Az utolsó napon a PSG okozta a legnagyobb meglepetést

Vágólapra másolva!
2018.09.02. 13:56
null
A PSG az átigazolási szezon végén még behúzta Eric Maxim Choupo-Motingot (Fotó: AFP)
Véget ért a nyár, véget ért az átigazolási időszak is, emléke örökkön bennünk él, költségei meg a klubok pénzügyi könyveiben, illetve a játékosok és ügynökeik zsebében.

A PREMIER LEAGUE-BEN ugyebár nem vehettek a klubok, csak el- vagy kölcsönadhattak az utolsó napon (is).

A zárónap első átigazolásaként a Southamptonnal már korábban szerződést bontó francia védő, Jérémy Pied aláírt az amúgy nagy anyagi gondokkal küzdő Lille-hez, majd záporoztak a kölcsönadások, amelyekben a Wolverhampton Wanderers járt az élen, a nevéhez méltó módon egy fél csapatot kényszerített ország- vagy világjárásra.

A Tottenham az U21-es válogatott karmesterét, Josh Onomah-t küldte némi vendégjátékra a Sheffield Wednesdayhez, ugyanoda postázta a Chelsea a védő Michael Hectort, míg a csatár Tammy Abrahamet az Aston Villához, a nagyreményű Charly Musondát pedig némi meglepetésre csak a Vitesséhez engedte el.

A Manchester City a brazil U20-as válogatott támadó középpályását, Douglas Luizt irányította át inaskodni spanyol testvérklubjához, a Gironához, nagy reményekkel, hiszen tavaly 12 millió eurót fizetett érte a Vasco da Gamának!

Lengyel kollégája, Bartosz Kapustka ötmillióba került a Leicester Citynek, ő maga meg kölcsönbe Belgiumba, a Leuvenbe (az előző idényt a Freiburgban töltötte), míg az ezen a nyáron még nála is sokkal többért, egészen pontosan 14.5 millió euróért érkező 21 esztendős horvát középpályás, Filip Benkovicegy évig a Celticben szokja a brit futball kegyetlenségét.

 

Érdekes családegyesítést hajtott végre a Lille: a francia klub már korábban visszacsábította Európába a veterán portugál védőt, a válogatottból is jól ismert José Fontét, akit tavaly januárban 9.2 millió euróért adott el a Southampton a West Hamnek, majd a Talien Jifang idén februárban 5.57 millióért megvette – hogy szűk öt hónap múlva már ingyen legyen a Lille-é. De nem is ez a lényeg most, hanem hogy Fonte addig rágta újdonsült vezetői fülét, hogy most már ő lesz „Fonte I”, mert a Lille kölcsönvette a hátvéd testvérét, Rui Fontét a Fulhamtől. „Fonte II” sem olcsójános: a londoniak tavaly nyáron 9.13 millióért vették a Bragától! Így mulatnak az angol klubok...

Fontéék nagyon szeretik egymást: korábban együtt erősítették a Sporting CP-t, majd amikor a báty Angliába igazolt, a Crystal Palace-hoz, akkor kölcsönbe odakerült az öccse is – ő akkor már az Arsenaltól.

Sokan várták, hogy a Lipcse kölcsönveszi az Evertontól Ademola Lookmant, de erre nem került sor, közben régi ismerősünk, Tim Cahill az indiai Jamshedpurhoz igazolt, ellenben a Liverpool szerb szélsője, Lazar Markovics visszautasította az Anderlecht kölcsönajánlatát, mert a belga csapat kevés fizetést ajánlott csak neki. A kérő jó hárommilliót adott volna a kölcsönjátékért a Poolnak.

A SERIE A-BAN hasonló volt a helyzet, a Fiorentina kölcsönadta a magyar gyurmafilmrajongók kedvencét, az uruguayi középpályást, Sebastián Cristóforót a Getaféhez, de a játéknap főszereplője a Torino volt.

A több topligás csapat által keresett szerb középpályás mindenest, szélsőt, Adem Ljajicsot nagy meglepetésre a török Besiktas kapta meg, fillérekért, mert alig 1.2 millió eurót adott az egyéves kölcsönjátékért a török fél, a vételi opció meg a fele annak, amennyit a játékjog ér, azaz 6.5 millió euró.

A „bikák” kilencmillióért, az AS Roma 12 millióért, az Inter 1.75 millióért kölcsönbe, a Fiorentina 6.8 millióért szerezte meg Ljajicsot, aki csupán 26 éves, tehát jó néhány aláírási pénz boldog tulajdonosa lesz még karrierje során. Érdekes a Torino lépése, mert Ljajics finoman szólva sem mondott nála csődöt, 65 találkozón 18 gólt lőtt, és adott 24 gólpasszt.

 

Még csodásabbat húzott a kisebbik torinói klub M'Baye Nianggal, aki iránt szintén hatalmas volt az érdeklődés: a Milan új Mario Balotellijét a Torino tavaly kétmillióért vette kölcsön, most 12 millióért végleg meg, hogy máris kölcsönadja – a neves kérők ellenére is csak – a Rennes csapatának. Újabb vételi opcióval. A Torino nem sokáig élvezhette vételi rekordere szolgálatait, érdekes módon Simone Zazát jövőre szintén 12 millióért veszi meg, egy szintén kétmilliós kölcsönidény után. Remélik a bordó mezesek, hogy kétszer nem tudnak ugyanabba a transzferfolyóba lépni: Niang az elmúlt idényében 29 fellépésén mindössze 4 alkalommal volt eredményes.

 

A BUNDESLIGÁBAN a Bayern München húzta ezen a nyáron a legmeglepőbbeket, Arturo Vidal és Sebastian Rudy után eladta Juan Bernatot is, akiért a PSG 14 millió eurót fizetett. Érdekes nyáron esett túl Niko Kovac és együttese: szerzett egy középpályást (Leon Goretzka), visszatért kölcsönből a futógép Renato Sanches, valamint a szélső Serge Gnabry – és kifújt, lefőtt a kávé (vagy lefőtt a búzasör, stílszerűen), dudált a bőrgyár (vagy dudált a bőrnadrág-manufaktúra, stílszerűen).

Ezen a nyáron 88.5 millió eurót keresett a Bayern az átigazolásokkal (a Juventus most fizetett Douglas Costáért még negyvenmilliót), Jérome Boatengért is majdnem befolyt még negyvenmillió Párizsból, de a PSG vitte volna Sanchest is – Thiago Alcántara pedig végül maradt, noha csábította erőst a Real Madrid.

Jöhetett volna még az utolsó napon Anthony Martial Manchesterből, Julian Draxler Párizsból vagy Benjamin Pavard Stuttgartból, utóbbi minden bizonnyal Boateng helyére kellett volna – a védelem bal oldalán David Alabának azonban nincs igazi riválisa most (mondjuk ezt annak ellenére is, hogy a jövő héten 33. életévébe lépő brazil Rafinha azért bevethető ott alkalomadtán). Még a végén áttér a Bayern Kovac mester kedvenc formációjára, a 3–4–2–1-re...

Örvendetes tény, hogy a Freiburg 4.5 millió eurót áldozott egy magyar futballistáért, Sallai Rolandért, akinek középen a korábbi német U21-es válogatott Janik Haberer, a széleken a Marco Terrazzino, Florian Kath, Yoric Ravet, Brandon Borrello négyes lesz a vetélytársa, pontosabban Christian Streich edző 4–2–3–1-es hadrendjében a csatárok közül Florian Niederlechner, Luca Waldschmidt, Tim Kleindienst és Lucas Höler is képes valamelyik szélen játszani, de egyikük sem az a verhetetlen konkurencia.

Vura(becsületes nevén Virgil Misidjan) nemrégiben még a Videoton ellen villogott volna, ha tud, most 2.5 millió eurót fizetett érte az 1. FC Nürnberg, amely a brazil szellőt, Matheus Pereirát ingyen kapta kölcsön a Sporting CP-től. A Hannover kétmillióért vett egy szélsőt a német U20-as válogatott Florent Muslija, a Mainz ugyanennyiért egy középcsatárt a ghánai Issah Abass személyében.

A Hoffenheim a volt arsenalos Gnabry utódát nem meglepő módon az Arsenalban találta meg, Reiss Nelson kölcsönbe érkezett az ottani U23-asoktól (a londoniak azonban őt nem akarják elvesztegetni, előtte szerződést hosszabbítottak a fiatallal), a Liverpoolban és a Real Madridban is megfordult Nuri Sahint jelképes összegért, egymillió euróért eladta a Werder Bremennek a Dortmund, Kevin Trappot meg ingyen kapta meg kölcsönbe az Eintracht Frankfurt a PSG-től, amelynek pár éve kilenc és fél millióért ő maga adta el.

 

A LIGUE 1-BEN a PSG vitte a prímet, még akkor is, ha J. Boateng csak jó hangulatú beszélgetést folytatott Thomas Tuchellel, az egymás tenyerébe csapást azonban nem követte aláírás. Maradt Adrien Rabiot (így nem kellett Renato Sanches, Stanislav Lobotka vagy Szergej Milinkovics-Szavics) mellett Draxler és Jesé is, Alex Sandro és Filipe Luís helyett befutott Bernat, majd óriási meglepetésre a kameruni szélső, a 29 esztendős Eric Maxim Choupo-Moting is.

Ingyen, sőt szegény játékosért karrierje során összesen ötvenezer eurót fizettek, még 2009-ben az 1. FC Nürnberg, amikor kölcsönvette a Hamburgtól. A Schalke és a Stoke City után hatalmas lehetőséget kapott Choupo-Moting: a korábbi német korosztályos válogatott játékos középcsatárként és balszélsőként vethető be, és két évre írt alá a párizsiakhoz. Konkurenciája mindössze a Neymar, Draxler, Jesé, Ángel Di María, Kylian Mbappé, Edinson Cavani, Timothy Weah sorból áll, kettőnél azért jobb közülük, értékét a Transfermarkt nyolcmillió euróra teszi.

A PSG úgy csinált helyet a keretében és költségvetésében a nyár tényleg egyik legmeglepőbb transzferének, hogy kölcsönadta kétmillióért, harmincmilliós vételi opcióval Giovani Lo Celsót a Betisnek, Jean-Christophe Bahebecket pedig elengedte az Utrechthez.

A Ligue 1 online kommentátorainak őszinte örömére az Angers elengedte az Auxerre-hez Mathieu Michel mellett a francia-laoszi Billy Ketkeophomphone-t is, a Bordeaux kölcsönkapta az Intertől Yann Karamoh-t, aki kölcsönből kölcsönösen kölcsönbe került – értsd: a Caen tavaly két évre kölcsönbe adta őt Milánóba, 5.5 millió eurós vételi kötelezettséggel, de Bordeaux-ba egy újabb vételi opcióval került, így amikor jövőre, június 30-án egyszerre két kölcsönadási szerződése jár le a támadónak, lesz nagy fejvakarás. Simán csak kölcsönbe, mindenféle varia nélkül jött mellé az Atalantától a dán csatár, Andreas Cornelius.

A Rennes úgy szorított helyet Niangnak, hogy az év elején tízmillió euróért vett Diafra Sakhót kölcsönadta a Bursaspornak (az általa szerzett három gólt könnyű lesz pótolni), a francia U20-asok erősségét, a tavaly hétmillióért megszerzett Faitout Maouassát kölcsönadta a Nimes-nek, az egyszeres válogatott középpályás, Clément Chantome szerződését pedig felbontotta.

Nagyot húzott az Amiens a Sevilla brazil karmesterének, a pár éve még világklasszisjelöltnek tartott Gansónak a kölcsönvételével, még vételi opciót is biztosított mellé a Sevilla. A Lille is ilyetén módon adta oda a támadó Yassine Benziát a Fenerbahcének; a védekező mindenest, Arnaud Souquet-t simán, hárommillióért eladta a Gentnek a Nice.

Ahogyan azt korábban jeleztük, aktív napot zárt az Olympique Lyon, és beharangoztuk a két érkezőt is, de azért meglepő a francia támadóért, Moussa Dembéléérta Celticnek adott húszmillió, illetve a Lenny Pintorért a Brestnek átutalt ötmillió euró. Az utolsó napokon bizony már csak jókora sürgősségi felárral lehet erősíteni...

A LA LIGÁBAN a három gigász nem vásárolgatott már az utolsó napon, sőt a királyi klub érdemei elismeréseként elengedte Fábio Coentraót, aki évi négymilliós fizetéséről mondott le, hogy eljátszadozzon még kicsit a Rio Avében. Meglehet, pármilliós bánatpénzt még utánadobott a Real, a korábbi hírek legalábbis erről szóltak, igaz, akkor még a Sporting CP volt a célpont.

Maradt Madridban Kiko Casilla, Marcos Llorente és Vinícius Júnior is, Borja Mayoral ellenben egy évre a Levantéé lett, és felkerült a tarcsiból a balhátvéd Sergio Reguilón.

A Barcelona kölcsönadta a Puyol-hajú balhátvédet, Marc Cucurellát az Eibarnak, vételi opcióval, a Sevilla csak megegyezett a Szpartak Moszkva után az előtte malcomozó holland támadóval, Quincy Promesszel is, Sir Alex Ferguson nagy csalódása, a 28 éves Bebé meg 750 ezer euróért az Eibartól a Rayo Vallecanóhoz került, végleg, miként a Villarreal is eladta fiatal szélsőjét, Matías Nahuelt az Olympiakosznak.

 

ÉRDEKESEBB ÁTIGAZOLÁSOK A NAGYVILÁGBÓL

 

PREMJER LIGA, OROSZORSZÁG

AHMAT GROZNIJ
Érkezett: Idrissa Doumbia (Anderlecht, 1 250 000 euró), Zoran Nizic (Hajduk Split, 800 000)
Távozott: Léo Jabá (PAOK, 2 300 000)

ANZSI MAHACSKALA
Érkezett: Andrés Ponce (Sampdoria)
Távozott: Vlagyimir Polujahtov (Krilja Szovjetov Szamara, ingyen), Arszen Hubulov (Erzurumspor, i.), Paul Anton (Krilja Szovjetov Szamara, i.)

ARSZENAL TULA
Érkezett: Georgij Kosztadinov (Maccabi Haifa, 200 000), Ognjen Ozegovics (Partizan Beograd, kölcsönbe)
Távozott: Goran Csausics (Crvena zvezda, 1 000 000), Stoppila Sunzu (Lille, kölcsönből vissza), Artyom Dzjuba (Zenit, kv.), Habib Maiga (St.-Étienne, kv.)

DINAMO MOSZKVA
Érkezett: Miguel Cardoso (Tondela, 1 200 000), Joaozinho (FK Krasznodar, i.)
Távozott: Alekszandr Tasajev (Szpartak Moszkva, 1 500 000), Ibragim Callagov (Zenit, kv.)

JENYISZEJ KRANSZNOJARSZK
Érkezett: Rade Dugalics (FK Toszno, i.), Pavel Komolov (Amkar Perm, i.), David Jurcsenko (FK Toszno, i.)
Távozott: Szerder Szerderov (Cracovia Kraków, i.)

FK KRASZNODAR

Érkezett: Christian Cueva (Sao Paulo, 8 000 000), Uros Szpajics (Anderlecht, 6 000 000), Dmitrij Sztockij (FK Ufa, 2 000 000), Jon Gudni Fjóluson (Norrköping), Ari (Dinamo Moszkva, kv.)
Távozott: Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva, 9 000 000), Vjacseszlav Podberezkin (Rubin Kazany, 900 000), Ricardo Laborde (Anorthoszisz Famaguszta, i.), Andreas Granqvist (Helsingborg, i.), Joaozinho (Dinamo Moszkva, i.), Andrei Ivan (Rapid Wien, k.), Oleg Satov (Zenit, kv.)

KRILJA SZOVJETOV SZAMARA
Érkezett: Vlagyimir Polujahtov (Anzsi, i.), Paul Anton (Anzsi, i.), Makszim Kanunnyikov (Habarovszk, i.), Agustín Rogel (Nacional, i.), Vitaliy Denisov (Lokomotiv Moszkva, k.)
Távozott: Azer Alijev (FK Ufa, i.)

LOKOMOTIV MOSZKVA

Érkezett: Fjodor Szmolov (FK Krasznodar, 9 000 000), Benedikt Höwedes (Schalke, 5 000 000), Rifat Zsemaletgyinov (Rubin Kazany, 1 500 000), Grzegorz Krychowiak (PSG, k., 1 000 000), Éder (Lille, kölcsön után végleg, 500 000), Bryan Idowu (Amkar Perm, i.)
Távozott: Nemanja Pejcsinovics (Csangcsun Jataj, i.), Vitaliy Denisov (Krilja Szovjetov Szamara, k.), Ari (FK Krasznodar, kv.)

FK ORENBURG
Érkezett: Danijel Miskic (NK Olimpija, 300 00)
Távozott: Michal Duris (Anorthoszisz Famaguszta, 600 000)

FK ROSZTOV
Érkezett: Vidar Örn Kjartansson (Maccabi Tel-Aviv, 2 500 000), Dennis Hadzikadunic (Malmö, 1 000 000), Ajaz Gulijev (Szpartak Moszkva B, 500 000), Artur Juszupov (Zenit, i.), Alekszandr Zujev (Szpartak Moszkva), Anton Salétros (AIK Solna), Szaeid Ezatolahi (Amkar Perm, kv.)
Távozott: Moussa Doumbia (Reims, i.), Szaeid Ezatolahi (Reading, k.), Alekszandr Szapeta (szerződése lejárt)

RUBIN KAZANY
Érkezett: Filip Uremovic (NK Olimpija, 1 000 000), Vjacseszlav Podberezkin (FK Krasznodar, 900 000), Chico (Granada, i.), Dmitrij Poloz (Zenit, k.), Ibragim Callagov (Zenit, k.), Emil Bergström (Grasshoppers, kv.)
Távozott: Rifat Zsemaletgyinov (Lokomotiv Moszkva, 1 500 000), Sergio Sánchez (Espanyol, kuv.), Gabriel Enache (Partizan Beograd, i.), Emil Bergström (Utrecht, i.), Rubén Rochina (Levante, kuv.), Gökdeniz Karadeniz (visszavonult), Oleg Kuzmin (visszavonult), Vjacseszlav Podberezkin (FK Krasznodar, kv.), Christian Noboa (Zenit, kv.), Ivelin Popov (Szpartak Moszkva, kv.)

SZPARTAK MOSZKVA

Érkezett: Samuel Gigot (Gent, 8 000 000), Alekszandr Tasajev (Dinamo Moszkva, 1 500 000), Roman Eremenko (egyesület nélküli), Ivelin Popov (Rubin Kazany, kv.)
Távozott: Quincy Promes (Sevilla, 20 000 000), Alekszandr Zujev (FK Rosztov, kuv.), Serdar Tasci (szl.), Mario Pasalic (Chelsea , kv.), Nikola Makszimovics (Napoli, kv.)

FK UFA
Érkezett: Lovro Bizjak (NK Domzale, 450 000), Olivier Thill (Progres Niederkorn, 250 000)
Távozott: Ivan Obljakov (CSZKA Moszkva, 4 000 000), Dmitrij Sztockij (FK Krasznodar, 2 000 000), Kehinde Fatai (Dinamo Minszk, i.)

URAL JEKATYERINBURG
Érkezett: Marco Aratore (St. Gallen, 650 000), Pavel Pogrebnjak (FK Toszno, i.)
Távozott: Dmitrij Korobov (Avangard Kurszk, i.)

ZENIT

Érkezett: Hernani (St.-Étienne, kv.), Artyom Dzjuba (Arszenal Tula, kv.), Róbert Mak (PAOK, kv.), Ibragim Callagov (Dinamo Moszkva, kv.), Christian Noboa (Rubin Kazany, kv.), Luís Neto (Fenerbahce, kv.), Oleg Satov (FK Krasznodar, kv.)
Távozott: Emiliano Rigoni (Atalanta, k., 1 000 000), Domenico Criscito (Genoa, i.), Artur Juszupov (FK Rosztov, kuv.), Dmitrij Poloz (Rubin Kazany, k.), Ibragim Callagov (Rubin Kazany, k.), Viktor Fajzulin (visszavonult)

CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Ivan Obljakov (FK Ufa, 4 000 000), Arnór Sigurdsson (Norrköping, 4 000 000), Hördur Magnússon (Bristol City, 2 800 000), Nisimura Takuma (Vegalta Szendai, 1 000 000), Jaka Bijol (Rudar Velenje, 400 000), Abel Hernández (Hull City, i.), Rodrigo Becao (Bahia, k.), Nikola Vlasic (Everton, k.)
Távozott: Alekszandr Golovin (Monaco, 30 000 000), Vitinho (Flamengo, 10 000 000), Bibrasz Natho (Olympiakosz, i.), Pontus Wernbloom (PAOK, i.), Georgij Milanov (szl.), Alekszej Berezuckij (visszavonult), Szergej Ignasevics (visszavonult), Vaszilij Berezuckij (visszavonult), Ahmed Musa (Leicester City, kv.)


KÍNAI SZUPERLIGA

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)

Érkezett: Talisca (Benfica, k.), Paulinho (Barcelona)
Távozott: Nemanja Gudelj (Sporting CP, 3 000 000), Jackson Martínez (Portimonense, k.)

TIENCSIN CSÜANCSIEN (Tianjin Quanjian)
Érkezett: Anthony Modeste (1.FC Köln, kuv., 29 000 000)
Távozott: Axel Witsel (Borussia Dortmund, 20 000 000)

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)
Érkezett: Ajub el-Kaabi (RSZ Berkan, 6 000 000), Ersan Gülüm (Adelaide United, kv.), Gaël Kakuta (Amiens, kv.)
Távozott: Gaël Kakuta (Rayo Vallecano, 2 500 000), Gervinho (Parma, i.), Ersan Gülüm (Hopej B)

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
Érkezett: Dusko Tosics (Besiktas, 4 500 000)
Távozott:

SANTUNG LUNENG (Shandong Luneng Taishan)
Érkezett: Roger Guedes (Palmeiras)
Távozott: Papiss Demba Cissé (Alanyaspor)

CSANGCSUN JATAJ (Changchun Yatai)
Érkezett: Adrian Mierzejewski (Sydney FC, 1 000 000), Nemanja Pejcsinovics (Lokomotiv Moszka, i.)
Távozott: Marinho (Gremio, 2 150 000)

KUJCSOU CSECSENG (Guizhou Hengfeng Zhicheng)
Érkezett: Kévin Boli (CFR Cluj, 2 500 000)
Távozott: Michael Olunga (Kasiva Reysol), Tjaronn Chery (Kayserispor, k.)

CSUNGCSING LIFAN (Chongqing Dangdai Lifan)
Érkezett: Sebá (Olympiakosz, 3 000 000), Goran Milovic (NK Osijek, kv.), Adrián Ramos (Granada, kv.)
Távozott: Nicolás Aguirre (Granada, i.), Goran Milovic (Oostende, i.)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)
Érkezett: Demba Ba (Göztepe, i.)
Távozott: Obafemi Martins (Sanghaj Senhua B)

CSIANGSZU SZUNING (Jiangsu Suning)
Érkezett: Éder (Inter, 5 700 000), Trent Sainsbury (Grasshoppers, kv.), Roger Martínez (Villarreal, kv.)
Távozott: Roger Martínez (Villarreal, 14 900 000), Richmond Boakye (Crvena zvezda, 1 500 000), Trent Sainsbury (PSV, i.), Ramires (Csiangszu Szuning B)

HONAN CSIENJE (Henan Jianye)
Érkezett: Fernando Karanga (CSZKA Szófia, 3 400 000), Ivo (Peking Zsenho, i.)
Távozott: Cala (Las Palmas, i.), Eddi Gomes (Hafnarfjördur, k.), Orlando Sá (Standard Liege)

TALIEN JIFANG (Dalian Yifang)
Érkezett: Duvier Riascos (Vasco da Gama, i.)
Távozott: José Fonte (Lille, i.)

PEKING ZSENHO (Beijing Renhe)
Érkezett: Makhete Diop (Sabab al-Ahli Dubai)
Távozott: Jaime Ayoví (Sabab al-Ahli Dubai)

 

EGYÉB ISMERTEBB CSAPATOK

CELTIC
Érkezett:
Odsonne Édouard (PSG, kuv., 10 300 000), Emilio Izaguirre (al-Feiha, i.), Youssouf Mulumbu (Kilmarnock, i.), Filip Benkovic (Leicester City, k.), Daniel Arzani (Manchester City, k.)
Távozott:
Moussa Dembélé (Olympique Lyon, 22 000 00), Stuart Armstong (Southampton, 7 950 000), Erik Sviatchenko (Midtjylland, 1 140 000)

RANGERS
Érkezett:
Connor Goldson (Brighton, 3 400 000), Borna Barisic (NK Osijek, 2 450 000), Nikola Katic (Slaven Belupo, 2 280 000), Eros Grezda (NK Osijek, 2 000 000), Jamie Murphy (Brighton, 1 200 000), Allan McGregor (Hull City, i.), Scott Arfield (Burnley, i.), Jon Flanagan (Liverpool, i.), Ryan Kent (Liverpool U23, k.), Joe Worrall (Nottingham Forest, k.), Umar Sadiq (AS Roma, k.), Kyle Lafferty (Heart), Lassana Coulibaly (Angers ), Ovie Ejaria (Liverpool U23)
Távozott:
Josh Windass (Wigan, 2 200 000), Declan John (Swansea, 890 000), Kenny Miller (Livingston, i.), Bruno Alves (Parma, i.), Carlos Pena (Necaxa, k.), Eduardo Herrera (Santos Laguna, k.)

SPORTING CP
Érkezett:
Raphinha (Guimaraes, 6 500 000), Abdoulay Diaby (FC Bruges, 5 000 000), Bruno Gaspar (Fiorentina, 4 500 000), Nemanja Gudelj (Kuangcsou Evergrande, k., 3 000 000), Emiliano Viviano (Sampdoria, 2 000 000), Sztefan Risztovszki (HNK Rijeka, kuv., 1 150 000), Renan Ribeiro (Estoril Praia, 250 000), Marcelo (Rio Ave, i.), Nani (Valencia, i.), Stefano Sturaro (Juventus, k.), Carlos Mané (VfB Stuttgart, kv.), Domingos Duarte (Chaves), Chico Geraldes (Rio Ave), Szimeon Szlavcsev (Lechia Gdansk), Matheus Pereira (Chaves, kv.), Mattheus (Guimaraes), Jefferson (Braga, kv.), Luc Castaignos (Vitesse), Héldon (Guimaraes), Jonathan Silva (AS Roma)
Távozott: William Carvalho (Betis, 20 000 000), Cristiano Piccini (Valencia, 8 000 000), Tobias Figueiredo (Nottingham Forest, 2 300 000), Héldon (al-Taavun, 250 000), Chico Geraldes (Eintracht Frankfurt, k., 200 000), Bryan Ruíz (Santos, i.), Rafael Leao (Lille, i.), Daniel Podence (Olympiakosz, i.), Gelson Martins (Atlético Madrid, i.), Lukas Spalvis (Kaiserslautern, i.), Jonathan Silva (Leganés, k.), Rui Patrício (Wolverhampton, i.), Seydou Doumbia (Girona, i.), Szimeon Szlavcsev (Qarabag Agdam), Joao Palhinha (Braga, k.), Matheus Pereira (1.FC Nürnberg, k.), Domingos Duarte (Deportivo La Coruna, k.), Mattheus (Guimaraes, k.), Fábio Coentrao (Real Madrid, kv.)

FC PORTO
Érkezett:
Chancel Mbemba (Newcastle United, 8 000 000), Paulinho (Portimonense, kuv., 7 000 000), Majeed Waris (Lorient, kuv., 6 000 000), Éder Militao (Sao Paulo, 4 000 000), Joao Pedro (Palmeiras, 4 000 000), Saidy Janko (St.-Étienne, 3 000 000), Yordan Osorio (Tondela, kuv., 1 800 00), Ewerton (Portimonense), Jorge (Monaco, k.), Riechedly Bazoer (Wolfsburg, k.), Bruno Costa (FC Porto B, Awaziem (FC Porto B), Mikel Agu (Bursaspor , kv.), Galeno (Portimonense, kv.), Alberto Bueno (Málaga, kv.), Miguel Layún (kv.), Adrián López (Deportivo La Coruna, kv.)
Távozott:
Ricardo Pereira (Leicester City, 22 500 000), Diogo Dalot (Manchester United, 22 000 000), Willy Boly (Wolverhampton, kuv., 12 000 000), Miguel Layún (Villarreal, 4 000 000), Goncalo Paciencia (Eintracht Frankfurt, 3 000 000), Szuk Hjun Dzsun (Troyes , kuv., 3 500 000), André André (Guimaraes, i.), Galeno (Rio Ave, k.), Iván Marcano (AS Roma, i.), Diego Reyes (Fenerbahce, i.), Mikel Agu (Vitória Setúbal, k.), Ewerton (Portimonense, k.), Saidy Janko (Nottingham Forest, k.), Alberto Bueno (FC Porto B)

BENFICA
Érkezett:
Gabriel (Leganés, 10 000 000), Nicolás Castillo (UNAM Pumas, 6 850 000), Germán Conti (Colón, 3 500 000), Odisszeasz Vlahodimosz (Panathinaikosz, 2 430 000), Alfa Semedo (Moreirense, 2 000 000), Sébastien Corchia (Sevilla, k., 700 000), Chiquinho (Académica Coimbra, 600 000), Tyronne Ebuehi (Den Haag, i.), Facundo Ferreyra (Sahtar Doneck, i.), Cristian Lema (Belgrano, i.), Talisca (Besiktas, kv.), Jhon Murillo (Kasimpasa, kv.), Adel Taarabt (Genoa, kv.), André Horta (Braga, kv.), Erdal Rakip (Crystal Palace, kv.), Lisandro López (Inter, kv.), Joao Amaral (Vitória Setúbal, kv.)
Távozott:
Joao Carvalho (Nottingham Forest, 15 000 000), André Horta (Los Angeles FC, 5 700 000), Bryan Cristante (Atalanta, 5 000 000), Raúl Jiménez (Wolverhampton, k., 3 000 000), Joao Amaral (Lech Poznan, 1 500 000), Lisandro López (Genoa, k.), Talisca (Kuangcsou Evergrande, k.), Diogo Goncalves (Nottingham Forest, k.), Oscar Benítez (Argentinos Juniors, k.), Jhon Murillo (Tondela), André Carrillo (al-Hilal, k.), Paulo Lopes (visszavonult), Eliseu (szl.), Douglas (Barcelona, kv.)

BRAGA
Érkezett:
Bruno Viana (Olympiakosz, 3 000 000), Joao Novais (Rio Ave, 1 500 000), Eduardo (Estoril, 1 200 00), Aílton (VfB Stuttgart, k., 100 000), Claudemir (al-Ahli Dzsidda, i.), Joao Palhinha (Sporting CP., k.)
Távozott:
Danilo (Nice, 10 000 000), Nikola Vukcsevics (Levante, 8 900 000), Pedro Tiba (Lech Poznan, 1 000 000), Nikola Sztojiljkovics (Crvena zvezda, k., 200 000)

AJAX

Érkezett: Daley Blind (Manchester United, 16 000 000), Dusan Tadics (Southampton, 11 400 000), Hassane Bandé (Mechelen, 8 250 000), Zakaria Labjad (Utrecht, 6 000 000), Perr Schuurs (Fortuna Sittard, kv.)
Távozott: Justin Kluivert (AS Roma, 17 250 000), Deyovaisio Zeefuik (Gröningen, 300 000), Amin Younes (Napoli, i.), Mitchell Dijks (Bologna, i.), Nick Viergever (PSV, i.), Mateo Cassierra (Gröningen, k.), Siem de Jong (Sydney FC, k.)

PSV
Érkezett:
Érick Gutiérrez (Pachuca, 6 000 000), Denzel Dumfries (Heerenveen, 3 000 000), Ryan Thomas (Zwolle, 2 750 000), Aziz Behich (Bursaspor, 1 500 000), Trent Sainsbury (Csinagszu Szuning, i.), Lars Unnerstall (VVV-Venlo, i.), Nick Viergeveer (Ajax, i.)
Távozott:
Santiago Arias (Atlético Madrid, 11 000 000), Joshua Brenet (Hoffenheim, 3 500 000), Albert Gudmundsson (Alkmaar, 1 800 000), Jordy de Wijs (Hull City, 400 000), Lars Unnerstall (VVV-Venlo), Derrick Luckassen (Hertha, k.)

FEYENOORD
Érkezett:
Luis Sinisterra (Once Caldas, 2 000 000), Joris Delle (NEC , i.), Jasszin Ajub (Utrecht, i.), Jordy Clasie (Southampton, k.), Simon Gustafson (Roda, k.), Kenneth Vermeer (FC Bruges, kv.)
Távozott: Jean-Paul Boëtius (Mainz, 3 500 000), Szofjan Amrabat (FC Bruges, 2 000 000), Marko Vejinovic (Alkmaar, kuv., 1 250 000), Brad Jones (al-Naszr, i.), Karim el-Ahmadi (al-Ittihad Dsidda, i.), Kevin Diks (Fiorentina, kv.)

ANDERLECHT
Érkezett:
Bubacarr Sanneh (Midtjylland , 8 000 000), Kenny Saief (Gent, 3 700 000), Ognjen Vranjes (AEK Athén, 3 200 000), Ivan Santini (Caen, 3 000 000), Elias Cobbaut (Mechelen, 3 000 000), Thomas Didillon (Metz, 2 200 000), Jevhen Evgen (Kortrijk, 1 200 000), Zakaria Bakkali (Valencia, 1 200 000), Luka Adzics (Crvena zvezda, 800 000), Kristal Abazaj (Skënderbeu, 750 000), James Lawrence (Trencín, 450 000), Antonio Milic (Oostende), Landry Dimata (Wolfsburg , k.), Knowledge Musona (Oostende), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren, kv.)
Távozott: Uros Szpajics (FK Krasznodar, 6 000 000), Lukasz Teodorczyk (Udinese, 3 500 000), , Trezeguet (Kasimpasa, kuv., 2 000 000), Leander Dendoncker (Wolverhampton, k., 1 500 000), Idrissa Doumbia (Ahmat Groznij, 1 250 000), Aaron Leya Iseka (Toulouse, 1 250 000), Isaac Kiese Thelin (Bayer Leverkusen, k., 1 000 000), Stéphane Badji (Bursaspor, 600 000), Olivier Deschacht (Lokeren, i.), Kara (Nantes, k.), Alexandru Chipciu (Sparta Praha, k.), Massimo Bruno (RB Leipzig, kv.), Kenny Saief (Gent, kv.), Henry Onyekuru (Everton, kv.), Matz Sels (Newcastle United), Lazar Markovics (Liverpool)

FB BRUGES
Érkezett:
Kaveh Rezaei (Charleroi, 5 000 000), Matej Mitrovic (Besiktas, kuv., 3 500 000), Siebe Schrijvers (Genk, 3 000 000), Karlo Letica (Hajduk Split, 3 000 000), Szofjan Amrabat (Feyenoord, 2 000 000), Clinton Mata (Charleroi, 1 500 000), Mats Rits (Mechelen, 1 500 000), Arnaut Danjuma (Nijmegen, 1 000 000)
Távozott:
Anthony Limbombe (Nantes, 8 000 000), Abdoulay Diaby (Sporting CP, 5 000 000), Tomás Pina (Deportivo Alavés, 1 500 000), Alexander Scholz (Midtjylland, 1 500 000)

BESIKTAS
Érkezett:
Jeremain Lens (Sunderland, 4 090 000), Adem Ljajics (Torino, k., 1 250 000), Loris Karius (Liverpool, k., 1 000 000), Enzo Roco (Cruz Azul, i.)
Távozott: Gyenyisz Bojko (Dinamo Kijev, kuv.), Fabri (Fulham, 6 000 000), Dusko Tosics (Kuangcsou R&F, 4 500 00), Matej Mitrovic (FC Bruges, 3 500 000)

FENERBAHCE
Érkezett:
Jailson (Gremio, 4 000 000), Michael Frey (FC Zürich, 2 640 000), Berke Özer (Altinordu, 2 500 00), Harun Tekin (Bursaspor, 2 500 000), André Ayew (Swansea City, k., 1 500 000), Iszlam Szlimani (k., 1 500 000), Baris Alici (Altinordu, 1 500 000), Ferdi Kadioglu (Nijmegen, 1 400 000), Diego Reyes (FC Porto, i.), Tolga Cigerci (Galatasaray, i.)
Távozott:
Josef (al-Ahli Dsidda, 12 000 000), Giuliano (al-Naszr, 10 500 000), Fernandao (al-Vahda, 2 550 000), Salih Ucan (Empoli, k.)

GALATASARAY
Érkezett:
Emre Akbaba (Alanyaspor, 4 000 000), Nagatomo Juto (Inter, kuv., 2 500 000), Henry Onyekuru (Everton, k., 800 000), Badou Ndiaye (Stoke City, k., 750 000), Ömer Bayram (Akhisarspor, 400 000), Lionel Carole (Sevilla, kv.)
Távozott: Bafétimbi Gomis (al-Hilal Rijád, 6 000 000), Luis Pedro Cavanda (Standard Liege, kuv., 2 400 000), Lionel Carole (Strasbourg, 750 000), Koray Günter (Genoa, i.), Tolga Cigerci (Fenerbahce, i.), Cédric Carrasso (szl.), Hakan Balta (visszavonult), Jason Denayer (Manchester City, kv.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik