Zidane-ok és Pavónok? Galaktikusok? Még a két belga nincs meg

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.07.29. 11:36
null
Vinícius az új CR? Talán majd kicsit később (Fotó: AFP)
Miután túléltük az iskolai időszakot, a tanárokat/diákokat, kiélveztük a világbajnokság és a kora nyár minden örömét, készülünk/emlékezünk/számot vetünk/keresztet vetünk a nyaralásra, elkezdődik az aratási időszak: ezen a nyáron is dől a pénz a topligás futballisták révén a menedzserek silójába.

 


Van-e élet a halálon innen? – teszik fel sokan a kérdést, látva gyötrelmekkel teli világunkat, és valami ilyesmi jár a REAL MADRID szurkolóinak a fejében: van-e, pontosabban milyen lesz az élet Zinédine Zidane és Cristiano Ronaldo után?

Nagy megfejtéssel mi sem állunk elő: pont olyan, mint előtte, sikerekkel és kudarcokkal vegyes és teljes, no és nagyszabású transzferekkel, tízmilliókban mérhető befutásokkal és tízmilliókban mérhető anyagi bukásokkal tarkított, jönnek majd új Zidane-ok és Pavónok, Ronaldók és C. Ronaldók.

Mégis, mélyütés volt a klubnak, hogy legnagyobb csillaga a legnagyobb siker, a sorozatban harmadik Bajnokok Ligája-győzelem ünneplését azzal vezette fel, nem sokkal a lefújás után, hogy kvázi elbúcsúzott a Real Madridtól. Lehet kedvelni vagy utálni, milliárdjai és kinézetét, sikereit irigyelve gúnyolódni rajta, de a tények magukért beszélnek: Cristiano Ronaldo 438 realos mérkőzésén 450 gólt lőtt, 131 gólpassz mellett, magyarán most mérkőzésenkénti 1.3 kanadai pontot kellene pótolnia a Madridnak...

C. Ronaldo – mondhatni leszállóágában –, kissé nehézkesen belelendülve (persze csak a maga szintén soványka az első nyolc bajnokin szerzett egy gól és két gólpassz) is „eldöcögött" búcsúidényében 44 gólig és 8 gólpasszig, a BL-ben közben tizenötször volt eredményes, a Juventus ellen pedig megszerezte a futballtörténelem egyik legszebb, leghihetetlenebb találatát, a sztratoszférából a kapuba ollózva.

Fel van adva a lecke Florentino Pérez klubelnöknek, aki kritikusai szerint most béna kacsaként viselkedik, hiszen összehasonlítva a korábbiakkal csak módjával igazolgat.

Igaz, magas a léc: második kinevezésekor, 2009 nyarán a Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Xabi Alonso, Raúl Albiol, Álvaro Negredo, Esteban Granero, Álvaro Arbeloa sor megvételével nyitott, elengedve az Arjen Robben, Wesley Sneijder, Negredo, Klaas-Jan Huntelaar, Javi García, Javier Saviola, Dani Parejo, Miguel Torres, Gabriel Heinze, Míchel Salgado, Fabio Cannavaro tizenegyet, aztán egy évre rá megszerezte az Ángel Di María,

Mesut Özil, Sami Khedira, Ricardo Carvalho kvartettet; első hatalomra kerülésekor, a nevezetes Luís Figo-transzfer árnyékában a klub leigazolta Flávio Conceicaót, Claude Makélélét, Pedro Munitist, César Sánchezt, Santiago Solarit és Albert Celadest (és eladta jó áron a Nicolas Anelka, Fernando Redondo, Christian Karembeu triót), majd jött szép sorban évenként Zidane, Ronaldo, David Beckham és Michael Owen...


Ehhez képest most ott tart a Real, hogy búcsút intett C. Ronaldo mellett négy fiatal, Omar Mascarell, Lucas Torró, Philipp Lienhart és Asraf Hakimi, jött egy roppant tehetséges, szépreményű cserekapus közel tízmillió euróért Andrij Lunyin személyében, mellé a kispadra némileg meglepő módon a harmincmillió euróért megszerzett, már tavaly kiszemelt Álvaro Odriozola (nehéz lenne elképzelni, hogy kitúrná a védelemből Daniel Carvajalt, vagy a középpályáról Iscót, Marco Asensiót vagy Lucas Vázquezt), no és 45 millió euróért a tinizseni Vinícius Júnior, aki a felnőttek között a Flamengóban 49 mérkőzésén tízszer volt eredményes. Roppant tehetséges játékos a balszélső, aki elfoglalhatja éppen a nagy portugál elárvult posztját, de merészség tőle azt várni, hogy egy európai topligában azonnal húzóember legyen.

Vinícius Junior ezzel a transzferrel világrekorder lett, 18 éven aluli játékosért ennyi pénzt még soha nem fizettek – ugyanennyit ellenben adnak majd jövő ilyenkor a szintén brazil Rodrygóért, a Santosnak, hogy ő is realos legyen...

Vagyis az ügynököknek járó díjakkal és az aláírási pénzekkel közel százmillióért sikerült megerősíteni a cseresort, de a kezdőben még hatalmas lyuk tátong C. Ronaldo helyén – amit egészen biztosan nem fog maradéktalanul betölteni Gareth Bale, ha marad egyáltalán (Angliából topcsapatok csábítgatják a walesit, ám hatalmas madridi bére áthatolhatatlan akadály távozása, pontosabban inkább érkezése előtt).

Tavaly azt írtuk ilyenkor, hogy a kispad nagymértékű meggyengülése biztosan vissza fog ütni a bajnokságban, és a BL-t illetően is imádkozni kell, hogy ne legyenek sérülések – nos, a La Liga-aranyat nem is sikerült megvédeni Álvaro Morata, Danilo, James Rodríguez és Mariano Díaz gyakorlatilag pótlás nélküli eladása után, és a megasorozatban tényleg kellett egy kis szerencse a triplázáshoz (de abszolúte nem mondhatni, hogy nem megérdemelt az újabb BL-arany).


Zidane-t legalább sikerült pótolni, és ebbe bele is gebedt a spanyol válogatott, lásd a klubnál korábban kapusként, aztán játékosmegfigyelőként, majd utánpótlásedzőként dolgozó Julen Lopetegui világbajnokság előtti kinevezését, majd Oroszországból való kiseprűzését, de egyelőre nincs meg az új sztárkapus: David De Geát, Thibaut Courtois-t és Alissont sem sikerült megszerezni, a nagy nyári célpont Eden Hazard is a Chelsea ásza jelen pillanatban, és a londoniak új szerződéssel, megemelt, heti 340 ezer eurót garantáló fizetéssel és a csapatkapitányi karszalaggal szeretnék benne megerősíteni a klubhűséget (ha van még ilyen szó napjainkban a topfutballban), Neymar és Kylian Mbappé pedig kijelentette, marad Párizsban.

„Apránként lerakjuk csapatunk jelenének és jövőjének alapjait – nyilatkozta nemrégiben a csillagokért eleddig hiába nyújtózkodó Pérez. – Szeretnénk beépíteni a fiatal tehetségeket, akik a jövőnket alakíthatják, és akik a maximumra törekszenek. Klubunk arra építette mítoszát és legendáját, hogy senkivel szemben sem futamodik meg, és mindig mindent meg akar nyerni. Tisztában vagyok a csapatra nehezedő nyomással. Mi vagyunk a Real Madrid, és mindig többet akarunk, ez győztes együttes, tele fantasztikus játékossal. Trófeáinkat alázattal, kemény munkával és elkötelezettséggel, csapatként szereztük meg.”

A nagy fiatalításnak némileg ellentmond, hogy a spanyol szűrőt, Omar Mascarellt visszavették az opciós négymillióért az Eintracht Frankfuttól, de csak azért, hogy tízmillióért azonnal továbbpasszolják a Schalkének. A 25 éves középpályás annyira befutott a Bundesligában, hogy a Barcelona, a Sevilla, az Everton és Wolfsburg is vitte volna, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újra együtt dolgozik volt frankfurti edzőjével, Niko Kovaccsal. Hasonló módon került Frankfurtba azonban most az ugyanolyan poszton szereplő Lucas Torró, a Mascarell-ügytől minden bizonnyal nem függetlenül: 1,75 millióért jött Madridba vissza az Osasunától, kétszer ennyiért került az Eintrachthoz (a fele játékjoga az előző átadáskor ugyanis a Realé maradt).

A vb-n járt Hakimit két évre kölcsönkapta a Borussia Dortmund, az osztrák középső védő, Philipp Lienhart pedig végleg a Freiburghoz került.

Pánikra nincs tehát ok, azzal mindenki tisztában volt, hogy C. Ronaldót előbb-utóbb pótolni kell, lévén a klasszis már 33 éves, a télen betölti a harmincnégyet, a távozókkal sem gyengül a keret, az Isco, Asensio, Bale hármas még maradt a klubnál, mint ahogyan Karim Benzema is (ez utóbbinak ki örül, ki nem, vérmérsékletétől függően: a francia az elmúlt idényben 47 mérkőzésén 12 gólt szerzett, eggyel kevesebb assziszttal, de a BL-végjátékban nagyon fontos gólokat szerzett). Felkerült még a tartalékok közül Luca Zidane, aki jelenleg a negyedik számú kapus, mellette az uruguayi középpályás, a kölcsönben a Deportivo La Corunában edződött Federico Valverde és a másodosztályban, a Rayo Vallecanóban 24 gólt termelő középcsatár, Raúl de Tomás is a nagyokhoz tartozik.


Nagyon úgy néz ki azonban, hogy a mostani keret csak átmeneti:
Benzemát a Napoli és a Milan hívja, előbbi helyre kedvenc edzője, Carlo Ancelotti csábítja ráadásul, Gareth Bale kegyeiért talán klubcsúcsot dönt a Manchester United, praktikusan Paul Pogba eladása után, de korábban a Bayern Münchennel is hírbe hozták a szélsőt, José Mourinho szívesen látná ismét kezdőjében Toni Kroost is. Marcelo talán Ronaldo után költözik Torinóba, de a Juve által is kiszemelt, és a Real Sociedad által kölcsönkért Theo Hernández és Luca Zidane neve is felmerült ott; a távozását maga kérő Mateo Kovacic vb-hőssé válását az Inter, a PSG, a Manchester United vagy a Manchester City szerződésével koronázná és használná ki, a még csak 21 éves középső védő, Jesús Vallejo iránt az Eintracht Frankfurt érdeklődik, Marcos Llorentét az AS Roma, a csatár Borja Mayoralt pediglen az Alavés és az Atalanta monitorozza. Dani Ceballost kéri vissza a Betis, Lunyint pedig kölcsönvenné az Elche, és nagyon optimista a Vinícius Juniorért bejelentkező Getafe, Legané, Rayo Vallecano trió is.

Szabadon távozhat minden bizonnyal a mostani harmadik számú kapus, Kiko Casilla, már csak azért is, mert Lopetegui úgy szeretné megszerezni Courtois-t, hogy maradjon Keylor Navas is, akivel szerződést is hosszabbítana a Real. Kérdés, lesz-e kedve Navasnak a beugrói szerepkörhöz...

Érdekes Luca Zidane esete: ha érkezik Courtois, akkor a spanyol lapok szerint Casillával együtt neki is mennie kell, és 1992 óta először nem lesz saját nevelésű kapus a felnőttek között – egy évvel azelőtt adta el a Real a tartalékcsapatból felkerült kapusát, egy bizonyos Julen Lopeteguit...

Évek óta tartjuk mi magunk is, hogy a Real akut középcsatárgondjaira Edinson Cavani lehetne a megoldás, és ez a transzfer sokkal reálisabb, mint valaha, mert egyrészt Párizs kicsi kettejüknek Neymarral, másrészt az uruguayi gólmasina sem lesz fiatalabb az évek múltával, a télen már betölti a 32-t, azaz ez lehet karrierje utolsó nagy váltása.

„Hogy Cristiano Ronaldo után hogyan fog teljesíteni a transzferpiac? Nem hiszem, hogy a Bayern München eladná Robert Lewandowskit a Realnak, inkább látom reálisnak Cavani megszerzésének a lehetőségét. A PSG-nek ott van Mbappé és Neymar, nem is kell pótolnia az uruguayit” – vélekedett az egyik legilletékesebb, Federico Pastorello, azaz Cavani ügynöke, aligha védencétől teljesen független véleményt közölve. Az As szerint Cavani kész a Real kedvéért jelentősen engedni párizsi éves nettó 14 milliós fizetéséből...

 

 

Az új C. Ronaldo lehet majd a dortmundi Christian Pulisic is, de az ő árát az angol régi és újgazdagok hetvenmillió körülre verik fel (német értesülések szerint érte hivatalosan is bejelentkezett a Real, vételi árat kérve, a szélső apja érdekes módon egyáltalán nem zárt ki egy váltást), sokkal olcsóbb lenne visszahozni Münchenből James Rodríguezt, akit jövőre megvehet a Bayern, de ugyebár minden szerződés módosítása csak pénz és akarat kérdése. Jelzésértékű, hogy a kolumbiai játékos nem adta el madridi házát, és jó kapcsolatot ápol továbbra is korábbi csapattársaival.

Alissonról és Malcomról ugyebár lecsúszott a Real, de Marcelo vagy Theo Hernández távozása után a portói Alex Tellesszel gazdagodhatna, ám a brazilt a Juve és a PSG is figyeli, mint Alex Sandro-pótlást, a Bayern Münchennél pedig éppen akkor került szóba, amikor David Alaba a Realnál. Nem rossz ötlet Benjamin Pavard megvétele sem, de ezt a véleményt a fél világ osztja. Egyébként ne a vébéből induljunk ki a fiatal franciával kapcsolatban, a VfB Stuttgartban középső védőként és védekező középpályásként robbant be a Bundesligába. Szintén a nyári vébén szúrhatták ki a kolumbiai középső és jobb oldali támadó középpályást, Juan Quinterót, akit J. Rodríguezhez hasonló módon lehetne megszerezni: még 2013-ban vette meg őt tízmillió euróért az FC Porto a Pescarától, megfordult kölcsönben a Stade Rennes-nél és az Independiente Medellínnél is, az év végén tér vissza egy újabb kölcsönből Portóba, de már a River Plate-től. Vagy nem: az argentinok holmi félmillióért vették őt kölcsön, 3.25 milliós vételi opcióval, amelyet minden bizonnyal aktiválnak hamarosan, 21 millió eurós kivásárlási záradékkal. Lásd még a Tottenham érdeklődését...

A védelem új feje az atléticós, de csak 120 millióért elhozható (legalábbis ennyi a kivásárlási ára) José Giménez lehetne, egyben Sergio Ramos örököse, Kovacicot a laziós Szergej Milinkovics-Szaviccsal vagy a bayernes Thiago Alcántarával lehetne pótolni. Előbbit százmillióért lehetne leigazolni, de ez igaz az interes középcsatárra, Mauro Icardira is, az viszont kérdéses, van-e értelme elhozni a Milanból Susót Lucas Vázquez nyakára, a valenciai Rodrigo Moreno vagy a citysta Bernardo Silva pedig egyértelműen nem jobb az Isco, Asensio, Bale triónál (bár a Real Madrid tartalékjai közül anno a Benficának eladott Rodrigo Moreno középcsatárként is bevethető). Érdekes lenne, ha egy csapatban játszana a Valencia által 60-80 millióért árult Rodrigo Moreno és Thiago Alcántara, ők ugyebár unokatestvérek, Thiago Alcántara édestestvére pedig a Barca által átadólistára tett Rafinha.

Aki aligha lesz realos, és az FC Porto középpályása, Héctor Herrera sem, ha a klubja nem enged a negyvenmilliós kivásárlási árból, Kroos árát egyébként Pérez egy spanyol lap szerint ennek négyszeresében szabta meg az érdeklődő Manchester United kérésére. Felmerül a spanyol sajtóban helyette a londoni Christian Eriksen, mint ahogyan a lyon Mariano Díaz visszatérése is.

A Marca internetes szavazásán egyébként Harry Kane nyerte a realos kívánságműsort, azaz őt szeretnék leginkább leigazoltatni a klub szurkolói.

Ha már Kroos neve felmerül a vége felé: lassan el kell kezdenie a vezetőségnek a generációváltási munkálatokat, a talán hosszabbító Navas és Casilla idén betölti a 32-t, Luka Modric szeptemberben lesz 33, Sergio Ramos tavasszal lép a krisztusi korba, Benzema, Marcelo és Fábio Coentrao az idény végére 31-31, Bale nemrégi ünnepelte a 29. születésnapját, és nem sokkal fiatalabb nála a Kroos, Nacho Fernández duó sem.

 

LA LIGA, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ATHLETIC BILBAO
Érkezett: Yuri Berchiche (PSG, 24 000 000 euró), Ander Capa (Eibar, 3 000 000), Cristian Ganea (Viitorul, 1 000 000), Dani García (Eibar, ingyen)
Kölcsönből vissza: Unai López (Rayo Vallecano), Alex Remiro (Huesca), Asier Villalibre (Lorca)
Távozott: Enric Saborit (Maccabi Tel Aviv, i.), Urtzi Iriondo (szl.), Kike Sola (visszavonult)
Kölcsönbe: Mikel Vesga (Leganés), Xabier Etxeita (Huesca)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Thomas Lemar (Monaco, 70 000 000), Rodri (Villarreal, 20 000 000), Antonio Adán (Betis, 1 000 000), Jonny Castro (Celta Vigo, 7 000 000), Gelson Martins (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Bernard Mensah (Kasimpasa), Emiliano Velázquez (Rayo Vallecano ), Pierre Kunde (Granada), Luciano Vietto (Valencia), André Moreira (Belenenses)
Távozott: Diogo Jota (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 14 000 000), Pierre Kunde (Mainz, 7 500 000), Fernando Torres (Szagan Toszu, i.), Gabi (al-Szadd, i.), Bernard Mensah (Kayserispor), Emiliano Velázquez (Rayo Vallecano, 1 000 000)
Kölcsönbe: Axel Werner (Huesca), Jonny Castro (Wolverhampton)

DEPORTIVO ALAVÉS
Érkezett: John Guidetti (Celta Vigo, 4 000 000), Rafa Navarro (Betis, i.), Javi Munoz (Real Madrid B, i.), Martin Aguirregabiria (Alavés B), Patrick Twumasi (Asztana, 3 000 000)
Kölcsönbe:Jony (Málaga), Borja Bastón (Swansea City), Ximo Navarro (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Anderson Emanuel (NK Rudes), Nando García (Lorca)
Távozott: Aleksandar Katai (Chicago Fire, kuv.), Eraldo Cinari (NK Istra), Alexis (al-Ahli, i.), Christian Santos (Deportivo La Coruna, i.)
Kölcsönbe: Anderson Emanuel (Sochaux), Rafa Navarro (Sochaux), Javi Munoz (Real Oviedo), Nando García (Sochaux), Ermedin Demirovic (Sochaux)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Villarreal), Álvaro Medrán (Valencia), Hernán Pérez (Espanyol), Héctor Hernández (Real Sociedad), Bojan Krkic (Stoke City), John Guidetti (Celta Vigo), Tomás Pina (FC Bruges), Munir el-Haddadi (Barcelona)

BARCELONA
Érkezett: Clément Lenglet (Sevilla, 35 900 000), Arthur (Gremio, 31 000 000), Carles Alená (Barcelona B), Marc Cucurella (Barcelona B), Adrián Ortolá (Barcelona B), Sergi Palencia (Barcelona B), José Manuel Arnáiz (Barcelona B), Malcom (Girondins Bordeaux, 41 000 000)
Kölcsönből vissza: Munir el-Haddadi (Alavés ), Douglas (Benfica), Marlon (Nice), Rafinha (Inter)
Távozott: Gerard Deulofeu (Watford, 13 000 000), Andrés Iniesta (Vissel Kobe, i.)
Kölcsönbe: Paulinho (Kuangcsou Evergrande), Adrián Ortola (Deportivo La Coruna), Douglas (Sivasspor)

REAL BETIS
Érkezett: William Carvalho (Sporting CP, 20 000 000), Antonio Barragán (Middlesbrough, kuv., 1 000 000), Sergio Canales (Real Sociedad, i.), Inui Takasi (Eibar, i.), Pau López (Espanyol, i.), Joel Robles (Everton, i.)
Kölcsönből vissza: Alin Tosca (Benevento), Alex Alegría (Levante), Juan Narváez (Córdoba), Darko Brasanac (Leganés)
Távozott: Fabián Ruiz (Napoli, 30 000 000), Germán Pezzella (Fiorentina, 9 000 000), Riza Durmisi (Lazio, 6 500 000), Antonio Adán (Atlético Madrid, 1 000 000), Dani Giménez (Deportivo La Coruna, i.), Rafa Navarro (Alavés, i.), Rubén Castro (Las Palmas, i.)
Kölcsönből vissza: Joel Campbell (Arsenal), Jordi Amat (Swansea City)

CELTA VIGO
Érkezett: Néstor Araujo (Santos Laguna, 7 000 000), Okay Yokuslu (Trabzonspor, 6 000 000), David Junca (Eibar, i.), Brais Méndez (Celta Vigo B), Borja Iglesias (Celta Vigo B)
Kölcsönbe: Szofian Bufal (Southampton)
Kölcsönből vissza: Andrew Hjulsager (Granada), Claudio Beauvue (Leganés), Álvaro Lemos (Lugo), Borja Fernández (Reus Deportiu), David Costas (Barcelona B), Iván Villar (Levante)
Távozott: Borja Iglesias (Espanyol, 10 000 000), Daniel Wass (Valencia, 6 000 000), John Guidetti (Alavés, kuv., 4 000 000), Theo Bongonda (Zulte Waregem, kuv., 1 600 000), Pablo Hernández (Independiente, 1 400 000), Álvaro Lemos (Las Palmas), Jonny Castro (Atlético Madrid, 7 000 000), Sergi Gómez (Sevilla, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Boyé (Torino)

EIBAR
Érkezett:
Fabián Orellana (Valencia, kuv., 2 000 000), José Antonio Martínez (Barcelona B, i.), Sergio Álvarez (Gijón, 4 000 000)
Kölcsönbe: Marc Cardona (Barcelona B)
Kölcsönből vissza: Bebé (Rayo Vallecano), Nano (Sporting Gijón), Pablo Hervías (Valladolid), Christian Rivera (Barcelona B), Pere Milla (Numancia), Alejandro Gálvez (Las Palmas)
Távozott: Ander Capa (Athletic Bilbao, 3 000 000), Inui Takasi (Betis, i.), David Junca (Celta Vigo, i.), Dani García (Athletic Bilbao, i.), David Lombán (szl.), Iván Alejo (Getafe, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Fran Rico (Granada), Vukasin Jovanovics (Bordeaux)

ESPANYOL
Érkezett: Borja Iglesias (Celta Vigo, 10 000 000), Sergi Darder (Olympique Lyon, kuv., 8 000 000), Sergio Sánchez (Rubin Kazany, kuv., i.)
Kölcsönből vissza: Álvaro Vázquez (Gimnastic), Roberto (Málaga), Hernán Pérez (Alavés)
Távozott: Gerard Moreno (Villarreal, 20 000 000), Marc Navarro (Watford, 2 000 000), Jairo Morillas (V-Varen Nagaszaki, i.), José Manuel Jurado (al-Ahli, i.), Pau López (Betis, i.)
Kölcsönből vissza: Carlos Sánchez (Fiorentina)

GETAFE
Érkezett: Nemanja Makszimovics (Valencia, 5 000 000), David Soria (Sevilla, 3 000 000), Vitorino Antunes (Dinamo Kijev, kuv., 2 500 000), Mauro Arambarri (Boston River, kuv., 2 150 000), Leandro Cabrera (Crotone, kuv., 600 000), Oswaldo Alanís (Deportivo Guadalajara, i.), Leandro Chichizola (Las Palmas, i.), Markel Bergara (Real Sociedad, kuv., i.), Jaime Mata (Real Valladolid, i.), Iván Alejo (Eibar, 4 000 000)
Kölcsönbe: Sergi Guardiola (Córdoba)
Kölcsönből vissza: Emiliano Buendía (Cultural Leonesa), Chuli (Lugo), Alberto García (Rayo Vallecano), Karim Yoda (Reus Deportiu), Jefferson Montero (Emelec), Rubén Yánez (Cádiz), Robert Ibánez (Osasuna)
Távozott: Emiliano Buendía (Norwich City, 1 500 000), Vicente Guaita (Crystal Palace, i.), Francisco Molinero (Gijón, i.), Alberto García (Rayo Vallecano, i.), Karim Yoda (szl.), Álvaro Jiménez (szl.), Mathieu Flamini (szl.), Sergio Mora (szl.)
Kölcsönbe: Mathías Olivera (Albacete), Filip Manojlovics (Panioniosz)
Kölcsönből vissza: Jefferson Montero (Swansea City), Loic Rémy (Las Palmas), Emiliano Martínez (Arsenal)

GIRONA
Érkezett: Marc Muniesa (Stoke City, kuv., 5 000 000), Johan Mojica (Rayo Vallecano, kuv., 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Sebas Coris (Osasuna), Rubén Alcaraz (Almería)
Távozott: Farid Bulaja (Metz, kuv., 800 000), Eloi Amagat (New York City, i.)
Kölcsönből vissza: Aleix García (Manchester City), Johan Mojica (Rayo Vallecano), Pablo Maffeo (Manchester City), Douglas Luiz (Manchester City), Michael Olunga (Kujcsou Csecseng)

HUESCA
Érkezett: Dani Escriche (Lugo, 500 000), Eugeni Valderrama (Valencia B, i.), Luisinho (Deportivo La Coruna, i.), Jorge Miramón (Reus Deportiu, i.), Jonathan Rubio (Gil Vicente)
Kölcsönbe: Axel Werner (Atlético Madrid), Rúben Semedo (Villarreal), Samuele Longo (Inter), Damián Musto (Club Tijuana), Pablo Insua (Schalke), Xabier Etxeita (Bilbao)
Távozott: Carlos David (Saint Gilloise, i.), Álvaro Vadillo (Granada, i.), Jair Amador (Maccabi Tel Aviv, i.), Nagore (szl.), Alexander González (szl.), Luso (Rayo Majadahonda, i.)
Kölcsönből vissza: Alex Remiro (Athletic Bilbao), Ezequiel Rescaldani (Atlético Nacional)

LEGANÉS
Érkezett: Rodrigo Tarín (Barcelona, i.), Rubén Pérez (Granada, kuv., i.), Fede Vico (Lugo, i.), Daniel Ojeda (Lorca, i.), Guido Carrillo (Southampton)
Kölcsönbe: Juanfran (Deportivo La Coruna, 300 000), Mikel Vesga (Athletic Bilbao), Diego Rolan (Deportivo La Coruna, 1 000 000), Jonathan Silva (Sporting CP)
Kölcsönből vissza: Mamadou Koné (Eupen), Owusu (Cartagena)
Távozott: Miguel Ángel Guerrero (Olympiakosz, i.), Martín Mantovani (Las Palmas, i.), Omar (szl.), Diego Rico (Bournemouth, 12 000 000)
Kölcsönbe: Fede Vico (Granada), Owusu (Salmantino)
Kölcsönből vissza: Claudio Beauvue (Celta Vigo), Nordin Amrabat (Watford), Nereo Champagne (Olimpo), José Naranjo (Genk ), Joseba Zaldua (Real Sociedad), Darko Brasanac (Betis)

LEVANTE
Érkezett: Erick Cabaco (Nacional, 2 000 000), Coke (Schalke, kuv.), Rubén Rochina (Rubin Kazany, kuv.), Aitor Fernández (Numancia, 1 000 000)
Kölcsönbe: Rober Pier (Deportivo La Coruna)
Kölcsönből vissza: Rubén García (Gijón), Verza (Almería), Javier Espinosa (Granada), Eszteban Szaveljics (Albacete), Samu García (Málaga)
Távozott: Giampaolo Pazzini (Hellas Verona), Alex Alegría (Betis), Erick Cabaco (Nacional), Iván Villar (Celta Vigo), Szasa Lukics (Torino), Fahad al-Muvallad (al-Ittihad), Raúl Fernández (Las Palmas, i.)
Kölcsönbe: Ivi (Real Valladolid)

REAL MADRID
Érkezett: Vinícius Júnior (Flamengo, 45 000 000), Álvaro Odriozola (Real Sociedad, 30 000 000), Andrij Lunyin (Zorja Luhanszk, 8 500 000), Omar Mascarell (Eintracht Frankfurt , 4 000 000), Lucas Torró (Osasuna, 1 750 00), Raúl de Tomás (Real Madrid B), Federico Valverde (Real Madrid B)
Kölcsönből vissza: Martin Ödegaard (Heerenveen), Fábio Coentrao (Sporting CP)
Távozott: Cristiano Ronaldo (Juventus, 117 000 000), Omar Mascarell (Schalke, 10 000 000), Lucas Torró (Eintracht Frankfurt, 3 500 000), Philipp Lienhart (Freiburg, kuv., 2 000 000)
Kölcsönbe: Asraf Hakimi (Borussia Dortmund)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Mikel Merino (Newcastle United, 12 000 000), Andoni Gorosabel (Real Sociedad B)
Kölcsönből vissza: Joseba Zaldua (Leganés), Héctor Hernández (Alavés)
Távozott: Álvaro Odriozola (Real Madrid, 30 000 000), Srdjan Babic (Crvena zvezda, 800 000), , Markel Bergara (Getafe, i.), Carlos Martínez (Oviedo , i.), Sergio Canales (Betis, i.), Tono (AEK Larnaka, i.), Xabi Prieto (visszavonult)

SEVILLA
Érkezett: Ibrahim Amadou (Lille, 15 000 000), Tomas Vaclik (FC Basel, 7 000 000), Roque Mesa (Swansea City, 6 000 000), Joris Gnagnon (Rennes, 15 000 000), Sergi Gómez (Celta Vigo, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Munoz (Almería), Borja Lasso (Osasuna)
Távozott: Clément Lenglet (Barcelona, 35 900 000), Guido Pizarro (Tigres UANL, 8 700 000), David Soria (Getafe, 3 000 000), Juan Munoz (Alcorcón, i.)
Kölcsönből vissza: Lionel Carole (Galatasaray), Roque Mesa (Swansea City), Miguel Layún (FC Porto), Johannes Geis (Schalke), Sandro Ramírez (Everton)

VALENCIA
Érkezett: Geoffrey Kondogbia (Inter, kuv., 25 000 000), Mouctar Diakhaby (Olympique Lyon, 15 000 000), Daniel Wass (Celta Vigo, 6 000 000), Uros Racsics (Crvena zvezda, 2 200 000), Álex Centelles (Valencia B), Cristiano Piccini (Sporting CP, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Aderllan Santos (EC Vitória), Zakaria Bakkali (Deportivo La Coruna), Álvaro Medrán (Alavés), Nani (Lazio), Nacho Gil (Las Palmas), Joao Cancelo (Inter)
Távozott: Joao Cancelo (Juventus, 40 400 000), Nemanja Makszimovics (Getafe, 5 000 000), Fabián Orellana (Eibar, 2 000 000), Zakaria Bakkali (Anderlecht, 1 200 000), Nani (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Goncalo Guedes (PSG), Luciano Vietto (Atlético Madrid), Andreas Pereira (Manchester United)

VILLARREAL
Érkezett: Gerard Moreno (Espanyol, 20 000 000), Karl Toko Ekambi (Angers, 18 000 000), Roger Martínez (Csiangszu Szuning, kuv., 14 900 000), Santiago Cáseres (Vélez Sarsfield, 10 000 000), Ramiro Funes (Everton, 9 000 000), Miguel Layún (FC Porto, 4 000 000), Santi Cazorla (Arsenal, i.), Daniel Raba (Villarreal B)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Alavés), Matías Nahuel (Barcelona B), Alfred N'Diaye (Wolverhampton)
Távozott: Rodri (Atlético Madrid, 20 000 000), Roger Martínez (CF América, 8 500 000), Antonio Rukavina (FK Asztana, i.)
Kölcsönbe: Rúben Semedo (Huesca)
Kölcsönből vissza: Carlos Bacca (Milan), Szalem al-Davszari (al-Hilal)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Gaël Kakuta (Hopej China Fortune, 3 000 000), Alberto García (Getafe, i.), José Pozo (Almería, 1 300 000), Emiliano Velázquez (Atlético Madrid, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Johan Mojica (Girona), Lass Bangoura (Almería)
Távozott: Johan Mojica (Girona, 5 000 000), Baiano Carneiro (Alanyaspor, i.), Ernesto Galán (Rayo Majadahonda, i.), Diego Aguirre (Real Zaragoza, i.), Antonio Amaya (szl.), Mario Fernández (szl.), Manucho (szl.), Alejandro Domínguez (szl.), Francisco Cerro (szl.), Emiliano Velázquez (Atlético Madrid), Abdulmadzseed al-Szulaiheem (al-Sabab), Alberto García (Getafe), Raúl de Tomás (Real Madrid B), Unai López (Athletic Bilbao), Bebé (Eibar)

REAL VALLADOLID
Érkezett: José Antonio Caro (Sevilla B)
Kölcsöbe: Ivi (Levante), Keko (Málaga)
Kölcsönből vissza: Iban Salvador (Cultural Leonesa), Alberto Guitián (Sporting Gijón)
Távozott: Iban Salvador (Celta Vigo B, i.), Deivid (Las Palmas, i.), Jaime Mata (Getafe, i.), Lukas Rotpuller (szl.)
Kölcsöbe: José Antonio Caro (Albacete)
Kölcsönből vissza: Toni Martínez (West Ham U23), Jannisz Janniotasz (Olympiakosz), Javier Ontiveros (Málaga), Pablo Hervías (Eibar), Borja Herrera (Las Palmas)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

MÁLAGA
Érkezett: Renato Santos (Boavista, 750 000), Badr Bulahrud (FUSZ Rabat, 600 000), Munir (Numancia, i.)
Kölcsönből vissza: Mikel Villanueva (Cádiz), Michael Santos (Gijón), Luis Munoz (Lugo), Miguel Cifuentes (Albacete), Bakary Koné (RC Strasbourg), Jony (Gijón), Javier Ontiveros (Real Valladolid), Adnan Tighaduini (Twente), Emanuel Cecchini (Club León), Álex Mula (Tenerife)
Távozott: Chory Castro (Nacional, i.), Maxime Lestienne (Standard Liege, i.)
Kölcsönbe: Jony (Alavés), Emanuel Cecchini (Banfield), Mikel Villanueva (Reus Deportiu), Keko (Real Valladolid)
Kölcsönből vissza: Zdravko Kuzmanovics (FC Basel), Roberto (Espanyol), Samu García (Levante), Borja Bastón (Swansea City), Alberto Bueno (FC Porto), Isaac Success (Watford), Adalberto Penaranda (Warford), Diego Rolan (Bordeaux), Brown Ideye (Tiencsin Teda)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Diego Rolan (Bordeaux, 5 000 000), Carles Gil (Aston Villa, kuv., 1 750 000), Quique (Osasuna, 1 700 000), Christian Santos (Alavés, i.), Pedro Sánchez (Granada, i.), Sebastián Dubarbier (Estudiantes, i.), David Simón (Las Palmas, i.)
Kölcsönbe: Pablo Marí (Manchester City), Adrián Ortola (Barcelona)
Kölcsönből vissza: Álex Bergantinos (Gijón), Saúl García (Numancia), Rober Pier (Levante)
Távozott: Florin Andone (Brighton, 6 000 000), Sidnei (FK Krasznodar, 6 000 000), Emre Colak (al-Vahda, 1 000 000), Luisinho (Huesca, i.), Rubén Martínez (Osasuna, i.), Fernando Navarro (szl.), Fabian Schär (Newcastle United, 4 000 000)
Kölcsönbe: Juanfran (Leganés, 300 000), Rober Pier (Levante), Diego Rolan (Leganés, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Pérez (Arsenal ), Adrián López (FC Porto), Zakaria Bakkali (Valencia), Makszim Koval (Dinamo Kijev), Federico Valverde (Real Madrid B)

LAS PALMAS
Érkezett: Fidel (Almería, 500 000), Rubén Castro (Betis, i.), Martín Mantovani (Leganés, i.), Juan Cala (Honan Csienje, i.), Nauzet Pérez (APOEL Nikosia, i.), Deivid (Real Valladolid, i.), Álvaro Lemos (Celta Vigo), Raúl Fernández (Levante, i.)
Kölcsönbe: Rafa Mir (Wolverhampton)
Kölcsönből vissza: Sergio Araujo (AEK Athén), Loic Rémy (Getafe), Borja Herrera (Real Valladolid), Mateo García (Alcorcón)
Távozott: Marko Livaja (AEK Athén, kuv., 1 800 000), Loic Rémy (Lille, 1 400 000), Leandro Chichizola (Getafe, i.), Jairo Samperio (Hamburg, i.), Ximo Navarro (Alavés), Imoh Ezekiel (szl.), Míchel Machado (szl.), David Simón (Deportivo La Coruna, i.), Alberto Aquilani (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Mateo García (Arisz)
Kölcsönből vissza: Jonathan Calleri (Deportivo Maldonado), Nacho Gil (Valencia), Emmanuel Emenike (Olympiakosz), Alen Halilovic (Hamburg), Alejandro Gálvez (Eibar), Oghenekaro Etebo (Feirense), Hernán Toledo (Deportivo Maldonado), Matías Aguirregaray (Club Tijuana)

Vastaggal az elmúlt hét eseményei, lezárva vasárnap reggel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik