Király-kupa: döntött a bíróság a függetlenséget jelképező zászlóról

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.21. 08:09
A spanyol Király-kupa vasárnapi döntőjét (Barcelona–Sevilla) övező, politikai felhangokat sem nélkülöző történések legújabbikaként az illetékes spanyol bíróság pénteken engedélyezte a katalán zászlók használatát Madridban.

Mint beszámoltunk róla, az ítélet előtt a Barcelona hivatalos nyilatkozatot adott ki tiltakozásképpen, amiért a vasárnapi madridi fináléban nem használhatják – az amúgy a katalán függetlenséget jelképező – zászlójukat, az úgynevezett esteladát. A Barca-vezetők szerint a kormányzati döntéssel megfosztják drukkereiket a véleménynyilvánítás szabadságától. A bírói ítélet nyomán viszont lengedezhetnek a katalán lobogók is a Vicente Calderón Stadionban, ahol a Barcelona történetében 28-adszor, a Sevilla pedig hatodszor hódíthatja el a Copa del Reyt.

A katalán gárda első ízben 1910-ben, legutóbb pedig 2015-ben nyert, az első siker alkalmával az Espanyol, tavaly pedig az Athletic Bilbao felett diadalmaskodva. A Sevilla először 1935-ben végzett az élen, akkor a Sabadellt megverve, eddig utoljára pedig 2010-ben lett kupagyőztes az Atlético Madrid elleni győzelmének köszönhetően.

A Barca és a Sevilla a Spanyol Kupa döntőjében korábban egyszer sem találkozott.

A katalán gárda címét megvédve megnyerte a bajnokságot, a Sevilla ugyanakkor – amely csak hetedik lett a La Ligában – szerdán a második számú európai futballsorozatban, az Európa-ligában diadalmaskodott, így amelyik együttes a hazai kupadöntőben diadalmaskodik, egyszersmind duplázik is a nagy trófeák begyűjtését illetően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik