Világfutball: önbíráskodó szurkolók, elharapózó erőszak a brazil bajnokságban

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 07:19
null
Rendőri védelem kellett ahhoz, hogy a Vasco da Gama játékosai el tudják hagyni a játékteret a Goiás elleni vereség után – szurkolói rendbontás miatt betiltották a pályát
Az agresszió nem új keletű jelenség a brazil futballpályákon és környékükön, ám arra, hogy a szurkolók ilyen sűrűn és vehemensen lépjenek fel saját csapatukkal szemben, még nem nagyon volt példa.

 

A brazil országos bajnokság 11. fordulójában, alig huszonnégy órás eltéréssel két olyan súlyos eset is történt, ami miatt a sportsajtó és a civil társadalom minden korábbinál vehemensebben kongatja a vészharangot, miközben a politikai döntéshozók fájdalmas csendbe burkolóznak.

Először múlt szerdán, a Santos–Corinthians rangadón tört ki a balhé: a vendégek 2–0-s vezetésénél az elégedetlen hazai drukkerek a 88. percben pirotechnikai eszközöket – köztük házi készítésű petárdákat – dobáltak a pályára, de olyan intenzitással, hogy a San­tos játékosai nem tudtak az öltözőbe vonulni – mondhatni, a lelátóról tartották sakkban a sajátjaikat. A mérkőzést természetesen idő előtt lefújta a játékvezető, és miután nagy nehezen sikerült kimenekíteni a hazai játékosokat, biztonsági okokból törölték a meccs utáni sajtótájékoztatókat. A puskaporos hangulat azonban nem csitult, és később a stadion környéki utcákon folytatódott a szurkolók és immár a rendőrség csatája.

Megoldásként a brazil Sportdöntőbíróság harminc napra zárt kapus mérkőzéseket rendelt el a Vila Belmiro Stadionban – ráadásul a női csapatnak is –, amit a helyi sportsajtó a röhej kategóriájába sorolt.

Másnap, a Vasco-Goiás (0–1) találkozó után kísértetiesen hasonló jelenetek zajlottak: megdobált és menekülésre kényszerített hazai játékosok, majd a stadionon kívül nyílt konfrontáció a rendőrséggel, amely ráadásul éles lőszerrel válaszolt a megvadult huligánok támadására. Az ítélet itt is csak jelzésértékű: a Vasco stadionját harminc napra betiltották, de pályaválasztóként más létesítményekben sem fogadhat nézőket a csapat.

Az enyhe ítéletek miatt nem véletlenül forrong a sportsajtó és a közvélemény, az egyre elvetemültebb szurkolói csoportok számára ugyanis már mérkőzések sem kellenek az önbíráskodáshoz. Elég csak azt megemlíteni, hogy a Santos elleni rangadóra a Corinthians útja sem volt zökkenőmentes, a csapat Santosba megérkező buszát több tucat szurkoló vette körül, és közel egy órán át nem engedték leszállni a játékosokat. A csapat végül visszament Sao Paulóba, és csak a mérkőzésre tért vissza, immár a Vila Belmiro Stadionhoz. A Corinthians szurkolói – közel félezren – egyébként május 6-án már az edzőközpontba is betörtek, és számonkérték a szerintük túl gyengén teljesítő csapatot…

És nem ők az egyetlenek, akik az idén ilyesmihez folyamodnak: június 2-án az Atlético Mineiro szurkolói törtek be a csapat edzőközpontjába, és követeltek magyarázatot a Corinthians elleni Brazil Kupa-kiesést követően.

A Vascónál sem a csütörtöki volt az idei első balhé. Június 6-án mintegy félszáz szurkoló rongálta meg a Sao Januário Stadion főbejáratát, miután a gárda 4–1-re kikapott a Flamengótól, és nyíltan megfenyegette a klubelnököt és több játékost is. Nem mellesleg a Goiás elleni meccs előtt a szurkolók felakasztottak egy Luís Mello klubelnököt szimbolizáló bábut a stadionban.

Az idei év egyik legemlékezetesebb önbíráskodója azonban az az Internacional-szurkoló, aki a Gaúcho bajnokság (Rio Grande do Sul állam bajnoksága) elődöntőjében egy kisgyerekkel a karján rohant be a pályára, és rugdosta meg Dudu Mandait, a Caxias védőjét, és egy operatőrt – mindezt úgy, hogy a mérkőzést, pontosabban az azt követő jeleneteket az O Globo élőben közvetítette. Merthogy a magáról elfeledkező férfi nem magányos ámokfutó volt, addigra általános kergetőzés és verekedés alakult ki a pályán, a vesztes Inter-szurkolók ugyanis megpróbáltak elégtételt venni a sérelmeikért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik