A címvédő meggyengülve, a „nyugati vadak” megerősödve várják az NFL-draftot

Vágólapra másolva!
2013.04.20. 07:23
null
A bajnokcsapatból visszavonult a legendás Ray Lewis (balra), az ikon Ed Reed (jobbra) Houstonban folytatja, míg a kőkemény <br />söprögető Bernard Pollard Tennessee-be tette át a székhelyét – de volt még távozó bőven... (Fotó: Action Images)
Csütörtökön, április 25-én kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt idényének legjelentősebb eseménye, a 2013-as játékosbörze (draft), így ideje átnézni, hogyan is próbálták a (rájátszásba jutó) csapatok megerősíteni/egyben tartani a keretüket – a további csapatok szurkolói se bánkódjanak, részletesebben ide kattintva olvashatnak! A draft napján külön anyaggal készülünk, és a játékosbörze mindhárom napját élőben követhetik nyomon a Nemzeti Sport Online és a Bowl.hu segítségével!

AMERIKAI FŐCSOPORT (AFC)

BALTIMORE RAVENS

Már csak az illendőség miatt is a címvédő Baltimore Ravensszel kell kezdeni, na nem mintha eseménymentesen alakult volna a Hollók eddigi uborka szezonja. Tizenhét évnyi játék után újabb bajnoki gyűrűvel vonult vissza az együttes legendája, Ray Lewis, valamint Matt Birk center is, de lejárt a szerződése a Super Bowl legértékesebb játékosának megválasztott Joe Flaccónak, Paul Krugernek, Dannell Ellerbe-nek, Cary Williamsnek és a szintén helyi ikon (valamint NFL-legenda) Ed Reednek is. A fizetési sapkát tekintve rendkívül nehéz helyzetben lévő fiatal irányító az átlagban megkereshető összeget tekintve minden idők legjobban jövedelmező szerződést kötötte március elején, hat év alatt 120.6 millió dollárt kereshet a marylandi együttesben, rajta kívül azonban a felsoroltak mindegyike távozott – Kruger 5 évre 40.5 millió dollárért a csoportrivális Cleveland Brownshoz tette át a székhelyét, Ellerbe a Miami szurkolóit örvendeztetheti tovább (34.75 millió 5 évre), Williams Philadelphiába szerződött (17/3), Reed pedig a Houston eddig is erős védelmét javítja tovább (15/3). Szintén új csapatban folytatja az elkapó Anquan Boldin, aki egy 6. körös (6/31.) választási jogért cserébe került a nagydöntőt elvesztő San Francisco 49ershöz, de Bernard Pollard söpröget (safety) további játékára sem tartottak igényt Marylandben – utóbbi a Tennessee Titansnél folytatja. Ennyi távozó mellett persze van érkező is, a védőfalat erősítendő érkezett Chris Canty és Marcus Spears, Reed helyére Oaklandből jött váltás Michael Huff személyében, az irányítók zargatására pedig Elvis Dumervilt is megkaparintotta az együttes. A napokban érkezett még a linebackersorba az Oaklandben nem marasztalt Rolando McClain, aki ha a tehetségéhez illő szinten tud játszani, nagy segítség lehet a Hollóknak.

AZ NSO ÉS A BOWL.HU AJÁNLJA: ÉLŐ DRAFTKÖZVETÍTÉS!
A 2013-as NFL Draft első napja – mely egyben az első kört jelenti – magyar idő szerint péntek hajnalban, 2 órától veszi kezdetét. Abowl.hu elemzőműsora felvezetéssel együtt nagyjából éjfél körül startol, a szerkesztők a draft történetében itthon először egy tévéstúdióból jelentkeznek élő adással, és a profi körülmények mellett további finomságokkal is próbálnak majd a lelkes hazai szurkolók kedvében járni. A felvétel természetesen utólag is elérhető lesz, tehát azok sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak/akarnak éjszakázni!
A második nap (április 27., 0:00) a bowl.hu visszatér a jól bevált egyszerű webkamera plusz asztali mikrofon kombinációhoz, kisebb felhajtással, de annál nagyobb szakértelemmel végigkövetve a draft második és harmadik körét.

TERMÉSZETESEN A NEMZETI SPORT ONLINE IS ÉLŐBEN SZÁMOL BE A DRAFTRÓL!

Az első és a második nap során folyamatosan frissülő cikk keretein belül tájékozódhat a csapatok húzásairól – természetesen az összefoglaló cikk segítségével ezúttal sem marad le a legérdekesebb eseményekről –, a harmadik napon (amikor a 4–7. kört rendezik meg) pedig folyamatosan frissülő hír segítségével követheti nyomon, melyik játékos, hol kelt el a játékosbörzén!

A Ravens saját hét választási joga mellett (minden körben az utolsó, 32. választási lehetőség az övék címvédőként, illetve a 2. körben a Cleveland Browns és a New Orleans pickje már nincs meg, előbbi Josh Gordonért adta tavaly a supplemental drafton, utóbbit a „fejvadászbotrány” miatt elvette a liga, így a második körben minden csapat kettővel hamarabb húz a helyezését biztosítónál, ezeket később nem emeljük már ki külön) kapott négy kompenzációs jogot is (az előző idény előtt megszerzett/elveszített szabadügynökök különbsége miatt, ezeket a 3. körtől kezdik osztani, és minden kör végén, az eredeti 32 választási jog után kerülnek sorra), így összesen a Boldin-cserét is figyelembe véve 12 újoncot választhat a drafton (persze, könnyen lehet, hogy draftnapi cserék következtében ez a szám végül változik még).

CINCINNATI BENGALS

Maradjunk az Amerikai főcsoport Északi csoportjánál, a második helyen a Cincinnati Bengals végzett az előző idényben ebben a kvartettben, és a Hollókhoz hasonlóan szintén bejutott a rájátszásba. A jó draftot, majd sikeres szezont záró, alacsony átlagéletkorú együttesnek ráadásul a Ravensszel szemben rengeteg helye volt a fizetési sapka alatt. Ehhez képest csendesen ténykedett a csapat, hiszen újonnan csak csere irányítók, John Skelton és Josh Johnson, érkeztek, valamint az eddig az NFL-be nagy reményekkel érkező, de keveset bizonyító Aaron Maybin, miközben a vele ellentétes utat bejáró James Harrisonnal úgy tűnt, hogy nem tud dűlőre jutni a csapat, de végül az elmúlt órákban csak megszületett a megállapodás.. Ahogy a liga egyik, ha nem a legjobb jobb oldali támadófalemberével, a tackle poszton bevethető Andre Smithsszel sem, aki egy reptéren fegyverrel hadonászott a holt szezon elején (...). Maradt viszont franchise taggel Michael Johnson védőfalember, a hozzá hasonlóan defensive end poszton játszó Robert Geathers, Adam Jones, Terrence Newman (cornerbackek) és Ray Maualuga (linebacker) is.

Draftjogokkal idén sem áll rosszul az együttes, Carson Palmer Oaklandbe cserélését követően a 2. körben a saját (21.) választási joga mellett a 5. helyen is húzhatnak egy játékost, Chad Ochocinco/Johnson sikertelen New England-i túrája ellenére a 6. körben is van egy plusz húzási lehetőségük (6/29), és bár saját 7. körös pickjük a San Francisco 49ershöz vándorolt a Taylor Mayst érintő cserében, két kompenzációs joggal ott is rendelkeznek.

NEW ENGLAND PATRIOTS

A konferencia döntőjében elvérző New England Patriotsnál több kulcsember szerződése is lejárt, első lépésben mégsem velük, hanem az irányítólegenda Tom Bradyvel hozott tető alá új kontraktust az együttes, amelynek keretében további három évvel hosszabbított a passzmester. Ami az anyagi vonzatát illeti, a 3 plusz szezon (amelynek eredményeképpen még öt évig van érvényes szerződése) mindössze 27 millió dollárjába kerül az együttesnek, így öt szezon során összesen 57 milliót kereshet – igaz, 30 millió dollárt aláírási pénzként már most megkapott ebből az összegből. A fizetési sapkában a manővernek köszönhetően a következő két szezonban 7 illetve 8 millió dollár szabadult így fel, ami jó alapnak bizonyult a többi játékos hosszabbítása során. A tavaly év közben megszerzett Aqib Talib egy, Kyle Arrington négy évre írt alá (előbbi 5, utóbbi 16 millió dollárt kereshet). Talib ugyan egyből stabilizálta az együttes passz elleni védelmét: érkezésével Arrington a szélről középre mozoghatott, ahol korábbi reménytelen játékát meglepően jó váltotta fel, míg a helyére kikerülő Alfonzo Dennard is beváltotta a hozzá fűzött magas reményeket (mint ismert, utóbbi azért csúszott a 7. körig a 2012-es drafton, mert a játékosbörzét megelőzően megütött egy rendőrt – ebben az ügyben a napokban született ítélet, 2014. március 1-től, a szezon februárban véget ér, elkezdi 30 napos börtönbüntetését, illetve két év próbaidőre és 100 óra közmunkára ítélték), míg Devin McCourty safety posztba húzódva nyújtott ligaelit teljesítményt, de Talib is a problémás magatartású játékosok közé tartozik, így ezért kapott csak egyéves kontraktust. Arringtonhoz hasonlóan Sebastian Vollmer is négy évvel hosszabbított, a liga egyik legjobb jobb oldali tackle-je 4 év alatt a teljesítményétől függően 26 millió dollárt kereshet. Maradt még a liga egyik legsokoldalúbb játékosa is, az egyetemen irányító, az NFL-ben elkapó, visszahordó és a speciális egységben az ellenfél visszahordóját támadó poszton játszó, de linebackerként, cornerbackként és futóként is feltűnő Julian Edelman is.

Távozott viszont Brady kedvenc elkapója, Wes Welker, aki innentől kezdve Peyton Manning életét könnyítheti meg. Helyére a St. Louis Rams elkapója, Danny Amendola érkezett (érdekesség, hogy az egyetemen is egymást váltották!), Patrick Chung safety posztját a veterán (előbbivel ellentétben viszont sokkal kevésbé sérülékeny) Adrian Wilson töltheti be ezentúl, a futásoknál, elkapásoknál és visszahordásoknál is hasznos Danny Woodhead San Diegóba szerződött, utóbbi kategóriában a Seattle-ben nem marasztal Leon Washinton pótolhatja, előbbiben pedig a korábbi 2. körös választott Shane Vereen. Még egy távozóról meg kell emlékezni, a guard poszton jó teljesítményt nyújtó Donald Thomas az Indianapolis támadófalát erősíti a továbbiakban, „cserében" Tommy Kelly stabilizálhatja a védőfal belsejét, valamint pár, eddig kevésbé bevált elkapó is érkezett Donalt Jones és Michael Jenkins – Emmanuel Sandersért viszont hiába jelentkezett be az együttes egy 3. körös pickkel, a Pittsburgh tartotta a Patriots ajánlatát, így a korlátozott szabadügynök státuszú fiatal játékos marad a Steelersnél.

A választási jogokkal rendszerint jól bűvészkedő együttes idén nem dúskál a pickekben: az első három körben a 29. helyen választanak a Hazafiak, a 4. körös jogot a Tampa Baynek adták a már említett Talibért cserébe (ahonnan cserébe érkezett egy plusz választási lehetőség a 7. körben), az 5. kör Washingtonba vándorolt a kevésbé sikeres Albert Haynesworth-cserében, a 6. pedig Cincinnatibe Chad „Ochocinco" Johnsonért cserébe. A 3/29 után így először a Buccaneerstől kapott 7/20-nál kerül sorra az együttes, de ne legyen kétségünk afelől, hogy Bill Belichick mester fog még variálni a drafton bőven...

DENVER BRONCOS

A konferencia elődöntőjében az alapszakasz holtversenyben legjobb mérlegével záró Denver Broncos óriási csatában, kétszeri hosszabbítás során kapott csak ki a későbbi bajnokkal, folytassuk tehát a sort a coloradói csapattal. A legnagyobb érkezőről már feljebb beszámoltunk, Wes Welkerrel tovább bővül Manning arzenálja, mellette még fontos megjegyezni, hogy franchise taggel a csapathoz láncolták a liga egyik támadófalemberét, az irányító vak oldalát védő Ryan Cladyt, hosszabbított Kevin Vickerson védőfalember (5/2), erre a posztra jött még Terrance Knighton Jacksonville-ből (4.5/2), a San Diegóból leszerződtették a kiváló belső támadófalembert, Louis Vasquezt (23.5/4), a Philadelphiából Dominique Rodger-Cromartie cornerbacket (5/1), az Arizonától pedig Stewart Bradley linebackert. Távozó is akad persze, D. J. Williams a Chicago Bears linebackersorában próbálhatja meg pótolni Brian Urlachert, a cornerback Tracy Porter az Oakland Raidersben folytatja, Jim Leonhard safety pedig New Orleansban. A legfontosabb veszteség azonban az az Elvis Dumervil, aki egy hibásan elküldött faxüzenet miatt nem maradt az együttesnél...

Nem játékos, de fontos távozó még mindenképpen Mike McCoy is, aki Tim Tebow irányítóval a liga legjobb futójátékát, Peyton Manninggel pedig az egyik legjobb passzjátékát hozta össze. A kiváló támadó koordinátor a csoportrivális San Diego Chargers vezetőedzői állását tölti be a továbbiakban.

Ami az idei játékosbörzét illeti, az első öt körben semmilyen változtatást nem eszközölt a csapat, mindegyikben a 28. helyen választhat a Broncos, a 6. körös picket a Philadelphiának adták a Brodrick Bunkleyt érintő cserében, a 7. körben pedig szintén a 28. választási lehetőség lesz a denverieké.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

HOUSTON TEXANS

Ugorjunk az Amerikai konferencia negyedik divíziójára, a délire. A Houston Texans parádés szezonkezdés – az első 12 meccsből 11-et megnyert az együttes – után jócskán visszaesett, az utolsó hetek gyenge teljesítménye miatt előbb az első kiemelést, majd a pihenőhetet is elbukta, és bár a wild card körben még legyőzte a Cincinnatit, a főcsoport elődöntőjében kikapott a Patriotstól. A Texans a távozó söprögető Glover Quin helyére Baltimore-ból hozott „helyettest" a legendás Ed Reed személyében, míg Donnie Jones puntert az Oakland Raiders korszakos egyéniségével, Shane Lechlerrel pótolták. James Casey tight endként is bevethető fullback helyére a Jacksonville-ből érkezett a korábban Maurice Jones-Drewék útját tisztogató Greg Jones érkezett, így ezek a posztokat egyből orvosolta is a houstoni gárda, távozott még azonban (Caseyhez és Joneshoz hasonlóan) Philadelphiába Connor Barwin irányítósiettető és Kevin Walter elkapó is. Előbbi pótlására a házon belül is van lehetőség a már meglévő Brooks Reed, Whitney Mercilus kettős révén, Andre Johnson mögött azonban így már tényleg nem maradt senki „komolyan" vehető célpontként, így alighanem a drafton ez lesz a fő feladat az együttes számára.

Az együttes mind a hét körben a 27. helyen húzhat játékost, emellett pedig két kompenzációs pickkel is rendelkezik, a 3. (Mario Williams elvesztéséért) és a 6. körben is a 33. választási lehetőség a texasiakét, tehát az adott körben ők húzhatnak elsőként az eredeti 32 pick után.

INDIANAPOLIS COLTS

Az AFC-ben már csak egy csapat maradt ki, a szintén a déli divízióban szereplő Indianapolis Colts. A Csikók óriási javulást mutattak be az elmúlt két szezonban: előbb 2–14-es mérleggel a liga legrosszabb csapataként zártak, majd az újoncirányító, Andrew Luck vezérletével 11–5-tel bejutottak a rájátszásba. Ott ugyan egyből megtorpant a fiatal gárda (a Baltimore ellen TD-t sem szerzett az együttes, 9–24), de így is dicséretes, amit ilyen rövid idő alatt fejlődött. Az újjáépítés tavalyi áldozatai miatt ráadásul óriási helye is volt a csapatnak a fizetési sapka alatt, ezt pedig igyekezett is rendesen elkölteni. Hosszabbított az előző szezonban szép dolgokat mutató Darius Butler cornerback, érkezett a kiváló támadófalember Gosder Cherilus Detroitból (34 millió dollár/5 év), a Patriotsnál már említett Thomas (14/4), a Green Baytől a linebackersorba Erik Walden (16/4), az Atlantától szintén ide Lawrence Sidburry (0.715/1), az Arizonától a tehetséges, de sérülékeny cornerback Greg Toler (15/3), a New York Jetsnél ismét parádés formába lendülő söprögető, LaRon Landry (24/4), a San Francisco védőfalrotációjából Ricky Jean Francois (22/4), a Tennessee veterán irányítója, Matt Hasselbeck (8/2), a San Diegóból Aubrayo Franklin védőfalember, az Oaklandnél nem marasztalt Darrius Heyward-Bey elkapó és franchise taget kapott Pat McAfee punter. Csere keretében jött Standley Havili a Philadelphiából Clitfont Geathersért cserébe, a távozók között pedig Tom Zbikowski söprögető, Donnie Avery elkapó, Jerraud Powers cornerback, és nem marasztalták Dwight Freeney irányítósiettetőt sem, miután az együttes új védelmi sémájában nagyon nem érezte jól magát.

Fontos távozó továbbá az együttest Chuck Pagano leukémiás kezelése során kitűnően helyettesítő Bruce Arians, aki a Colts támadó koordinátori állását hagyta maga mögött az Arizona Cardinals vezetőedzői posztjáért cserébe.

A drafton jóval kevesebb lehetősége van idén erősítenie a Coltsnak, a 2. körös választási jogot a Miami Dolphinsnak adta az együttes Vontea Davisért cserébe, az 5. köröst pedig a San Francisco kapta meg még a 2012-es draft során. Az előző évhez hasonlóan ezúttal is a Csikók választása zárja a játékosbörzét, a 7. kör 48. pickjével, összességében a 254. helyen választhatnak utolsóként az indianapolisiak.

Boldin a Super Bowlban még a 49ers ellen csillogott, ezentúl viszont a San Franciscó-iak sikeréért küzd majd (Fotó: Action Images)
Boldin a Super Bowlban még a 49ers ellen csillogott, ezentúl viszont a San Franciscó-iak sikeréért küzd majd (Fotó: Action Images)

NEMZETI FŐCSOPORT (NFC)

SAN FRANCISCO 49ERS


Térjünk át a Nemzeti konferencia rájátszásba jutott csapataira! Az előző kiírás nagydöntőjében heroikus csatában maradt csak alul a San Francisco 49ers, amelynek nem lehet így más a célja, minthogy az utolsó lépcsőfokot ezúttal sikeresen teljesítse. Ennek érdekében pedig idén is cselekedtek a kaliforniaiak, hosszú távú szerződést kötöttek Anthony Davis támadófalemberrel, akinek a kontraktusa így még hét évig érvényes az együttesnél, Isaac Sopoaga és Ricky Jean Francois ugyan távozott a védőfalból, Ian Williams viszont hosszabbított, valamint érkezett Glenn Dorsey a Kansas City Chiefstől. Dashon Goldson kiváló söprögető helyére a csoportivális St. Louisból érkezett pótlás Craig Dahl személyében, Delanie Walker második számú tight end helyére ugyan még nincs pótlás, érkezett viszont a védelembe a sikertelen philadelphiai kiruccanás után a remények szerint elit formájához visszatérő cornerback, Nnamdi Asomugha. Rúgócserére is sor került a 49ersnél, az előző idény egyik leggyengébbjeként teljesítő David Akers ezentúl Detroitban végzi el a kezdő-, mezőnygól- és extrapont-rúgásokat, helyére a szintén veterán (mindketten beléptek már a 39. életévükbe) Phil Dawson érkezett.

A cseréket tekintve is aktívnak bizonyult a nyugati együttes, a Colin Kaepernick berobbanása után kegyvesztetté váló irányítót, Alex Smitht a Kansas City Chiefshez sikerült elboltolni egy nagyon erős 2. körért (2/2) illetve egy 2014-es középső körös választási jogért cserébe, a tartalékirányítói posztra Colt McCoy érkezett a Cleveland Brownstól (érte az 5/31-et és a 7/21-et adta a 49ers, és a játékos mellett a 6/5-öt is megkapta), valamint a címvédőtől távozó Anquan Boldin is itt kötött ki, érte mindössze egy 6/31-et áldozott fel az együttes.

Az így is bivalyerős 49ers ráadásul a drafton is dúskál a választási lehetőségekben, az első négy körben a 31. helyen húzhatnak saját jogon, emellett a már említett 2/2, a tavalyi drafton a Carolinától kapott 3/12 és a 4/34-es kompenzációs pick is az együttesnél van. Az 5/31-et és a 6/31-et már említettük, hogy elcserélte a klub, de így sem lesz üres köre, hiszen a 2012-es drafton a Coltstól megkapta az 5/24-et, a 6. körben pedig, mint azt írtuk is, jött a Cleveland 6/5-öse, valamint a Miamitól a 2012-es csere következtében a 6/12. Az utolsó körben háromszor is választhat az együttes, a 7/31 mellett a 7/40-es és a 7/46-as kompenziációs jogokkal, így igencsak kedvező helyzetből várja a játékosbörzét a San Francisco.

SEATTLE SEAHAWKS

Maradjunk az NFC Nyugati csoportjánál, a trónkövető Seattle Seahawksnál. A 49ershez hasonlóan bivalyerős védelemmel és futójátékkal, fiatal irányítóval felálló együttes sem tétlenkedett, egy csere keretén belül tovább erősítette Russell Wilson elkapósorát: az 1/25-ös, a 7/8-as és egy 2014-es középső körös pickért cserében ugyanis megkaparintották a Minnesota Vikingstól a kiváló képességű elkapót, a futásokban és visszahordásokban is hasznos Percy Harvint, aki nem sokkal később 6 éves, 67 millió dolláros szerződés végére kanyarította a nevét. Az eddig is brutális védelembe további erősítés érkezett, a védőfal két szélére az irányítók kergetésében erősebb Cliff Avril (15 millió/2 év), és a sackek mellett a futójáték megállításában elit, kisebb sérülést szenvedő Michael Bennett (5/1) jött, a cornerbackosztagba pedig a veterán Antoine Winfield a fal közepéről viszont Alan Branch a Buffalóhoz igazolt (3/1), valamint a visszahordásokban használható Leon Washington (akinek a helyét akár Percy Harvin is átvehető) sem maradt, őt, ahogy már említettük, a New England kaparintotta meg.

Akárcsak San Franciscóban, itt is egy fiatal szorította ki a kezdő (illetve annak szánt) irányítót, így itt is történt csere, a tavaly nagy pénzért leszerződtetett Matt Flynn egy következő éves 5. és egy kondíciós 2015-ös választási jogért cserébe Oaklandbe tette át a székhelyét (onnan pedig Carson Palmer érkezett a csoportba, konkrétan Arizonába), helyére a legutóbb a Kansas Citynél szereplő Brady Quinn érkezett cserének.

Az első körben idén tehát nem választ az együttes (hacsak egy csere során nem szerez az együttes), először a 2/26-nál (illetve a két elvett pick miatt a 2/24-nél) jön a csapat, majd a 3/25 és a 4/26 következik. Az ötödik körös (25.) választási jog mellett az Aaron Curryt érintő cserében megkapták az Oaklandtől az 5/5-öt is, valamint megvan saját 6. körös pickje is. A Buffalóból Tarvaris Jacksonért cserébe érkező 7/8-at egyből adták tovább a Harvin-cserében, a New Orleans a 7/14-et adta a Barrett Ruudot érintő cserében az együttesnek, a 7/25 mellett pedig még két kompenzációs joggal (35., 36.) rendelkezik a csapat.

ATLANTA FALCONS

Folyatassuk az előző szezon másik 13–3-as (holtversenyben legjobb mutatóval záró) csapatával, a konferenciadöntőben nagy előnyről végül elbukó Atlanta Falconsszal. Az együttes hosszú távú megállapodást kötött William Moore söprögetővel (32 millió/5 év) és Sam Baker támadófalemberrel (41.1/6), ráadásul Tony Gonzalezt is sikerült meggyőzni, hogy halassza el sisakjának szögre akasztását, így a legendás tight end újabb két évig a Sólymokat erősíti majd (14/2). Visszavonult viszont a veterán center Todd McClure (a tavaly korán kiválasztott Peter Konz veheti át a helyét a támadófal közepén), mellette még távozott a cornerbacksorból Dunta Robinson (a Kansas Cityhez – 15/3) és Brent Grimes (a Miamihoz – 5.5/1), a futó Michael Turner valamint a passzsiettető John Abraham is, utóbbi helyére a New York Giants korábbi játékosa, Osi Umenyiora érkezett, Turner helyét a St. Louis Rams korábbi klasszisa, Steven Jackson veszi át, és szerződést kapott a korábban ártatlanul bebörtönzött Brian Banks is, aki linebacker poszton próbálkozhat.

A két éve Julio Jones megszerzéséért rengeteget feláldozó Falcons idei saját pickjeit mind megtartotta, minden körben a 30. helyen választhat az együttes, emellett egy 4. körös (36.) és három 7. körös (37., 38., 43.) kompenzációs joggal is rendelkezik a csapat.

GREEN BAY PACKERS

A 2010-es kiírást megnyerő „sajtfejűek" a konferencia elődöntőjéig jutottak az előző bajnokságban, ahol a későbbi döntős 49ers szétfutotta a Packers védelmét (325 yardig jutottak Kaepernickék a talajon, összességében, a passzokat is belevéve pedig 581-nél állt meg a számláló). A csapat gőzerőkkel igyekszik tető alá hozni a sztárirányító Aaron Rodgers új szerződését, Clay Matthewszal azonban éppen a napokban sikerrel is jártak, a kitűnő linebacker a öt évvel hosszabbította meg 2014-ben lejáró kontraktusát, ennek értelmében pedig a következő hat évben valamivel kevesebb, mint 70 millió dollárt kereshet – ezzel speciel posztja legjobban kereső játékosává vált, valamint maradt Brad Jones linebacker is, aki 11.75 milliót kereshet 3 év alatt. Távozott az együttestől Charles Woodson cornerback/söprögető, a Coltsnál már említett) Erik Walden a linebackersorból, a klub legendás elkapója, Donald Driver szögre akasztotta sisakját, ahogyan Jeff Saturday center is, Greg Jennings elkapó „brett favre-olt" egyet (bár ő érintés nélkül szerződött a nagy rivális Minnesota Vikingshoz), Sam Shields cornerback viszont legalább RFA-tenderrel maradt az együttesnél.

Mivel az együttes ugyanolyan mérleggel zárt, és ugyanabban a körben esett ki, mint a Seattle Seahakws, így felváltva húznak előrébb, a páratlan körökben a Green Bayé a 26., a páratlanokban a 25. választási jog. Minden saját pickjük megvan, emellett az 5. körben rendelkeznek még egy kompenzációs joggal is (34.).

FUTBALL PÉNZÜGYI SZEMMEL
The business of football

MINNESOTA VIKINGS

Az NFC északi csoportjából még egy csapat jutott be a rájátszásba, a Minnesota Vikings. A Vikingek a borzasztó sérülésből valami csodálatos formában visszatérő Adrian Peterson (2097 futott yard „térd nélkül", ez speciel csak minden idők második legjobbja...) vezérletével az előző idény 3–13-as mérlege után ezúttal 10–6-ot értek el, amivel meglepetésre megcsípték az utolsó még rájátszást érő helyet. Az együttes nem tudta megtartani a távozni akaró Percy Harvint (lásd feljebb), maradt viszont cserébe (a rajta „megspórolt" pénzen) Jerome Simpson elkapó, Phil Loadholt támadófalember, Erin Henderson linebacker, Jamarca Sanford söprögető és a Peterson futásainál tisztogató Jerome Felton fullback is, illetve elkapó posztra jött még a már szintén említett Greg Jennings is. Új irányító is van az együttesnél, méghozzá nem is olcsó, Matt Cassel egy évre 4 millió dollárért vállalta el a csere(?) posztot. Még két távozót kell megemlíteni, bár mindkettőről szóltunk már feljebb, Antoine Winfield kiválása nagy veszteség a cornerbackrészlegnek, Michael Jenkins eligazolása azonban aligha lesz nagy hatással a csapatra.

Az eredeti választási jogok mellett a Vikingek a Harvin-csere miatt az első (25.) és a hetedik (8.) körben is rendelkeznek plusz pickkel, a Detroittal kötött tavaly csere következtében van egy tovább 4. körük (5.) is. Az RFA-tenderrel megtartott A. J. Jeffersont egy csere keretében szerezték meg korábban, érte a 2012-ben a Tennessee-től kapott 6/8-at adták, és a játékos mellett jött még egy 7/7 is vissza az együtteshez.

WASHINGTON REDSKINS

Végül, de messze nem utolsó sorban emlékezzünk meg az NFC keleti csoportját tavaly óriási hajrával (3–6 után sorozatban 7 győzelemmel) behúzó Washington Redskinsről is. Az együttes hosszabbított Logan Paulsen és Fred Davis tight endekkel (7/3, ill 3.75/1), Darrel Young fullbackkel (6.2/3), Kory Lichtensteiger támadófalemberrel (17.5/5), Sav Rocca punterrel (2.24/2) és DeAngelo Hall cornerbackkel is (2.25/1). Erről a posztról távozott Cedric Griffin, valamint a speciális csapatrész kiválósága, Lorenzo Alexander sem a Redskinsnél folytatja, érkezett viszont a szabadügynökpiacról a védőfalember Darryl Tapp, aki a csoportrivális Philadelphia Eagles mezét cserélte le, valamint a korábban a ligában egyszer már felsülő irányító, Pat White is, aki a 3. számú irányító helyért lehet versenyben. A legnagyobb kérdés azonban az első számú passzmester egészsége, Robert Griffin III ugyanis súlyos sérülést szenvedett a rájátszásban.

A Rézbőrűek az előző draft előtt gyakorlatilag az „életüket" is odaadták RG III-ért, így se idén, se jövőre nem választhatnak az első körben. A többi azonban még megvan – a Cincinnativel és a Minnesotával rotálnak a 21–23. helyeken – emellett pedig érkezett mgé egy 5. kör (29.) is, a már feljebb említett Haynesworth-csere keretében a New Englandtől.

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

NFL-DRAFT 1. KÖR
1 1 Kansas City Chiefs (2–14)
2 2 Jacksonville Jaguars (2–14)
3 3 Oakland Raiders (4–12)
4 4 Philadelphia Eagles (4–12)
5 5 Detroit Lions (4–12)
6 6 Cleveland Browns (5–11)
7 7 Arizona Cardinals (5–11)
8 8 Buffalo Bills (6–10)
9 9 New York Jets (6–10)
10 10 Tennessee Titans (6–10)
11 11 San Diego Chargers (7–9)
12 12 Miami Dolphins (7–9)
13 13 Tampa Bay Buccaneers (7–9)
14 14 Carolina Panthers (7–9)
15 15 New Orleans Saints (7–9)
16 16 St. Louis Rams (7–8–1)
17 17 Pittsburgh Steelers (8–8)
18 18 Dallas Cowboys (8–8)
19 19 New York Giants (9–7)
20 20 Chicago Bears (10–6)
21 21 Cincinnati Bengals (10–6)*
22 22 St. Louis Rams (7–8–1)
23 23 Minnesota Vikings (10–6)*
24 24 Indianapolis Colts (11–5)*
25 25 Minnesota Vikings (10–6)*
26 26 Green Bay Packers (11–5)*
27 27 Houston Texans (12–4)*
28 28 Denver Broncos (13–3)*
29 29 New England Patriots (12–4)*
30 30 Atlanta Falcons (13–3)*
31 31 San Francisco 49ers (11–4–1)*
32 32 Baltimore Ravens (10–6)*
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/22: A Washington Redskins adta a St. Louis Ramsnek a Robert Griffin III-t érintő cserében
1/25: A Seattle Seahawks adta a Minnesota Vikingsnak a Percy Harvint érintő cserében
A TOVÁBBI KÖRÖK LEBONTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik