Hollandia-Oroszország: Hiddink az Év árulója lenne szülőhazájában

Vágólapra másolva!
2008.06.21. 14:41
Önfeledten viccelődött a Hollandia-Oroszország Európa-bajnoki negyeddöntő előtti sajtótájékoztatón Guus Hiddink, a “szbornaja” holland mestere, aki egyébként egyszer már az ausztrál válogatottat is harcba vezette szülőföldjének nemzeti csapata ellen, és mint elmondta, most győzelmével áruló szeretne lenni odahaza. Van esélye a renegáttá válásra: a svédek elleni orosz csodafutball a jó formában lévő hollandoknak is feladhatja a leckét.
Guus Hiddink (középen) és (már nem annyira) titkos fegyvere, Andrej Arsavin - no és a tolmács.
Reuters
Guus Hiddink (középen) és (már nem annyira) titkos fegyvere, Andrej Arsavin - no és a tolmács.
Guus Hiddink (középen) és (már nem annyira) titkos fegyvere, Andrej Arsavin - no és a tolmács.
Reuters
Guus Hiddink (középen) és (már nem annyira) titkos fegyvere, Andrej Arsavin - no és a tolmács.

A hollandok tartalékaikkal szerepelve is könnyedén győztek az utolsó csoportkörben a románok ellen, az oroszok pedig a svédeket gyűrték le 2-0-ra egy igazi ki-ki mérkőzésen. A két válogatott találkozója előtt egyértelműen Guus Hiddink állt a reflektorfényben, az orosz csapat kapitánya ugyanis 1998-ban még a hollandokat vezette a legjobb négy közé a világbajnokságon. Akkori keretéből Edwin van der Sar és Giovanni van Bronckhorst is pályára lép most ellene.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport „misztikus” szakértője, Lothar Matthäus most sem rejti véka alá véleményét: szerinte 2-1-re győznek a hollandok.

„Hollandia egy kicsivel esélyesebb, mert technikailag magasabb szinten állnak, mint az oroszok. Sokat érhet számukra tapasztalatuk, valamint az a tény, hogy stabilabbak mai ellenfelüknél. Szép jövő áll a technikás hollandok előtt.”
“A hollandok sokkal tapasztaltabbak nálunk – vélekedett Hiddink, akinek vezetésével az oroszok először élték túl egy nagy torna csoportkörét. – Mivel tartunk tőlünk, mindenképpen támadnunk kell, mert ha beállunk védekezni, még jobban fogunk félni. Az elmúlt hetekben-hónapokban megszerettettük a futballt Oroszországgal. Hollandiában már eddig is ez volt a legnépszerűbb sportág, de mi is jó úton járunk efelé.”

Hiddink legjobb csapatát küldheti harcba földijei ellen, hiszen komoly sérült nincs a keretben, ráadásul a svédek ellen visszatért kétmeccses eltiltása lejártával Andrej Arsavin, akit előzetesen csodafegyverként harangoztak be és nem is mondott csütörtököt.

A hollandoknál felépült az összes, eddig maródi játékos, Robin van Persie és Arjen Robben kezdett is a románok ellen. A kőkemény bekk, Khalid Boulahrouz viszont családi tragédián esett át (meghalt koraszülött kislánya), emiatt egyébként a holland nemzeti csapat, az “oranje” fekete karszalagot viselve fut ma ki a gyepre.

“Elégedettek vagyunk eddigi teljesítményünkkel – büszkélkedett Marco van Basten, a hollandok szövetségi kapitánya. – De ne felejtsük el, hogy ez csak a torna eleje volt és csupán három összecsapást nyertünk meg. Az oroszok kiváló futballt mutattak be a svédek ellen, de láttuk azt is, hogyan játszottak a görögök és a spanyolok ellen – úgyhogy nekünk most úgy kell teljesítenünk, mint a spanyoloknak. Az oroszoknak meggyűlt a bajuk Villával és Torresszel, ám több poszton is változtattak, ami jót tett nekik.”

ÖRÖKMÉRLEG

HOLLANDIA-OROSZORSZÁG*
4 győzelem
2 döntetlen
2 vereség
gólkülönbség: 12-5
(*: Szovjetunióval együtt)
Hollandia 2007 februárjában 4-1-re legyőzte Oroszországot, de Van Basten szerint ebből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni.

“Két támadó szellemű válogatott csap ma össze, ugyanolyan elképzelések alapján, majd meglátjuk, ki győz – elmélkedett Van Basten, aki nem barátja a történelemre alapozott találgatásoknak. - Az sem segít most rajtunk, hogy 1988-ban gólt rúgtam a szovjeteknek...”

HONFITÁRSAK ELLEN

A holland válogatott éppen aktuális ellenfelét eddig hatszor vezette holland szakember: kétszer Arno Pijpers (az észteket), kétszer Hiddink (az ausztrálokat és az oroszokat), egyszer Pim Verbeek (a dél-koreaiakat). Pontot csak egyszer veszített az „oranje”: az ausztrálok ellen.
Hozzá, valamint Edwin van der Sarhoz erősen kötődik Hiddink: az egykori kiváló csatárt annak idején ő próbálta meg elsőként rábeszélni, hogy kényszerű visszavonulása után végezze el az edzői tanfolyamot, a kapus pedig bizalmi embere volt hollandiai kapitánykodása alatt.

Természetesen nem is Hiddink lenne, ha nem szúrt volna oda egy tüskét egykori portásának, aki az Eb után visszavonul a válogatottól:

„Remélem, ez lesz Van der Sar utolsó meccse a címeres mezben”.

SÁRGA LAPOSAK

De Jong, Ooijer illetve Arsavin, Kologyin, Szajenko, Szemak, Torbinszkij

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Hollandia: Van der Sar – Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst – De Jong, Engelaar – Sneijder, van der Vaart, Robben – Van Nistelrooy.

Oroszország: Akinfejev – Anjukov, Ignasevics, Kologyin, Zsirkov – Szemak – Zirjanov, Szemsov, Biljaletgyinov – Arsavin, Pavljucsenko.

EGY ÉVE 4-1-RE GYŐZTEK A HOLLANDOK

2007 februárjában a holland válogatott 4-1-re lemosta az oroszokat a pályáról egy amszterdami barátságos mérkőzésen. A gólokat Ryan Babel (68.), Wesley Sneijder (71.), Joris Mathijsen (80.), Rafael van der Vaart (89., 11-esből) ill. Vlagyimir Bisztrov (77.) szerezték.

A két csapat akkori összeállítása:

Hollandia: Stekelenburg - Jaliens, Mathijsen, Bouma, Van Bronckhorst - Landzaat (Sneijder, 46.), N. de Jong (Mendes da Silva, 63.), Seedorf (De Cler, 78.), Van der Vaart - Vennegoor of Hesselink (Huntelaar, 78.), Kuyt (Babel, 46.).

Oroszország: Akinfejev - Anjukov, Kologyin, A. Berezuckij (V. Berezuckij, 70.), Zsirkov - Bisztrov, Szemsov, Biljaletgyinov (Szicsov, 45.), Szajenko - Tyitov (Aldonyin, 58.), Arsavin (Pavljucsenko, 72.).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik