Jön a német, az angol és az olasz válasz az el Clásicóra

Vágólapra másolva!
2015.04.04. 10:09
null
A korábbi csapattársak ellenfélként is barátok maradtak (Fotó: Reuters)
Rangadók hétvégéje! Németországban, a Bundesligában Borussia Dortmund–Bayern München, Olaszországban, a Serie A-ban Roma–Napoli, Angliában, a Premier League-ben pedig Arsenal–Liverpool lesz, a négy topligából csak a spanyol bajnokság marad igazi rangadó nélkül húsvétkor. Az összecsapások hordoznak külön érdekességeket: Mario Götze először játszik korábbi klubja otthonában, az olasz helyzet átalakulhat, a szigetországban pedig a Manchester United jöhet ki a legjobban a hétvégéből. Spanyolországban várható a legkevesebb meglepetés, de James Rodríguez visszatérése és Lionel Messi sérülése még megbolygathatja a mérkőzéseket. Topliga-beharangozónk.

NÉMETORSZÁG

Ha valaki ránézett a szezon elején a Bundesliga sorsolására, minden bizonnyal ezt a hétvégét várta: a sorsdöntő(nek ígérkező) Borussia Dortmund–Bayern München összecsapást. Az idény azonban nem úgy alakult, ahogy a legtöbben számítottak rá, a BVB még kieső helyen is tanyázott, és bár azóta felzárkózott a középmezőnybe, a bajnoki címre már nincsen esélye, sőt az európai kupaszereplés kiharcolása sem ígérkezik könnyűnek.

A bajorok csaknem kétszer annyi pontot gyűjtöttek eddig a bajnokságban, mint riválisuk, de az összecsapás kimenete korántsem egyértelmű. Nemcsak azért van ez így, mert a Dortmund játszik hazai pályán, hanem azért is, mert a Bayernnél nagyon hosszú a sérültek listája. Franck Ribéry kizárta, hogy pályára tudna lépni, azt mondta, jelen pillanatban futni sem tud, de Arjen Robben és David Alaba is kihagyja a rangadót.

„A Bayern legnagyobb problémája a Dortmund ellen Robben és Ribéry hiánya lesz, ez a páros pótolhatatlan – mondta Franz Beckenbauer, a müncheniek tiszteletbeli elnöke. – Igaz, Mario Götze és Thomas Müller is kiváló játékos, de kétségkívül Ribéry és Robben a két legveszélyesebb szélsője a Bundesligának, így a hiányuk hatalmas érvágás lesz a Bayern számára."

A rangadó a hiányzók mellett a pályára lépők miatt is érdekes lesz, különösen a két „áruló”, Robert Lewandowski és Mario Götze miatt, akik újra visszatérnek Dortmundba Bayern-játékosként, és bár utóbbi azt állítja, fel van rá készülve, hogy nem fogadják nagy szeretettel, szombaton ismét kiderül, valójában hogyan tudják kezelni a közutálatot…

Sokatmondó karikatúra a Serie A helyzetéről (Fotó: facebook.com/Troll.Football)
Sokatmondó karikatúra a Serie A helyzetéről (Fotó: facebook.com/Troll.Football)

OLASZORSZÁG

Találó karikatúrára leltünk a héten, amely tökéletesen ábrázolja a Serie A jelenlegi helyzetét. A Juventus tetemes előnye tudatában a hétvégéket már nyugodtan átaludhatja, és készülhet más fontos teendőire (például a Bajnokok Ligájára).

A „zajkeltő” üldözők közül a Roma és a Lazio vetélkedik a biztos BL-pozícióért, a Sampdoria, a Napoli és a Fiorentina pedig az Európa-liga-indulásért, eközben a régi hírnevüket elvesztő milánóiak (az Inter és a Milan) kispadra kerültek.

A forduló rangadóval indul, a második Roma az ötödik Napolit fogadja, ám a két csapat között csak hat pont van, egy esetleges vendégsiker máris átvariálná a fenti képet, a nápolyiak ismét beleszólhatnának a BL-kérdésbe.

Mindkét együttesnek fontos a találkozó, mivel pocsék formában várják az összecsapást, s a gödörből a nagy rivális elleni győzelemmel lehetne kilábalni. A rómaiak a legutóbbi tizenegy bajnokijukból – nyolc (!) döntetlen mellett – kettőt nyertek meg, összesen tizennégy pontot szereztek, míg a nápolyiak a legutóbbi hat mérkőzésükön csak öt ponttal gazdagodtak, s visszacsúsztak az ötödik helyre.

A Napolinak azért is nehezebb a helyzete, mert három fronton kell helytállnia. Az már más kérdés, hogy vajon a Napoli Benítezzel vagy nélküle éri-e el a kívánt szintet – ha egyáltalán eléri –, mert az ötvennégy éves szakember szerződése lejár a szezon végén, s nem biztos, hogy hosszabbítanak vele. Persze ha Nápolyba szállítja valamelyik trófeát, a csapatot pedig a BL-be vezényli, alighanem rögtön új szerződést tesznek elé.

Diaby (balra) öt éve betalált a Liverpool ellen, most 42. sérülése után léphet újra pályára (Fotó: Reuters)
Diaby (balra) öt éve betalált a Liverpool ellen, most 42. sérülése után léphet újra pályára (Fotó: Reuters)

ANGLIA

Ahogy Olaszországban, úgy Angliában is rangadóval indul a hétvége: Arsenal–Liverpool összecsapással kezdődik meg szombaton a szigetországi futballprogram. Alighogy arról cikkezett a sajtó, hogy hosszú idő után nincs (!) sérülés az „ágyúsok” háza táján (még Abou Diaby is felépült 42. sérüléséből), pénteken kiderült, Danny Welbeck játéka kérdésessé vált.

A két klubbal kapcsolatban több átigazolási pletyka is napvilágot látott a héten, ráadásul a két klub játékost cserélhet, Theo Walcottot a Liverpool vinné, Raheem Sterlinget pedig az Arsenal. Utóbbi ki is jelentette, hogy hízelgő számára a londoniak érdeklődése. Hogy ez hatással lesz-e a fiatal támadó játékára, az kérdés, de az nem, hogy Steven Gerrard eltiltás miatt kihagyja a rangadót.

Az Arsenal–Liverpool mérkőzés nagy nyertese egyértelműen a Manchester United lehet, amely, ha legyőzi az Aston Villát, vagy leszakítja a „vörösöket”, vagy megelőzi Arsene Wenger együttesét – egyik sem tűnik rossz forgatókönyvnek. A „vörös ördögöknek” kötelező hozniuk a három pontot, különösen azután, hogy Louis van Gaal után José Mourinho is kijelentette, hogy az MU igenis harcban van még bajnoki címért.

Hogy ebben mennyi udvariasság vagy taktikázás volt a Special One részéről, az kérdés (valószínűleg sok), az viszont nem, hogy a manchesteriek nagyon nehéz hetek előtt állnak, így a Villa ellen muszáj behúzniuk a három pontot.

„Hámesz” hamarosan újra pályára léphet (Fotó: Action Images)
„Hámesz” hamarosan újra pályára léphet (Fotó: Action Images)

SPANYOLORSZÁG

El Clásico utáni forduló következik, ennek ellenére nem véletlenül került összeállításunk végére a Primera División. A Barcelona és a Real Madrid sem lép pályára szombaton, a bajnoki címre esélyes együttesek közül az Atlético Madrid játszik ma, a sereghajtó Córdobával.

Vasárnap a Real az utolsó előtti Granadát fogadja, könnyedén kell hozniuk a három pontot, a Barca elleni kudarc után különösen, ráadásul az sem zárható ki, hogy James Rodríguez újra pályára léphet.

A gránátvörös-kékek a Celta Vigóhoz látogatnak, amely az ősszel a Camp Nouban 1–0-ra nyert. Az akkor gólpasszt adó Nolito érdekes nyilatkozatot tett a találkozó előtt, azt mondta, jobban örülne neki, ha a sérüléssel bajlódó Lionel Messi a zöld gyep helyett a strandot választaná a hétvégén

ÁPRILIS 4., SZOMBAT

ANGOL PREMIER LEAGUE
31. FORDULÓ

13.45: Arsenal–Liverpool (Tv: Digi Sport 1)
16.00: Everton–Southampton
16.00: Leicester City–West Ham United
16.00: Manchester United–Aston Villa (Tv: Digi Sport 1)
16.00: Swansea City–Hull City
16.00: West Bromwich–Queens Park Rangers
18.30: Chelsea–Stoke City (Tv: Digi Sport 2)

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN
29. FORDULÓ

16.00: Sevilla–Athletic Club (Tv: Sport2)
18.00: Córdoba–Atlético Madrid (Tv: Sport2)
20.00: Almería–Levante
22.00: Málaga–Real Sociedad

NÉMET BUNDESLIGA
27. FORDULÓ

15.30: Bayer Leverkusen–Hamburg (Tv: Eurosport2)
15.30: Wolfsburg–Stuttgart
15.30: Hoffenheim–Mönchenglach
15.30: Werder Bremen–Mainz
15.30: Eintracht Frankfurt–Hannover
15.30: Freiburg–Köln
18.30: Borussia Dortmund–Bayern München (Tv: Eurosport2)

OLASZ SERIE A
29. FORDULÓ

12.30: Roma–Napoli (Tv: Digi Sport 2)
15.00: Verona–Cesena
15.00: Sassuolo–Chievo
15.00: Cagliari–Lazio
15.00: Palermo–Milan (Tv: Digi Sport 2)
15.00: Internazionale–Parma (Tv: SportKlub)
15.00: Atalanta–Torino
15.00: Genoa–Udinese
18.30: Fiorentina–Sampdoria (Tv: SportKlub)
21.00: Juventus–Empoli (Tv: Digi Sport 1)

FRANCIA LIGUE 1
31. FORDULÓ

17.00: Guingamp–Lyon
20.00: Lille–Reims
20.00: Lorient–Rennes
20.00: Metz–Toulouse
20.00: Montpellier–Bastia
20.00: Nice–Evian TG

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik