Kitűnő védekezésével verte meg a horvátokat a világbajnok

Vágólapra másolva!
2008.08.20. 12:41
Két, helyi idő szerint délutáni negyeddöntővel folytatódott Pekingben a férfi kosárlabdatorna: a világbajnok spanyolok az első negyedben állva hagyták a horvátokat, és kitűnő védekezésüknek köszönhetően sima győzelmet arattak. A másik összecsapáson Jao Mingék saját bevallásuk szerint történelmet akartak írni, de ez nem sikerült: a jobb litván válogatott jutott az elődöntőbe.
Horvát bánat: a világbajnok spanyolok simán jutottak az elődöntőbe
Fotó: Reuters
Horvát bánat: a világbajnok spanyolok simán jutottak az elődöntőbe
Horvát bánat: a világbajnok spanyolok simán jutottak az elődöntőbe
Fotó: Reuters
Horvát bánat: a világbajnok spanyolok simán jutottak az elődöntőbe

Huszonhat százalékos triplamutató, harmincnyolc százalékos dobóteljesítmény: ezzel a produkcióval nem lehet mérkőzést nyerni. Nem is sikerült: a horvát válogatott képtelen volt mit kezdeni a világbajnok spanyolok rendkívül szoros védekezésével, és elbukott a negyeddöntőben.

A spanyolok repülőrajtot vettek, és ezzel tulajdonképpen el is döntötték a mérkőzést: az első negyed után 22–11-re vezettek, ezt a különbséget pedig végig meg tudták tartani a némileg egyoldalú találkozón.

A horvátok a második negyed elején még feljöttek hat pontra, de az ezúttal fehérben játszó „vörösök” a félidőre visszaállították a 11 pontos különbséget, majd a harmadik játékrészben már húsz ponttal is elhúztak. 72–49 után az utolsó tíz pontot már a horvátok dobták a végén, de ez még szépségtapasznak is kevés volt…

„Elégedettek vagyunk az eredménnyel, fontos győzelem volt. Most már minden erőnkkel az elődöntőre készülhetünk” – nyilatkozta a 100. válogatottságát dupla-duplával ünneplő Pau Gasol.

A spanyolok legfeljebb amiatt aggódhatnak, hogy José Manuel Calderón megsérült, így orvosi vizsgálatok előtt áll. A másik oldal viszont temetői hangulatban volt a meccs után.

„Nem akarok mentségeket keresni, bocsánatot kérek ezért a mérkőzésért. Sokkal jobban kellett volna játszanunk” – mondta Jasmin Repesa, a horvát kapitány.

A másik párharcról sem mondhatni, hogy végig kiélezett csatát láttak volna a nézők. A hazai közönség óriási erővel buzdította Jaoékat Litvánia ellen, de a balti csapat egyszerűen jobb és nagyobb tudású, így aztán Kínának nem volt sok esélye.

A házigazdák az első negyedben még úgy-ahogy tartották magukat, de a lenyűgözően játszó, kiválóan dobó Jasikevicius vezette litvánok a szünetre 11 pontra növelték az előnyüket, majd a második félidőben megduplázták azt, így győzelmüket semmi veszély nem fenyegette.

Az elődöntőben egymással játszik a spanyol és a litván csapat, míg pekingi idő szerint ma este az Egyesült Államok Ausztráliával, Argentína pedig Görögországgal csap össze a negyeddöntő másik két találkozóján.

FÉRFI KOSÁRLABDA

NEGYEDDÖNTŐK
Spanyolország–Horvátország 72–59 (22–11, 15–15, 14–12, 21–21)
Ld.: Pau Gasol 20, Reyes 13, Calderón 10/6, ill. Banic 15/3, Planinic 12/6

Litvánia–Kína 94–68 (19–17, 22–13, 29–23, 24–15)
Ld.: Jasikevicius 23/15, Siskauskas 15/3, Kleiza 13/6, ill. Jao Ming 19, Ji Csien-lien 11, Liu Vej 10/6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik