Mi lesz veled, Dortmund? Akkor most nagy a baj?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.26. 14:42
null
Átalakulóban van a Borussia Dortmund, vajon ki lesz a következő távozó? (Fotó: AFP)
Miután túléltük az iskolai időszakot, a tanárokat/diákokat, kiélveztük a világbajnokság és a kora nyár minden örömét, készülünk/emlékezünk/számot vetünk/keresztet vetünk a nyaralásra, elkezdődik az aratási időszak: ezen a nyáron is dől a pénz a topligás futballistákért a menedzserek silójába.

 

Nem képes már megszorongatni a Bayern München bőrnadrágjának érzékeny pontjait a BORUSSIA DORTMUND, ami nem is csoda, hiszen az előző két idényben elhagyta a klubot Henrih Mhitarjan, Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Jakub Blaszczykowski, Adrián Ramos, Neven Szubotics, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang, Matthias Ginter, Emre Mor, Sven Bender és Marc Bartra, összesen 362, azaz háromszázhatvankét millió euróért, és bár az érkezőkkel sem spórolt a klub, a 232 milliós kiadás jogosságát nem mindig mutatták a pályán mutatott teljesítmények, sőt Bartra, Emre Mor vagy Andrij Jarmolenko ideje máris kitelt.

Nem mondhatjuk tehát, hogy csakis üldögélne a pénzén a BvB, 2016-ban érkezett az André Schürrle, Mario Götze, Ousmane Dembélé, Sebastian Rode, Raphaël Guerreiro, Mor, Alexander Isak, Bartra, Mikel Merino kilences, majd a következő idényben csatlakozott a fekete-sárgákhoz a Jarmolenko, Manuel Akanji, Maximilian Philipp, Ömer Toprak, Mahmoud Dahoud, Jadon Sancho, Jeremy Toljan, Sergio Gómez, Dan-Axel Zagadou kilences, illetve kölcsönbe a Chelsea-től a télen Michy Batshuayi.

Őrületes tempóban forgott a dortmundi transzfermalom, talán túlzásba is vitték már a sebességet: a mostaniakkal együtt 2016 nyara óta összesen 23 játékos távozott, és 25 érkezett. Meglepő módon csak nagyon kevesen búcsúztak átigazolási díj nélkül: ügyesen gazdálkodik a Dortmund, nem szipkázzák el tőle rendre ingyen az alapembereket.

A külföldi csapatok olyannyira respektálják a klubot, hogy aki ott összességében nem válik be, általában még így is haszonnal áll tovább, lásd a spanyol Bartra, Merino, Mor trión elért pár-pármilliós nyereséget, de hasonló cipőben járt még Adrián Ramos, de megkérték az árát az „őskövület” Sven Bendernek és a világbajnok Matthias Ginternek is.

Kakukktojás mindenképpen most Eric Durm, aki a 2014-es vb-győztes nationalelf egyik meglepetésembere volt. A védelem mindkét szélén bevethető, még mindig csak 26 esztendős játékos ingyen távozott a Huddersfieldhez, amely a következő transzferdíjból fizet majd négymilliót a dortmundiaknak – bár Durm csak egy plusz egy évre írt alá, a németekkel jövőre egyébként is lejárt volna a kontraktusa. Durm egyébként az elmúlt idényben egyetlenegyszer sem léphetett pályára sérülései miatt, és az azt megelőző három szezon felét is kihagyta térdműtétje és egyéb nyavalyái miatt. A világbajnoki arany óta összesen 615 napot volt sérültlistán...

Szintén kivételes volt Andrij Jarmolenko dortmundi karrierje: ő is Ukrajnából érkezett, mint Henrih Mhitarjan, csak a Kijevből, és nem vált be, ötmillió eurós ráfizetéssel máris elengedték őt a West Hamhez, 26 mérkőzésen elért 12 kanadai ponttal a háta mögött. Az alkudozások kezdetekor a Dortmund éppen ötmilliós nyereséget akart elérni Jarmolenkón, de ügyesen faragott az áron a WHU (talán mert kiszállt a licitből az Everton).

Közel tízmillióért vette, most tizenhatért adta el a klub Szokratisz Papasztathopuloszt, aki ugyan nem lett világklasszis védő, mint azt hittük róla hat-hét éve, de többnyire megbízhatóan tette a dolgát, kettő híján kétszáz BvB-mérkőzésen; a sokszor mögötte szereplő veterán – és 2014-es világbajnok! – kapus, Roman Weidenfeller pedig érdemei elismerései mellett visszavonult, 37 esztendősen. Távozott az általa nevelgetett, U21-es válogatott Dominik Reimann is, ő a másodosztályú Kielben combosodik tovább.

Nagyon nagy reményekkel érkezett három évvel ezelőtt a középső középpályás Gonzalo Castro, aki fantasztikusan kezdett, de aztán elszürkült, a 31 éves játékosért ötmilliót fizetett most a VfB Stuttgart. Casto érdekes pályát fut be, már 2007 elején bemutatkozhatott a válogatottban, aztán egy éven át stabil kerettag maradt, majd U21-es Európa-bajnok lett, de azóta szóba sem került a nationalelfnél.

De ki lesz a következő dortmundi távozó? A vezetőedző Lucien Favre és a mögötte/fölötte dolgozó Michael Zorc, Hans-Joachim Watzke, Matthias Sammer, Sebastian Kehl kvartett leggyakrabban André Schürrle ügyében telefonálgatott az elmúlt napokban, a brazíliai vébé egyik hősének sehogyan sem megy Dortmundban, egyik posztján sem, de Lazio, a Milanban, az Everton, a Fulham és a Crystal Palace is is esélyt kínált neki csúcsformája keresgetésére. Végül a Fulham nyerte el a tetszését, az angolok holmi 400 ezer euróért veszik kölcsön, de jövő nyári vásárlási opcióval, ennek életbe lépésekor elmondhatja majd magáról, hogy karrierje során százmillió eurónál többet fizettek érte...


Német lapok szerint átadólistára került a Bayerntől érkező Sebastian Rode, Nuri Sahinnal egyetemben, a következő nagy (összegért) távozó pedig Christian Pulisic lehet, akinek kegyeit a Bayern, a Chelsea, a Tottenham, az állítólag már egy hivatalos érdeklődéssel elő is álló Real Madrid, valamint a Liverpool is keresi, utóbbi angol lapok szerint 2016-ban 13, most 60 millió eurót kínált érte.

A védekező középpályás Julian Weigl és a portugál bal oldali mindenes, Raphaël Guerreiro egyaránt PSG-célpont, de előbbit a Barcelona, a Manchester City és a Tottenham is figyeli, a Bild szerint ötvenmillió euróért mozdítható meg.

Kagava Sindzsinek a Besiktas, Nuri Sahinnak a Galatasaray, Jérémy Toljannak a Napoli és a Valencia a kérője, Mario Götze kapcsán még korábban vetődött fel, hogy követheti mentorát, Jürgen Kloppot Liverpoolba, de az Arsenal, Tottenham kettős is szívesen látná őt a soraiban.

Ez még a jövő zenéje, vagy a bulvársajtó zörejei, nyikorgásai, de ami biztos, hogy lezárult pár erősítés: Papasztathopulosz utóda a 28 millió euróért megvett Abdou Diallo lesz, akinek az ára nem jelenlegi képességeit, sokkal inkább a benne rejlő potenciált jelzi. Sokat elmond a világbajnok francia válogatott erejéről, hogy ő, a Barcelona új bekkje, Clément Lenglet vagy a Manchester City Aymeric Laporte szóba sem került a vb-keretnél... Diallo U21-es válogatott, a védelem bal szélén és szűrőként is bevethető, a Mainz tavaly ötmillióért vette a Monacótól.

Weidenfellert az Augsburgtól átcsábított svájci Marwin Hitz pótolja majd a kispadon, akinek legénye a Werder Bremen tartalékjai között felfedezett Eric Oelschlägel lesz. Szintén Brémából, de a kezdőbe érkezett húszmillióért a dán Thomas Delaney, őt 2017 elején tizedennyiért vettek a zöld-fehérek a Köbenhavntől. Az amerikai származású Delaney inkább a mezőnymunkában jeleskedik, de a Bundesligában a sok futás mellett csak összehozott azért 13 kanadai pontot.

Ő a bal szélen is bevethető, az ötmillióért vett Marius Wolf pedig mind a kettőn, bizonyított az U21-es válogatottban és az Eintracht Frankfurtban, a Német Kupa-menetelésből egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét, kezdett a Bayern elleni fináléban is. Érdekes, hogy a Hannoverben nem remekelt, a Frankfurt félmillió euróért vette kölcsön, majd ugyanennyiért idén januárban végleg meg, miközben játékjogának értéke tízmillió euró. Kölcsönbe került Dortmundba a nyári vb-n is megfordult marokkói szélső védő, Asraf Hakimi, a Kicker szerint vételi opció nélkül, ám két idény erejéig.

Favre mester az elmúlt idényben sokféle felállást kipróbált a 4–2–3–1-től a 4–1–4–1-en át a 4–3–3-ig, és minden posztra több ember áll a rendelkezésére, némelyikre négy is, kivéve a középcsatárét.

Ha így maradna a keret, akkor a kezdőkapus Roman Bürki lesz, előtte Akanji, A. Diallo, Toprak és Zagadou, baljukon Guerreiro és a régi bútordarab Marcel Schmelzer, a túloldalon a mindkét oldalon bevethető Toljan, Hakimi kettős és a veterán lengyel, Lukasz Piszczek alkotja a választékot.

Három vérbeli szűrője van Favre-nak, Weigl, Nuri Sahin és a fiatal Dzenis Burnic, középső középpályások Delaney, Mahmoud Dahoud és Sebastian Rode, a két karmester Götze és Kagava, a kisinasuk a Barcelonától megszerzett Sergio Gómez; a széleken Marco Reus az alapember, Wolf, Maximilian Philipp, a csodagyerek Jadon Sancho, az ezt a kategóriát már kinővő Pulisic és a dán Jacob Bruun Larsen alkotja a választékot, középcsatár, klasszikus középcsatár ellenben csak a svéd Alexander Isak.

Akit 2017 januárjában happoltak el a Real Madrid orra elől, és egyre rutinosabb, az ősszel már betölti a 19. életévét... Ha nem érkezik egy csatár még a nyáron (amire kevés az esély), akkor Philipp húzódik be középre, miden bizonnyal Reus és Pulisic közé.

Ha nem érkezik új csatár. Michy Batshuayi túl drága a Dortmundnak, ráadásul klubjának, a Chelsea-nek új menedzsere lett, a sportigazgató Michael Zorc pedig kijelentette, hogy Álvaro Moratából nem kérnek, de szorgosan keresik a maguk Mister X-ét, aki egészen biztosan nem Batshuayi lesz.

Michy Batshuayi túl drága a Dortmundnak (Fotó: AFP)
Michy Batshuayi túl drága a Dortmundnak (Fotó: AFP)

Nagy célpont továbbra is Mario Mandzukic, akinek azonban a német lapok szerint nem fűlik a foga a váltáshoz, Dortmundról legalábbis hallani sem akar, jó ismerőse, Matthias Sammer minden erőlködése ellenére sem.

A Sky Sports News szerint a Bayernnel és a Chelsea-vel együtt sorban áll Sammer a Manchester Unitedtól elkívánkozó támadóért, Anthony Martialért, aki egy olyan csapatba kívánkozik, ahonnan stabil kezdőként visszakerül a válogatottba is. És ami még nagyon fontos: a hatvanmillió euróért vett játékos szerződése jövőre lejár, és José Mourinho egyáltalán nem marasztalja (nem úgy állítólag Mourinho főnökei).

A Chelsea már hivatalos ajánlatot is tett Martialért, a Bayern is hasonló jókban gondolkodik, azaz sietnie kell a Dortmundnak. Olyannyira azért talán nem, hogy megvásárolják Mario Balotelli játékjogát, ennél már volt milánói kollégája, M'baye Niang is kockázatmentesebb befektetés, bár a szintén Torinóból érkező Ciro Immobilével már megégette magát a klub. Mindössze tizenkilenc esztendős Rafael Leao, a Sporting CP nagy ígérete, U17-es Európa-bajnok, és már a felnőttek között is eredményes volt klubjában, a másik véglet a kiszemeltek közül csatárfronton a harmincéves Max Kruse (Werder Bremen).

„Persze egy Robert Lewandowskiért százmillió eurót is kifizetnének” – jegyezte meg maliciózusan Watzke a sok partra vetett tárgyalás után, persze gyorsan hozzátette, hogy az ő visszatérése irreális gondolat.

Érdekes eset a Crystal Palace szélsőjéé, Wilfried Zaháé, akit talán egy az egyben elcseréltek volna Schürrlére, de az angol csapat drukkerei finoman szólva sem repestek az örömtől ennek hallatán; felmerült azonban, hogy nem Schürrle, hanem Sancho költözzön Zaháért cserébe Londonba.

Zaha neve a Manchester Unitedből lehet sokaknak ismerős, ahová nagy reményekkel érkezett a Crystal Palace-tól, majd nagy ráfizetéssel tárt vissza oda. A volt angol U-, már felnőtt elefántcsontparti válogatott Zaha mindenképpen jól jár, csapata heti 135 ezer eurós fizetéssel járó szerződéshosszabbítási ajánlatát már visszautasította...

Befuthat még a nyáron Axel Witsel, aki elég pénzt keresett Kínában, és visszatérne Európába, húszmillió euró körüli összegért már el is engednék őt, és mint egy német lapból kiderült, Dortmundban sem kellene szűkölködnie, legalábbis maradhatott az ázsiai évi 18 milliós nettó (!) bérből annyi, hogy abból, valamint a németek felajánlotta évi kilencmillióból, meg az egymilliós bónuszból eléldegéljen.

Ha ő nem, jöhet Tiemoué Bakayoko, akit francia lapok szerint elengedne vagy elcserélne a nyáron a Chelsea, főleg Jorginho megvétele miatt. Felmerült még a milanos Giacomo Bonaventura neve is, de az olcsóbb megoldás a chilei Erick Pulgar, a Bologna játékosa lennea, vagy a brazil Liziero, a Sao Paulo vízhordója. Nagyon szép az a jelzős szerkezet, amellyel a német sajtó beharangozta Pulgart: ein kampfstarker Mittelfeldmotor. Der Dirigent lehet ellenben a marokkói, vb-résztvevő Junesz Belhanda, ha elengedi őt a Galatasaray (Belhanda volt már Favre játékosa korábban), vagy a francia Hatem Ben Arfa, aki ugyan már 31 esztendős, de Párizsban alaposan kipihente magát az elmúlt idényben.

Serie A-s kiszemelt még a Juventusból Mandzukic mellett Mehdi Benatia, akinek 19.1 milliós kikiáltási ára láttán a Tuttosport szerint a Dortmund ki is szállt a licitből (maradt még a versenyben az Arsenal és a Marseille), ellenben a fiatalabb Mattia Caldaráért a nagy transzfertudor Gianluca Di Marzio szerint 35 millióért vevők lennének Sammerék, és ötmilliós bónuszt sem sajnálnának. Csak jelzésképpen: a Chelsea 30 milliós ajánlata ehhez képes a befutott még kategória.

Milánóból jöhetne a balhátvéd Ricardo Rodríguez, aki nagyon messze került wolfsburgi topformájától, az olcsóbb megoldás itt a Leganés Diego Ricója.

A tehetségkutatást nem lehet elég fiatal korra kiterjeszteni a nemzetközi vonalon sem: a legújabb csiszolás alatt álló gyémánt az Inter serdülőkorú tehetsége, Sebastiano Esposito, akiért a Dortmund a Chelsea bankszámlája ellen harcol. A 15 éves középcsatár az U16-os squadrában 12 mérkőzésen 8 alkalommal volt eredményes.

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
André Hahn (Hamburg, 3 000 000 euró), Fredrik Jensen (Twente, 3 000 000), Julian Schieber (Hertha, ingyen), Felix Götze (Bayern München, i.)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Kaiserslautern), Dzsi Dong Von (Darmstadt), Georg Teigl (Eintracht Braunschweig), Konsztantinosz Sztafilidisz (Stoke City)
Távozott: Marwin Hitz (Borussia Dortmund, i.), Daniel Opare (Royal Antwerpen, i.), Moritz Leitner (Norwich City, kölcsön után végleg), Gojko Kacsar (szerződése lejárt)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Paulinho Filho (Vasco da Gama, 18 500 000), Mitchell Weiser (Hertha, 12 000 000), Thorsten Kirschbaum (Nürnberg, i.), Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt, i.)
Kölcsönből vissza: Aleksandar Dragovic (Leicester City)
Távozott: Bernd Leno (Arsenal, 25 000 000), Stefan Kiessling (visszavonult), Vladlen Jurcsenko (szl.)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Leon Goretzka (Schalke,i.),
Kölcsönből vissza: Renato Sanches (Swansea City), Serge Gnabry (Hoffenheim)
Távozott: Douglas Costa (Juventus, kölcsön után végleg, 40 000 000), Niklas Dorsch (Heidenheim, i.), Felix Götze (Augsburg, i.), Fabian Benko (LASK Lin, i.), Tom Starke (visszavonult)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Abdou Diallo (Mainz, 28 000 000), Thomas Delaney (Werder Bremen, 20 000 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, 5 000 000), Marwin Hitz (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Asraf Hakimi (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart), Jacob Bruun Larsen (VfB Stuttgart), Felix Passlack (Hoffenheim)
Távozott: Andrij Jarmolenko (West Ham, 20 000 000), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal, 16 000 000), Mikel Merino (Newcastle United, kuv., 7 000 000), Gonzalo Castro (VfB Stuttgart, 5 000 000), 5,00 Mio.), Erik Durm (Huddersfield, i.), Roman Weidenfeller (visszavonult)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Norwich City), André Schürrle (Fulham, 400 000)
Kölcsönből vissza: Michy Batshuayi (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Alassane Pléa (Nice, 23 000 000), Andreas Poulsen (Midtjylland, 4 500 000), Michael Lang (Basel, 2 800 000), Keanan Bennetts (Tottenham Hotspur U23, 2 250 000)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Fortuna Düsseldorf), Tsiy William Ndenge (Roda JC), Janis Blaswich (Hansa Rostock)
Távozott: Jannik Vestergaard (Southampton, 25 000 000), Vincenzo Grifo (Hoffenheim, 5 500 000), Raúl Bobadilla (Argentinos Juniors, 1 800 000), Janis Blaswich (Heracles Almelo), Christofer Heimeroth (visszavonult), Tsiy William Ndenge (Borussia Mönchengladbach II)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Evan N'Dicka (Auxerre, 5 500 000), Lucas Torró (Real Madrid, 3 500 000), Goncalo Paciencia (FC Porto, 3 000 000), Frederik Rönnow (Bröndby, 2 800 000), Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 2 500 000), Ante Rebic (Fiorentina, kuv., 2 000 000), Marius Wolf (Hannover, kuv., 500 000),
Nicolai Müller (Hamburg, i.), Felix Wiedwald (Leeds United)
Kölcsönbe: Allan (Liverpool U23)
Távozott: Marius Wolf (Borussia Dortmund, 5 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 4 000 000), Kevin-Prince Boateng (Sassuolo, i.), Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen, i.), Alexander Meier (szl.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Fortuna Düsseldorf, 500 000)
Kölcsönből vissza: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:
Marvin Ducksch (St. Pauli, 2 000 000), Benito Raman (Standard Liege, 1 500 000), Jean Zimmer (VfB Stuttgart, 900 000), Davor Lovren (Dinamo Zagreb II, 750 000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Alfredo Morales (Ingolstadt, i.), Diego Contento (Girondins Bordeaux, i.), Kenan Karaman (Hannover, i.), Matthias Zimmermann (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, 500 000), Dodi Lukebakio (Watford)
Kölcsönből vissza: Marlon Ritter (Paderborn)
Távozott: Julian Schauerte (Eupen, i.), Lukas Schmitz (Wolfsberger AC, i.), Marlon Ritter (Paderborn), Axel Bellinghausen (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Benito Raman (Standard Liege), Uszami Takasi (Augsburg), Jean Zimmer (VfB Stuttgart), Haragucsi Genki (Hertha)

FREIBURG
Érkezett:
Luca Waldschmidt (Hamburg, 5 000 000), Dominique Heintz (1. FC Köln, 3 000 000), Philipp Lienhart (Real Madrid, kuv., 2 000 000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1 300 000), Mark Flekken (Duisburg, 800 000), Brandon Borrello (Kaiserslautern, i.)
Kölcsönből vissza: Jonas Föhrenbach (Karlsruhe), Fabian Schleusener (Karlsruhe)
Távozott: Mats Möller Daehli (St. Pauli, kuv., 600 000), Rafal Gikiewicz (Union Berlin, 200 000), Marc Oliver Kempf (VfB Stuttgart, i.), Alekszandar Ignjovszki (Magdeburg), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Lucas Hufnagel (Unterhaching), Julian Schuster (visszavonult), Georg Niedermeier (Melbourne Victory, i.)
Kölcsönbe: Fabian Schleusener (Sandhausen), Vincent Sierro (St. Gallen), Gaëtan Bussmann (Mainz)
Kölcsönből vissza: Bartosz Kapustka (Leicester City)

HANNOVER
Érkezett:
Walace (Hamburg, 6 000 000), Haraguchi Genki (Hertha, 4 500 000), Josip Elez (HNK Rijeka, kuv., 2 500 000)
Kölcsönbe: Kevin Wimmer (Stoke City, 1 500 000), Bobby Wood (Hamburg, 1 200 000), Aszano Takuma (Arsenal, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Babacar Gueye (St. Truiden)
Távozott: Salif Sané (Schalke, 7 000 000), Felix Klaus (Wolfsburg, 3 000 000), Martin Harnik (Werder Bremen, 2 250 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, kuv., 500 000), Florian Hübner (Union Berlin, 500 000), Charlison Benschop (Ingolstadt, i.), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf, i.), Sebastian Maier (Bochum, i.)
Kölcsönbe: Jonathas (Corinthians, 200 000), Manuel Schmiedebach (Union Berlin)

HERTHA BSC
Érkezett:
Valentino Lazaro (RB Salzburg, kuv., 6 500 000), Lukas Klünter (1. FC Köln, 2 000 000), Pascal Köpke (Erzgebirge Aue, 2 000 000), Javairo Dilrosun (Manchester City U23, i.), Muhammed Kiprit, Dennis Jastrzembski, Dennis Smarsch (mindhárom Hertha U19), Makszimilian Pronicsev, Maurice Covic (Hertha II)
Kölcsönből vissza: Marius Gersbeck (Osnabrück), Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf), Nils Körber (Preussen Münster)
Távozott: Mitchell Weiser (Bayer Leverkusen, 12 000 000), Haragucsi Genki (Hannover, 4 500 000), Julian Schieber (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Osnabrück)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Leonardo Bittencourt (1. FC Köln, 6 000 000), Vincenzo Grifo (Borussia Mönchengladbach, 5 500 000), Isak Belfodil (Standard Liege, 5 500 000), Joshua Brenet (PSV, 3 500 000)
Kölcsönbe: Kasim Nuhu (Young Boys, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Joelinton (Rapid Wien), Benedikt Gimber (Jahn Regensburg), Baris Atik (Darmstadt), Marvin Schwäbe (Dynamo Dresden), Bruno Nazário (Guarani), Philipp Ochs (Bochum), Felipe Pires (Austria Wien), Joshua Mees (Jahn Regensburg)
Távozott: Benedikt Gimber (Ingolstadt, 1 000 000), Marvin Schwäbe (Bröndby, 700 000), Baris Atik (Dynamo Dresden, 700 000), Joshua Mees (Union Berlin, 500 000), Mark Uth (Schalke, i.), Eugen Polanski (szl.)
Kölcsönbe: Bruno Nazário (Atlético Paranaense, 100.000)
Kölcsönből vissza: Serge Gnabry (Bayern München), Felix Passlack (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Nordi Mukiele (Montpellier, 16 000 000), Matheus Cunha (Sion, 15 000 000), Marcelo Saracchi (River Plate, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Omer Damari ( Maccabi Haifa), Massimo Bruno (Anderlecht), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Anthony Jung (Bröndby), Marius Müller (Kaiserslautern), Atinc Nukan (Besiktas)
Távozott: Naby Keita ( Liverpool, 60 000 000), Bernardo (Brighton, 10 000 000), Benno Schmitz (1.FC Köln, 1 500 000), Anthony Jung (Bröndby, 800 000), Agyemang Diawusie (Ingolstadt, 500 000), Dominik Kaiser (Bröndby, i.), Vitali Janelt (Bochum, kuv.), Kalmár Zsolt (DAC, kuv.), Fabio Coltorti (szl.)
Kölcsönbe: Eliasz Abucsabaka (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Ademola Lookman (Everton)

MAINZ
Érkezett:
Jean-Philippe Mateta (Olympique Lyon, 8 000 000), Pierre Kunde (Atlético Madrid, 7 500 000), Moussa Niakhaté (Metz, 6 000 000), Phillipp Mwene (Kaiserslautern, i.)
Kölcsönből vissza: Beszar Halimi (Bröndby), Aaron Seydel (Holstein Kiel), Jannik Huth (Sparta Rotterdam), Gaëtan Bussmann (Freiburg), José Rodríguez (Maccabi Tel Aviv), Kenan Kodro (Grasshoppers)
Távozott: Abdou Diallo (Borussia Dortmund, 28 000 000), Suat Serdar (Schalke, 11 000 000), Jonas Lössl (Huddersfield, 2 500 000), Kenan Kodro (Köbenhavn, 1 600 000), Leon Balogun (Brighton, i.), Nigel de Jong (al Ahli, i.), Beszar Halimi (Mainz II)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Suat Serdar (Mainz, 11 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 8 000 000), Salif Sané (Hannover, 7 000 000), Steven Skrzybski (Union Berlin, 3 500 000), Mark Uth (Hoffenheim, i.)
Kölcsönből vissza: Benedikt Höwedes ( Juventus), Donis Avdijaj (Roda JC), Luke Hemmerich (Bochum), Haji Wright (Sandhausen), Johannes Geis (Sevilla)
Távozott: Coke (Levante, kuv., 1 500 000), Leon Goretzka (Bayern München, i.), Luke Hemmerich (Erzgebirge Aue), Max Meyer (szl.)
Kölcsönbe: Pablo Insua (Huesca), Bernard Tekpetey (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Marko Pjaca (Juventus)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Pablo Maffeo (Manchester City, 9 000 000), Nicólas González (Argentinos Juniors, 8 500 000), Borna Sosa (Dinamo Zagreb, 6 000 000), Gonzalo Castro (Borussia Dortmund, 5 000 000), Roberto Massimo (Arminia Bielefeld, 2 500 000), Marc Oliver Kempf (Freiburg, i.), Daniel Didavi (Wolfsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ebenezer Ofori (New York City FC), Jan Kliment (Bröndby), Ailton (Estoril Praia), Tobias Werner (Nürnberg)
Távozott: Daniel Ginczek (Wolfsburg, 10 000 000), Jérome Onguéné (RB Salzburg, kuv., 2 000 000), Jean Zimmer (Fortuna Düsseldorf, kuv., 900 000), Julian Green (Greuther Fürth, kuv., 200 000), Matthias Zimmermann (Fortuna Düsseldorf, i.)
Kölcsönbe: Roberto Massimo (Arminia Bielefeld), Ailton (SC Braga), Tobias Werner (VfB Stuttgart II), Jacob Bruun Larsen (Borussia Dortmund), Dzenis Burnic (Borussia Dortmund), Carlos Mané (Sporting CP), Aszano Takuma (Arsenal)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Oszako Juja (1. FC Köln, 4 500 000), Felix Beijmo (Djurgardens, 3 000 000), Martin Harnik (Hannover, 2 250 000), Jan-Niklas Beste (Borussia Dortmund U19, 250 000), Kevin Möhwald (Nürnberg, i.)
Kölcsönből vissza: Fallou Diagne (Metz), Lennart Thy (VVV-Venlo), Ulisses Garcia (Nürnberg), Leon Guwara (Kaiserslautern), Tanos Pecosz (Rapid Wien)
Távozott: Thomas Delaney (Borussia Dortmund, 20 000 000), Jérome Gondorf (Freiburg, 1 300 000), Ulisses Garcia (Young Boys, 800 000), Kleinheisler László (Asztana , kuv., 750 000), Zlatko Junuzovic (RB Salzburg, i.), Leon Guwara (Utrecht), Sambou Yatabaré (Royal Antwerpen, kuv.), Lennart Thy (Erzurumspor, i.)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Nürnberg, 200 000)
Kölcsönből vissza: Isak Belfodil (Standard Liege), Csang Juning (West Bromwich)

VFL WOLFSBURG
Érkezett:
Wout Weghorst (Alkmaar, 10 500 000), Daniel Ginczek (VfB Stuttgart, 10 000 000), Marcel Tisserand (Ingolstadt, kuv., 7 000 000), Felix Klaus (Hannover, 3 000 000), Pavao Pervan (LASK Linz)
Kölcsönből vissza: Iszmail Azzaui (Willem II), Paul-Georges Ntep (St.-Étienne), Marvin Stefaniak (Nürnberg), Paul Seguin (Dynamo Dresden), Kaylen Hinds (Greuther Fürth)
Távozott: Max Grün (szl.), Daniel Didavi (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Landry Dimata (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Divock Origi (Liverpool)

NÜRNBERG
Érkezett:
Christian Mathenia (Hamburg, 500 000)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Werder Bremen, 200 000)
Távozott: Kevin Möhwald (Werder Bremen, i.), Thorsten Kirschbaum (Bayer Leverkusen, i.), Sepso László (szl.)
Kölcsönből vissza: Lucas Hufnagel (Freiburg), Marvin Stefaniak (Wolfsburg), Ulisses Garcia (Werder Bremen), Tobias Werner (VfB Stuttgart)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

HAMBURGER SV
Érkezett:
Khaled Narey (Greuther Fürth, 1 700 00), Christoph Moritz (Kaiserslautern, i.), Jairo Samperio (Las Palmas, i.)
Kölcsönből vissza: Alen Halilovic (Las Palmas), Pierre-Michel Lasogga (Leeds United)
Távozott: Walace (Hannover, 6 000 000), Luca Waldschmidt (Freiburg, 5 000 000), André Hahn (Augsburg , 3 000 000), Christian Mathenia (Nürnberg, 500 000), Dennis Diekmeier (szl.), Nicolai Müller (Eintracht Frankfurt, i.), Sven Schipplock (Arminia Bielefeld, i.), Alen Halilovic (Milan, i.), Sejad Salihovic (szl.), Mërgim Mavraj (szl.)
Kölcsönbe: Bobby Wood (Hannover, 1 200 000)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Louis Schaub (Rapid Wien, 3 500 000), Rafael Czichos (Holstein Kiel, 1 800 000), Niklas Hauptmann (Dynamo Dresden, 1 700 000), Benno Schmitz (RB Leipzig, 1 500 000), Matthias Bader (Karlsruhe, i.), Lasse Sobiech (St. Pauli, i.), Dominick Drexler (1.FC Köln, 4 000 000)
Távozott: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 29 000 000), Leonardo Bittencourt (Hoffenheim, 6 000 000), Oszako Juja (Werder Bremen, 4 500 000), Dominique Heintz (Freiburg, 3 000 000), Lukas Klünter (Hertha, 2 000 000), Milos Jojics (Basaksehir, 2 000 000), Claudio Pizarro (szl.), Pawel Olkowski (Bolton Wanderers, i.), Joao Queirós (Sporting CP B), Dominic Maroh (szl.)

Lazárva szerdán este, vastaggal az elmúlt egy hét igazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik