Spanyolország–Olaszország: az érem a tét a mediterrán rangadón

Vágólapra másolva!
2008.06.22. 13:45
A világbajnok Olaszország és a torna nagy esélyese, Spanyolország egy igazi dél-európai rangadón csap össze. A tét az elődöntő, tehát aki ma este győz, éremmel térhet haza az Európa-bajnokságról (még ha bronzérmet csak „statisztikailag” osztanak is ki). A továbbjutó az oroszokkal találkozik a jövő jövő heti elődöntőben.
Luis Aragonés tudni véli: a lefújás után ők örülnek majd.
Reuters
Luis Aragonés tudni véli: a lefújás után ők örülnek majd.
Luis Aragonés tudni véli: a lefújás után ők örülnek majd.
Reuters
Luis Aragonés tudni véli: a lefújás után ők örülnek majd.

Az olaszok szövetségi kapitánya, Roberto Donadoni nem sokáig élvezhette a csoportból való továbbjutás adta megkönnyebbülést, hiszen ha most vereséget szenvednek a spanyoloktól, csalódottan utazhatnak haza. A szakember mégis arra kéri futballistáit, élvezzék a játékot, ne nyomassza őket a tét.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Válogatottunk egykori kapitánya, az Eurosport „misztikus” szakértője, Lothar Matthäus szerint a spanyolok 1-0-ra megverik az olaszokat.

"A spanyolok jó formában vannak ezen az Eb-n, míg az olaszok az utolsó pillanatban jutottak a legjobb nyolc közé. Itt az ideje, hogy a spanyolok nyerjenek egy tornát, hiszen nagyszerű játékosaik vannak, különösen Villa és Torres, akik mindketten igen eredményesek. Ez a duó most is szállítja a győzelmet a spanyoloknak.”
A squadra védelme meglepően sokszor, négyszer kapitulált a csoportmérkőzések alatt, s ez nem a legjobb előjel számukra, hiszen most a félelmetes Torres-Villa duóval találkoznak. A két hispán eddig - két fellépésük alkalmával - öt gólt szerzett, ebből Villa négyet vállalt magára.

“Nemrégiben találkoztunk velük, így tudjuk, hogy milyen kiváló is a spanyol válogatott – vélekedett Donadoni. – A nagy tornákon rendre csődöt mondtak az utóbbi években, úgyhogy most igen motiváltak. Fizikálisan nem a legjobbak, de nagyon gyorsak. A velük vívott felkészülési mérkőzésből sokat tanultunk, de hát az nem tétre ment, így messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni belőle. Mondtam legényeimnek, hogy érezzék jól magukat a pályán, mert csak így hozzák ki magukból a legjobbat – és akkor bárkit megverhetünk.”

Egy igazi találós kérdés megválaszolása vár a 44 esztendős edzőre, hiszen sárga lapjaik miatt nem számíthat a milános középpályás duóra, az Andrea Pirlo-Gennaro Gattuso kettősre.

A páros nagy szerepet játszott a franciák legyőzésében, most viszont Massimo Ambrosininek és Alberto Aquilaninak kell(ene) átvenni szerepkörüket. Donadoni egyébként csak a mérkőzés előtti órákra dönti el, hogy milyen összeállításban küldi pályára válogatottját.

ÖRÖKMÉRLEG

SPANYOL-OLASZ
8 győzelem
10 döntetlen
9 vereség
gólkülönbség: 28-36
A védő Andrea Barzagli biztosan nem játszhat már az Eb-n, sárga lappal Giorgio Chiellini, Luca Toni, Daniele De Rossi és Gianluca Zambrotta rendelkezik az olaszok közül. A védelemben nem lesz változás, a csatársorban újra Antonio Cassano lehet Luca Toni párja, a középpályán pedig Ambrosini mellett összeáll a római Perrotta-De Rossi-Aquilani-trió. Már csak Francesco Totti hiányzik előlük…

A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Aragonés a magabiztos, kilencpontos továbbjutás feszültségét azzal vezette le, hogy először Sergio Ramosba, majd Gennaro Gattusóba kötött bele. Mint a sajtótájékoztatón elárulta, még nem állt össze fejében a kezdőcsapat, de nem kételkedik abban, hogy ők diadalmaskodnak.

“Biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk – nyilatkozta magabiztosan a 69 esztendős szakember, annak ellenére, hogy a statisztika nem mellettük szól, hiszen hatszor is vereséget szenvedett a hispán válogatott az Eb-negyeddöntőkben. – Nincs kétségem afelől, hogy játékosaim 110 százalékot adnak ma ki magukból. Pozitívan kell gondolkodni, és mi azt tesszük. Mindig optimista vagyok, s legbelül valami azt súgja, hogy tovább megyünk.”

Keretében mindenki egészséges, sárga lappal Arbeola, Marchena és Güiza dicsekedhet. A kapitány az olaszok közül Fabio Grossót és Luca Tonit emelte ki, mint akikre különösképpen figyelni kell. Szerencséjére a lelkes védő, Carles Puyol felépült sérüléséből és elfoglalhatja helyét a védelem közepében. Tonit viszont aligha ő fogja, hiszen 15 centiméterrel kisebb, mint a talján. Carlos Marchena és Sergio Ramos viszont csak tízzel, így alighanem ők felváltva őrzik majd Tonit.

A spanyolok egyébként történelmük során egyszer, 1964-ben már a magasba emelhették az Eb-győztesnek járó Henri Delaunay-kupát.

„Hiszen abban, hogy a mostani válogatott is képes lesz elhódítani az aranyérmet, egyszer s mindenkorra véget vetve a spanyolok torna-fóbiájának” – vélekedett Aragonés.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Spanyolország: Casillas – Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Senna – Iniesta, Xavi, Silva –Villa, Torres.

Olaszország: Buffon – Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso – Aquilani, De Rossi, Ambrosini – Perrotta – Toni, Cassano.

FANTASISTA

Az olaszoknál különösképpen fontos szerepkört tölt be a fantasista, a csatárok és középpályások között elhelyezkedő irányító. Az elmúlt 20 évben Giuseppe Giannini, Gianfranco Zola, Roberto Baggio, Alessandro Del Piero és Francesco Totti töltötték be ezt a posztot – most Simone Perrotta…

NEMRÉGIBEN IS TALÁLKOZTAK

Spanyolország - Olaszország 1-0 (1-0)
2008. március 26., Elche, Manuel Martinez Valero-stadion, 38 000 néző, vezette: Stuchlik (német).

Spanyolország: Casillas – Marchena, Puyol (Raul Albiol, 17.), Capdevila, Sergio Ramos (Arbeola, 73.) – Xavi, Iniesta, Marcos Senna (Xabi Alonso, 58.), Fabregas (Luis Garcia, 67.), David Silva (Riera, 59.) – Torres (David Villa, 46.). Szövetségi kapitány: Aragonés.
Olaszország: Buffon – Materazzi (Barzagli, 47.), Panucci (Zambrotta, 67.), Cannavaro, Grosso – Perrotta (Aquilani, 59.), Camoranesi, De Rossi, Pirlo (Gattuso, 47.) – Toni (Borriello, 46.), Di Natale (Iaquinta, 73.). Szövetségi kapitány: Donadoni.
gól: Villa (78.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik