

A négy teniszezőnek rendkívül nehéz körülmények között kellett harcolnia Párizsban, mert néha eleredt az eső, rendkívül hűvös volt, ráadásul az erős szél rendszeresen a játékosok arcába fújta a salakot.

Különösen a szél nehezítette meg a szerválók dolgát, de szerencsére Babos és Mladenovic alkalmazkodott jobban a helyzethez: ők egyszer sem veszítették el az adogatójátékukat, míg a másik oldalon az első játszmában Szabalenka az első, Mertens a hetedik gémet rontotta el – Babosék 37 perc alatt 6:2-re nyerték meg a játékrészt.

A második szett is remekül indult, hiszen Szabalenka megint elveszítette az adogatójátékát – ő hibázott a leggyakrabban négyük közül. Sőt, 3:1-nél ismét elveszítette szervagémét, innentől pedig már nem volt kérdés, melyik páros jut tovább: a magyar,francia, 73 perc alatt 6:2, 6:1-gyel.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic finálébeli ellenfele vasárnap a verseny eddigi meglepetéspárosa, a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj kínai duó lesz, amelyik többek között a 9., a 4., illetve a 15. kiemeltet is búcsúztatta.


JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

2.JÁTSZMA

7. JÁTÉK – MERTENS ADOGAT

A RG-döntőért fogadnak Babosék! Megvan az első pont, Babos csinálta meg a hálótól. Ász értékű szerva, nem lehetett visszaadni, 15 egyenlő. Mladenovic üt outot keresztbe, 30:15. Babos fantasztikus fogadása után Mladenovic zárta le a menetet gyorsan, 30 egál. Mladenovic szélesre üt egy tenyerest, 40:30. Babos újabb remek fonákja után 40 egyenlő. Mladenovic kiváló fonák egyenese után meccslabda! Babos hosszúra üti, egyenlő. Szabalenka ront a hálónál, újabb meccslabda! Mertens a hálóba üti Babos tenyeresét, ezzel a Babos, Mladenovic páros bejut a döntőbe!

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Mladenovic kap bele a hálónál egy labdába, kimegy szélesre, 0:15. Nem rossz szervára rossz fogadás a válasz Szabalenkától, 15:15. Jó szerva Babostól, 30:15. Mladenovic a hálótól avatkozik játékba, újabb gyors pont 40:15. Mertens szépít a hálótól. Szabalenka a hálóba üt tenyeressel, 5:1!

5. JÁTÉK – SZABALENKA ADOGAT

Egy gyors pont itt, egy gyors ott, 15:15. Mladenovic fogad, a hálóban köt ki a labda, 30:15. A hálónál javít a francia 30:30. Babos csinál a hálónál egy szép pontot fonákkal, bréklabda, 30:40. Szabalenka kiüti, 4:1 ide!

4. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Mladenovic rosszul találja el a labdát, csúnyán kiszáll oldalra, majd Szabalenka hoz egy jó tenyeressel újabb pontot, 0:30. Szabalenka sokadszor vét el könnyűnek látszó tenyerest, most is, 15:30. Jaj, ez pech: Mladenovic kivégzésszerű tenyerese a hálón gellert kap, s oldalra kipattan, out. Ők is széleset ütnek, 30:40.Mladenovic egy újabb kivégzésszerű tenyeressel jön, ez most jó, 40:40. Kettős hiba, bréklabda. Jó szervával, hárítva. Ász, előny itt. Szabalenka jól dolgozott az alapvonalról, Timi a hálóba küld egy testre ütött, nehéz labdát, egyenlő. Aztán Mertens outra fogad, épp amikor egy órája megy a játék. Szabalenka szélesre mér egy kétkezes tenyerest, itt a játék, 3:1!

3. JÁTÉK – MERTENS ADOGAT

Mladenovic hosszú tenyerese után, Babos találja el rosszul a labdát fogadáskor, 30:0. Most Mladenovic fogad, remekül, 30:15. Mertens hálót üt, 30:30.Most meg szélesre tesz a belga egy keresztütést, 30:40. Bréklabda, ám hárítják, 40:40. Szabalenka csinál meg egy könnyű pontot a hálónál, ott az előny. Babos jó egyenesébe Szabalenka belekap, de rosszul, egyenlő. Ász, adogatóelőny. Szabalenka közelről a hálóba üt, egyenlő. Mladenovic jól fogad, Szabalenka hálót üt, bréklabda! Babos szélesre üti, egyenlő. Szabalenka az alapvonalról tenyeressel szép pontot hoz, végül Mertens lezárja játékot a hálótól. Ez hosszú volt, 2:1.

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos szép kereszttenyerese után a hálóba ront egy gyengébb szerva utáni tenyerest, 15:15. Újabb nagyszerű pont Babostól, pazar tenyeres elütés után 30:15. Mladenovic jó röptéje a hálónál, 40:15. Megint feltámadt a szél, Babos ennek ellenére egy ász értékű adogatással zárja le a játékot, 2:0.

1. JÁTÉK – SZABALENKA ADOGAT

Mladenovic egy hosszú tenyeressel, Babos remek fonák egyenessel kezd, 15:15, Szabalenka az alapvonaltól kiüt egy fonákot, 15:30. Szabalenkának nem nagyon megy az adogatás, kettős hibával 15: 40, Két bréklabda. Az elsőt hárítják. A másodikat már megcsinálják: Babos addig fárasztotta keresztütéseivel Szabalenkát, míg végül szélesre ütötte, 1:0

1. JÁTSZMA

Valószínű kínai ellenfele lesz a döntőbe jutó párosnak, a másik pályán Tuan és Cseng 6:4, 5:4-re vezet a Flipkens, Larsson duó ellen.

8. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Hosszú labdamenet végén Mladenovic középre tett fonákját Szabalenka a hálóba teszi, majd egy szép tenyeressel javít, 15:15. Kettős hiba... 15:30. Szabalenka két hibájával 30:30. Szettlabda! Kettős hibával hárítják... Sőt, egy hosszabb menet végén bréklabda. Óriási labdamenet, Szabalenka nagyot harcolt előbb Mladenoviccsal, majd Babossal, végül 21 ütés után a hálóba ütött egy közeli lecsapást. Mertens alig ért labdához. 40 egyenlő. Hibázott a belga, előny itt, újabb szettlabda. Ez is kettős hiba. Megint nagy a szél. Mertens hosszan fogad, újabb játszmalabda. Ez már megvan! Szabalenkára játszott Mladenovic és végül sikerült belőle pontot hozni, 6:2!

7. JÁTÉK – MERTENS ADOGAT

Hosszú menet végén Mertens üti be az elmozgó Babos helyére a labdát, 15:0. Babos Szabalenkát veszi célba egy agresszív fonákkal, 15:15. Újabb pont Babostól, 15: 30.Babos az alapvonaltól kissé furcsán teszi át, amit Szabalenka a hálóba üt, két bréklabda itt. Már az első meg is van, 26 perc alatt 5:2 ide. Ennek örömére a nap is kisütött.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Mertnes szélesre húz tenyeressel, 15:0. Aztán Szabalenka is, 30:0. Mertens remek fogadása után végül a belga hozza a pontot Mladenovicson, aki egy jó beszúrással gyorsan javít, 40:15. Jó szerva után Babos végül behúzza a gémet, 4:2.

5. JÁTÉK – SZABALENKA ADOGAT

Mladenovic okos fonákjával 0:15. Nagyszerű labdamenet végén Mladenovic hozza a pontot – Babos végig a fehéroroszra játszott, majd Mladenovic leröptézte másodjára, 16 ütéses labdamenet végén, 0:30. Gyorsan egyenlítenek egy ászértékű szerva és egy hosszú emelés Mladenovictól, 30:30. Most Mladenovic szándékát leolvasta a hálónál Mertens, 40:30. Végül Szabalenka remek szervája után hozzák a játékot is, 3:2.

4. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

A francia lánynak sem könnyű szerválni, szerencsére Szabalenka besegít egy széles tenyeressel, aztán egy ki nem kényszerített hiba a belgától, s máris 30:0. Mladenovic tesz a hálóba egy tenyerest, 30:15. Jó szerva után hosszú a fogadás a fehérorosztól, 40:15. Szabalenka szép keresztütését Babos elengedi a hálónál, kár, 40:30. Kettőshiba... 40:40. Ász, előny itt. Megvan a játék, Mertens a hálóba röptézik közelről, 3:1.

3. JÁTÉK – MERTENS ADOGAT

Őt is zavarja a szél és a szálló por, nem is jó az adogatása, itt a pont belőle. A második is, 0:30. Mladenovic szélesre fogad. Szabalenka jól lép közbe a hálónál, röptéje pontot ér, 30:30. Mertens csinál pontot Baboson, 40:30. Babos rossz fogadása után ott a játék, 2:1.

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Jó kezdi az adogatást a magyar lány, egy ász értékű szerva. Utána viszont kipüföl szélesre egy kétkezes fonákot, 15:15. Továbbra is nagy a szél, a szerváknál nagyon zavaró. Babos újabb pontja után megint outot üt, 30:30. Mladenovic a hálótól próbál röptézni, rosszul, bréklabda. Ezúttal Mladenovic jól röptézik, hárítva, 40 egál. Hosszú menet végén Szabalenka ütött a hálóba, aztán Babos szerváját fogadta a hálóba, ezzel meg is van a gém, 2:0.

1. JÁTÉK – SZABALENKA ADOGAT

KEZDÜNK! Az első pont Timiéké, Mladenovic fogadása után Szabalenka üt széleset tenyeressel. Babos is hoz egy szép pontot, 0:30. Hatalmas a szél, Mladenovic alig tud fogadni a portól, nem is sikerül a pont. Utána viszont Timi egy szerencsésen pattanó labdából bréklabdát szállít – kettőt is –, amit Mladenovic elsőre megcsinál, 1:0!

A játékosok bemutatása zajlik. Amúgy ha a székbírónk neve ismerős, az nem a véletlen, James Keothavong testvére Anne egykori kiváló teniszező, jelenleg a brit Fed-kupa válogatott kapitánya.

Megérkeztek a játékosok a pályára. Az előző meccs után a lelátó eléggé kiürült. Babosék fogadással kezdik majd meccset. Zajlik a bemelegítés. A brit James Keothavong lesz a székbíró. Az idő jelenleg 16 fok, borús, szeles.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a női páros első elődöntője. Egy kis késés várható, miután nem rég ért véget az előző mérkőzés a Suzanne Lenglen-pályán, ahol valami egészen szürreális mérkőzésen került a női egyes döntőjébe Ashleigh Barty Amanda Anisimova ellen.

ELŐZMÉNYEK

Múlt hét pénteken, késő délután kiderült, hogy a visszalépések miatt változott a női egyes sorsolása a Roland Garroson. Az egyik szerencsés vesztes éppen Babos lett, így a selejtező 3. fordulójában elszenvedett vereség ellenére főtáblás lett a szezon második Grand Slam-versenyén.

Nem tudott azonban élni a szerencséjével a magyar lány, miután három szettben 102 perc alatt kikapott és másodszor is búcsúzott az egyesben.

Babos vegyespárosban is indult Fucsovics Márton oldalán, itt az első fordulóban másfél óra alatt sikerült a továbbjutást kiharcolni, ám a második már a végállomást jelentette számára, miután két szettben vereségetszenvedett a magyar páros a kínai, ausztrál Csang Suaj, John Peers duótól.

A női párosok versenyében már jobban ment a második kiemelt Babos, Mladenovic párosnak, az első két forduló két könnyebb, kétjátszmás sikere után a harmadik fordulóban, majd a negyeddöntőben is szetthátrányból fordítva győztek és jutottak az elődöntőbe.

Babos Tímea felnőttpályafutása során összességében a nyolcadik alkalommal juthat döntőbe Grand Slam-tornán.

Eddig ötször női párosban – kétszer Wimbledonban és az Australian Openen, egyszer a US Openen – és kétszer vegyes párosban – egyszer Wimbledonban és egyszer az Australian Openen – , került döntőbe, ám csak a tavalyi melbourne-i döntőt tudta megnyerni.

Mégpedig Kristina Mladenoviccsal az oldalán, akivel eddig négyszer vívott meg sikeresen elődöntőt.

Ami az ellenfelet illeti: Szabalenka első alkalommal indult párosban a Garroson, míg Mertens negyedszer, s neki az eddigi legjobb eredménye egy negyeddöntős szereplés két éve. Grand Slam-tornán elődöntőbe még egyikük sem jutott korábban párosban

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik