Gazdag és Szoboszlai: 7-7, Sallai és Varga: 6-6, Nagy Á.:1, Szalai A.: 0 – formamutató

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 17:10
null
Kerkez Milos, Gazdag Dániel és Sallai Roland (elöl, balról jobbra) is azok közé tartozik, akik az elmúlt egy hónapban folyamatosan játszottak a klubjukban (Fotó: Dömötör Csaba)
A Magyarország–Szerbia Eb-selejtező előtt megvizsgáltuk, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány prioritási sorrendje és az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján kik számíthatnak legjobb eséllyel a kezdőcsapatba kerülésre, illetve arra, hogy akár csereként is, de pályára lépjenek szombaton. Végignéztük, hogy a szóba jöhető labdarúgók milyen szerepet játszottak klubjaikban a szeptemberi Eb-selejtezők óta.

 


A magyar válogatott formamutatója kapcsán azt már elöljáróban leszögezhetjük, hogy játékosaink klubjaikban teljesített játékperceit, góljait, gólpasszait alapul véve romlott a helyzet a szeptemberihez képest, amikor 2–1-re győztünk Belgrádban.

Marco Rossit ismerve a mieink kezdőcsapata szombaton valószínűleg semmit sem változna a belgrádi győztes együtteshez képest, ha Willi Orbán (RB Leipzig) sérülés miatt nem dőlt volna ki a sorból. Azt már a szövetségi kapitány is elmondta, amikor kihirdette jelenlegi keretét, hogy a kapuban Dibusz Dénessel (Ferencváros) szemben töretlen a bizalom (Gulácsi Péternek a sérülése után még időre van szüksége), a három belső védős rendszeren pedig nem fog változtatni és csak az a kérdés, hogy Szalai Attila és Lang Ádám mellett ki lesz a jobb oldali belső védő, Botka Endre vagy Fiola Attila.

Nos, az elmúlt egy hónapban, a belgrádi Eb-selejtezőt követően Fiola Attila a Fehérvár négy tétmeccséből hármon játszott, de összesen csupán 159 percet (a ZTE ellen a 60. percben kiállították, aztán egy meccsről eltiltás miatt hiányzott, a Magyar Kupában pedig csak kilenc percre állt be). A nyári sérülése után a Fradiba szeptemberben visszatérő Botka Endre pedig öt tétmérkőzésen szerepelt ebben az időszakban, 197 percet, ám ebből 55-öt a megyei bajnokságban szereplő Nagyecsed ellen az MK-ban. Kettejük között tehát aligha az elmúlt egy hónap játékpercei fognak dönteni, sokkal inkább az a tény, hogy Fiola Rossi első, 2018-as finnországi meccsétől kezdve 30-szor futballozott az olasz szakembernél a nemzeti csapatban, a legutóbbi két alkalommal is beállt csereként, míg Botka „csak” 21-szer játszott az olasz kapitánynál. Fiolára, amikor bevethető, mindig számít Rossi, és többnyire a kezdő tizenegyben – ez várható szombaton is.

Ami az elmúlt egy hónapban kevésbé volt várható, az az, hogy Lang a szerbek elleni összecsapás óta négyből csak két találkozón jutott lehetőséghez a ciprusi Omoniában (180 percet), legutóbb kisebb betegség miatt a keretben sem volt, de a válogatotthoz egészségesen tudott csatlakozni. Ami azonban még némi aggodalomra adhat okot vele kapcsolatban, hogy a hétfői edzésen kapott egy rúgást a bokájára, a keddi tréninget ki kellett hagynia. Langgal ellentétben Szalai Attila a csehek elleni felkészülési mérkőzés óta egyetlen játékpercet sem kapott a Hoffenheimben, négy bajnokit is a kispadról nézett végig (azok után, hogy korábban, a Fenerbahcéban a legtöbbet foglalkoztatottak közé tartozott).

A Belgrádban kezdőként bevetett szárnyvédők közül Loic Nego két szeptemberi bajnokit hagyott ki sérülés miatt a francia első osztályú Le Havre-ban, aztán előbb csereként játszott hat percet a Lille, legutóbb pedig 59-et a Marseille ellen. Őt illetően csak az lehet a kérdés, hogy ismét a jobb oldalon kap-e szerepet szombaton, vagy esetleg beljebb kerül a középpályára, ugyanis jobb oldali szárnyvédőként újra rendelkezésre áll Bolla Bendegúz, aki legutóbb nem volt kerettag, azóta viszont három ízben is kezdett a svájci Servette-ben, ezeken 259 percet játszott, egy gólpasszt adott. Ezzel együtt, már csak a Rossinál népszerű, győztes csapaton ne (nagyon) változtass elv miatt is inkább Negóra számítunk a középpálya, illetve a védelem jobb oldalán. A bal szélen az angol élvonalbeli Bournemouthban a szeptemberi válogatott szünet óta öt tétmeccsen 404 percet játszó Kerkez Milos helye megkérdőjelezhetetlen, azonban a cserepadon már ott ülhet a válogatottba tavaly nyár után visszatérő, sérüléseit követően a Puskás Akadémia legutóbbi három NB I-es erőpróbáján 165 percet játszó Nagy Zsolt is.

A középpálya védekezőbb szekciójában Nagy Ádám és Callum Styles futballozott Belgrádban – s rájuk lehet számítani a visszavágón is. Függetlenül attól, hogy Nagy azóta csak egy bajnokin játszott 28 percet az olasz másodosztályú Pisában, azon a találkozón kiállították, később már nem szerepelt. Ellenben Styles folyamatosan lehetőséget kap az angol harmadosztályú Barnsleyban, általában kezdőként. Az elmúlt egy hónapban öt bajnokin 390 perce volt, szerzett két gólt és adott egy gólpasszt.

Egy sorral előrébb természetesen csapatkapitányunk, Szoboszlai Dominik játszik majd. Vele kapcsolatban azzal húzhatna váratlant Rossi, ha hátrébb vonná Nagy Ádámék mellé, hasonló szerepbe, amit Liverpoolban is betölt, de ez nem valószínű. A Liverpool középpályása a vizsgált egy hónapban négy bajnokin (azokat kivétel nélkül végigjátszotta), egy Ligakupa-mérkőzésen és két Európa-liga-találkozón szerepelt a klubjában, összesen hét mérkőzésen (425 percet), és szerzett egy gólt a Ligakupában, valamint kiharcolt egy 11-est a bajnokságban. Legelöl a Freiburgban újra formába lendülő Sallai Roland (egy hónap alatt hat tétmeccs, 519 perc, két gól, egy gólpassz) és a ferencvárosi Varga Barnabás (hat meccs, 414 perc, három gól, egy gólpassz) fix pontnak számít.

Felsoroltak mellett Rossi eddigi döntéseit, illetve a játékperceket és az elmúlt egy hónap góljait, gólpasszait figyelembe véve három labdarúgónak van még nagy esélye arra, hogy ha nem is kezdőként, de legalább csereként lehetőséget kapjon a szerbek ellen. A mezőnyjátékosok közül a vizsgált időszakban a legtöbb játékpercet kapó Gazdag Dánielnek a Philadelphia Unionból (hét bajnoki, 585 perc, három gól, egy gólpassz), Ádám Martinnak az Ulszanból (négy meccs, 201 perc, három gól, egy gólpassz) és Kalmár Zsoltnak Fehérvárról (négy tétmeccs, 314 perc, három gól, három gólpassz) – utóbbié összeadva a legtöbb gól és gólpassz a keretből az elmúlt egy hónapban.

A SZERBEK ELLEN VÁRHATÓAN PÁLYÁRA LÉPŐK FORMAMUTATÓJA AZ ELMÚLT 1 HÓNAP MECCSEI ALAPJÁN
Meccs/perc Gól/gólpassz
Dibusz Dénes (FTC) 6 meccs/540 perc
Fiola Attila (Fehérvár) 4/159
Lang Ádám (Omonia) 2/180
Szalai Attila (Hoffenheim) 0/0
Loic Nego (Le Havre) 2/65
Nagy Ádám (Pisa) 1/28
Callum Styles (Barnsley) 5/390 2/1
Kerkez Milos (Bournemouth) 5/404
Szoboszlai Dominik (Liverpool) 7/425 1/0
Sallai Roland (Freiburg) 6/519 2/1
Varga Barnabás (FTC) 6/414 3/1
Legnagyobb eséllyel alábbi játékosok közül kaphatnak még öten szerepet a szerbek ellen
Gazdag Dániel (Philadelphia) 7/585 3/1
Kalmár Zsolt (Fehérvár) 4/314 3/3
Bolla Bendegúz (Servette) 3/259 0/1
Ádám Martin (Ulszan) 4/201 3/1
Nagy Zsolt (Puskás Akadémia) 3/165
Botka Endre (Ferencváros) 5/197

* Fontos, hogy a játékpercekbe nem számítanak bele a 45. és a 90. perc utáni hosszabbítások (Forrás: Transfermarkt)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencváros), Szappanos Péter (Paks)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár ), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Caykur Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskemét)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskemét), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino – Olaszország), Predrag Rajkovics (Mallorca – Spanyolország), Djordje Petrovics (Chelsea – Anglia), Borisz Radunovics (Cagliari – Olaszország)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), Sztrahinja Erakovics (Zenit – Oroszország), Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország), Erhan Masovics (Bochum – Németország), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva – Oroszország), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Mihajlo Ilics* (Partizan)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország), Filip Mladenovics (Panathinaikosz – Görögország), Mijat Gacsinovics (AEK Athén – Görögország), Szasa Lukics (Fulham – Anglia), Nemanja Radonjics (Torino – Olaszország), Nemanja Makszimovics (Getafe – Spanyolország), Ivan Ilics (Torino – Olaszország), Filip Kosztics (Juventus – Olaszország), Dusan Tadics (Fenerbahce – Törökország), Lazar Szamardzsics (Udinese – Olaszország), Sztefan Mitrovics* (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Filip Djuricsics (Panathinaikosz – Görögország)
TÁMADÓK:
Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg – Ausztria)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics
*Az U21-es kerettel készülnek.

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7– 1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9– 4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5– 5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3– 8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A CSOPORT EDDIGI EREDMÉNYEI, HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik