A futsalválogatott legyőzte a lengyeleket, de még messze az Eb

Vágólapra másolva!
2017.09.12. 17:50
null
Horváth Norbert lőtte a mieink első gólját (Fotó: mlsz.hu)
A magyar férfi futsalválogatott Miskolcon 2–1-re legyőzte Lengyelországot 2018-as szlovéniai Európa-bajnokságon való részvételért zajló pótselejtező első felvonásán. A visszavágót két hét múlva, szeptember 26-án rendezik meg Koszalinban. 

FUTSAL, EB-PÓTSELEJTEZŐ
1. MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 2–1 (1–0)

Miskolc, Generali Aréna, 1200 néző. Vezette: Sorescu (román), Ivanov (ukrán)
Magyarország: Tóth Gy. – Klacsák, Harnisch, Dróth, Hosszú Á. Cserék: Alasztics (k), Dávid, Fekete R., Komáromi, Trencsényi, Horváth N., Rábl, Gál I., Nagy I. Szövetségi kapitány: Sito Rivera
Lengyelország: Kaluza – Zastawnik, Lutecki, Mikolajewicz, Kriezel. Cserék: Widuch (k), Kubik, Dewucki, Gladczak, Mizgajski, Solecki, Franz, Elsner, Wojciechowski. Szövetségi kapitány: Andrzej Bianga
Gólszerző: Horváth N. (12.), Dróth (23. – büntetőből), ill. Lutecki (32.)
MESTERMÉRLEG
Sito Rivera:
– Olyan mérkőzést játszottunk, mint amilyenre számítottunk. Jól felkészültünk ellenfelünkből, és ha kihasználjuk a helyzeteinket, akkor jóval nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. A nézők két ellentétes félidőt láthattak, a kiegyensúlyozottság ezúttal kicsit hiányzott a játékunkból. Lengyelországban is nyerni akarunk, természetesen ehhez gólokat kell szereznünk, de mivel ott a hazaiaknak támadniuk kell, helyzeti előnyből kezdünk.
Andrzej Bianga: – Igaz, hogy kikaptunk, de elértük a célunkat, ugyanis sikerült idegenben gólt szereznünk. A magyar csapat veszedelmes ellenfél, a visszavágón hatalmas harc várható a továbbjutásért.

A visszavágót két hét múlva, szeptember 26-án rendezik meg az észak-lengyelországi Koszalinban.

TOVÁBBI PÓTSELEJTEZŐK
Románia–Grúzia 2–2
Csehország–Szerbia 3–4
Franciaország–Horvátország 1–1

ÖSSZEFOGLALÓ

Az azerbajdzsáni selejtezőtornán elért második hely után az Európa-bajnoki pótselejtezőn nyílt újabb esély a magyar futsalválogatott számára a kontinenstornán való részvétel kiharcolására. A mieink ellenfele a legjobb csoportharmadikként továbbjutó Lengyelország volt, amely áprilisban többek között döntetlent játszott az Eb-címvédő Spanyolországgal.

Sito Rivera csapata esélyeshez méltóan kezdett, a saját térfelükre visszaálló lengyelek ellen uralta az első félidő nagy részét. Ennek ellenére csak a 12. percben tört meg a jég: Trencsényi János szöglete után Dávid Richárd kísérletét blokkolták, ám a mieink csapatkapitánya újra középre passzolhatta a labdát, amely megtalálta az üresen álló Horváth Norbertet, aki ballal, estében bombázott a kapuba. 1–0

Már kivívta a 2018-as Európa-bajnoki szereplés jogát:Szlovénia (házigazda), Spanyolország, Oroszország, Portugália, Olaszország, Ukrajna, Azerbajdzsán, Kazahsztán

Ezt követően fokozatosan átvette az irányítást a lengyel válogatott, Tóth Gyulának egyre több feladata akadt, ám nagy – egyelőre – bravúrt nem kellett bemutatnia, így a csapatok egygólos magyar előnnyel vonultak pihenőre.

A fordulás után egy új lengyel csapat futott ki a pályára, a vendégek beszorították a mieinket, egymás után záporoztak a lövések a magyar kapura. Tóth azonban kiváló napot fogott ki, és a kötelezők mellett egyre nagyobb védéseket mutatott be – volt, hogy tíz másodpercen belül két bravúrt is.

A lengyel fölény ellenére mi szereztünk újabb gólt, a 23. percben egy erősen véleményes büntetőt Dróth Zoltán váltott magabiztosan gólra. 2–0

Ez nem törte meg a vendégeket, akik egyre közelebb kerültek a gólhoz: a 30. percben Maciej Mizgajski lövése után a hazai kapufa „védett”, két perccel később azonban már semmi sem mentette meg a mieinket: sarokrúgás után Tomasz Lutecki a léc alá bombázott. 2–1

A hajrában még mindkét oldalon adódtak lehetőségek, ám a lengyelek a gól után már kevésbé erőltették a támadásokat, míg a mieink csak ritkán jutottak el az ellenfél kapujáig – jól jelzi ezt az UEFA statisztikája, amely szerint a vendégeknek kétszer annyi (húsz a tízzel szemben) kapura lövésük volt.

Ennek ellenére a végén Klacsák Bence megszerezhette volna a harmadik gólunkat, a dudaszó pillanatában azonban nem találta el nagy helyzetben a kaput – a magyar válogatott 2–1-re nyert, így rendkívül nehéz visszavágó vár rá szeptember 26-án.

A 2018. január 30. és február 10. között, Ljubljanában sorra kerülő Európa-bajnokság csoportbeosztását 2017. szeptember 29-én készítik el Szlovénia fővárosában. A tizenkét válogatottat négy darab hármas csoportba sorolják, amelyekből az első kettő jut az egyenes kieséses szakaszba.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

40. perc: Véget ért a mérkőzés, a magyar válogatott 2–1-re nyert, így előnnyel utazhat a lengyelországi visszavágóra, melyet két hét múlva rendeznek meg.

40. perc: MAJDNEM! Labdát szereztünk, majd Dróth ugratta ki Klacsákot, aki egy csel után centikkel lőtt a bal oldali kapufa mellé.

40. perc: Egy szöglet után Dróthnak készítettünk elé lövésre, ő azonban egy lengyelbe bombázta a labdát.

40. perc: Sito Rivera időt kért, 50 másodperc van még vissza.

40. perc: Mi maradt ki?! Remek háromszögelés végén, Dróth hozta helyzetbe Komáromit, ő azonban hiába érkezett üresen, a léc fölé küldte a labdát.

38. perc: Dávid, majd Horváth távoli lövése után is blokkoltak a lengyelek.

37. perc: Kaluza a kapujából kirobbanva, becsúszva rúgta a nézőtérre a labdát.

37. perc: Fokozódik a nyomás a magyar kapun, egy újabb nagy roham előtt időt kértek a lengyelek.

37. perc: Védések! Ezúttal Wojciechowski kísérletezett a bal szélről, ám Tóth jól zárta a szöget. Újabb Tóth-védés, ezúttal Gladczak kísérlete után tolta oldalra a labdát a magyar kapus.

36. perc: Helyzet! A szöglet után kontráztunk, Klacsák jobb külsővel kevéssel lőtt a bal alsó mellé.

36. perc: Franz kísérletébe Harnisch vetődött bele.

35. perc: Mizgajski bombája után Tóth védett.

33. perc: Kis híján ott az egyenlítés, Kubik rontott nagy helyzetben.

32. perc: GÓL! SZÉPÍTETTEK A LENGYELEK! A szöglet után Tóth csak belekapni tudott a labdába, amely így Zastawnik passza után Tomasz Lutecki elé került, aki hat méterről a léc alá bombázott. 2–1

32. perc: Zastawnik húzott el a bal szélen, majd beadását becsúszva szögletre rúgta Dróth.

31. perc: Hosszú ütközött neki egy reklámtáblának, ezért ápolni is kell a pályán kívül.

Tóth paskolgatta a hazai kapufát, amely most minden dicséretet megérdemel.

30. perc: Óriási lengyel kapufa! Mizgajski vállalkozott lövésre a felezővonal közeléből, ám a labda a jobb oldali kapufáról kifelé pattant – ezt most megúsztuk…

29. perc: Zastawnik egy kiváló csel után távolról próbálkozott, de a lövése után a labda elhúzott a bal felső sarok mellett – ez most nem Tóthon múlt.

27. perc: Előbb Harnisch lövését blokkolták a lengyelek, majd Dróth kísérlete után Kaluza fogta meg a labdát.

26. perc: Mizgajski próbálkozását nyomta oldalra Tóth.

24. perc: Kubik szöglete után Franz kapáslövése pattant a kapu fölé egy magyar védőről.

23. perc: GÓÓÓL! OTT A MÁSODIK! Dróth Zoltán állt a labda mögé, és jobb belsővel a bal alsóba küldte a labdát. Kaluza a másik irányba dőlt el, így nem háríthatott. 2–0

23. perc: Büntetőhöz jutottunk! Harnisch emelte el a kapus mellett a labdát helyzetben, majd a játékvezető szerint Zastawnik kézzel ért a labdába a gólvonal előtt. A visszajátszások alapján a lengyel játékos nem kézzel mentett, de itt nincs videobíró, így büntetőt végezhetünk el, a lengyel sárga lapot kapott.

22. perc: BRAVÚROK! Mikolajewicz egymás után kétszer is próbálkozott, előbb laposan ballal, majd félmagasan jobbal, ám mindkét kísérlete elakadt Tóthban!

Sito Rivera nagy karmozdulatokkal magyaráz a kispadnál, egyelőre nincs megelégedve a második félidőben látottakkal.

22. perc: Újabb lengyel helyzet!Zastawnik a bal szélről kísérletezett, a jobb alsóba tartó labdát Tóth lábbal hárította.

21. perc: TÓTH! Mizgajski próbálkozott kapásból, ám hiába tartott a kapu bal oldalába a labda, a magyar kapus a bal kezével szögletre mentett.

21. perc: Újra útjára indult a labda, a mieink kezdték a második félidőt.

Jelenleg két másik Eb-pótselejtező zajlik: az első félidő után Grúzia 2–0-ra vezet Romániában, míg Csehország hazai pályán 1–0-s előnyben van Szerbiával szemben a 10. percben.

Egy kis olvasnivaló a szünetre:
• Dróth-portré: A futsalra szavazott, a világ elitjébe jutott
• Klacsák-portré: Nagy Ádámmal együtt kezdte – de nem Storck válogatottjában kötött ki

1. FÉLIDŐ

20. perc: Véget ért az első félidő, Magyarország 1–0-ra vezet 20 perc játék után.

20. perc: Hosszú bombaerős lövése elvitte Solecki jobb bokáját, így ápolásra szorul.

19. perc: Majdnem! Harnisch jobb szélről érkező oldalberúgása megtalálta a hosszún üresen érkező Ráblt, akinek a közeli lövését egy spárgával hárította Kaluza.

19. perc: Sito Rivera időt kért.

19. perc: Óriási mentés! Hosszú egy pazar csellel ment el a bal oldalon, majd Harnischnak passzolt, akinek a lövésébe Solecki vetődött bele.

17. perc: De kár! Zastawnik volt könnyelmű a saját kapuja előtt, így Rábl került nagy helyzetbe, ám öt méterről a bal alsó mellé lőtt.

17. perc: Dávid indította pazarul Ráblt, és hiába sikerült jól az átvétel, végül szerelték.

16. perc: Megint Tóth! A szabadrúgást Mizgajski küldte kapura óriási erővel, ám a mieink kapusa ezt is hárította.

15. perc: Helyzet! Zastawnik fordult kapura, majd kissé kiszorított helyzetből tesztelte Tóthot, aki továbbra is jól állja a sarat. A kipattanónál Dróth könyökölte le Franzot.

14. perc: Védések! Solecki egymás után kétszer próbálkozhatott távolról, ám előbb lábbal, majd kézzel hárított Tóth.

13. perc: Mikolajewicz lövése Trencsényiről pattant szögletre.

12. perc: A lengyelek szövetségi kapitánya azonnal időt is kért.

12. perc: GÓÓÓL! VEZETÜNK! Trencsényi szöglete után Dávid kísérletét blokkolták, ám a mieink csapatkapitánya újra középre passzolhatta a labdát, amely megtalálta az üresen álló HorváthNorbertet, aki ballal, estében bombázott a kapuba. 1–0

11. perc: Zastawnik kapott labdát a jobb szélen, majd a bal oldali kapufa mellé lőtt.

10. perc: Klacsák követte el a mieink első szabálytalanságát. Gladczak sodorta el Nagyot, ezzel összegyűlt az öt hibája a lengyeleknek, a következő faultjukat magyar kisbüntető követi.

10. perc: Klacsák háromszögezett az oldalberúgás után, a visszakapott labdát azonban a kapu fölé durrantotta.

9. perc: Mizgajski lövése jóval elkerülte Tóth kapuját.

8. perc: Gladczak a mezénél fogva rántotta vissza Harnischt, ezért megkapta a meccs első sárga lapját. Ez már a negyedik lengyel szabálytalanság volt, ha ez így megy tovább nem is olyan sokára kisbüntetőt végezhetünk el.

7. perc: Franz kapu elé belőtt labdáját Tóth egy nagy vetődéssel a mezőnybe ütötte. Tíz másodperccel később Gladczak próbálkozott, ám előbb egy védőbe, majd a kapusba bombázta a labdát.

6. perc: Lengyel lehetőség! Egy labdaszerzés után Zastawnik küldte kapura a labdát, melyet Tóth hárított. A kipattanóra Mikolajewicz csapott le, ám az ő kísérletét blokkoltuk.

5. perc: Mizgajski távoli löketébe beleállt egy magyar védő.

3. perc: Dróth ellen szabálytalankodtak, két és fél perc alatt ez már a második lengyel fault volt.

2. perc: Védés! Harnisch kísérletét blokkolták a lengyelek, ám Dróthhoz pattant a labda, ő egy jó csel után tüzelt, a középre tartó lövését hárította Kaluza.

1. perc: Dróth próbálkozott estében, ám lövése nem találta el a kaput.

A mieink piros mezben és fehér nadrágban, a lengyelek ennek a fordítottjában, fehér felsőben és piros alsóban léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a lengyelek indították útjára a labdát.

Elhangzott mindkét ország himnusza, azonnal kezdődik a meccs.

A magyar tábor „Polska, Polska” rigmussal köszöntötte a vendégeket.

A mieink egyik legjobbja, Dróth Zoltán nagyon elemében volt a bemelegítés alatt, óriási gólokat lőtt – reméljük, a meccsre is tartalékolt a bombákból.

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik Magyarország–Lengyelország futsal Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzése. A párharc tétje a 2018-as szlovéniai kontinenstornán való részvétel. Tartsanak velünk!

A visszavágót két hét múlva, szeptember 26-án 18.30 órától rendezik meg az észak-lengyelországi Koszalinban.

A magyar válogatott az áprilisi selejtező nyitányán 4–3-ra legyőzte Albániát, majd 2–2-es döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával, végül 6–1-re kikapott a házigazda Azerbajdzsántól, így a második helyen végzett, ezzel kivívta a pótselejtezőben való részvételt.

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSAI
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
Csehország–Szerbia
Franciaország–Horvátország
Románia–Grúzia

Lengyelország az Eb-címvédő Spanyolország, illetve Szerbia mögött harmadik lett a saját csoportjában, és legjobb harmadikként lépett tovább a selejtezőkörből.

„Idegenben játsszuk a visszavágót, ezért nemcsak az számít, hogy megnyerjük az első felvonást, hanem a gólkülönbség is fontos, így minden egyes kapott és szerzett gólnak óriási jelentősége lehet – mondta Sito Rivera, a mieink szövetségi kapitánya. – A játékosoknak éppen ezért az elsőtől az utolsó másodpercig tökéletesen koncentráltnak kell lenniük, ezzel nagyban növelhetik a sikeres párharc esélyét. A csapat szeptember hatodikától készül együtt a meccs helyszínén, a szakmai stáb az elmúlt napokban felkészítette a játékosokat a lengyelek várható játékából, és a miskolci edzéseken már azt a taktikát gyakoroltatta az együttessel, amely sikerre vezethet az előttünk álló találkozókon.”

A magyar futsalválogatott Kecskeméten edzőtáborozott, majd egy zágrábi tornán készült fel a pótselejtezőre. A mieink a horvát fővárosban egy nem hivatalos gyakorlómérkőzésen 3–0-ra, majd a torna keretei között 2–1-re legyőzték Kínát, ezt követően 4–1-re kikaptak Finnországtól. Részletek itt!

A magyar válogatott eddig háromszor vett részt Európa-bajnokságon (2005-ben, 2010-ben rendezőként és 2016-ban), míg a lengyelek egyszer, még 2001-ben.

A MAGYAR FUTSALVÁLOGATOTT 16 FŐS KERETE
Kapusok: Alasztics Marcell (Rába ETO), Tóth Gyula (Rába ETO)
Mezőnyjátékosok: Dávid Richárd (Rába ETO), Dróth Zoltán (Kajrat Almati – Kazahsztán), Fekete Róbert (Dunaferr DUE Reanalpin), Gál István (MVFC Berettyóújfalu), Harnisch Ákos (Gran Canaria FS – Spanyolország), Horváth Norbert (Dunaferr DUE Reanalpin), Hosszú Ádám (Dunaferr DUE Reanalpin), Klacsák Bence (Rába ETO), Komáromi Péter (FTC Futsal-Fisher Klíma), Nagy Imre (Nyírgyulaj KSE), Németh Péter (Dunaferr DUE Reanalpin), Rábl János (MVFC Berettyóújfalu), Szeghy Szabolcs (Aramis SE), Trencsényi János (MVFC Berettyóújfalu)

A mérkőzésre a 16 fős keretből 14 játékos nevezhető. Németh Péter az áprilisi selejtezőben összegyűjtött két sárga lapot, így Miskolcon eltiltás miatt biztosan nem léphet pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik