„Storck-meghívó? Jópofa!” – Dróth a futsalra szavazott, a világ elitjébe jutott

KÁNTOR BARNABÁS (BELGRÁD)KÁNTOR BARNABÁS (BELGRÁD)
Vágólapra másolva!
2016.02.04. 15:06
A magyar futsalválogatottnak talán eddig is Dróth Zoltán volt a legismertebb játékosa. Ha valaki mégsem ismerte volna, annak kedden bemutatót tartott abból, milyen nagyszerű futsalos. A hatszoros Eb- és kétszeres vb-győztes spanyolok ellen parádésan játszott, ráadásul két gólt is szerzett. De hogyan került a futsalhoz? Hogy tud ilyen jól cselezni a magassága ellenére? Hogyan került el a világ egyik legjobb klubjához, a Kajrat Almatihoz és miért csak 27 évesen sikerült neki? Elmenne a nagypályás Eb-re Bernd Storckkal? Ezekre a kérdésekre (is) kerestük a választ.

KEZDETEK, NAGYPÁLYÁTÓL A FUTSALHOZ

Dróth Zoltán a Győr nagypályás csapatánál kezdte a pályafutását, kilenc évet húzott le az ETO utánpótlás-együtteseinél, mielőtt elkezdett futsalozni. Eleinte – mint sokan az országban – ő is párhuzamosan űzte a két sportágat, megyei szinten nagypályázott, amivel akkor hagyott fel, amikor a Rába-parton profi futsalklub alakult.

Innentől kezdve csak a kispályára koncentrált. Tizenkilenc esztendősen már NB I-es bajnokija volt, húszéves korától pedig a győriek alapembere lett. Minden sorozatot figyelembe véve 305 tétmérkőzésen lépett pályára, 324 gólt szerzett, öt-öt bajnoki címet, kupagyőzelmet és Szuperkupa-diadalt élt át a győriekkel.

AZ ÁTTÖRÉS ÉVE – 2015

Dróth 2015-ben kiváló évet zárt. Klubjával a sportág Bajnokok Ligája-sorozatának számító UEFA Futsal Cup elitkörébe jutott, a válogatottal pedig kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. Nem is akárhogy!

Ki ne emlékezne a románok ellen az utolsó másodpercben csúsztatott góljára?

A külföldi szakemberek figyelmét azonban a BL-elitkörben keltette fel. Több csapat is érdeklődött iránta, a legkitartóbbnak pedig a Kajrat Almati bizonyult. Az UEFA Futsal Cup címvédője – amely az előző szezon döntőjében a Barcelonát győzte le – szerződtette a magyar játékost.

„Nagyon örülök, hogy oda kerültem, óriási kihívás lesz számomra – mondta Dróth a Nemzeti Sport Online-nak. – Már voltam kint négy napot Kazahsztánban. Nagyon profi a klub, óriási stábbal dolgozik. Kilenc brazil csapattársam van, és a stábban is szinte mindenki ebből a nemzetből való. Fel van adva a lecke… Az Eb után már a családommal megyek vissza, hamarosan pályára is léphetek az új csapatomban.”

Dróth Zoltán feleségével és gyermekével – hamarosan Kazahsztán felé veszi az irányt (Fotó: Facebook)
Dróth Zoltán feleségével és gyermekével – hamarosan Kazahsztán felé veszi az irányt (Fotó: Facebook)

A 27 éves játékos képességei eddig is megvoltak, felvetődik tehát a kérdés, miért csak most jött össze az áttörés, mi az oka, hogy most figyeltek fel a tehetségére, és mitől fejlődött a közelmúltban ennyit?

„A spanyol játékosok és a legtöbb kiemelkedő futsalos gyerekkora óta űzi ezt a sportágat. Én tizenkilenc évesen kezdtem el, ezzel tíz év hátrányom lett velük szemben. Nagyon fontos volt, hogy Győrben profi csapatban tudtam készülni, de ettől függetlenül is úgy érzem, nem voltam elég érett arra, hogy húsz-huszonegy évesen kiszerződjek, most viszont már az vagyok. Hála Istennek a Győrrel és a válogatottal is el tudtunk jutni a nemzetközi porondra, egész jó évet zártam azzal, hogy a BL-ben is játszottam és kvalifikáltuk magunkat az Eb-re.”

„Az eredményeim és a góljaim is bizonyítják, jelenleg jobb időszakot élek meg. Hogy ez minek köszönhető? Évről évre érkeztek külföldi játékosok Győrbe, ez nagyon sokat számított, segítette a fejlődésemet, hogy ilyen társaim voltak. Akit kiemelnék közülük, az Juanra, aki a kétezer-tízes magyarországi Európa-bajnokságon még a győztes csapat tagja volt.”

Két gól a spanyolok kapujába


MAGASAN IS JÓL CSELEZ; „STORCK-MEGHÍVÓ? JÓPOFA!”

Dróth csaknem 190 centiméterig nyúlt meg, így a súlypontja elég magasan van, ennek ellenére kiválóan cselez. Ezt bizonyítja a spanyoloknak lőtt második gólja is.

„Juanrától sokat tanultam a magánéletben, de természetesen a pályán is. Magas játékosok vagyunk mind a ketten. Hogy miért megy mégis ilyen jól a cselezés? Így alakult. Miután abbahagytam a nagypályás futballt, nagyon szerettem teremtornákra járni. Ezeken az alkalmakon felszabadultabban játszhattam, jobban meg mertem húzni a váratlant, onnan jön ez. Egyszerűen csak szeretem a labdát” – ad magyarázatot Dróth.

A spanyolok elleni, 5–2-es vereséggel végződő mérkőzés (amelyen két gólt szerzett) után egyik olvasónk megjegyezte, nem lenne-e csalódott, ha Bernd Storcknak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának az volna a következő meglepő húzása, hogy a futsalosok kiválóságát elviszi magával a nyári Európa-bajnokságra.

„Hogy én a nagypályás Eb-n? Jópofa gondolat, tetszik! – mondja nevetve. – A viccet félretéve, az egy másik sportág… Poénnak jó ezt felvetni, de én futsalozom, nem vagyok nagypályás, így valójában ez nem kerülhet szóba.”

Sőt, azt is elismeri, hogy bár lehet, ez meglepő, de nem igazán néz nagypályás labdarúgást, így amikor azt vetjük fel neki, hogy sokan Balogh Norberthez hasonlítják a játékstílusa miatt, inkább vált és újra nagy lelkesedéssel magyaráz a futsalról.

Arról a sportágról, amelyből állítása szerint bármilyen meccset szívesen megnéz, és amelyben már eddig is nagy sikereket tudhat magáénak. Pedig hol van még a vége? Csak az út elején jár, hiszen most kezdődik számára a légiósélet, az új kaland. A világ legjobbjai között léphet pályára, és folytathatja az útját afelé, hogy külföldön is világklasszisnak tartsák.

Csütörtök este pedig újra megcsodálhatjuk a tehetségét, és bízhatunk benne, hogy a 90. válogatott mérkőzésén hozzásegíti a csapatot ahhoz, hogy Európa legjobb nyolc csapata közé kerüljön.

FUTSAL EB, BELGRÁD
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT

18.30: Szlovénia–Portugália (Tv:Eurosport2)
B-CSOPORT
21.00: MAGYARORSZÁG–Ukrajna (Tv:Eurosport2, M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik