Spanyolország: az RFEF ügyvivő elnöke után is nyomoznak, újabb csontvázak hullanak ki a szekrényből

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 17:30
Pedro Rocha a majadahondai bíróság épülete előtt (Fotó: Getty Images)
A Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) ügyvivő elnöke, Pedro Rocha után is nyomoznak a spanyol hatóságok – írja a Diario AS-ra hivatkozva a Football Espana.

A madridi lap szerint a spanyol labdarúgást irányító szervezet élére tavaly ősszel – a Kissgate-ügy miatt lemondó Luis Rubiales helyére – kerülő sportvezetőt csütörtökön hallgatta ki a rendőrség egy majadahondai bíróságon ugyanabban a korrupciós ügyben, melynek kapcsán márciusban rendőrségi razziára került sor az RFEF központjában, s hét személyt őrizetbe is vettek. Az ügy előző fejleménye volt az is, amikor az RFEF előző első emberét, Luis Rubialest is letartóztatták a hatóságok – igaz, a Kissgate-botrányba belebukó exelnököt a bírósági idézésig szabadon engedték.

Rocha eredetileg tanúként volt érintett a korrupció és pénzmosás gyanújával elrendelt nyomozásban, de az AS szerint mostanra már vádlottként kezeli őt a rendőrség, így az ügyvivő elnök a 13. személy, aki ellen eljárás folyik ez ügyben. 

Mindeközben – ugyancsak az AS információi szerint – a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a spanyolországi edzőképzésért felelős szervezet (CENAFE) elnöke, Miguel Galán által benyújtott panasznak, miszerint Rocha túllépte a hatáskörét. A panasz szerint az ügyvivő elnök nem írta ki időben a Rubiales utódjáról döntő elnökválasztást, illetve olyan döntéseket hozott, amelyek nem tartoztak az ügyvivő elnökség hatáskörbe, ilyen például az alkalmazottak kinevezése és menesztése is. A legnagyobb visszhangot kiváltó személyi változás az volt, amikor Rocha szeptemberben menesztette a vb-győztes női válogatott éléről Jorge Vilda szövetségi kapitányt, s addigi segítőjét, Montse Tomét nevezte ki a helyére. 

Az RFEF egyébként a napokban választja meg új elnökét, s Rocha egyetlen jelöltként indul az elnöki székért, miután két riválisa nem tudott elegendő támogató nyilatkozatot bemutatni a választási bizottságnak. Rocha megválasztását – amely elméletileg már csak formalitás – így pont a CAS torpedózhatja meg, amennyiben eltiltja a 70 éves sportvezetőt a futballal kapcsolatos tevékenységektől, mert ez esetben új elnökjelöltre lenne szükség. Spanyol sajtóinformációk szerint a svájci Lausanne-ban székelő CAS már meghozta a Rocha elleni vizsgálat lefolytatásáról szóló döntést, de hivatalos közleményt még nem adtak ki ezzel kapcsolatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik