Rosszul lett az edzésen, csapattársa élesztette újra a DEAC válogatott röplabdázóját

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.04.13. 13:18
Földi ImreA magyar válogatott Blázsovics Pétert leendő csapattársa élesztette újra (Fotó: Földi Imre)
Bár csak a következő idénytől lesz hivatalosan a férfi röplabda Extraligában szereplő DEAC játékosa, Blázsovics Péter a közelmúltban már csatlakozott leendő társaihoz, ám a hajdúságiak minapi edzésén rosszul lett, elvesztette az eszméletét, s csapattársa, az orvosként praktizáló Árvai Péter mentette meg az életét.

Az előző idényben Szlovéniában, azt megelőzően hat évig Kazincbarcikán játszó magyar válogatott röplabdázó, Blázsovics Péter ugyan csak a következő idénytől erősítené a DEAC-ot, de hogy szokja új társait, nemrég már csatlakozott hozzájuk. A klub honlapjának beszámolója szerint ugyanakkor a néhány nappal ezelőtti edzésen a szélső ütő váratlanul rosszul lett, összeesett és elvesztette az eszméletét.

Blázsovics szerencséjére a közelben volt a korábban a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján két és fél évig dolgozó, jelenleg a Berettyóújfalui Campus neurológusaként praktizáló csapattársa, Árvai Péter, aki miután érzékelte, hogy Blázsovicsnak nincs pulzusa azonnal megkezdte a szívmasszázst.

Árvai Péter elmondta, a szélső ütőnek görcsrohama volt, ami általában néhány percig tart, utána az ember magához tér, de csapattársánál nem így történt.

„Leállt a légzése és a keringése, ezért elkezdtem az újraélesztést. A csapattársaim között voltak orvostanhallgatók is, akiknek már van alapképzésük, ők segítettek. Végeztem a mellkaskompressziót, a többiek közben hívták a mentőt. Kértem, hogy jelezzék a központnak, ez egy megkezdett újraélesztés, mert ilyenkor az eset-, vagy rohamkocsit küldik. A DESOK-ban volt egy félautomata defibrillátor, amit beüzemeltünk, mivel azonban a készülék nem javasolta, hogy defibrilláljunk, így folytatttuk a mellkaskompressziókat. Megérkezett a mentő, Petit áttették a saját gépeikre, amik jelezték, hogy kamrafibrilláció áll fenn. Le is adták a sokkot, még a szakma szabályai szerint harminc másodpercig tartott az újraélesztés, majd visszajött a légzés, kinyitotta a szemét. Ahogy kapta az oxigént, kezdett magához térni. Az újraélesztésekről azt kell tudni, hogy kevés százaléka sikeres, és még kevesebb az, amikor a beteg teljes életet tud utána élni, de úgy néz ki, Petinek ez sikerülhet” – idézte fel Árvai Péter.

Blázsovics már üzent is csapattársának, de elmondta azt is, korábban sosem fordult vele elő hasonló.

„Semmi előjele nem volt ennek a rosszullétnek – mondta Blázsovics Péter. Elkezdtem az edzést, majd filmszakadás. Később képek villantak fel a mentőautóból, de teljesen csak a kórházban tértem magamhoz. Örökké hálás leszek Árvai Petinek, amiért megmentette az életemet. Nem győzöm neki eléggé megköszönni, amit értem tett. Az eddigi vizsgálatok szerint minden rendben, de még vár rám egy szív ultrahang is, ami sorsdöntő lehet a jövőmet illetően. Bízom benne, hogy folytathatom a sportot, nagyon szeretnék a következő szezonban a DEAC-ban játszani, de nyilván az egészség fontosabb. Velem van a barátnőm és a családom is, a bátyám Pestről, anyukám Győrből, édesapám és húgom pedig Sümegről rohant hozzám. Azt beszéltük, óriási szerencse, hogy itt lettem rosszul, és nem egyedül otthon, vagy egy másik csapatban, ahol talán nem lett volna ilyen gyors segítség” – tette hozzá a magyar válogatott röplabdázó.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik