Az olaszoknak hátrány, a braziloknak előny volt az emberfór

Vágólapra másolva!
2008.08.16. 14:49
Brazília és nagy meglepetésre Belgium került az olimpiai labdarúgótorna elődöntőjébe a szombati első két negyeddöntő-mérkőzésen. A brazilok hosszabbításban verték meg a 2000-es bajnok Kamerunt, míg a belgák egy órát emberhátrányban küzdve győzték le 3–2-re a jóval esélyesebb olaszokat. Így a braziloknak tovább él a reményük az arany megszerzésére, míg a belgák számára 1920 után ismét látótávolságon belülre került az elsőség.
Hősies siker: a belgák óriási küzdelemben győzték le a favorit olaszokat
Fotó: Reuters
Hősies siker: a belgák óriási küzdelemben győzték le a favorit olaszokat
Hősies siker: a belgák óriási küzdelemben győzték le a favorit olaszokat
Fotó: Reuters
Hősies siker: a belgák óriási küzdelemben győzték le a favorit olaszokat

Nem hozott különösebben nagy izgalmakat a brazil–kameruni negyeddöntő első félideje: a 2000-es olimpiai bajnok tökéletesen rontotta el a dél-amerikaiak játékát, a selacao meg semmi különöset nem tett a patthelyzet megtöréséért…

A gyenge színvonalú mérkőzésbe aztán a PSG játékosa, Albert Baning vitt egy kis színt: a már a meccs legelején egy sárgát összeszedő kameruni két ütem késéssel szállt bele Marcelóba az 51. percben, így megkapta a jól megérdemelt piros lapot is.

A brazilokat ez sem késztette viharos támadásokra, bár Anderson a 60. percben veszélyes lövést eresztett meg – Tignyemb másodikra fogta a labdát. A kameruniak továbbra is stabilan védekeztek, aztán a 80. percben tökéletes szögből lőhetett szabadrúgást Ronaldinho, ám a veszélyes lövés fölpattant a sorfalon.

Ami nem sikerült a rendes játékidőben, összejött a hosszabbításban: Brazília két gyors góllal padlóra küldte elfáradó ellenfelét. A 101. percben egy hosszú indítást Rafael Sóbis emelt okosan, a tizenhatos vonaláról a hálóba, majd négy perccel később látványos brazil akciót követően Marcelo talált furcsa mozdulattal, combbal a kapuba.

Kamerunnak sem ereje, sem ötlete nem maradt, így aztán a brazilok megérdemelt győzelemmel jutottak az elődöntőbe.

A másik negyeddöntő sokkal jobb mérkőzést hozott: Belgium hősies küzdelemben verte meg a jóval esélyesebb olaszokat. A 17. percben Vermaelen tizenegyest és kiállítást érően állította meg Aquafrescát, a büntetőt pedig Rossi értékesítette.

Ez sem rémísztette meg különösebben a „vörös ördögöket”: a 23. percben Dembelé bólintott kapura, Cigarini a vonal mögül (vagy a vonalról) mentett, és a bíró az asszisztens intésére gólt ítélt. A szünetre már a belgáknál volt az előny: a remek képességű Mirallas az első félidő hosszabbításában talált be.

Az emberelőnyben játszó olaszoknak egy újabb tizenegyesre volt szükségük az egyenlítéshez (miután egyet nem adott meg nekik korábban a játékvezető): a 74. percben ismét Rossi talált be. A makacs belgák nem voltak hajlandóak venni a lapot és összeomlani, Dembelé a 79. percben a második találatát szerezte, és ismét előnyhöz juttatta Jean-Francois De Sart csapatát – ráadásul Viviano kapusnak még sikerült rontania az olaszok helyzetén azzal, hogy kiállíttatta magát a gól után.

A nagyszerű teljesítményt nyújtó belgák innen már kihúzták, így 1986 óta a legnagyobb sikerüket érték el válogatott szinten, és 1920 után ismét van esélyük megnyerni a tornát.

FÉRFI LABDARÚGÁS

NEGYEDDÖNTŐK
Olaszország–Belgium 2–3 (Rossi 18. és 74. – mindkettő 11-esből, ill. Dembelé 23., 79., Mirallas 45.+1)
Brazília–Kamerun 2–0 – h.u. (Rafael Sóbis 101., Marcelo 105.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik