Válogatott: 8 éve nem látott sorozat kell, hogy számolgathassunk...

Vágólapra másolva!
2018.10.13. 12:24
null
Az athéni vereség után válogatottunknak sorozatban három meccset kellene nyernie, hogy maradjon még sansza az első helyre (Fotó: Dömötör Csaba)
A Görögország–Magyarország (1–0) és az Észtország–Finnország (0–1) Nemzetek Ligája mérkőzések után, három fordulóval a csoportkör vége előtt már látható, mire van szükség ahhoz, hogy a 2. helyet mindenképp elcsíphessük (bár még az 1. hely sem teljesen reménytelen) a csoportban – tétmeccseken nyolc éve nem látott győzelmi sorozatra...

 

ELSŐ HELYEN VÉGEZHETÜNK, HA…

Tegyük fel, hogy Görögország az utolsó fordulóban megveri hazai pályán a még pont nélküli Észtországot. Ekkor a magyar válogatott már csak két esetben végezhet a 2. csoport élén.

Az első verzió szerint akkor, ha Görögország a soron következő két meccsén egyaránt döntetlenre végez a finnekkel, mert akkor mi a következő három találkozó megnyerésével és 12 ponttal mindkét, jelenleg előttünk lévő válogatottat megelőznénk, hiszen az utolsó körben a mieink Finnországot fogadják.

A NÉGY FŐ SZEMPONT, AMELY DÖNT A CSOPORTON BELÜL AZONOS PONTSZÁMNÁL

1. Egymás ellen szerzett több pont.

2. Egymás elleni gólkülönbség.

3. Egymás ellen szerzett több gól.

4. Egymás ellen idegenben szerzett több gól.

A második esély akkor lép életbe, ha egyszer a finnek, egyszer a görögök győznek az egymás elleni meccseiken, mi pedig megnyerjük mindhárom találkozónkat, mert akkor mindkét, jelenleg előttünk álló riválisunkat beérnénk pontszámban. A három 12 pontos csapat között ebben az esetben az egymás elleni meccsek alapján állítanának fel egy minitabellát, ahhoz pedig, hogy azon az első helyen végezzünk, minél nagyobb különbséggel kellene majd legyőzni a finneket, ugyanis a minitabellán mindhárom csapat hat ponttal szerepelne és akkor a három csapat egymás elleni meccsein kialakuló gólkülönbség döntene (ebben jelenleg mínusz eggyel állunk).

Ha a finnek háromnál több pontot szereznek a görögök ellen, már biztosan előttünk végeznek, de a görögöket sem tudjuk befogni, ha a finnek ellen legalább négy pontot szereznek, és megverik az észteket.

MÁSODIK HELYEN VÉGZÜNK, HA...

A második hely szempontjából a saját kezünkben van a sorsunk. Ha mind a három meccsünket megnyerjük, és a finneket megfelelő gólkülönbséggel tudjuk legyőzni, akkor minden más eredménytől függetlenül meglesz a 2. hely. Az pedig, hogy megfelelő gólkülönbség mit jelent, attól függ majd, hogy hármas holtverseny lesz-e (és akkor jön a minitabella), vagy ha csak a finnekkel végzünk holtversenyben, akkor itthon legalább két góllal kell nyernünk. Ha csak a görögökkel végeznénk holtversenyben az első (ez csak úgy fordulhatna elő, hogy Mitrogluék kikapnak az észtektől) vagy a 2. helyen, akkor őket nem tudnánk megelőzni a Budapesten lőtt góljuk miatt.

Viszont rögtön szögezzük is le, az elmúlt egy évben (2017. október 10-től) összesen nyertünk háromszor tíz mérkőzésből, míg három meccset sorozatban hét éve nem nyert meg a magyar válogatott. Akkor, vagyis 2011 augusztusában, illetve szeptemberében Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal előbb felkészülési meccsen Izlandot (4–0), majd Eb-selejtezőn Svédországot (2–1) és Moldovát (2–0) is legyőztük, sőt ez egy ötös győzelmi széria közben volt, mert Izland előtt San Marinót és Luxemburgot is megvertük. Tétmeccseken pedig egy évvel korábban, 2010 őszén ugyancsak Egervári Sándor időszakában produkáltunk hasonlót, akkor három Eb-selejtezőn győztünk egymás után, előbb Moldova (2–1), majd San Marino (8–0), végül pedig az ellen a Finnország ellen, amely ellen most is zárjuk majd az előttünk álló három mérkőzést (akkor idegenben nyertünk 2–1-re Dzsudzsák Balázs győztes góljával).

Márpedig ahhoz, hogy érdemes legyen számolgatni, nagy szükség lenne a tétmeccseken nyolc éve nem látott győzelmi sorozatra.

Ha nem tudjuk megnyerni mind a három mérkőzést, akkor sokféle kimenetel adódhat még, de az első helyre már csak nagyon extrém esetben lenne sanszunk (ahhoz már mindenképp szükség lenne egy észt győzelemre Athénban), míg a 2. hely csak akkor jöhetne még szóba, ha nem a finnek ellen veszítünk pontokat. Például ha az észtek ellen csak négy pontot szerzünk, de a finneket legalább két góllal legyőzzük, akkor előttük végezhetünk, ha nem szereznek egynél több pontot a görögökkel szemben.

MIT ÉRHET EGY 2. HELY?

A csoportban a 2. hely a Nemzetek Ligája egészen egyedi lebonyolítási rendszerében nagyon is sokat érhet. Alapesetben ugye minden ligából (vagy divízióból) a csoportgyőztesek egy négyes minitornán döntenek arról, hogy az adott ligából mely csapat kvalifikálja magát a 2020-as Eb-re. Viszont az Eb-ért folyó, a 2019-es Eb-selejtezők után esedékes Nemzetek Ligája-rájátszásban már csak azok a csapatok vesznek részt, amelyek még nem szereztek kvalifikációt, így egyes csoportokból divízión belül, de akár egy magasabb divízióba is fel lehet kerülni egy adott csoport 2. helyéről.

A C-ligánál maradva, ha Magyarország a csoportjában a 2. helyen végez, akkor az UEFA Nemzetek Ligája rangsorában – amely a csoportkör eredményei alapján készül el és amely majd határoz a fölfelé csúszás rendjéről – biztosan a 29. és a 32. hely közé kerül majd a listán. Az, hogy pontosan hányadik helyet érhet a csoport 2. pozíciója, attól függ majd, hány pontot szerzünk a csoportunk első és harmadik helyezettjével szemben (a mi esetünkben, ha 2. helyezettek leszünk, biztosan hat ponttal számolhatunk), és milyen gólkülönbségünk lesz, mert a helyezések megállapításánál a csoport leggyengébbje elleni eredmény kiesik (hiszen vannak háromcsapatos csoportok is).

Vagyis egy csoportmásodik hellyel a Nemzetek ligája összesített rangsorában a 29. és 32. hely valamelyikéről várhatnánk az Eb-selejtezőket, és ha a mi ligánkból bármely csoportelső válogatott a selejtezőkből kijut az Eb-re (erre például a szerbeknek, vagy a görögöknek is lehet esélyük), akkor ennek a sorrendnek megfelelően léphet valamely másik csapat a helyére. Viszont nemcsak ligán belül lehet ugrani, hanem innen a magasabb ligába is fel lehet kerülni a négyes kvalifikációs tornára, ha abban a ligában nem tudják feltölteni a helyeket, mert a szóba jöhető csapatok már egyenes ágon kvalifikációt szereztek. Mindez persze majd csak az Eb-selejtezők után fog tisztázódni, de az biztos, hogy jó eséllyel a gólkülönbség is erősen meghatározza majd az összesített rangsorban elfoglalt helyezést, és akár egy-egy gólon is múlhat, hogy játszhatunk-e még az Eb-ért.

A C-LIGA PROGRAMJA

2. CSOPORT
Szeptember 8., szombat
Finnország–MAGYARORSZÁG 1–0
Észtország–Görögország 0–1
Szeptember 11., kedd
MAGYARORSZÁG–Görögország 2–1
Finnország–Észtország 1–0
Október 12., péntek
Görögország–MAGYARORSZÁG 1–0

Észtország–Finnország 0–1
Október 15., hétfő
20.45, Tallinn: Észtország–MAGYARORSZÁG
20.45: Finnország–Görögország
November 15., csütörtök
20.45: Görögország–Finnország
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Észtország
November 18., vasárnap
20.45: Budapest, Groupama Aréna, MAGYARORSZÁG–Finnország
20.45: Görögország–Észtország

AZ ÁLLÁS
1. Finnország 3 3 3–0 +3 9
2. Görögország 3 2 1 3–2 +1 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 2–3 –1 3
4. Észtország 3 3 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik