(Szarka)lábjegyzet: Kicsoda Steve McClaren?

Vágólapra másolva!
2015.06.11. 09:06
Tegnap hivatalossá vált, amit már elég régóta tudni lehetett, Steve McClaren lett a Newcastle United vezetőedzője. Maga a bejelentés tehát nem...

Tegnap hivatalossá vált, amit már elég régóta tudni lehetett, Steve McClaren lett a Newcastle United vezetőedzője. Maga a bejelentés tehát nem okozott nagy meglepetést, sokkal inkább a részletekre volt mindenki kíváncsi. Nos, McClaren 3 éves szerződést kapott, ami a csapat szereplésétől függően 8 évre hosszabbodhat, ráadásul a brit sajtó szerint, amennyiben valamelyik kupát sikerül megnyerni, 1 millió font bónuszt kap a szakvezető. A megfogalmazott cél egyébként a TOP 8 elérése.Steve McClaren lett a Newcastle United vezetőedzője. Maga a bejelentés tehát nem okozott nagy meglepetést, sokkal inkább a részletekre volt mindenki kíváncsi. Nos, McClaren 3 éves szerződést kapott, ami a csapat szereplésétől függően 8 évre hosszabbodhat, ráadásul a brit sajtó szerint, amennyiben valamelyik kupát sikerül megnyerni, 1 millió font bónuszt kap a szakvezető. A megfogalmazott cél egyébként a TOP 8 elérése.

A másik fontos bejelentés, hogy a klubot ezentúl egy igazgatótanács (Board of Directors) fogja irányítani, aminek a tagjai Steve McClaren mellett a játékosmegfigyelők főnöke Graham Carr, az eddigi igazgató Lee Charnley és a klub nagykövete, Bobby Moncur. És igen, Mike Ashley nincs benne ebben a csapatban, sőt, a közlemény szerint ezentúl egyáltalán nem kíván beleszólni a csapat mindennapi szakmai dolgaiba. Hiszem, ha látom kategória... Na de a wikipédia segítségével térjünk vissza az új főnökhöz.

Kicsoda Steve McClaren? Az 54 éves szakember összesen 13 évig volt profi játékos. Pályafutása legjelentősebb állomása a Hull City volt, ahol karrierje első 6 évében játszott. Összesen 305 bajnokival a lábában vonult vissza, az biztos, hogy nem úgy tartják számon, mint a vala volt egyik legjobb középpályás.

1992-ben tehát visszavonult, és három év (valószínűleg képzés) után jött az "assistant manager" korszak. Négy évig a Derby County-nál látta el ezt a feladatot, majd 1999 és 2001 között Sir Alex Ferguson első számú segítője lett a Manchester United-nél. Mellette már az angol válogatottban is betöltötte ezt a feladatot 2000 és 2002 között úgy, hogy 2001-től a Middlesbrough managere lett. A Boro-nál 5 évet húzott le, és egy Ligakupát nyert úgy, hogy közben 2004 és 2006 között ismét dolgozott a válogatottnál is. Ekkoriban próbálta meg a Newcastle elnöke, Freddy Sheperd elcsábítani, de hiába volt minden, még Alan Shearer közbenjárása is, nem jött össze a dolog. Az "álláshalmozás" akkor fejeződött be, amikor felkínálták neki az angol válogatott kispadját. Elfogadta, és elbukott.

Összesen egy évet kapott, de ez pont elég volt ahhoz, hogy őt (is) okolja mindenki, amiért nem jutott ki Anglia a 2008-as EB-re. Rövid pihenés után országot váltott, és a Twente vezetőedzője lett. Ez jó döntésnek bizonyult. A második évében megnyerte a bajnokságot, és eleve 63.37 %-al a pályafutása legjobb győzelmi mutatóját produkálta. 101 mérkőzésen, 64 győzelem, 21 döntetlen, 16 vereség, tényleg nem rossz arány. Érdekesség, hogy pontosan ugyanakkor és ugyanaddig volt a Twente-nél, mint Cheick Tioté, azaz könnyen lehet, hogy ha marad az elefántcsontparti, akkor McClaren újra fel tudja építeni.

Hollandia után Németország és a Wolfsburg következett, de összesen fél szezon jutott neki, télen elküldték. Nyáron a Nottingham managere lett, de hiába igazolt viszonylag sok új embert az első 10 mérkőzésen csak 8 pontot kapart össze a csapat, ezért McClaren maga mondott le.

2012 januárjában ismét a Twente kispadján ült. Korábbi sikerei helyszínén nem jött össze az újabb bravúr, csak a 6. helyen végeztek. Hiába igazoltak nyáron, továbbra sem ment a játék, és miután a szurkolók kikezdték, 2013 februárjában lemondott. Állítása szerint a Klub nagyobb mint az egyén, és annyira fontos a Twente neki, hogy félreáll, ha ezzel segít.

2013 júliusában Harry Redknapp hívására egy rövid távú szerződés keretein belül 3 hónapig csatlakozott a QPR edzői stábjához. Meg sem várta a 3 hónapot (érthetően) és szeptemberben igent mondott a Derby County ajánlatára. A Kosokkal sem ment rosszul a szekér, igazából az idei tavaszt rontotta el.

Ezt az öltözőt nagyon kézben kell majd tartani...

Idén végig versenyben voltak a feljutásért folytatott harcban, de az utolsó fordulókban sorra elbukták a meccseiket. Könnyen lehet, hogy emögött ott volt a Newcastle januári megkeresése is. Alan Pardew távozása után ugyanis a brit sajtó szerint McClaren ajánlatot kapott, de a nyilvánosság előtt egyértelműen visszautasította azt. Viszont onnantól kezdve, hogy John Carver csak tavaszig kapott megbízást, már ott lógott a levegőben, hogy nyáron McClaren érkezhet, és valószínűleg ezzel - ha az öltöző nem is - de a csapategység elveszett.

Tegnap óta pedig hivatalosan is Steve McClaren a csapat vezetőedzője.

A leendő stábjával kapcsolatban annyi derült ki, hogy valószínűleg nem Lee Clark lesz McClaren asszisztense, hanem Paul Simpson, akivel a Derby County-nál is együtt dolgoztak. Simpson habár nem volt nagy név játékosként, de 679 meccset húzott le Angliában és 13 éve szerepel különbözőcsapatok szakmai stábjában.

A kapusedző elvileg lehet még a Newcastle korábbi kapusa, a cseh Pavel Srnicek. Andy Woodman-t valószínűleg csak ezért nem bocsátották még el, mert őt konkrétan akarja Alan Pardew Palace-hoz. Persze nem arról szól a dolog, hogy a londoniak esetleg fizetnének érte, inkább az lehet a háttérben, hogy ha ő kéri, hogy távozhasson, akkor valószínűleg nem kell végkielégítést fizetni nekik. Ez a hírek szerint Carver és Stone esetében 1.5 millió font volt. Plusz ami örvendetes, hogy elvileg McClaren el tudja hozni Steve Black-et, a QPR fizioterapeutáját. Igaz ugyan, hogy a londoniaknál is sok sérülés volt az elmúlt szezonban, de szerintem mi magasan nyerjük ezt a "versenyt", úgyhogy jól jöhet pár új arc az egészségügyi stábban is.

Jól mutatna fekete-fehérben

A stáb kialakítása mellett azonban azonnal el kell kezdeni dolgozni a csapat megerősítésén. A hírek szerint Mike Ashley 50 millió fontot biztosít az átigazolásokra, amiből kb. 15 millió el is mehet Charlie Austin megszerzésére. Ahogyan az előző bejegyzésben is láthattátok, a szurkolók már Newcastle mezbe "photoshoppolták" a csatárt, és elvileg mindkét fél benne lenne a váltásban. Joey Barton is a transzfer mellett van most már. Pár napja még a bizonytalanság miatt óva intette Austin-t a Tyne partjától, a kinevezés óta viszont kiposztolta, hogy remek edzője lett a csapatnak.

Steve McClaren az első interjúkban sablonos közhelyeket mondott a klub hagyományairól, a helyiekről, de körülbelül az a mondata ér valamit, hogy a szezon végén ítéljék meg. Igaza van. Akár szimpi, akár nem, remélhetőleg tiszta lappal indulhat, és megkapja a szurkolók támogatását.

Hajrá Newcastle!

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik