Ligue 1: már csak az a kérdés, mikor koronázzák meg a PSG-t

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 18:39
null
Az új vezetőedzővel, Thomas Tuchellel új pályaedző is érkezett Párizsba – Lőw Zsolt (Fotó: archív)
Hamarosan indul a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, és sokan máris kiosztanák a Ligue 1 aranyérmét a címvédő PSG-nek. Tényleg csak a párizsiak nyerhetnek? Hogyan erősítettek a riválisok, mekkora összeget keresett a Monaco? Mutatjuk!

 

A PSG-nél történt közel-keleti hatalomátvétel után a Ligue 1 egyhangúságát csak két alkalommal törte meg az AS Monaco: először 2013-ban, amikor az orosz tőkebefektetésnek köszönhetően többet költött a párizsiaknál, aztán 2017-ben, amikor megnyerte a bajnoki címet.

Aztán helyreállt a csúnya, anyagias világ rendje: a legutóbbi szezonban ismét a PSG-t koronázták meg, a 13 ponttal előzte meg a hercegségbelieket, öt fordulóval a vége előtt eldöntve az aranykérdést, ráadásul a Monaco 7–1-es lesöprésével. A fővárosiaké volt a legjobb támadósor (108 góllal), a legjobb védelem (29-szer kapituláltak csak), párizsi volt a gólkirály (a 28 találatos Edinson Cavani), párizsi a legnagyobb sztár, a világrekord vétel, a 222 millió eurós Neymar, valamint a világ egyik legnagyobb tehetsége, Kylian Mbappé is. Nem mellesleg a Ligakupa döntőjében a párizsiak 3–0-ra verték meg a Monacót, a Francia Kupa fináléjában meg a bravúrcsapat Les Herbiers együttesét múlták felül. Mesterhármas.

AZ ELMÚLT TÍZ ÉV LEGNAGYOBB NYÁRI KÖLTEKEZŐJE ÉS A LIGUE 1 BAJNOKA

2008–2009: Olympique Lyon (58 millió euró) – a legdrágább vétel: Ederson (Lyon, 14.9 millió euró) – Bordeaux
2009–2010: Olympique Lyon (58) – Lisandro López (24, Lyon) – Marseille
2010–2011: Olympique Marseille (42) – Yoann Gourcuff (22, Lyon) – Lille
2011–2012: PSG (107) – Javier Pastore (42, PSG) – Montpellier
2012–2013: PSG (150) – Thiago Silva (42, PSG) – PSG
2013–2014: Monaco (161) – Edinson Cavani (65, PSG) – PSG
2014–2015: PSG (50) – David Luiz (50, PSG) – PSG
2015–2016: PSG (116) – Ángel Di María (63, PSG) – PSG
2016–2017: PSG (139) – Julian Draxler (40, PSG) – Monaco
2017–2018: PSG (238) – Neymar (222, PSG) – PSG
2018–2019: PSG (135) – Kylian Mbappé (135, PSG) – ?

Ezért is teszik fel a költői kérdést világszerte a Ligue 1 idénynyitója előtt: ki állítja meg a PSG-t, ki fordítja vissza a tenger hullámait és ki az esőt az ég felé, ki tuszkolja vissza a kitört vulkán láváját a föld mélyére, és ki írja fel egy égő fenyőfával az égbe, hogy Je t'aime, Ligue 1?

TUDNIVALÓK
Az 1. forduló mérkőzéseit 2018. augusztus 10-én, 11-én és 12-én, a bajnokság utolsó, 38. körét 2019. május 25-én rendezik. A tabella első két helyezettje automatikusan bejut a BL csoportkörébe, a harmadik helyezett a BL harmadik selejtezőkörébe kerül, a negyedik helyezett és a Francia Kupa győztese az Európa-liga-csoportkörbe, a Ligakupa nyertese az El második selejtezőkörébe. Az utolsó két csapat a Ligue 2-ben folytatja, míg a 18. helyezett gárda kétmeccses párharcban megmérkőzik a bennmaradásért a Ligue 2 bronzérmesével. A francia élvonal mérkőzéseit a DigiSport közvetíti.

Talán az AS MONACO? A piros-fehér mezesek megszerezték ugyan a nyáron Alekszandr Golovint és a leendő új Roberto Carlost, a még serdülőkorú Willem Geubbelst, néhány Ligue 1-es ígéret mellett, de két év alatt félmilliárd euróért adtak el játékosokat, most például Thomas Lemar, Fabinho, Rasid Gezzal és Joao Moutinho is távozott néhány fiatal mellett. Kevés így az esély arra, hogy Leonardo Jardim mester ismét csodát tegyen, ráadásul a Mexikóban légióskodó nehézsúlyú csatár, André-Pierre Gignac visszautasította a Monaco hívását, s Keita Baldé, Jorge vagy Djibril Sidibé még távozhat a következő hetekben…

Ugyan a lassan krisztusi korba lépő Falcao minden bizonnyal ismét jól megrázza magát, aztán minden bizonnyal Kínáig repül a kolumbiai gólsólyom, sokat elmond az erőviszonyokról, hogy a francia Szuperkupáért a négy alapembert nélkülöző Monaco úgy kapott ki 4–0-ra a PSG-től, hogy a párizsiak a Buffon – N'Soki, Th. Silva, Rimane, Dagba – Verratti, L. Diarra, Rabiot – Nkunku, Weah, Di María kezdőt dobták harcba.

Talán az OLYMPIQUE MARSEILLE? A kikötővárosiak bátran támaszkodhatnak csodálatos stadionjukra és fanatikus szurkolóikra, de az amerikai tulajdonos, Frank McCourt pénze egyelőre csak arra elég, hogy a stabil gazdálkodás mellett megtartsák Florian Thauvint, Dimitri Payetet, Luiz Gustavót és Morgan Sansont, de még Diego Laxaltot, a firenzei Valentin Eyssericet, a nemsokára a 32. születésnapját ünneplő Olivier Giroud-t és a bolondos Mario Balotellit sem tudták megfogni.

Egyébként a támadószekció a Thauvin, Kosztasz Mitroglu/Valere Germain, Payet hármassal igen erős, mögöttük Luiz Gustavo, Sanson és a zsebtorpedó Maxime López keménykedik a középpályán, ám a védelem nem az igazi még a frissiben vett balhátvéddel, Jordan Amavival és a középhátvéd, a minap világbajnoki ezüstérmes Duje Caleta-Carral együtt sem, ezért is venné még meg az OM az Atalantától a brazil Rafael Tolóit – persze Rudi Garcia csapata vele együtt sem fogja ráborítani a Ligue 1-et a riválisokra.

EGYEMBERES CSAPAT
Az egész Ligue 1-ben csak a Lyon, a Marseille és a Monaco értékesebb, mint amennyiért Neymart megvette tavaly a PSG az FC Barcelonától. Ha a 222 millióhoz hozzáadjuk a csatár apjának a váltásra rábeszélésért járó 40 milliót, illetve az 50 milliós aláírási pénzt, valamint a transzferdíj után befizetendő ötvenmilliós adót, akkor Neymar megszerzése egymaga többe fájt a PSG-nek, mint amennyit bármelyik másik élvonalbeli csapat kerete ér…

Talán az OLYMPIQUE LYON? A francia futball egykori ura hasonló cipőben jár, mint az OM, már annak is örül, hogy a legnagyobb csillagait meg tudta tartani – egyelőre. Ugyanis a világbajnok Nabil Fekir biztosan távozik Lyonból a közeljövőben. A csapat egy új játékost igazolt a nyáron, a roppant tehetséges jobbhátvédet, Léo Dubois-t (a nagy fogás Tanguy Ndombélé kölcsönben már eddig is az OL-t erősítette), miközben a Monaco mellett a Valencia, az Espanyol, a Torino és a Mainz is csemegézett a keretéből, de Bruno Génésio így is ki tudna állítani egy olyan kezdőt, amelyben mindenkinek magasabb az értéke tízmillió eurónál. Fekir mellett Memphis Depay, Houssem Aouar, Lucas Tousart, Mariano Díaz, Anthony Lopes, Bertrand Traoré, Maxwel Cornet és Ferland Mendy a legnagyobb sztár – és a leendő célpontja valamelyik topligás klubnak.

A katari PSG-re, az orosz irányítású Monacóra és az amerikai OM-re a Lyon válaszként még mindig többségi francia tulajdonban áll: a papírjaiból 80 százalékot birtokló Jean-Michel Aulas a főnök az amerikai IDG Ventures előtt – miközben a nagy múltú Girondins Bordeaux teljesen amerikai kézbe kerül, és Malcom eladása után fényes terveket szövöget.

A bajnoki címért folyó harcba azonban aligha szól bele a bordó had, és érzésünk szerint a Monaco, Marseille, Lyon trió is csupán a második helyért tusakodhat, a papír(pénz)formának megfelelően.

INGYENCSAPAT

Olyan játékosok szerződése járt le a nyár elején a Ligue 1-es csapatokban, és maradt azóta is pártában, mint a német válogatott Philipp Wollscheid, a Monaco volt óriása, Lacina Traoré, a rutinos Jérémy Toulalan, az ismerős nevű Florentin Pogba, a már 37 éves Patrice Evra, a nagy különc Benoit Assou-Ekotto, a tapasztalt Serge Gakpé, a volt Marseille-ígéret, egyszeres francia válogatott Morgan Amalfitano, a negyvenhez közelítő kapus, Cédric Varrault, a Juventusban is megfordult Landry Bonnefoi és 88-szoros japán válogatott kollégája, a háromszoros vb-résztvevő Kavasima Eidzsi.

A nyolcvan százalékban kínai tulajdonban lévő NICE-ből kifogyni látszik a szufla, Balotelli rúdja kifelé áll, távozott majdnem hatvanmillióért a Jean Michaël Seri, Alassane Pléa, Maxime Le Marchand trió, ellenben visszahozta a klub a ligába a zseniális középpályást, Patrick Vieirát, aki a Manchester City utánpótlásában és a New York City FC-nél szerzett edzői tapasztalatokat. A Lille jelentősen meggyengült a nyáron, de legalább sok pénzt keresett, tovább szürkült a Montpellier, a Toulouse és a St.-Étienne kerete is – a nagyok új kihívója a középcsapatok közül a pénzét a nyáron ügyesen megforgató Rennes lehet ebben az idényben.

A két újonc közül a Reimsé a leggyengébb keret az egész ligában, a másik legolcsóbb csapat a másik újoncé, a Ligue 2 ezüstérmeséé, a Nimes-é. Sötét kilátások...

 


KULCSEMBER

Minden valószínűség szerint ez lesz az uruguayi gólszóró, Edinson Cavani utolsó igazi, csúcsformás idénye a Ligue 1-ben: a 31 éves csatárt erősen megkísértette a Real Madrid, de maradt, és minden bizonnyal gólkirály lesz még akkor is, ha Neymar elrugdossa előle a büntetőket. Cavani párizsi karrierje során 246 tétmérkőzésen 170 gólt és 31 gólpasszt hozott a 65 milliós vételárért cserébe. „Beszéltem vele még a világbajnokság alatt, azt mondta, marad, nem tudok arról, hogy eligazolna" – nyugtatta meg a kedélyeket Tuchel, míg Cavani példamutató nyilatkozatot adott a korábbi idény civakodásai után: „Inkább a csapatmunkára fókuszálok, mintsem magamra koncentráljak, a legfontosabb, hogy megnyerjük az adott meccset, a szezon végén meg a trófeákat”.

A tavalyit megelőző bajnoki meglepetésnek is a PSG volt a szenvedő alanya, a 2011-es hatalmas költekezést egy évre rá nem koronázta Ligue 1-arany, amely az Olivier Giroud vezette Montpellier-é lett. Ilyesfajta furcsaságra nem számítunk ebben az idényben: ismét a fővárosiak költötték a legtöbbet, igaz, az összes átigazolási díjat egy olyan emberért adták oda, aki kölcsönben már eddig is az övék volt, hiszen Kylian Mbappé most lett végleg PSG-s.

Az ingyen megszerzett Gianluigi Buffon óriási fogás, az olasz kapus ebben a szezonban mindent belead majd, hogy a szokásos bajnoki címe mellé meglegyen a Bajnokok Ligája-aranya is. Amelyet célul kitűzve jól jött volna, ha áthághatják az UEFA fair play szabályait, így viszont most elengedte a címvédő a Javier Pastore, Yuri Berchiche, Odsonne Édouard, Jonathan Ikoné, Grzegorz Krychowiak, Hatem Ben Arfa sort, ezen kívül visszavonult Thiago Motta, és még további eladások várhatók.

Pánikra akkor sem lesz ok, ha a nagy célpontok közül Jérome Boateng, N'Golo Kanté és Alex Sandro sem fut be, mivel egy Buffon – D. Alves, Marquinhos, Th. Silva, Kurzawa – Verratti, Draxler, Rabiot – Mbappé, Cavani, Neymar kezdőnek nemhogy Franciaországban, Európában sem nagyon akad párja. Két nagy előnye lesz a Bajnokok Ligájában: a hazai vizeken minden bizonnyal ismét hamar lezongorázza majd a bajnoki arany sorsát, másrészt a kispadon is remek futballisták ülnek, így a sztárok kipihenhetik magukat az igazán fontos csaták előtt.

A nyári erősítések elmaradásáért mindez kompenzálja a PSG-t, amelynek hamarosan el kell kezdenie a kiöregedőfélben lévő spílerek pótlását, azaz a következő nyara még izgalmasabb lesz. Természetesen ezúttal sem unatkoztak, ezt a magyar labdarúgás kedvelői a nyáron Lipcséből elcsábított másodedző, Lőw Zsolt miatt is nagyon jól tudják, lévén a gárda új trénere pedig Unai Emery után Thomas Tuchel. A lépés rejt kockázatot magában, a 44 éves szakember korábban csak a Mainz és a Borussia Dortmund felnőttjeivel dolgozott, kedvenc taktikai felállása pedig a 4–1–4–1. Ez utóbbiról alighanem le kell mondania Párizsban, ám nem is ez a nagy kérdés, hanem hogy mire megy a világsztárokkal, a médiakedvenc játékosokkal, akik nem évente keresnek két-hárommillió eurókat, mint a dortmundi ászai, hanem havonta...

Gianluigi Buffon személyében újabb világsztár csatlakozott a nyáron a PSG-hez (Fotó: archív)
Gianluigi Buffon személyében újabb világsztár csatlakozott a nyáron a PSG-hez (Fotó: archív)

 

Mi lesz Neymarral: a brazil csillag végleg maga felé görbíti a teret, vagy hajlandó lesz Edinson Cavani keze (lába és feje) alá dolgozni, s mennyi teret kap a csapatjátékon belül az egyre jobb Mbappé, akinél gyorsabb csatárral még Buffon sem találkozott, és aki az olasz kapus szerint Pelé, Diego Maradona, Ronaldo (de melyik?) és Lionel Messi örökébe lép hamarosan, elnöke, Nasszer al-Kelaifi szerint pedig az egész világon nincs nála nagyobb tehetség?

Egyébként a párizsiak transzferidőszaka még nincs lezárva, az ESPN információi szerint Alex Sandro és Boateng klubjaival nagyjából már megegyeztek, a játékosokkal (pontosabban ügynökeikkel) még nem, de az UEFAir Play miatti eladásokat (Adrien Rabiot? Goncalo Guedes? Ángel Di María? Julian Draxler? Jesé? Alphonse Areola?) egyébként is meg kell várni.

„A célunk mindig a győzelem, minden idényben jobbak akarunk lenni, mint korábban. Egy újabb sikeres idényt várunk önmagunktól, és természetesen meg akarjuk nyerni a BL-t, amely a világ legfontosabb sorozata” – vallott színt a következő idény prioritásairól maga Neymar. A kérdés csak az, milyen formációban eveznek ki a nemzetközi vizekre Párizs hadai?

„Ha három középső védővel állunk fel, akkor vennünk kell még középhátvédeket – fejtegette Tuchel. – Három kitűnő középhátvédünk van, Marquinhos, Thiago Silva és Presnel Kimpembe, de sokat kell még gyakorolniuk az új felállást. Órákon át beszélhetnék arról, hogy miként képzelem el egy középhátvéd játékát, ám nem olyan edző vagyok, aki követel a játékosaitól, hanem olyan, aki fogékonnyá akarja tenni őket a változásokra. Egy kicsit aggódom a védelmünk miatt, de minden lehetséges még. Remélem, és igazán hiszek benne, hogy ki tudom alakítani a megfelelő szellemiséget a klubnál, hiszek abban, hogy a legnagyobb játékosokkal elérhetjük a legnagyobb céljainkat is.”

LIGUE 1, CSAPATOK: EDZŐK/JÁTÉKOSKERET ÉRTÉKE/ÁTLAGÉRTÉKE/LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS (millió euróban)

Amiens: Christophe Pélissier, 37, 2, Moussa Konaté: 6
Angers: Stéphane Moulin, 46, 2, Flavien Tait: 5
Bordeaux: Gus Poyet (uruguayi), 90, 3, Youssouf Sabaly : 7
Caen: Fabien Mercadal, 47, 2, Alexander Djiku: 8
Dijon: Olivier Dall'Oglio, 54, 2, Kvon Csang Hun: 7.5
Guingamp: Antoine Kombouaré, 46, 2, Yannis Salibur: 5
Lille: Christophe Galtier, 92, 3, Nicolas Pépé: 10
Lyon: Bruno Génésio, 352, 13, Nabil Fekir: 60
Marseille: Rudi Garcia, 222, 8, Florian Thauvin: 50
Monaco: Leonardo Jardim (portugál), 278, 8, Keita Baldé: 30
Montpellier: Michel Der Zakarian (örmény), 49, 2, Elljesz Szkiri: 10
Nantes: Miguel Cardoso (portugál), 90, 3, Emiliano Sala: 12
Nice: Patrick Vieira, 128, 4, Mario Balotelli: 24
Nimes: Bernard Blaquart, 30, 1, Anthony Briancon: 3
PSG: Thomas Tuchel (német), 833, 28, Neymar: 180
Reims: David Guion, 21, 1, Szuk Hjun Dzsun: 4
Rennes: Sabri Lamouchi, 115, 4, Ismaila Sarr: 14
Saint-Étienne: Jean-Louis Gasset, 71, 4, Vahbi Kazri: 5
Strasbourg: Thierry Laurey, 44, 2, Adrien Thomasson: 8
Toulouse: Alain Casanova, 73, 3, Baptiste Reynet: 5


Az elmúlt öt év költései: kiadás/érkezők száma/bevétel/távozók száma/egyenleg

(Transfermarkt)
(Transfermarkt)

LIGUE 1

1. FORDULÓ
AUGUSZTUS 10., PÉNTEK
20.45:
Marseille–Toulouse (Tv: Digi Sport1)
AUGUSZTUS 11., SZOMBAT
17.00: Nantes–Monaco (Tv: Digi Sport1)
20.00: Angers–Nimes
20.00: Lille–Rennes
20.00: Montpellier–Dijon
20.00: Nice–Reims (Tv: Digi Sport1)
20.00: Saint-Étienne–Guingamp (Tv: Digi Sport3)
AUGUSZTUS 12., VASÁRNAP
15.00: Lyon–Amiens (Tv: Digi Sport1)
17.00: Bordeaux–Strasbourg (Tv: Digi Sport1)
21.00: Paris Saint-Germain–Caen (Tv: Digi Sport2)

A LIGUE 1 VÉGEREDMÉNYE, 2017–2018
1. Paris SG 38 29 6 3 108–29 +79 93
2. Monaco 38 24 8 6 85–45 +40 80
3. Lyon 38 23 9 6 87–43 +44 78
4. Marseille 38 22 11 5 80–47 +33 77
5. Rennes 38 16 10 12 50–44 +6 58
6. Bordeaux 38 16 7 15 53–48 +5 55
7. Saint-Étienne 38 15 10 13 47–50 –3 55
8. Nice 38 15 9 14 53–52 +1 54
9. Nantes 38 14 10 14 36–41 –5 52
10. Montpellier 38 11 18 9 36–33 +3 51
11. Dijon 38 13 9 16 55–73 –18 48
12. Guingamp 38 12 11 15 48–59 –11 47
13. Amiens 38 12 9 17 37–42 –5 45
14. Angers 38 9 14 15 42–52 –10 41
15. Strasbourg 38 9 11 18 44–67 –23 38
16. Caen 38 10 8 20 27–52 –25 38
17. Lille 38 10 8 20 41–67 –26 38
18. Toulouse 38 9 10 19 38–54 –16 37
19. Troyes 38 9 6 23 32–59 –27 33
20. Metz 38 6 8 24 34–76 –42 26

 

LIGUE 1, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AMIENS
Érkezett:
Juan Ferney Otero (Estudiantes, 2 140 000 euró), Matthieu Dreyer (Caen, ingyen), Rafal Kurzawa (Górnik Zabrze, i.)
Kölcsönbe: Eddy Gnahoré (Palermo), Emil Krafth (Bologna)
Kölcsönből vissza: Jordan Lefort (Quevilly), Tanguy Ndombélé (Olympique Lyon), Yannick Mamilonne (Quevilly)
Távozott: Tanguy Ndombélé (Olympique Lyon, 8 000 000), Harisson Manzala (Angers, 1 000 000), Emmanuel Bourgaud (Red Star, i.), Georges Gope-Fenepej (Le Mans, i.)
Kölcsönbe: Yannick Mamilonne (Paris FC), Serge Gakpé (szerződése lejárt), Charly Charrier (szl.), Issa Cissokho (szl.)
Kölcsönből vissza: Lacina Traoré (Monaco), Gaël Kakuta (Hopej), Jean-Luc Dompé (Standard Liege), Danilo Avelar (Torino)

ANGERS
Érkezett:
Vincent Pajot (St.-Étienne, 1 000 000), Harisson Manzala (Amiens, 1 000 000), Stéphane Bahoken (Strasboug), Ibrahim Cissé (Tours), Jeff Reine-Adelaide (Arsenal U23), Farid el-Melali (Paradu)
Kölcsönből vissza: Gabriel Mutombo (Orléans), Alexandre Letellier (Young Boys), Saliou Ciss (Valenciennes), Mehdi Tahrat (Valencienne)
Távozott: Karl Toko Ekambi (Villarreal, 18 000 000), Enzo Crivelli (Caen, kölcsön után végleg, 3 000 000), Gilles Sunu (Erzurumspor, i.), Mathias Serin (Boulogne, i.), Gabriel Mutombo (Orléans), Mehdi Tahrat (Lens), Goran Karanovic (szl.)
Kölcsönbe: Lassana Coulibaly (Rangers), Baptiste Guillaume (Nimes), Alexandre Letellier (Troyes)
Kölcsönből vissza: Prince Oniangué (Wolverhampton), Jeff Reine-Adelaide (Arsenal U23)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Toma Basic (Hajduk Split, 3 500 000), Samuel Kalu (Gent, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Diego Rolán (Málaga), Vukasin Jovanovics (Eibar), Paul Bernardoni (Clermont Foot), Daniel Mancini (Tours)
Távozott: Diego Rolán (Deportivo La Coruna, 5 000 000), Diego Contento (Fortuna Düsseldorf, i.), Malcom (Barcelona, 41 000 000)
Kölcsönbe: Daniel Mancini (Auxerre), Paul Bernardoni (Nimes), Jonathan Cafu (Crvena zvezda)
Kölcsönből vissza: Soualiho Meité (Monaco), Martin Braithwaite (Middlesbrough)

CAEN
Érkezett:
Enzo Crivelli (Angers, kuv., 3 000 000), Casimir Ninga (Montpellier, 2 000 000), Malik Tchokounté (Paris FC, 250 000), Erwin Zelazny (Troyes, i.), Prince Oniangué (Wolverhampton), Jonathan Gradit (Tours), Jaszin Bammu (Nantes, 2 000 000), Fajszal Fadzsr (Getafe, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Chaker Alhadhur (Chateauroux), Jeff Louis (Quevilly), Paul Reulet (Boulogne), Pape Sané (Auxerre), Emmanuel Imorou (Cercle Bruges)
Távozott: Ivan Santini (Anderlecht, 3 000 000), Hervé Bazile (Le Havre, i.), Jordan N'Kololo (Hermannstadt, i.), Matthieu Dreyer (Amiens, i.), Vincent Bessat (szl.), Rémy Vercoutre (visszavonult), Julien Féret (szl.), Damien Da Silva (Rennes, i.), Jordan Leborgne (szl.)
Kölcsönbe: Durel Avounou (Orléans), Pape Sané (Nancy)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco)

DIJON
Érkezett:
Naim Szliti (Lille, kuv., 2 000 000), Najef Agerd (FUSZ Rabat, 1 600 000), Rúnar Alex Rúnarsson (Nordsjaelland, 1 600 000), Mickaël Alphonse (Sochaux, i.), Yoann Gourcuff (Rennes, i.)
Kölcsönből vissza: Lang Ádám (Nancy), Dylan Bahamboula (GFC Ajaccio)
Távozott: Baptiste Reynet (Toulouse, 4 000 000), Vincent Rüfli (Paris FC, i.), Lang Ádám (CFR Cluj, i.), Benjamin Leroy (AC Ajaccio), Jessy Benet (Grenoble, kuv.), Cédric Varrault (szl.), Dylan Bahamboula (Astra Giurgiu, i.)
Kölcsönből vissza: Xeka (Lille), Papy Djilobodji (Sunderland)

GUINGAMP
Érkezett:
Nolan Roux (Metz, i.)
Kölcsönből vissza: Cheik Traoré (Chateauroux)
Távozott: Mustapha Diallo (Nimes, i.), Jonathan Martins (Lorient, i.), Thibault Giresse (visszavonult), Clément Grenier (Rennes, 4 000 000)
Kölcsönbe: Théo Guivarch ( SO Cholet)

LILLE
Érkezett:
Jonathan Ikoné (PSG, 5 000 000), Zeki Celik (Istanbulspor, 2 500 000), Loic Rémy (Las Palmas, 1 400 000), Jonathan Bamba (St.-Étienne, i.), José Fonte (Talien Jifang, i.), Rafael Leao (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Stoppila Sunzu (Arszenal Tula), Xeka (Dijon)
Távozott: Yves Bissouma (Brighton, 16 900 000), Ibrahim Amadou (Sevilla, 15 000 000), Naim Szliti (Dijon, 2 000 000), Stoppila Sunzu (Metz, 800 000), Éder (Lokomotiv Moszkva, 500 000), Kévin Malcuit (Napoli, 12 000 000)
Kölcsönbe: Romenique Kouamé (Paris FC)
Kölcsönből vissza: Ezequiel Ponce (Roma)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Tanguy Ndombélé (Amiens, kuv., 8 000 000), Oumar Solet (Laval, kuv., 550 000), Léo Dubois (Nantes, i.), Reo Griffiths (Tottenham U18, i.)
Kölcsönből vissza: Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Martin Terrier (Strasbourg), Jean-Philippe Mateta (Le Havre), Christopher Martins Pereira (Bourg-en-Bresse), Aldo Kalulu (Sochaux), Romain Del Castillo (Nimes)
Távozott: Willem Geubbels (Monaco, 20 000 000), Mouctar Diakhaby (Valencia, 15 000 000), Sergi Darder (Espanyol, kuv., 8 000 000), Jean-Philippe Mateta (Metz, 8 000 000), Nicolas N'Koulou (Torino, kuv., 3 500 000), Aldo Kalulu (FC Basel, 2 100 000), Romain Del Castillo (Rennes, 2 000 000), Louis Nganioni (szl.)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Jordan Amavi (Aston Villa, 10 000 000), Duje Caleta-Car (RB Salzburg, 19 000 000)
Kölcsönből vissza: Dória (Malatyaspor), Tomás Hubocan (Trabzonspor), Rémy Cabella (St.-Étienne), Szaif-Eddin Kaui (Troyes)
Távozott: Dória (Santos Laguna, 2 000 000), André Zambo Anguissa (Fulham, 30 000 000)
Kölcsönből vissza: Jordan Amavi (Aston Villa)

MONACO
Érkezett:
Willem Geubbels (Olympique Lyon, 20 000 000), Antonio Barreca (Torino, 12 000 000), Pelé (Rio Ave, 10 000 000), Ronaël Pierre-Gabriel (St.-Étienne, 6 000 000), Samuel Grandsir (Troyes, 3 000 000), Jonathan Panzo (Chelsea U18, 3 000 000), Moussa Sylla (Monaco U19), Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva, 30 000 000), Jean-Eudes Aholou (Strasbourg, 14 000 000)
Kölcsönből vissza: Lacina Traoré (Amiens), Jusszef Ait Bennasszer (Caen), Soualiho Meité (Bordeaux), Elderson (Cercle Bruges),Gil Dias (Fiorentina), Jordy Gaspar (Cercle Bruges)
Távozott: Kylian Mbappé (PSG, kuv., 135 000 000), Thomas Lemar (Atlético Madrid, 70 000 000), Fabinho (Liverpool, 45 000 000), Terence Kongolo (Huddersfield, 20 000 000), Soualiho Meité (Torino, 12 000 000), Lacina Traoré (szl.), Elderson (szl.), Joao Moutinho (Wolverhampton, 5 600 000), Adama Diakhaby (Huddersfield, 10 000 000), Rasid Gezzal (Leicester City, 14 000 000)
Kölcsönbe: Gil Dias (Nottingham Forest), Gabriel Boschilia (Nantes), Jonathan Mexique (Cholet)

MONTPELLIER

Érkezett: Junior Sambia (Niort, kuv., 2 000 000), Damien Le Tallec (Crvena zvezda, i.), Petar Skuletics (Genclerbirligi), Facundo Píriz (Ahmat Groznij, kuv.)
Kölcsönbe: Andy Delort (Toulouse)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ligali (Dunkerque)
Távozott: Nordi Mukiele (RB Leipzig, 16 000 000), Casimir Ninga (Caen, 2 000 000), Laurent Pionnier (visszavonult), Jérome Roussillon (Wolfsburg, 8 000 000)
Kölcsönbe: Isaac Mbenza (Huddersfield)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (PSG)

NANTES
Érkezett:
Fábio (Middlesbrough, 2 000 000), Rene Krhin (Granada, kuv., 300 000), Lucas Evangelista (Udinese, 4 000 000)
Kölcsönbe: Gabriel Boschilia (Monaco), Majeed Waris (Porto), Matt Miazga (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Queensy Menig (PEC Zwolle), Alexandre Olliero (Niort), Anthony Walongwa (Grenoble Foot)
Távozott: Mariusz Stepinski (Chievo Verona, kuv., 2 500 000), Léo Dubois (Olympique Lyon, i.), Adrien Thomasson (Strasbourg, i.), Jaszin Bammu (Caen, 2 000 000)
Kölcsönbe: Jordan Tell (Orléans)
Kölcsönből vissza: Chidozie Awaziem (FC Porto B)

NICE
Érkezett:
Danilo da Silva (Braga, 10 000 000), Christophe Hérelle (Troyes, 5 000 000), Juszef Attal (Kortrijk, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Olivier Boscagli (Nimes), Szaid Benrahma (Chateauroux), Rémi Walter (Troyes), Muez Hasszen (Chateauroux)
Távozott: Jean Michaël Seri (Fulham, 30 000 000), Alassane Pléa (Borussia Mönchengladbach, 23 000 000), Maxime Le Marchand (Fulham, 4 000 000), Szaid Benrahma (Brentford, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Arnaud Lusamba (Cercle Bruges), Nampalys Mendy (Leicester City), Marlon (Barcelona)

NIMES
Érkezett:
Loick Landre (Genoa, i.), Mustapha Diallo (Guingamp, i.), Florian Miguel (Tours, i.), Denis Bouanga (Lorient, 3 000 000)
Kölcsönbe: Paul Bernardoni (Bordeaux), Baptiste Guillaume (Angers)
Kölcsönből vissza: Zié Diabaté (Niort)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Romain Del Castillo (Olympique Lyon), Olivier Boscagli (Nice)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Kylian Mbappé (Monaco, 135 000 000), Gianluigi Buffon (Juventus, i.), Timothy Weah (PSG B)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (Montpellier), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich), Rémy Descamps (Tours), Jesé (Stoke City), Goncalo Guedes (Valencia), Jean-Christophe Bahebeck (Utrecht)
Távozott: Javier Pastore (Roma, 24 700 000), Yuri Berchiche (Athletic Bilbao, 24 000 000), Odsonne Édouard (Celtic, kuv., 10 300 00), Jonathan Ikoné (Lille, 5 000 000), Thiago Motta (visszavonult), Hatem Ben Arfa (szl.)
Kölcsönbe: Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva, 1 000 000)

STADE REIMS
Érkezett:
Ghislain Konan (Guimaraes, 4 000 000), Tristan Dingomé (Troyes, 1 000 000), Moussa Doumbia (FK Rosztov, i.), Thomas Fontaine (Clermont Foot, i.), Alaixys Romao (Olympiakosz, i.), Szuk Hjun Dzsun (Troyes, 3 000 000)
Távozott: Jordan Siebatcheu (Rennes, 9 000 000), Diego Rodrigues (al-Dhafra, i.), Danilson da Cruz (Nancy, i.), Samuel Bouhours (szl.), Julian Jeanvier (Brentford, 2 000 000)
Kölcsönbe: Grégory Berthier (Red Star)

RENNES
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Reims, 9 000 000), Romain Del Castillo (Olympique Lyon, 2 000 000), Jakob Johansson (AEK Athén, i.), Clément Grenier (Guingamp, 4 000 000), Damien Da Silva (Caen, i.),
Kölcsönből vissza: Denis Will Poha (Orléans), Jordan Tell (Valenciennes), Rafik Guitane (Le Havre), Clément Chantome (Lens), Afonso Figueiredo (Levszki Szófia)
Távozott: Firmin Mubele (Toulouse, 5 000 000), Afonso Figueiredo (Rio Ave, i.), Sanjin Prcic (Levante, i.), Yoann Gourcuff (Dijon, i.), Joris Gnagnon (Sevilla, 15 000 000), Morgan Amalfitano (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Brandon (Osasuna, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Vahbi Hazri (Sunderland)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Vahbi Kazri (Sunderland, 7 000 000)
Kölcsönbe: Timothée Kolodziejczak (Tigres)
Kölcsönből vissza: Lois Diony (Bristol City), Arnaud Nordin (Nancy), Habib Maiga (Arszenal Tula), Jorginho (Chaves), Léo Lacroix (FC Basel)
Távozott: Ronaël Pierre-Gabriel (Monaco, 6 000 000), Saidy Janko (FC Porto, 3 000 000), Vincent Pajot (Angers, 1 000 000), Kévin Théophile-Catherine (Dinamo Zagreb, i.), Anthony Maisonnial (FC Sion, i.), Jonathan Bamba (Lille, i.)
Kölcsönbe: Jorginho (CSZKA Szófia), Alexandrosz Katranisz (Mouscron)
Kölcsönből vissza: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg), Rémy Cabella (Olympique Marseille), Hernani (Zenit)

STRASBOURG
Érkezett:
Sztefan Mitrovics (Gent, 3 000 000), Ibrahima Sissoko (Brest, 2 000 000), Ludovic Ajorque (Clermont Foot, 2 000 000), Adrien Thomasson (Nantes, i.), Matz Sels (Newcastle United, 4 000 000)
Kölcsönbe: Lamine Koné (Sunderland)
Távozott: Alexandre Oukidja (Metz, i.), Stéphane Bahoken (Angers, i.), Ernest Seka (Nancy, i.), Jérémy Blayac (GFC Ajaccio, i.), Kader Mangane (szl.), Jean-Eudes Aholou (Monaco, 14 000 000)
Kölcsönbe: Yoann Salmier (Troyes)
Kölcsönből vissza: Bakary Koné (Olympique Lyon), Dimitri Foulquier (Watford)

TOULOUSE
Érkezett:
Firmin Mubele (Rennes, kuv., 5 000 000), Baptiste Reynet (Dijon, 4 000 000), Max Gradel (Bournemouth, kuv., 2 000 000), John Bostock (Bursaspor, 700 000), Aaron Leya Iseka (Anderlecht), Mathieu Dossevi (Metz, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Manu García (Manchester City), Jessy Pi (Brest)
Távozott: Issa Diop (West Ham, 25 000 000), Alban Lafont (Fiorentina, 8 500 000)
Kölcsönbe: Jessy Pi (Brest), Andy Delort (Montpellier)
Kölcsönből vissza: Giannelli Imbula (Stoke City)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK:

METZ
Érkezett:
Mathieu Dossevi (Standard Liege, kuv., 3 000 000), Stoppila Sunzu (Lille, 800 000), Farid Bulaya (Girona, kuv., 800 000), Laurent Jans (Waasland-Beveren, 400 000), Alexandre Oukidja (Strasbourg, i.), John Boye (Sivasspor, i.), Marvin Gakpa (Quevilly, i.), Mamadou Fofana (Alanyaspor), Jamiro Monteiro (Heracles Almelo, 3 000 000), Paul Delecroix (Lorient, i.)
Kölcsönbe: Habib Maiga (St.-Étienne), Victorien Angban (Chelsea U23)
Kölcsönből vissza: Gauthier Hein (Tours), Habib Diallo (Brest)
Távozott: Moussa Niakhaté (Mainz, 6 000 000), Kavasima Eidzsi (szl.), Julian Palmieri (GFC Ajaccio, i.), Nolan Roux (Guingamp, i.), Janis Ikaunieks (Liepaja, kuv.), Thomas Didillon (Anderlecht), Milan Bisevac (Dudelange, i.), Benoit Assou-Ekotto (szl.), Quentin Beunardeau (Desportivo Aves), Yann Jouffre (szl.), Mathieu Dossevi (Toulouse, 2 500 000)
Kölcsönbe: Gerónimo Poblete (San Lorenzo, 190 000), Vincent Thill (Pau)
Kölcsönből vissza: Fallou Diagne (Werder Bremen), Georges Mandjeck (Sparta Praha), Danijel Milicevic (Gent)

TROYES
Érkezett:
Szuk Hjun Dzsun (FC Porto, kuv., 2 000 000), Ahmed Kasi (Charlton Athletic, i.), Joann Tuzgar (Sochaux, i.), Jason Berthomier (Brest 29), Rayan Raveloson (Tours)
Kölcsönbe: Yoann Salmier (Strasbourg), Alexandre Letellier (Angers)
Kölcsönből vissza: Mory Koné (Tour)
Távozott: Christophe Hérelle (Nice, 5 000 000), Tristan Dingomé (Reims, 1 000 000), Francois Bellugou (Auxerre, 200 000), Erwin Zelazny (Caen, i.), Karim Azamoum (Cádiz, i.), Raphaël Cacéres (szl.), Szuk Hjun Dzsun (Troyes, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Szaif-Eddin Kaui (Olympique Marseille), Rémi Walter (Nice)

Lezárva péntek reggel, vastaggal az elmúlt hét igazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik