Ausztrália visszavághat Angliának a négy évvel ezelőtti vb-döntőért

Vágólapra másolva!
2007.10.04. 15:12
A Franciaországban zajló rögbi-világbajnokságon az utolsó csoportmeccsek előtt a három nagy déli együttes, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland már biztosan bent volt a legjobb nyolc között. Így a felső ágon megismétlődik a négy évvel ezelőtti vb-döntő: az ausztrálok (mellesleg az egyetlen kétszeres világbajnok) Angliával csapnak össze október hatodikán délután. Lesz miért visszavágniuk az esélyesebb, az elmúlt időszakban, így a mostani vb-n is jobb formát mutató wallabiknak, hiszen 2003-ban saját pályájukon bukták el a vb-döntőt a Wilkinson vezérelte angolokkal szemben.
A vb egyik meglepetés-csapata, Fidzsi-szigetek
Reuters
A vb egyik meglepetés-csapata, Fidzsi-szigetek
A vb egyik meglepetés-csapata, Fidzsi-szigetek
Reuters
A vb egyik meglepetés-csapata, Fidzsi-szigetek

Dél-Afrika, az 1995-ös világbajnokok az egyik meglepetés-csapattal csap össze: Fidzsi-szigetek válogatottjával játszanak Marseille-ben, miután utóbbiak hatalmas csatában Walest búcsúztatták. Ez fájó vereség volt a rögbinemzet számára, hiszen arra számítottak, hogy idén igazán jól szerepelnek majd. A meccs után Gareth Jenkins edzőt azonnal kirúgták, de az már csal eső után köpönyeg volt.

A házigazda franciáktól mindenki azt várta, hogy magabiztosan nyerik a csoportjukat. Ehhez képest a nyitómeccsen vereséget szenvedtek az argentinoktól és attól kezdve csak loholtak az eredmények után, nem ők irányították az eseményeket.

Hiába nyerték meg a következő három meccset, csak csoportmásodiként végeztek. Ez pedig azt jelenti, hogy megengedték maguknak a legnagyobb luxust, ami csak elképzelhető: annak idején a helyszínek kijelölése során egyetlen nyolcas döntő-meccset átengedtek Walesnek - és most éppen nekik kell Cardiffban, idegen pályán Új-Zélanddal játszaniuk!

A franciák formája amúgy sem túl meggyőző, ez a helyszín finoman fogalmazva sem túl kedvező nekik.

Az utolsó meccset Párizsban rendezik, itt a D csoport győztese Argentína lép pályára Skócia ellen. A skótok hátborzongató meccsen az olaszokat ütötték ki (18-16 arányban). A Pumák vb-n még sosem játszottak a Bogáncsokkal.

A csoportmeccsek nagy vesztesei az Írország, Wales, Tonga és Olaszország. Vigaszdíjuk, hogy automatikusan kvalifikálták magukat a 2011-es vb-re, Új-Zélandba.

A csoportmeccsek alatt Új-Zéland szerezte a legtöbb pontot (309) és ők vitték a legtöbb célt (46) is. Az All Blackst az ausztrálok (215 és 30), majd Dél-Afrika (189 és 24) követi). A franciák (188 és 24) hiába előzik meg ebben a két mutatóban Argentínát (143 és 16), a csoport élén utóbbiak végeztek, hiszen legyőzték a házigazdákat.

----
Nos, itt nem lehet vita: sokat ért a csoportelsőség a Springboknak. Persze akkor sem estek volna kétségbe, ha a walesiekkel küzdenek a negyeddöntőben, akár játszik Burger, akár nem. A Fidzsi-szigeteki válogatott (ki hinné?) harmadjára jut be a legjobb nyolc közé a világbajnokságon.

Korábban 1987-ben Argentínát és Olaszországot, 1991-ben Romániát és Kanadát előzték meg a csoportban. Most hatalmas meglepetésre verték Walest, talpra álltak az után is, hogy a brit gárda behozta nagy előnyüket. Érdekes módon a Fidzsi-szigeteki válogatottban kevesebb a nemzetközi sztár, mint Szamoánál, mégis gyakran érnek el jobb eredményt. Ennek titka a csapategység, a tolongás legalább annyit dolgozik a mérkőzésen, mint egy európai csapatnál. Meg is van az erejük hozzá! A táncoslábú futók pedig sok gondot adnak az ellenfeleknek.

A dél-afrikaiak a csoportjuk fölött úgy vonultak el, mint egy uszály. Nyugodtan, simán, kivéve talán a Tonga elleni mérkőzést, amikor esetleg nem hangolódtak rá a meccsre. Az angolokat hihetetlenül felülmúlták, ezen még azok is meglepődtek, akik nyáron látták játszani a Springbokot.

A Három Nemzet idei sorozatán ugyanis (bár csak harmadikok lettek) néha meggyőző játékot mutattak. Új-Zéland csak az utolsó percekben fordította meg a mérkőzést, az ausztrálokat pedig le is győzték otthon. Igaz, idegenben haloványabbak voltak, de ki alkotna fényeset Sydneyben vagy Wellingtonban?

Nagy ereje a csapatnak a két szélső. Haban vagy Pietersen nem azért került a válogatottba, hogy kiegyenlítsék a faji arányokat – ők elismert világklasszisok! A tolongásban pedig nagy erők feszülnek, itt is hemzsegnek a sztárok. Elég csak Matfieldre utalni, aki ezen a vb-n eddig a bedobások királya. A négy közé tehát nyitva az út, és ott vagy a skótok vagy Argentína lenne az ellenfél. Tehát nagy meglepetés volna, a Dél-Afrika nem lenne ott a párizsi döntőben. ----
Nem sokan gondolkodnának a tippmixszelvény kitöltésénél, kire fogadjanak a világbajnokság eddigi eredményeinek ismeretében. Hiszen a franciák otthon, a nyitómeccsen kaptak ki Argentínától. Hiszen az All Blacks 46 célt vitt eddig a tornán. Hiszen bárkit raknak a déli válogatottba, mind remekel.

Csakhogy: nyolc évvel ezelőtt Londonban, a világbajnokság elődöntőjében éppen a franciák parancsoltak megálljt a biztos esélyes új-zélandiaknak – egy kínos, sohasem elszenvedett második félidőben. Csakhogy: az előző tornán is számolatlanul hordták a célokat a déli harcosok, mégis simán kikaptak az ausztráloktól az elődöntőben. Ez mind figyelembe vehető, de vannak különbségek.

Nehezen hihető, hogy az All Blacksnél nem tartják eszükben a nyolc évvel ezelőtti eseményeket. Nem játszhatnak olyan nagyképűen, mint akkor, nem is fognak. Négy évvel ezelőtt pedig voltak olyanok is a gárdában, akik szertelen zsenialitásukkal nagy bizonytalansági tényezők voltak.

Mindenekelőtt Carlos Spencer, aki, ha lendületben volt, a lába között kiadott céllal alázta meg Dél-Afrikát, de adott célpasszt az ausztráloknak is, amivel elbukott csapata. Most nemigen látni hasonló egyéniséget; higgadt hóhérok, célhordó automaták játszanak a csapatban. Négy éve Wales nagyon a nyakukra jött a csoportmeccsen, idén a hasonló kaliberű skótoknak semmi teret nem adtak.

Ez a csapat a legmagasabb szinten játssza az immár évszázados új-zélandi taktikát: mindig érkezik valaki hátulról támogatni egészen addig, míg az ellenfél nem fogy el, és akkor szabad az út. Nem i számít különösebben az összeállítás, bárki jöhet a pályára. Persze egy kieséses szakaszban elég egy kihagyás, hanyag hozzáállás és kész a baj. A franciák formájuk alapján feljövőben, az íreket nagyon megverték, de az All Blacks nem ugyanaz a tészta. A franciákat csak az vigasztalhatja, hogy aki világbajnok akar lenni, annak Új-Zélandot le kell győznie!

Mindenesetre 1999-ben júniusban nem rossz csapatukat Új-Zéland otthon 54-7-re legyalázta, de négy hónap múlva jött az a bizonyos 43-31 – a javukra! Mégis: nagyon nagy meglepetés lenne, ha visszakerülnének Párizsba a folytatásban. ----
Talán a tavalyi labdarúgó-világbajnokság kudarca okozta, hogy Argentína új kedvenceket talált magának: a rögbi-válogatottat. A franciák, majd az írek legyőzése jó játékkal – nem kell a fentiekhez több magyarázat. Korábbi írásainkban is jeleztük, hogy milyen széles palettából keverik a játékot a Pumák. Szűk tolijátékot váltanak hirtelen futásra (ebben az All Blacks a példaképük), vagy eredményesen rúgják magasba a labdát. Ebben az irányító Hernandez a szervező.

Jó lenne statisztikát olvasni, mennyi területet nyert az ő elért rúgásaiból a csapat. Párizsi szurkolók már a vb előtt felhívták a figyelmemet arra, hogy az ő nemzetközi csapatukban Hernandez a legnagyobb klasszis. A francia fővárosban játszó különítmény (Borges, Corleto, Pichot) minden tagját elfogadná bármelyik csapat a világon. Pichot különösen jó formában van, a legjobbakat idéző, jó ritmusú nyitásaival könnyen lendül támadásba csapata.

Skócia nem mutatott semmi különöset a vb-n – csak éppen megbízhatóak. A legnehezebb rangadó az olaszok elleni volt, de ezt is megoldották. Sikerült annyiszor az olasz térfélen büntetőt kiharcolni, hogy Paterson a legjobb nyolc közé rúghassa őket. Argentína ellen viszont sokkal nehezebb dolguk lesz.

De bizonyára nem akarják elszalasztani azt a lehetőséget, hogy 16 év után az elődöntőbe jussanak. Ehhez néhány játékosnak formajavulással kellene segíteni csapatát. Mindenekelőtt Sean Lamontra számítanak a szurkolóik; vajon kihozza magából végre, amit tud? Mert akkor felzárkózik a többiekhez, és lesz esélyük Argentína ellen is. ----
Az angolok négyéves vesszőfutás után kerültek a legjobb nyolc közé. A világbajnoki cím után semmi látványos eredményt nem értek el, csak látványos vereségeket. Rekordarányban kaptak ki idén a Springboktól, tavasszal az írektől.

A dél-afrikai zakó után vigasztalhatták magukat, hogy az csak egy tartalékos gárda volt, de a vb-n most jobbal is alapos verésben részesültek. De azon a meccsen nem játszott Jonny Wilkinson. Igaz, akkor lecserélték sérülés miatt Robinsont. És most mindkét klasszis valószínűleg pályára lép.

Csakhogy a szigorú ausztrálok nem fognak velük kesztyűs kézzel bánni. Az angol válogatott a csoportmeccseken csupán a tolongásával tűnt ki, de velük is inkább csak Tonga és Szamoa ellen. Bármilyen jók is a szigetlakók, a Wallabik tolija azért szigorúbb elbírálásban részesíti majd angol ellenfeleit.

Az Elsom-Smith-Palu harmadik sor nem sok levegőt hagy a keverésre. És ha George Smith vagy Elsom elfárad, már készen is áll a bevetésre Phil Waugh...Amiben az angolok még gondba kerülhetnek, a vonaluk bizonytalansága. Az ausztrálok pedig éppen a gyors áttöréseikről híresek: Mortlock, Larkham, Tuqiri, Giteau nem sétálva közelítenek a célvonalhoz, Gregan pedig idén igencsak jó formát mutat.

A cserepadra is gyors emberek jutottak: a sérült Lyons helyett a háromnegyedes Turinuit hívták be a keretbe. És akkor még nem is szóltunk a bombaformában játszó Mitchellről, aki hét céllal áll a vb legjobb célhordóinak listáján az élen. Avagy itt a cseretízes, Barnes, aki a walesiek ellen Larkhamot feledtette – legalább egy félidőn át.

A negyeddöntőben a csapatot mégis valószínűleg a rögbitörténet legjobb sziámi ikrei, a Gregan-Larkham duó vezeti majd. 11 éve nőttek össze a klubban és a válogatottban. Egy ilyen összeszokott páros tud csak igazán rögtönözni, ha kell. Nyilvánvaló, hogy a címvédőt nem lehet eleve esélytelennek tartani bárki ellen szerepel is, de azért nagy meglepetés lenne, ha az ausztrálok nem vágnának vissza az előző világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik