Ma éjjel gazdára lelnek az NFL leendő sztárjai!

HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)/B. L.HERCZEG ÁDÁM (BOWL.HU)/B. L.
Vágólapra másolva!
2013.04.25. 11:20
null
Tavaly Roger Goodell elsőként Andrew Luck nevét olvasta fel. Idén ki lesz az 1/1-es? (Fotó: Action Images – archív)
Magyar idő szerinti péntek hajnali 2 órakor kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-es játékosbörzéje (draft). A 7 körös eseményen választhatják ki a csapatok a jövő szupersztárjait, akik hosszú évekre megoldják a franchise helyzetét. A háromnapos drafton ma éjjel az 1. kört, péntekről szombatra virradóra a 2-3. kört, szombaton pedig a 4-7. kört rendezik meg. Az eseményről élő, szöveges tudósítással, valamint a Bowl.hu révén élő elemzőműsorral számolunk be!

Hol zajlik majd a ceremónia?

New Yorkban, a Radio City Music Hall épületében. Hagyományosan ez a helyszín, ezért általában túlsúlyban vannak a Jets drukkerek a helyszínen, akiknek az azonnal reakciójáról már számos legendássá vált videó készült.

AZ NSO ÉS A BOWL.HU AJÁNLJA: ÉLŐ DRAFTKÖZVETÍTÉS!
A 2013-as NFL Draft első napja – mely egyben az első kört jelenti – magyar idő szerint péntek hajnalban, 2 órától veszi kezdetét. Abowl.hu elemzőműsora felvezetéssel együtt nagyjából éjfél körül startol, a szerkesztők a draft történetében itthon először egy tévéstúdióból jelentkeznek élő adással, és a profi körülmények mellett további finomságokkal is próbálnak majd a lelkes hazai szurkolók kedvében járni. A felvétel természetesen utólag is elérhető lesz, tehát azok sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak/akarnak éjszakázni!
A második nap (április 27., 0:00) a bowl.hu visszatér a jól bevált egyszerű webkamera plusz asztali mikrofon kombinációhoz, kisebb felhajtással, de annál nagyobb szakértelemmel végigkövetve a draft második és harmadik körét.

TERMÉSZETESEN A NEMZETI SPORT ONLINE IS ÉLŐBEN SZÁMOL BE A DRAFTRÓL!

Az első és a második nap során folyamatosan frissülő cikk keretein belül tájékozódhat a csapatok húzásairól – természetesen az összefoglaló cikk segítségével ezúttal sem marad le a legérdekesebb eseményekről –, a harmadik napon (amikor a 4–7. kört rendezik meg) pedig folyamatosan frissülő hír segítségével követheti nyomon, melyik játékos, hol kelt el a játékosbörzén!
A csapatok vezetői, edzői az úgynevezett „war roomban” töltik az időt, húzgálják ki saját kívánságlistájukról a gazdára találó játékosokat, majd ha sorra kerülnek, akkor abban a körtől függően 5-10 percben véglegesítik a választottjukat, telefonon közlik, az NFL elnöke, Roger Goodell pedig a pódiumra sétál és felolvassa. Ha a delikvens ott van a helyszínen, akkor mez és sapkaátadás illetve fotózkodás is indul, de ekkor már egy másik csapat órája jár. Idén 23 játékos kapott meghívást a draftra.


A 2. körben a csapatok 1-1 legendás játékosa jelenti majd be az aktuális választottat.

Melyik külföldi szakszavakkal ajánlatos tisztában lenni?

bust: Sokra tartott, de be nem váló játékos. Röviden melléfogás. Példa: JaMarcus Russell, 2007, 1/1

reach: Túl korai kiválasztás. Akkor szokás használni ezt a szót, ha olyan játékosra esik egy csapat választása, akit körökkel később, de minimum 15-20 húzással később is el lehetett volna vinni. Iskolapélda: Tyson Alualu, 2010, Jaguars, 1/10.

sleeper: Olyan játékos, akinek egy bizonyos kockázati tényezője miatt sokkal kisebb a draft értéke, mint azt a tudása alapján várnánk. Ez lehet sérülékenységtől kezdve, rutintalanságon át akár jellembeli probléma is, de ha ezt ki tudja küszöbölni a profik között, akkor nagy fogás lehet.


steal: Olyan játékos, akit korai választottnak várunk, mégis indokolatlanul sokára talál gazdára. A szó szerinti fordításból értendő „lopás" azt jelzi, hogy egy 1. körösnek hitt tehetséget a 2. kör végén megcsípni, szinte már ingyen van. Például Aaron Hernandez, 2010, 4/113, Patriots.

workout warrior: Magyarul edzésmenő. Gyakran használt frázis az ilyen játékosokra, hogy „jobb sportoló, mint focista". A konditeremben szerzett rekord eredmények ritkán párosulnak a pályán is csillogással. Például: Allen Bailey 2011-ből.

mauler: Olyan (általában támadó) falember, akinek a képzettsége elmarad az optimálistól, de a puszta, nyers erejére építve eredményes tud lenni. Például: Deuce Lutui, Arizona Cardinals OG.

tweener: Olyan játékos, akinek nincs igazi posztja az NFL-ben, inkább kettő közti átmenet. Gyakori tweener típus a CB/S, SS/LB, DE/OLB, TE/WR. Fontos, hogy a tweener nem a sokoldalú játékosok jelzője, hiszen az több poszton is jól bevethető, míg a tweener gyakorlatilag semelyiken.

Hány játékos lel majd gazdára?

Hét kör lesz 32 csapattal, ez 224, plusz 32 extra választási jog, úgynevezett „kompenzációs jog”, a 3. és a 7. végén elszórva, attól függően, hogy az egyes csapatoktól hány lejáró szerződésű játékos távozott előző nyáron. A 2. körben lévő draftjogot elvették a New Orleans Saintstől a „fejvadászatbotrány” miatt, a Cleveland Browns pedig az idei 2. körös választási jogát már felhasználta (Josh Gordonra) a tavalyi „supplemental drafton” – ahová az eredeti draft jelentkezési határidőt lekéső, de a továbbiakban iskolába járni nem akaró/nem tudó játékosok vesznek részt. Így tehát idén 254 játékos kel el a drafton.


Idén rekordnak számító, 80 olyan játékos jelentkezett be, aki még jövőre is járhatott volna egyetemre, de a tanácsadó testület szerint már idén gazdára találhatnak. Évről-évre előfordul 1-2 mellélövés, gyaníthatóan lesz idén is néhány fiatal, aki megbánja, hogy profinak állt idejekorán.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu
Lehet-e a draft alatt cserélni?

Igen. Akár játékosokat, akár draftjogokat is fel lehet használni az üzletekben, így ha egy adott csapat például a huszonvalahányadik helyről be akar menni a top10-be, megteheti, ha megadja az árát. A cserékbe jövő évi, és későbbi draft jogokat is be lehet vonni. A kivétel a kompenzációs draftjogokat érinti, azokat csak az eredeti gazdája használhatja fel.

Kötelező aláírnia az újoncnak a csapathoz, amely kiválasztotta?

Nem az, de egyáltalán nem jellemző, hogy az újoncok lázadozzanak. A fiatalokat elsősorban a pénz motiválja, nem pedig a siker, aztán amint halad előrefelé a pályafutások, ez gyakran megfordul. Olykor előfordul, hogy 1-1 egyetemi sztár megteheti, hogy nemet mond. 1983-ban a Stanfordról érkező irányító, John Elway a Coltsba igazolás lehetőségét vetette el, és helyezte kilátásba, hogy ha nem cserélik el az 1/1-es draftcetlit, akkor őt maximum a baseball pályákon fogják látni. Sikerült a Denvert bevonni az üzletbe, Elway 15 évet töltött el a Broncosnál, és két Super Bowllal zárta karrierjét.

Legutóbb 2004-ben élhette át a futballtársadalom a draft előtti hisztit. Eli Manningnek a San Diegó-i közeg nem volt szimpatikus. Egyrészt a gyenge csapat, másrészt a fénykorát élő LaDainian Tomlinson miatt másodhegedűs szerepkör, így őt New Yorkba cserélték egy olyan csomagért cserébe, ami a jelenlegi franchise QB-t, Philip Riverst is tartalmazta.

2009-ben Michael Crabtree azzal fenyegetőzött, hogy ha 1/10-es választottként nem kap több pénzt a 49erstől, mint az 1/7-es választott, de hozzá képest marginális eredményeket felmutató Darrius Heyward-Bey, akkor nem ír alá és inkább megvárja a 2010-es draftot, hátha ott bőkezűbb gazdára lel.

A BOWL.HU AJÁNLJA
HOLT SZEZON ÉRTÉKELŐK:
A nyolc legrosszabb mérleggel záró együttes
A 17–24. helyeken záró együttesek
A 9–16. helyeken záró együttesek
A 1–8. helyeken záró együttesek
JÁTÉKOSISMERTETŐK!
KÍVÁNCSI A DRAFTRA JELENTKEZŐ JÁTÉKOSOK ERŐSSÉGEIRE, GYENGESÉGEIRE ILLETVE RÖVID ISMERTETŐIRE? KATTINTSON IDE!

A nagy szavakat nem követte tett, hiszen a 6 évre szóló, 32 millió dolláros szerződést már hajlandó volt aláírni a Texas Tech volt csillaga, ami pont 8 millióval volt nagyobb ajánlat annál, mint amit egy hónappal korábban akartak neki adni San Franciscóban.

Ki lesz az 1/1-es?

A 2012–2013-as szezonban a Kansas City Chiefs érte el a legrosszabb mérleget, mindössze két győzelmet arattak a Főnökök, csakúgy, mint a Jacksonville Jaguars, de mivel gyengébb sorsolás mellett tették ezt, így ők húzhatnak először. Hogy milyen poszton? Az elmúlt évek siralmas irányítói után logikusnak tűnne, hogy a legfontosabb posztot oldják meg a draft első választásával, de nemrégiben a San Francisco 49erstől megszerezték az ott feleslegessé váló Alex Smitht – ellenértéke a 2. kör második választási joga lett –, ráadásul (az egyébként jó képességű támadófalember) Eric Winstont a holt szezonban kivágta a klub, így adja magát a lehetőség, hogy a legjobb elérhető tackle-t szerzik meg, ez pedig a Luke Joeckel (Texas A&M)/Eric Fisher (Central Michigan) párosból kerülhet ki.

Kíváncsi, hogy a többi csapat várható választásairól hogyan vélekednek a bowl.hu szakértői? Ide kattintva elolvashatja az általuk prognosztizált első kört – a játékosok nevei mellett rövid magyarázattal, kit, miért választhatna ott az adott csapat!

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

NFL-DRAFT 1. KÖR
1 1 Kansas City Chiefs (2–14)
2 2 Jacksonville Jaguars (2–14)
3 3 Oakland Raiders (4–12)
4 4 Philadelphia Eagles (4–12)
5 5 Detroit Lions (4–12)
6 6 Cleveland Browns (5–11)
7 7 Arizona Cardinals (5–11)
8 8 Buffalo Bills (6–10)
9 9 New York Jets (6–10)
10 10 Tennessee Titans (6–10)
11 11 San Diego Chargers (7–9)
12 12 Miami Dolphins (7–9)
13 13 New York Jets (6–10)
14 14 Carolina Panthers (7–9)
15 15 New Orleans Saints (7–9)
16 16 St. Louis Rams (7–8–1)
17 17 Pittsburgh Steelers (8–8)
18 18 Dallas Cowboys (8–8)
19 19 New York Giants (9–7)
20 20 Chicago Bears (10–6)
21 21 Cincinnati Bengals (10–6)*
22 22 St. Louis Rams (7–8–1)
23 23 Minnesota Vikings (10–6)*
24 24 Indianapolis Colts (11–5)*
25 25 Minnesota Vikings (10–6)*
26 26 Green Bay Packers (11–5)*
27 27 Houston Texans (12–4)*
28 28 Denver Broncos (13–3)*
29 29 New England Patriots (12–4)*
30 30 Atlanta Falcons (13–3)*
31 31 San Francisco 49ers (11–4–1)*
32 32 Baltimore Ravens (10–6)*
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/13:
A Tampa Bay Buccaneers adta a New York Jetsnek a Darrelle Revist érintő cserében
1/22:A Washington Redskins adta a St. Louis Ramsnek a Robert Griffin III-t érintő cserében
1/25: A Seattle Seahawks adta a Minnesota Vikingsnak a Percy Harvint érintő cserében
A TOVÁBBI KÖRÖK LEBONTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik