Fiatalság, boldogság? Dárdai azért Derricket is bevetné

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.22. 17:33
null
Idén nyáron sem fogott nagy költekezésbe a Hertha (Fotó: AFP)
Lassan véget ér a nyár, utolsó gyümölcseit ízlelgetjük, számot vetünk az örömökkel és a bánatokkal, közben a nemzetközi futballpiacon a topligákban háromötödös többséggel zajlik az átigazolási időszak.

Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy kisebbfajta csodát művel Berlinben Dárdai Pál: amióta honfitársunk 2015 februárjában a HERTHA BSC élére került, a kék-fehér mezesek sorrendben a 15., a 7., a 6. és a 10. helyen végeztek, miközben az elmúlt négy átigazolási idényben összesen 43 millió eurót költöttek, 48 milliós bevétel mellett – ennek és a vetélytársak költekezésének fényében különösen szép a fenti két legjobb teljesítmény.

Bizony, soványka a keret nemhogy nemzetközi, de Bundesliga-szinten mérve is, Dárdai csúcsvétele a nyolcmilliós támadó és ezzel klubrekorder Davie Selke, miközben Mitchell Weiser 12, az ezzel szintén Hertha-csúcstartóvá váló John Anthony Brooks 17 millió euróért távozott – per pillanat a ligában a 11. legértékesebb keret a Hertháé. Ez a nyár is megmutatta, merre vannak Dárdai csapatának korlátai.

Weisert ugyebár most vitte el a Bayer Leverkusen, Haragucsi Genkiért jó pénzt, míg majdnem ötmilliót fizetett a Hannover, Julian Schieber megunta a kispadot, és eligazolt ingyen az Augsburghoz.


Valentino Lazaro fontos szerephez juthat
Valentino Lazaro fontos szerephez juthat

Az érkezők közül az élre kívánkozik Valentino Lazaro, egyrészt 6.5 milliós vételára (már novemberben „leopciózták”), másrészt fontossága miatt: a 22 éves osztrák szélső és középső támadó középpályás friss szelet hozhat a támadósorba, ráadásul az előző idényt kölcsönben már ott töltötte, félmillió euróért cserébe két gólt és hat gólpasszt termelve. Most főszerepet kap, hisz egyfelől ugyebár Weiser távozott (ő nagyjából fele-fele arányban szerepelt a védelem és a középpálya jobb szélén), másrészt a szintén mind a két szélen bevethető Salomon Kalou már harminchárom esztendős.

Igaz, az elefántcsontparti játékos az előző idényben 12 gólt lőtt, negyedannyi assziszt mellett, ráadásul csupa-csupa fontos, mérkőzést eldöntő kanadai pontot jegyez (nem mintha a HBSC-re jellemző lenne a sok kiütéses győzelem); ellenben a másik szélső, az ausztrál Mathew Leckie a bajnokságban csak hat kanadai pontig jutott huszonhat fellépésén, a villámléptű Alexander Esswein meg csupán 16-szor kapott lehetőséget a pontvadászatban, amit két góllal és egy gólpasszal fűszerezett meg. Esswein egyébként az első bajnokiján máris betalált augusztusban: a tartalékok között, a negyedik vonalban.

Az igazi gond azonban nem is szélen, hanem középen akadt az elmúlt idényben: a Hertha gólszórója, Vedad Ibisevic a 2016–2017-es 12 gól és 6 gólpassz helyett már csak 6/4-es mérleggel zárt a ligában – a cseh apától és etióp anyától származó német U21-es válogatott Davie Selke pedig tíz találattal. Az előző Bundesliga-kiírásban egyébként 11-en szereztek gólt a Dárdai-csapatban, négyen egy-egy, hárman két-két gólt produkálva, ennél többig pedig csak a már említett Leckie, Kalou, Ibisevic, Selke négyes jutott (az eladottak közül a Schieber, Haragucsi duó pályára is alig lépett, míg Weiser egy alkalommal kényszerítette középkezdésre az ellent).

A gólszegénység enyhítésére jött kétmillió euróért Pascal Köpke az Erzgebirge Auétól, ő az elmúlt idényben 18, előtte 13 kanadai ponttal zárta a másodosztály küzdelmeit, három éve pedig még a harmadosztályban vitézkedett. A támadósor összes posztján hasznos 22 esztendős kis Köpke édesapja a nagy, avagy Andreas Köpke, 1990-es világbajnok, 1996-os Európa-bajnok kapus, jelenleg a nationalelf kapusedzője. Fia jó helyre került: a keret tagja ugyebár Andreas Köpke egykori csapattársa, a zseniális csatár, Jürgen Klinsmann fia, az éppen kapussá lett Jonathan Klinsmann is. Dárdai Pál fia, Dárdai Palkó maradt a középpályán, ha nem is annak a közepén, hanem a szélén, és itt jegyeznénk meg, hogy Jordan Torunarigha apja, Ojokojo „Otscho” Torunarigha 12-szeres nigériai válogatott csatár volt, például a Sachsen Leipzigben és a Chemnitzben is légióskodva, míg a profik közé a nyáron felkerült saját nevelésű Maurice Covic apja a klub volt játékosa, ma a tartalékok edzője, Ante Covic.

Visszatérve az új fiúkra: a védelem jobb oldalára érkezett kétmillió euróért az 1. FC Kölntől Lukas Klünter, jutányos áron, lásd a játékos tavaly szerzett U21-es Eb-aranyát, a támadósorba a húszesztendős holland támadó, Javairo Dilrosun a Manchester Citytől (elméletileg ingyen, gyakorlatilag 230 ezer eurós képzési költségtérítésért), a középpálya közepére pedig a szerb Marko Grujics, akit hétmillióért vett 2016 elején a Liverpool, de azóta nem igazán tud mit kezdeni vele, ez a harmadik kölcsönjátéka összesen nyolc Premier League-mérkőzés közben. Ezért is jött most át a csatornán Grujics olyan feltételekkel, hogy minél többször szerepel, annál kisebb lesz a kölcsönzési díj! Vételi opciót nem tartalmaz az ügylet, a nyáron a Cardiff City, Crystal Palace, Middlesbrough, Olympique Lyon, CSZKA Moszkva, Torino vonulatnak sem adták el Grujicsot, holott az olaszok például tízmilliót ajánlottak érte, sőt a kölcsönadása előtt még szerződést is hosszabbított vele a Pool.

A nyáron a nagyok közé került a Hertha-műhelyből negyedik számú kapusnak, a sérült Marius Gersbeck helyére Dennis Smarsch, a balszellő, elképesztően gyors Dennis Jastrzembski és a középcsatár Muhammed Kiprit is, de ők aligha kapnak főszerepet a közeljövőben.

Érdekes, hogy olyan nagy érdeklődés nem volt a berlini játékosok iránt; akinek komoly kérője akadt, az el is kelt, csak az Everton vette meg végül a hatszoros német válogatott Marvin Plattenhardt helyett a Barcelonától Lucas Digne-t (bár Filipe Luís küszöbön álló eladása megváltoztathat dolgokat a német védő életében is...). Dárdai lassan letehet a középcsatár Mbwana Samattáról, aki, ha így folytatja a góltermelést a Gentben, a berlinieknél sokkal gazdagabb gárdához kerülhet, az általa a Bayern Münchentől 15 millióért vett középpályást, Pierre-Emile Höjbjerget aligha engedi vissza a Bundesligába olcsón a Southampton, ellenben befuthat Grazból a gólerős osztrák védekező középpályás, Peter Zulj (az ő neve onnan lehet ismerős, hogy bátyja, Robert a Hoffenheimben futballozik), illetve a PSV-től a 23 éves középső védő, Derrick Luckassen.

Neki három testvére is tehetséges labdarúgó, egy az Ajaxban, kettő az Almere Cityben futballozik – Derrick képességeiről pedig mindent elmond, hogy az ügynöke maga a nagy Mino Raiola! Ha már egy másik holland védőről, Tim Fosu-Mensahról lemaradt Dárdai, holland lapok szerint ez az üzlet szinte biztosan összejön. Az viszont kevésbé jó hír, hogy Jordan Torunarighát közben a Monaco, az Eintracht Frankfurt, az RB Salzburg és a Monaco is elvinné.

 

Derrick Luckassen
Derrick Luckassen

A nyár fontos eseménye volt, hogy visszatért sikeres tüdőoperációja után Selke, a középpályás Ondrej Duda végre teljesen egészségesen végig tudta csinálni a felkészülési időszakot (Kalou megígérte neki, hogy ha eljut nyolc gólig az új szezonban, kap egy Rolexet tőle), a szakértők zöme pedig roppant kockázatosnak tartja, ha Dárdai egyszerre több fiatalt is beépít a csapatába.

Ha már itt tartunk: a bundesliga.com erre az idényre várja a 19 éves középpályás, Arne Maier berobbanását – a keménykötésű, harcos szűrő az U19-es válogatott alaptagja, és afféle mélységi irányító is válhat belőle, a felnőttek között az előző idényben 86 százalékos pontossággal passzolt. „Magától értetődő módon szerez labdákat a védelem előtt, és gyorsan indítja a többieket a réseken, vagy maga indul meg" – jellemezte a játékát Dárdai, aki szerint a stabil középpálya egy csapat alapja, minden más csak ez után következik. Például egy remek középső védő: a fent említett honlap sokat vár Jordan Torunarighától is, akit csak úgy emleget, mint „A Hertha Berlin válasza Jérome Boatengre”, és maga Dárdai is elismeri, hogy hasonló stílusban futballozik a két hátvéd.

A német sajtó sokat cikkezett a Hertha új PAL-rendszeréről, kapva a nyelvi humoron; a PAL, a Phase-Alternating-Line szakszó ismerős lehet a TV-készülékek leírásából, lásd még: fázist váltó sorok (természetesen ez is németül a legszebb: ein Farbübertragungssystem beim analogen Fernsehen). A PAL most a 3–4–3-as hadrendet takarja, amelyben gyorsan át lehet váltani a védekezésből a támadásba. Érdekes látvány volt az edzőpálya mellé elhelyezett hatalmas tévékészülék, amelyen gyakorlás közben oktatta a stáb a labdarúgókat az új felállás és szemléletmód csínjára és bínjára, Dárdai szerint főleg a védekező középpályásoknak kell még sokat tanulniuk.

A három középső védőnek minél gyorsabban előre kell vágnia a labdát; mint Karim Rekik megjegyezte, nem megy még minden gördülékenyen, de jó, hogy egy újabb taktikai variációval tudnak kirukkolni. 4–1–4–1, 4–2–3–1 vagy 3–5–2, ez a taktikai flexibilitás és a fiatalos lendület szól továbbra is a Hertha mellett. Ellene pedig? Mint fentebb írtuk, és lásd még Dárdai nyilatkozatát: „Attraktív futball? Az sok pénzbe kerül. Amit tervezünk: sok gól középről, egyszerű játékkal, két passzal, ez a célunk”.

A várható kezdőcsapat a Kicker szerint:
Jarstein – Klünter, Stark, Rekik, Plattenhardt – Lustenberger – Leckie, Lazaro, Maier, Kalou – Ibisevic.

TSG 1899 Hoffenheim

Szalai Ádámék az elmúlt idényben a nagyon dicséretes harmadik helyen végeztek, nyolc egységgel lemaradva a második Schalke mögött, és mellbedobással megelőzve a velük egyforma pontszámmal záró Dortmund, Leverkusen kettőst. Adva van tehát a feladat a 31 éves vezetőedzőnek, Julian Nagelsmann-nak: helyt kell állni a Bajnokok Ligájában, és a negyedik, majd harmadik hely után eggyel előrébb lépni a Buliban. Ennek érdekében 2015 óta először újra negatívba szaladt az átigazolási szaldó: 31, 13, majd 28 millió eurós plusszal zárta a klub az előző három transzferablakot, most a legértékesebb távozó, Mark Uth ingyen lett a Schalkéé, ám érkezett középső és bal oldali védő (Kasim Adams, Joshua Brenet), szélső (Leonardo Bittencourt), csatár (Isak Belfodil) és karmester (Vincenzo Grifo), azaz egy fél kezdőcsapat; valamint maradt a világbajnokság után is Andrej Kramaric, a nagy tehetség, Nadiem Amiri, a védelem feje, Kevin Vogt és a középpályás Kerem Demirbay – a legnagyobb erősítés azonban az, hogy Nagelsmannt nem vitte el sem a Lipcse, sem a Real Madrid.

„Kerestek a Real Madridtól, és ilyenkor ki rakná le a telefont?! Nincs Univerzum FC, így a Real Madridnál nincs nagyobb klub. Harmincegy éves vagyok, nem akarom elhagyni az országot, lesz még ilyen esélyem, ha töretlenül folytatódik az edzői karrierem, és családi okokból sem váltottam. Társadalmunk legnagyobb problémája a maximalizmus: hogy mindenünk jobb legyen, mint a szomszédé, nagyobb legyen az autó, több legyen a pénz, nagyobb a ház. Én nem ilyen vagyok” – vallott az esetről a legilletékesebb.

A várható kezdőcsapat a Kicker szerint:
Baumann – Akpoguma, Vogt, Hübner – Kaderábek, Grillitsch, Schulz – Demirbay, Amiri – Kramaric, Szalai.

Borussia Mönchengladbach

Csak a kilencedik helyen zárt legutóbb a nagy hagyományokkal büszkélkedő klub, éppen úgy, mint azelőtt, és ez nagy csalódás a korábbi negyedik, illetve harmadik pozíciót követően. Marc-André ter Stegen, Max Kruse, Amin Younes, Granit Xhaka és Mahmoud Dahoud „feladása" után hiába vették meg a Matthias Ginter, Denis Zakaria, Bénes László, Christoph Kramer, Josip Drmic, Jonas Hofmann, Thorgan Hazard vonulatot, nem jött be a váltás. Nem segített a sokszor átgondolatlan forgó sem, sokszor egy-két évet sem maradtak a nagy reménnyel leigazolt játékosok, most Jannik Vestergaard, Grifo és Raúl Bobadilla járt így. Az érkezők közül a dán balhátvéd Andreas Poulsen és az angol balszélső, Keanan Bennetts még a jövő zenészduója, ellenben a jobbhátvéd Michael Lang ismerős lehet a svájci válogatottból, akinek a beilleszkedésben Yann Sommer, Nico Elvedi, Denis Zakaria és Drmic segíthet, honfitársi alapon. A szomszédból, Franciaországból jött a nyári topvétel, a 23 millióért megszerzett francia csatár, Alassane Pléa, aki az elmúlt idényben egy híján 50 fellépésen 21 gólt és 7 gólpasszt termelt a Nice-ben (most a Német Kupában mesterhármassal mutatkozott be új csapatában). Maradt a sokfelől keresett Thorgan Hazard, Sommer és Zakaria – a svájci gárdával, az új ékkel, a nagy német triásszal (Matthias Ginter, Lars Stindl, Christoph Kramer) mi más is lehetne a cél, mint a legjobb négy közé kerülés és a BL aranytojása? Ellenkező esetben a következő nyáron el kell adni a legjobbakat, mert nem lesz pénz ennyi remek futballista együtt tartásához. „Alassane a mi ideális erősítésünk” – vélekedik a klubrekorderről Max Eberl sportigazgató, utalva arra, hogy végre van klasszikus, gólerős 9-ese a klubnak, a korábbi „9 és felesek”, Raffael, Max Kruse vagy Marco Reus után. Amiből baj lehet, az az itt-ott meglepően gyenge helyettese az alapembereknek, illetve az, hogy nem pótolták Vestergaardot, és nem ártana egy igazán jó balhátvéd sem.

Érdekes, hogy 2016-ban (Kramer, 15 millió euró), 2017-ben (Matthias Ginter, 17 millió euró) és most is megdöntötte saját átigazolási csúcsát a Borussia, amely a nyáron megfoghatja még a nagy ecuadori csatártehetséget, Leonardo Campanát, a Freiburg támadó középpályását, Janik Haberert, klub nélküli kollégáját, Stephen Irelandet vagy a lille-i Xekát, esetleg Papy Djilobodjit – a védő az angol harmadik vonalba süllyedt Sunderlandtől érkezne. Nem könnyű igazolgatni a mai világban, a Hannover a középcsatár Niclas Füllkrugért tett 18 milliós mönchengladbachi ajánlatot csípőből visszalőtte. A 25 éves játékos az elmúlt Bundesliga-szezont 14 góllal zárta.

A várható kezdőcsapat a Kicker szerint:

Sommer – Lang, Ginter, Elvedi, Wendt – Kramer – Stindl, Zakaria – I. Traoré, Pléa, Th. Hazard.

Hannover 96

„A káosz napjai, izzás és lüktetés, Hannover, Hannover. Hétnapos forradalom, nincs állam, nincs hatalom. Minden a fejére állt, Hannover, Hannover...” – énekli még ma is a Hétköznapi Csalódások, de ne számítsunk arra, hogy a H96 a közeljövőben izzásba hozná magát és a feje tetejére állítaná a Bulit. Mint mindig, a biztos bennmaradás a fő cél, minden más csak extra, lásd a 2008 óta egyszer kicsúszott ötödik és hetedik helyet. Az elmúlt idényben közel húszmillió eurót költött a klub, nettóban (vessük ezt össze a Hertha fenti tevékenykedésével!), például Jonathasra, Ihlas Beboura és Julian Korbra, most Walace és Haragucsi jött, végleg megvette a klub a horvát védőt, Josip Elezt, kölcsönkérte Angliából a remek hátvédet, Kevin Wimmert és Aszano Takumát, Hamburgból az amerikai Bobby Woodot; ugyanakkor a gárda legjobbja, Salif Sané a Schalkéba távozott, nagyon olcsón, a tízmilliót érő Marius Wolfot sikerült huszadáron elkótyavetyélni, a nagy reményekkel, kilencmillió euróért vásárolt (klubrekorder) Jonathas meg 200 ezer euróért elmenekült kölcsönbe a Corinthianshoz. A cél: bármi legyen tavasszal, csak ne kiesés.

A várható kezdőcsapat a Kicker szerint:

Esser – Korb, Anton, Wimmer, Albornoz – Bebou, Walace, Schwegler, HaragucsiWood, Füllkrug.

Bayer 04 Leverkusen

Időről időre a Bayern legnagyobb kihívójaként aposztrofálják a Bayert (Fire Leverkusen!), ehhez képest a gyógyszergyáriak még érmet sem nyertek 2016 óta, meg kellett elégedniük egy 12. és egy 5. hellyel. A legnagyobb baj az, hogy négy év alatt távozott egy Bernd Leno – Philipp Wollscheid, Ömer Toprak, Kirjakosz Papadopulosz – Emre Can – Gonzalo Castro, Christoph Kramer – Szon Hung Min, Josip Drmic, Hakan Calhanoglu – Arkadiusz Milik csapat, ezt nem heverték ki. De majd most: a korábbi vételek közül Charles Aránguiz és Sven Bender talán végre teljesen egészséges lesz, Jonathan Tah, Julian Brandt, Leon Bailey világsztárígéretek, beérik lassan Kevin Volland, Aleksandar Dragovic, a tavaly 24 millióért vett csatár, Lucas Alario és a 17.5 milliós bekk, Panajotisz Recosz. Az újak közül Weiser Berlinből a kezdőbe érkezett, Leno utóda a Frankfurttól ingyen megszerzett Lukas Hradecky lesz, a 18 éves szélső, középcsatár, a brazil Paulinho pedig óriási tehetség, 18.5 millióért szerezték, és már 25 milliót ér a Transfermarkt szerint. Pontosabban: a teljes vételár 36 millióig szaladhat, az eladó, a játékjog hetven százalékát birtokló Vasco da Gama tíz százalékot kap a következő eladásból, míg a kivásárlási ár 80 millió euró (a maradék harminc százalék a játékos családjáé és ügynökéé volt, fele-fele arányban). A Bayern, a Benfica, a Manchester City, a Borussia Dortmund, a Juventus, a Barcelona, az Atlético Madrid, az Inter, a Milan és a PSG orra elől leigazolt Paulo Henrique Sampaio Filho (hogy civil nevén is megismerjük) transzferológiailag is a következő Neymar lehet...

„Emerson, Lúcio, Jorginho, Zé Roberto vagy Juan fantasztikus futballisták voltak, akik mind a Leverkusenben kezdtek el légióskodni. A klubnak nagy neve van odahaza, mindenki tudja, hogy ez olyan európai klub, ahol sok brazil jól érezte magát” – vallott a váltás hátteréről maga a főszereplő. Vascós edzője biztosan sokat mesélt neki a Bayerről, lévén a mester maga Jorginho.

A várható kezdőcsapat a Kicker szerint:
Hradecky – Weiser, Tah, S. Bender, Wendell – L. Bender, Aránguiz – Bailey, Havertz, Brandt – Volland.

NÉMET BUNDESLIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AUGSBURG
Érkezett:
André Hahn (Hamburg, 3 000 000 euró), Fredrik Jensen (Twente, 3 000 000), Julian Schieber (Hertha, ingyen), Felix Götze (Bayern München, i.)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (Kaiserslautern), Dzsi Dong Von (Darmstadt), Georg Teigl (Eintracht Braunschweig), Konsztantinosz Sztafilidisz (Stoke City)
Távozott: Marwin Hitz (Borussia Dortmund, i.), Daniel Opare (Royal Antwerpen, i.), Moritz Leitner (Norwich City, kölcsön után végleg), Gojko Kacsar (szerződése lejárt), Marcel Heller (Darmstadt), Shawn Parker (Greuther Fürth)
Kölcsönbe: Tim Rieder (Darmstadt), Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf)

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett: Paulinho (Vasco da Gama, 18 500 000), Mitchell Weiser (Hertha, 12 000 000), Thorsten Kirschbaum (Nürnberg, i.), Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt, i.)
Kölcsönbe: Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Aleksandar Dragovic (Leicester City)
Távozott: Bernd Leno (Arsenal, 25 000 000), Stefan Kiessling (visszavonult), Vladlen Jurcsenko (szl.)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Leon Goretzka (Schalke,i.),
Kölcsönből vissza: Renato Sanches (Swansea City), Serge Gnabry (Hoffenheim)
Távozott: Douglas Costa (Juventus, kölcsön után végleg, 40 000 000), Niklas Dorsch (Heidenheim, i.), Felix Götze (Augsburg, i.), Fabian Benko (LASK Linz, i.), Tom Starke (visszavonult), Arturo Vidal (Barcelona, 18 000 000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Abdou Diallo (Mainz, 28 000 000), Thomas Delaney (Werder Bremen, 20 000 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, 5 000 000), Marwin Hitz (Augsburg, i.), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien, 20 000 000)
Kölcsönbe: Asraf Hakimi (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: Dzenis Burnic (VfB Stuttgart), Jacob Bruun Larsen (VfB Stuttgart), Felix Passlack (Hoffenheim)
Távozott: Andrij Jarmolenko (West Ham, 20 000 000), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal, 16 000 000), Mikel Merino (Newcastle United, kuv., 7 000 000), Gonzalo Castro (VfB Stuttgart, 5 000 000), Erik Durm (Huddersfield, i.), Roman Weidenfeller (visszavonult)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Norwich City), André Schürrle (Fulham, 400 000)
Kölcsönből vissza: Michy Batshuayi (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Alassane Pléa (Nice, 23 000 000), Andreas Poulsen (Midtjylland, 4 500 000), Michael Lang (Basel, 2 800 000), Keanan Bennetts (Tottenham Hotspur U23, 2 250 000)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Fortuna Düsseldorf), Tsiy William Ndenge (Roda JC), Janis Blaswich (Hansa Rostock)
Távozott: Jannik Vestergaard (Southampton, 25 000 000), Vincenzo Grifo (Hoffenheim, 5 500 000), Raúl Bobadilla (Argentinos Juniors, 1 800 000), Janis Blaswich (Heracles Almelo), Christofer Heimeroth (visszavonult), Tsiy William Ndenge (Borussia Mönchengladbach II), Ba-Muaka Simakala (Roda)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Evan N'Dicka (Auxerre, 5 500 000), Lucas Torró (Real Madrid, 3 500 000), Goncalo Paciencia (FC Porto, 3 000 000), Frederik Rönnow (Bröndby, 2 800 000), Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara, 2 500 000), Ante Rebic (Fiorentina, kuv., 2 000 000), Marius Wolf (Hannover, kuv., 500 000),
Nicolai Müller (Hamburg, i.), Felix Wiedwald (Leeds United)
Kölcsönbe: Allan (Liverpool U23), Chico Geraldes (Sporting CP, 200 000), Filip Kosztics (Hamburg, 1 200 000)
Távozott: Marius Wolf (Borussia Dortmund, 5 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 4 000 000), Kevin-Prince Boateng (Sassuolo, i.), Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen, i.), Alexander Meier (szl.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Fortuna Düsseldorf, 500 000)
Kölcsönből vissza: Carlos Salcedo (Deportivo Guadalajara)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett:
Marvin Ducksch (St. Pauli, 2 000 000), Benito Raman (Standard Liege, 1 500 000), Jean Zimmer (VfB Stuttgart, 900 000), Davor Lovren (Dinamo Zagreb II, 750 000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Alfredo Morales (Ingolstadt, i.), Diego Contento (Girondins Bordeaux, i.), Kenan Karaman (Hannover, i.), Matthias Zimmermann (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, 500 000), Dodi Lukebakio (Watford), Uszami Takasi (Augsburg)
Kölcsönből vissza: Marlon Ritter (Paderborn)
Távozott: Julian Schauerte (Eupen, i.), Lukas Schmitz (Wolfsberger AC, i.), Marlon Ritter (Paderborn), Axel Bellinghausen (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Benito Raman (Standard Liege), Uszami Takasi (Augsburg), Jean Zimmer (VfB Stuttgart), Haragucsi Genki (Hertha)

FREIBURG
Érkezett:
Luca Waldschmidt (Hamburg, 5 000 000), Dominique Heintz (1. FC Köln, 3 000 000), Philipp Lienhart (Real Madrid, kuv., 2 000 000), Jérome Gondorf (Werder Bremen, 1 300 000), Mark Flekken (Duisburg, 800 000), Brandon Borrello (Kaiserslautern, i.)
Kölcsönből vissza: Jonas Föhrenbach (Karlsruhe), Fabian Schleusener (Karlsruhe)
Távozott: Mats Möller Daehli (St. Pauli, kuv., 600 000), Rafal Gikiewicz (Union Berlin, 200 000), Marc-Oliver Kempf (VfB Stuttgart, i.), Alekszandar Ignjovszki (Magdeburg), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Lucas Hufnagel (Unterhaching), Julian Schuster (visszavonult), Georg Niedermeier (Melbourne Victory, i.), Jonas Meffert (Holstein Kiel), Patric Klandt (Nürnberg, i.), Caglar Söyüncü (Leicester City, 21 100 000)
Kölcsönbe: Fabian Schleusener (Sandhausen), Vincent Sierro (St. Gallen), Gaëtan Bussmann (Mainz)
Kölcsönből vissza: Bartosz Kapustka (Leicester City)

HANNOVER
Érkezett:
Walace (Hamburg, 6 000 000), Haragucsi Genki (Hertha, 4 500 000), Josip Elez (HNK Rijeka, kuv., 2 500 000)
Kölcsönbe: Kevin Wimmer (Stoke City, 1 500 000), Bobby Wood (Hamburg, 1 200 000), Aszano Takuma (Arsenal, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Babacar Gueye (St. Truiden)
Távozott: Salif Sané (Schalke, 7 000 000), Felix Klaus (Wolfsburg, 3 000 000), Martin Harnik (Werder Bremen, 2 250 000), Marius Wolf (Eintracht Frankfurt, kuv., 500 000), Florian Hübner (Union Berlin, 500 000), Charlison Benschop (Ingolstadt, i.), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf, i.), Sebastian Maier (Bochum, i.)
Kölcsönbe: Jonathas (Corinthians, 200 000), Manuel Schmiedebach (Union Berlin)

HERTHA BSC
Érkezett:
Valentino Lazaro (RB Salzburg, kuv., 6 500 000), Lukas Klünter (1. FC Köln, 2 000 000), Pascal Köpke (Erzgebirge Aue, 2 000 000), Javairo Dilrosun (Manchester City U23, i.), Muhammed Kiprit, Dennis Jastrzembski, Dennis Smarsch (mindhárom Hertha U19), Makszimilian Pronyicsev, Maurice Covic (Hertha II)
Kölcsönbe: Marko Grujics (Liverpool, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Marius Gersbeck (Osnabrück), Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf), Nils Körber (Preussen Münster)
Távozott: Mitchell Weiser (Bayer Leverkusen, 12 000 000), Haragucsi Genki (Hannover, 4 500 000), Julian Schieber (Augsburg, i.)
Kölcsönbe: Nils Körber (Osnabrück), Makszimilian Pronyicsev (Erzgebirge Aue)

HOFFENHEIM
Érkezett:
Leonardo Bittencourt (1. FC Köln, 6 000 000), Vincenzo Grifo (Borussia Mönchengladbach, 5 500 000), Isak Belfodil (Standard Liege, 5 500 000), Joshua Brenet (PSV, 3 500 000), Kasim Nuhu (Young Boys, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Joelinton (Rapid Wien), Benedikt Gimber (Jahn Regensburg), Baris Atik (Darmstadt), Marvin Schwäbe (Dynamo Dresden), Bruno Nazário (Guarani), Philipp Ochs (Bochum), Felipe Pires (Austria Wien), Joshua Mees (Jahn Regensburg)
Távozott: Benedikt Gimber (Ingolstadt, 1 000 000), Marvin Schwäbe (Bröndby, 700 000), Baris Atik (Dynamo Dresden, 700 000), Joshua Mees (Union Berlin, 500 000), Mark Uth (Schalke, i.), Eugen Polanski (szl.)
Kölcsönbe: Bruno Nazário (Atlético Paranaense, 100.000), Philipp Ochs (Aalborg)
Kölcsönből vissza: Serge Gnabry (Bayern München), Felix Passlack (Borussia Dortmund)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Nordi Mukiele (Montpellier, 16 000 000), Matheus Cunha (Sion, 15 000 000), Marcelo Saracchi (River Plate, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Omer Damari ( Maccabi Haifa), Massimo Bruno (Anderlecht), Agyemang Diawusie (Wehen Wiesbaden), Anthony Jung (Bröndby), Marius Müller (Kaiserslautern), Atinc Nukan (Besiktas)
Távozott: Naby Keita ( Liverpool, 60 000 000), Bernardo (Brighton, 10 000 000), Benno Schmitz (1.FC Köln, 1 500 000), Anthony Jung (Bröndby, 800 000), Agyemang Diawusie (Ingolstadt, 500 000), Dominik Kaiser (Bröndby, i.), Vitali Janelt (Bochum, kuv.), Kalmár Zsolt (DAC, kuv.), Fabio Coltorti (szl.)
Kölcsönbe: Elias Abouchabaka (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Ademola Lookman (Everton)

MAINZ
Érkezett:
Jean-Philippe Mateta (Olympique Lyon, 8 000 000), Pierre Kunde (Atlético Madrid, 7 500 000), Moussa Niakhaté (Metz, 6 000 000), Phillipp Mwene (Kaiserslautern, i.)
Kölcsönbe: Aarón Martín (Espanyol, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Besar Halimi (Bröndby), Aaron Seydel (Holstein Kiel), Jannik Huth (Sparta Rotterdam), Gaëtan Bussmann (Freiburg), José Rodríguez (Maccabi Tel-Aviv), Kenan Kodro (Grasshoppers)
Távozott: Abdou Diallo (Borussia Dortmund, 28 000 000), Suat Serdar (Schalke, 11 000 000), Jonas Lössl (Huddersfield, 2 500 000), Kenan Kodro (Köbenhavn, 1 600 000), Leon Balogun (Brighton, i.), Nigel de Jong (al Ahli, i.), Besar Halimi (Mainz II), Muto Josinori (Newcastle United, 10 700 000)

NÜRNBERG
Érkezett:
Christian Mathenia (Hamburg, 500 000), Patric Klandt (Freiburg, i.)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Werder Bremen, 200 000), Kubo Juja (Gent, 500 000)
Távozott: Kevin Möhwald (Werder Bremen, i.), Thorsten Kirschbaum (Bayer Leverkusen, i.), Sepsi László (szl.)
Kölcsönből vissza: Lucas Hufnagel (Freiburg), Marvin Stefaniak (Wolfsburg), Ulisses Garcia (Werder Bremen), Tobias Werner (VfB Stuttgart)

SCHALKE 04
Érkezett:
Suat Serdar (Mainz, 11 000 000), Omar Mascarell (Real Madrid, 8 000 000), Salif Sané (Hannover, 7 000 000), Steven Skrzybski (Union Berlin, 3 500 000), Mark Uth (Hoffenheim, i.), Hamza Mendyl (Lille, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Benedikt Höwedes (Juventus), Donis Avdijaj (Roda JC), Luke Hemmerich (Bochum), Haji Wright (Sandhausen), Johannes Geis (Sevilla)
Távozott: Coke (Levante, kuv., 1 500 000), Leon Goretzka (Bayern München, i.), Luke Hemmerich (Erzgebirge Aue), Max Meyer (Crystal Palace, i.), Benedikt Höwedes (Lokomotiv Moszkva, 5 000 000), Thilo Kehrer (PSG, 37 000 000), Donis Avdijaj (Willem II, i.)
Kölcsönbe: Pablo Insua (Huesca), Bernard Tekpetey (Paderborn)
Kölcsönből vissza: Marko Pjaca (Juventus)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Pablo Maffeo (Manchester City, 9 000 000), Nicolás González (Argentinos Juniors, 8 500 000), Borna Sosa (Dinamo Zagreb, 6 000 000), Gonzalo Castro (Borussia Dortmund, 5 000 000), Roberto Massimo (Arminia Bielefeld, 2 500 000), Marc-Oliver Kempf (Freiburg, i.), Daniel Didavi (Wolfsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ebenezer Ofori (New York City FC), Jan Kliment (Bröndby), Ailton (Estoril Praia), Tobias Werner (Nürnberg)
Távozott: Daniel Ginczek (Wolfsburg, 10 000 000), Jérome Onguéné (RB Salzburg, kuv., 2 000 000), Jean Zimmer (Fortuna Düsseldorf, kuv., 900 000), Julian Green (Greuther Fürth, kuv., 200 000), Matthias Zimmermann (Fortuna Düsseldorf, i.)
Kölcsönbe: Roberto Massimo (Arminia Bielefeld), Ailton (SC Braga), Tobias Werner (VfB Stuttgart II), Jacob Bruun Larsen (Borussia Dortmund), Dzenis Burnic (Borussia Dortmund), Carlos Mané (Sporting CP), Aszano Takuma (Arsenal), Orel Mangala (Hamburg)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Oszako Juja (1. FC Köln, 4 500 000), Felix Beijmo (Djurgarden, 3 000 000), Martin Harnik (Hannover, 2 250 000), Jan-Niklas Beste (Borussia Dortmund U19, 250 000), Kevin Möhwald (Nürnberg, i.), Sztefanosz Kapino (Nottingham Forest, 300 000), Claudio Pizarro (1. FC Köln, i.), Davy Klaassen (Everton, 13 500 000)
Kölcsönből vissza: Fallou Diagne (Metz), Lennart Thy (VVV-Venlo), Ulisses Garcia (Nürnberg), Leon Guwara (Kaiserslautern), Tanos Pecosz (Rapid Wien)
Távozott: Thomas Delaney (Borussia Dortmund, 20 000 000), Jérome Gondorf (Freiburg, 1 300 000), Ulisses Garcia (Young Boys, 800 000), Kleinheisler László (Asztana, kuv., 750 000), Zlatko Junuzovic (RB Salzburg, i.), Leon Guwara (Utrecht), Sambou Yatabaré (Royal Antwerp, kuv.), Lennart Thy (Erzurumspor, i.), Fallou Diagne (Konyaspor, i.)
Kölcsönbe: Robert Bauer (Nürnberg, 200 000), Idrissa Touré (Juventus B)
Kölcsönből vissza: Isak Belfodil (Standard Liege), Csang Jü-ning (West Bromwich)

WOLFSBURG
Érkezett:
Wout Weghorst (Alkmaar, 10 500 000), Daniel Ginczek (VfB Stuttgart, 10 000 000), Marcel Tisserand (Ingolstadt, kuv., 7 000 000), Felix Klaus (Hannover, 3 000 000), Pavao Pervan (LASK Linz), Jérome Roussillon (Montpellier, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Iszmail Azzaui (Willem II), Paul-Georges Ntep (St.-Étienne), Marvin Stefaniak (Nürnberg), Paul Seguin (Dynamo Dresden), Kaylen Hinds (Greuther Fürth)
Távozott: Max Grün (szl.), Daniel Didavi (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Landry Dimata (Anderlecht)
Kölcsönből vissza: Divock Origi (Liverpool)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

HAMBURGER SV
Érkezett:
Khaled Narey (Greuther Fürth, 1 700 00), Christoph Moritz (Kaiserslautern, i.), Jairo Samperio (Las Palmas, i.)
Kölcsönbe: Orel Mangala (VfB Stuttgart), Léo Lacroix (St.-Étienne)
Kölcsönből vissza: Alen Halilovic (Las Palmas), Pierre-Michel Lasogga (Leeds United)
Távozott: Walace (Hannover, 6 000 000), Luca Waldschmidt (Freiburg, 5 000 000), André Hahn (Augsburg, 3 000 000), Christian Mathenia (Nürnberg, 500 000), Dennis Diekmeier (szl.), Nicolai Müller (Eintracht Frankfurt, i.), Sven Schipplock (Arminia Bielefeld, i.), Alen Halilovic (Milan, i.), Sejad Salihovic (szl.), Mërgim Mavraj (szerződését felbontották), Albin Ekdal (Sampdoria, 2 200 000)
Kölcsönbe: Bobby Wood (Hannover, 1 200 000), Filip Kosztics (Eintracht Frankfurt, 1 200 000)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Louis Schaub (Rapid Wien, 3 500 000), Rafael Czichos (Holstein Kiel, 1 800 000), Niklas Hauptmann (Dynamo Dresden, 1 700 000), Benno Schmitz (RB Leipzig, 1 500 000), Matthias Bader (Karlsruhe, i.), Lasse Sobiech (St. Pauli, i.), Dominick Drexler (1. FC Köln, 4 000 000)
Távozott: Anthony Modeste (Tiencsin Csüancsien, 29 000 000), Leonardo Bittencourt (Hoffenheim, 6 000 000), Oszako Juja (Werder Bremen, 4 500 000), Dominique Heintz (Freiburg, 3 000 000), Lukas Klünter (Hertha, 2 000 000), Milos Jojics (Basaksehir, 2 000 000), Claudio Pizarro (Werder Bremen, i.), Pawel Olkowski (Bolton Wanderers, i.), Joao Queirós (Sporting CP B), Dominic Maroh (szl.)
Kölcsönbe: Tim Handwerker (Groningen)

Lezárva kedd reggel, vastaggal az elmúlt egy hét igazolásai.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik