Ezúttal nem jött a dráma, futsalosaink lemaradnak az Eb-ről

HATÁR DÁVIDHATÁR DÁVID
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 18:20
null
A lengyelek örülhettek a végén
A magyar futsalválogatott a 2–1-es hazai győzelem után idegenben 6–4-re kikapott az Európa-bajnoki pótselejtező második felvonásán Koszalinban, így 7–6-os összesítéssel Lengyelország jutott ki a 2018-as szlovéniai kontinenstornára.

 

FUTSAL, EB-PÓTSELEJTEZŐ
VISSZAVÁGÓ
LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 6–4 (2–2)
Koszalin.
Vezette: Tomic, Jelic, Babic (horvátok)
Lengyelország: Kaluza – Zastawnik, Lutecki, Mikolajewicz, Kriezel. Cserék: Widuch (k), Kubik, Dewucki, Gladczak, Mizgajski, Solecki, Franz, Elsner, Wojciechowski. Szövetségi kapitány: Andrzej Bianga
Magyarország: Tóth Gy. – Klacsák, Németh P., Harnisch, Dróth. Cserék: Alasztics (k), Dávid, Komáromi, Trencsényi, Horváth N., Rábl, Hosszú Á., Gál I., Nagy I. Szövetségi kapitány: Sito Rivera
Gólszerző: Franz (6., 6.), Wojciechowski (27.), Kubik (32., 34.), Solecki (36.), ill. Horváth N. (8.), Dróth (14., 40.), Hosszú Á. (36.)
Kiállítva: Franz (18.), ill. Komáromi (33.)

Továbbjutott:Lengyelország, 7–6-os összesítéssel

TOVÁBBI PÓTSELEJTEZŐK
Grúzia–Románia 4–7
Továbbjutott: Románia, 9–6-os összesítéssel
Szerbia–Csehország 4–4
Továbbjutott: Szerbia, 8–7-es összesítéssel
Horvátország–Franciaország 4–5
Továbbjutott: Franciaország, 6–5-ös összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A 2018-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG MEZŐNYE
Szlovénia (házigazda), Spanyolország, Oroszország, Portugália, Olaszország, Ukrajna, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Románia, Szerbia, Lengyelország, Franciaország

A párharc első felvonásán jól kezdett a magyar válogatott, 2–0-ra is vezetett, ám végül csak sovány, 2–1-es győzelmet aratott, így egygólos előnyből várta a koszalini visszavágót.

A mérkőzés a remek hangulat, és a közel 3000 néző ellenére meglehetősen csendesen kezdődött, az első öt percben egyik kapu előtt sem alakult ki nagyobb helyzet. Nem úgy, mint a hatodikban, amikor is a hivatalos jegyzőkönyv szerint mindössze tizenegy másodperc (!) alatt Rafal Franz egymás után kétszer is gólt szerzett: előbb egy keresztátadás után néhány centiről passzolt a hálóba (1–0), majd Klacsák Bence labdavesztését követően higgadtan értékesített egy ziccert (2–0).

A mieink azonban nem estek össze, így viszonylag gyorsan, két perc elteltével szépítettek: Horváth Norbert egy szép szóló végén kis szerencsével tartotta meg a labdát, majd óriási bombagólt szerzett (2–1).

A 14. percben aztán az egyenlítés is összejött, igaz, ehhez egy óriási egyéni hiba is kellett a hazaiaktól. Michal Kaluza kilépett a kapujából, lapos felívelése azonban elakadt Hosszú Ádámban, akinek a fejéről Dróth Zoltán elé pattant a labda, ő pedig gondolkodás nélkül, a felezővonalról az üres kapuba emelt (2–2).

FONTOS TUDNIVALÓK AZ EB-RŐL

A 2018. január 30. és február 10. között Ljubljanában sorra kerülő Európa-bajnokság csoportbeosztását 2017. szeptember 29-én készítik el Szlovénia fővárosában. A tizenkét válogatottat négy darab hármas csoportba sorolják, amelyekből az első kettő jut az egyenes kieséses szakaszba.

A folytatásban ismét a lengyelek kerültek fölénybe, ám a kapunkban Tóth Gyula egyre több védést mutatott be, belehergelve magát ezzel a meccsbe. A 18. percben a lengyelek addigi hőse, Franz megkapta a második sárga lapját is, a kétperces emberelőnnyel azonban nem tudtunk élni, sőt néhány másodperccel a vége előtt – már egyenlő létszámnál – Mikolaj Zastawnik találta el a kapufát.

A fordulás után ismét a kapufáké volt a főszerep, előbb Horváth próbálkozása találta el a lécet, majd a hazaiak egy támadáson belül kétszer is a kapufát. Három perccel a lengyelek dupla kapufája után azonban már nem volt menekvés, egy gyenge lövés után Dávid Richárdról Sebastian Wojciechowski elé pattant a labda, ő pedig közelről ismét vezetést szerzett a hazaiaknak (3–2).

Ekkor több idegenben szerzett gólunknak köszönhetően még mi álltunk továbbjutásra, ám Michal Kubik a 32. és a 34. percben is betalált: előbb egy remek leforgás után Tóth fölött a hálóba emelt (4–2), majd Komáromi Péter kiállítása miatt emberelőnyben is a kapuba bombázott (5–2).

Sito Rivera azonnal időt kért, átálltunk a vészkapusmegoldásra, ez azonban visszafelé sült el: Dróth kapufája után nem sokkal Dominik Solecki emelt a saját térfeléről az üres magyar kapuba (6–2). Húsz másodperc sem telt el, Hosszú Ádám szépített (6–3), majd egy kihagyott lengyel kisbüntető és egy újabb üres kapus kapufa után Dróth Zoltán szerezte meg a második gólját (6–4).

Ekkor 25 másodperc volt még vissza, és egy gólra volt szükségünk az Eb-hez, ám a két évvel ezelőtti, románok elleni epikus kijutást nem sikerült megismételni, így a párharcot a lengyel válogatott nyerte meg 7–6-os összesítéssel.

A magyar futsalválogatott (Fotó: mlsz.hu)
A magyar futsalválogatott (Fotó: mlsz.hu)

 

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

40. perc: Véget ért a mérkőzés, ezúttal nem jött a csoda, mint 2015-ben a románok ellen, így 6–4-re kikaptunk, a lengyelek pedig 7–6-os összesítéssel kijutottak az Eb-re.

25 másodperc maradt, egy gól kell!

40. perc: GÓÓÓL! MÁR CSAK EGY KELL! Egy sarokrúgás után Dróth Zoltán középről, laposan a kapus lábai között a hálóba lőtt! 6–4

39. perc: KAPUFA! Dróth lövését védte Kaluza, majd a kipattanó után Kriezel találta el a saját térfeléről kapufát.

38. perc: Mizgajski a kapu fölé bombázta a kisbüntetőt, még két és fél perc van hátra.

38. perc: Dróth Zoltán kapott sárga lapot a Kriezel elleni szabálytalansága után, így kisbüntetőhöz jutott a lengyel válogatott.

Összesítésben 7–5, újra két gól kell a továbbjutáshoz.

36. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍTÉS! Dróth irtózatos erejű átlövésébe Hosszú Ádám tette bele a lábát a gólvonal előtt, róla pedig a hálóba pattant a labda. 6–3

36. perc: GÓL! EZ IS BENT VAN! Hosszú lövése után Kaluza védett, a kipattanó azonban Dominik Solecki elé pattant, aki a saját térfeléről az üres magyar kapuba ívelte a labdát. 6–2

34. perc: LÉC! Dróth Zoltán távoli lövése után a labda a lécről a pályán kívülre pattant.

34. perc: Sito Rivera időt kért, átállunk a vészkapusos felállásra.

Ezzel összesítésben már 6–4 a lengyeleknek, nekünk pedig már két gól kell az Eb-hez.

34. perc: GÓL! OTT AZ ÖTÖDIK! Zastawnik passza után Michal Kubik kettőt igazított a labdán, majd ballal kilőtte a kapu bal oldalát. 5–2

33. perc: Solecki próbálkozása után Klacsák fejelte el a labdát a kapu előteréből, majd az ismétlést Tóth fogta meg.

33. perc: Időt kértek a lengyelek, most ők támadhatnak négy a három ellen.

33. perc: PIROS LAP! Komáromi Péter rántotta le Zastawnikot a mezénél fogva, így ő is megkapta a második sárga lapját. Ez nagyon nem hiányzott, különösen, hogy ez volt az ötödik faultunk...

Ezzel összesítésben 5–4-re vezetnek a lengyelek.

32. perc: GÓL! KETTŐVEL VEZETNEK A LENGYELEK! Kriezel laposan felpasszolt labdáját a védőjétől elszakadó Michal Kubik vette át, majd a kilépő Tóth fölött a jobb alsó sarokba emelt. 4–2

Közben a románok már kettővel vezetnek Grúziában (6–4), így ők minden bizonnyal kijutnak az Eb-re.

30. perc: Hosszú Zastawnik elleni faultja már a negyedik magyar szabálytalanság volt a második félidőben.

29. perc: Tóth felívelése után Dávid kis híján a kapuba csúsztatta a labdát – Kaluza kilépett a kapujából, amely így teljesen üresen maradt.

29. perc: Kriezel egy szép csel után távolról lőtt, de egy magyar játékosról szögletre pattant a labda.

Közben a csehek 3–1-ről egyenlítettek Szerbiában.

28. perc: Dróth lőtt sokkal a kapu fölé egy jó ütemű keresztpassz után.

28. perc: Komáromi csúnya belépője után Mikolajewiczet kellett ápolni.

Összesítésben még mindig mi állunk továbbjutásra, ám már csak idegenben szerzett több gólunknak köszönhetően.

27. perc: GÓL! ISMÉT VEZETNEK A LENGYELEK! Kubik gyenge lövése Dávidról pontosan Sebastian Wojciechowski elé pattant, aki két igazítás után lőtt, a bal oldali kapufáról pedig befelé pattant a labda. 3–2

24. perc: DUPLA KAPUFA! Kriezel szabadrúgása után előbb Mikolajewicz találta el a jobb oldali kapufát, majd Solecki a lécet. Tóth teljes joggal megköszönte a kapufának a segítséget, ezt most csak néztük, nem rajtunk múlt.

24. perc: Komáromi Péter kapott sárgát egy rossz becsúszás után. Igaz, a lassítások alapján nem is biztos, hogy elérte Wojciechowski lábát.

23. perc: Tóth lábbal hárította Kubik kapáslövését.

Románia 5–4-re vezet Grúziában, míg a horvátok a franciák, a szerbek pedig a csehek ellen vannak egygólos előnyben.

22. perc: LÉC! Rábl jobb oldali lapos beadása után Horváth tette bele a lábát a labdába, amely a lécre, onnan pedig a mezőnybe pattant.

22. perc: Komáromi próbálkozott távolról, de Kaluza védett.

21. perc: Elkezdődött a második félidő.

1. FÉLIDŐ

20. perc: Véget ért az első félidő, az állás: Lengyelország–Magyarország 2–2, összesítésben 4–3 a javunkra.

20. perc: KAPUFA! A sarokrúgás után Zastawnik ballal bődületes erővel a jobb oldali kapufa és a léc találkozását találta el.

20. perc: Letelt a két perc, kivédekezték az emberelőnyt, sőt, Mikolajewicz lövését Tóthnak kellett védenie.

20. perc: Kriezel sárgult be, miután estében a mezénél fogva rántotta vissza Dróthot – ez volt a lengyelek ötödik faultja.

19. perc: Németh egy keresztpassz után az oldalhálóba küldte a labdát.

19. perc: Dróth előbb lövés közben elcsúszott, majd blokkolták a próbálkozását.

18. perc: Azonnal időt kért Sito Rivera, hiszen most négy a háromban támadhatunk.

18. perc: KIÁLLÍTÁS! A duplázó Franz egy rossz ütemű becsúszás után akasztotta Hosszút, így megkapta a második sárga lapját – számára így véget ért a mérkőzés.

A románok egy másodperccel az első félidő vége előtt egyenlítettek Grúziában (3–3), sőt a franciák is egalizáltak Horvátországban (1–1).

Közben már a fél órával később kezdődő, negyedik pótselejtezőn is van gól, a horvátok 1–0-ra vezetnek a franciák ellen (Franciaországban 1–1-re végeztek a felek).

17. perc: Lutecki egy pazar csellel ment el a jobb oldalon, majd a kapujából kirontó Tóthot próbálta meg átemelni, ám a magyar kapusban elakadt a labda.

16. perc: Zastawnik távoli lövése után egy blokkról ment ki a labda.

16. perc: Kriezel pakolt oda csúnyán Trencsényinek, ő azonban megúszta sárga lap nélkül.

Összesítésben eggyel vezetünk, ráadásul már nekünk van több idegenben szerzett gólunk.

14. perc: GÓÓÓL! MEGVAN AZ EGYENLÍTÉS! Kaluza nagyon lapos felívelése után Hosszú fejéről Dróth Zoltán elé pattant a labda, ő pedig a felezővonal közeléből, remek helyzetfelismerés után, az üres kapuba emelt. 2–2

13. perc: A sarokrúgás után Gladczak egy pazar sarkazással próbálkozott, de a bal oldali kapufánál álló Tóthot nem tudta meglepni.

13. perc: Tóth jól zárta a szöget, így Solecki beadása szögletre pattant róla.

12. perc: Ezt megúsztuk... Mikolajewicz jobb oldali lapos keresztpasszába Tóth lábbal belekapott, így a hosszún üresen érkező Lutecki nem tudta a kapuba passzolni a labdát.

12. perc: Mizgajski bombaerős szabadrúgását Tóth kitenyerelte.

12. perc: Újabb sárgát kaptunk, Rábl János lökte fel a bal szélen meglóduló Zastawnikot.

11. perc: Zastawnik kissé jobbról, egy életerős lövéssel a kapu jobb oldalát vette célba, Tóth azonban oldalra nyomta a labdát.

11. perc: Dávid Richárd kapott sárga lapot. A mieink kettese egy ollózni próbált, a labda helyett azonban Kriezelt rúgta mellbe.

Grúziában egy újabb gyors gólváltás után 3–2-re vezetnek a hazaiak a románok ellen.

10. perc: Kubik távoli lövése után középre tartott a labda, így az nem okozott gondot Tóthnak.

10. perc: Egy bal szélről érkező oldalberúgás után Franz maradt megint üresen, de estében ezúttal szerencsére mellé lőtt.

Kellett írni, egyenlítettek a csehek...

A harmadik 18 órakor kezdődött meccsen is van már gól, Szerbia hazai pályán 1–0-ra vezet Csehországgal ellen (az odavágón 4–3-ra nyertek a szerbek).

9. perc: Időt kértek a lengyelek.

9. perc:Trencsényi négy ember gyűrűjében próbálkozott egy lövéssel, Kaluzának pedig nyújtóznia kellett, hiszen a kapu bal oldalába befért volna a labda. A sarokrúgás sajnos nem volt veszélyes.

Ezzel összesítésben teljesen egyenlő.

8. perc: GÓÓÓL! OTT A SZÉPÍTÉS! Horváth Norbert indult meg a jobb oldalon, majd miután elakadt egy védőben, befelé húzott. Kis szerencsével a labdát is megtartotta, majd öt méterről, ballal kilőtte a jobb felső sarkot. 2–1

Közben a grúzok fordítottak a románok ellen (2–1).

8. perc: Harnisch távoli bombáját blokkolták a lengyelek.

Összesítésben 3–2-re vezet Lengyelország.

6. perc: GÓL! EZ IS BENT VAN! Solecki vette el erőszakosan a labdát Klacsáktól, majd Franznak passzolt, aki jobb belsővel, hét méterről, Tóth lábai között a jobb alsóba küldte a labdát. 2–0

8. perc: Franz kapott sárga lapot túlzott gólörömért.

6. perc: GÓL! VEZET LENGYELORSZÁG! Egy oldalberúgás után Gladczak lőtte a kapu előtt keresztbe a labdát, a hosszú oldali kapufánál pedig Rafal Franz néhány centiről, estében a hálóba lőtt. 1–0

Hazai pályán egyenlítettek a grúzok Románia ellen.

5. perc: Dávid követett el fél percen belül két szabálytalanságot – mindkétszer Lutecki volt a szenvedő fél.

4. perc: Zastawnik a bal szélről ívelt, ám Kriezel kapásból gyengén találta el a labdát.

Közben Románia vezetést szerzett Grúziában (ott 2–2-re végződött az odavágó).

3. perc: Az első kisebb védés: Klacsák középre tartó bombáját Kaluza paskolta a mezőnybe, majd felszabadítottak a lengyelek.

2. perc: Egy lengyel labdavesztés után Dróth elé került a labda, lövése azonban pontatlan és gyenge volt.

1. perc: Harnisch lövését blokkolták, majd Németh lapos próbálkozása után jóval elment a labda a kapu mellett.

1. perc: Dróthtal és Mikolajewiczcsel beszélgetett el a játékvezető, miután előbbi került a földre.

Az odavágóhoz hasonlóan a mieink piros mezben és fehér nadrágban, a lengyelek pedig ennek a fordítottjában, fehér felsőben és piros alsóban léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a mieink indították útjára a labdát.

Koszalinban közel telt ház, nagyjából 3000 ember előtt csendültek fel a himnuszok.

A lengyelek keretében nem történt változás az első meccshez képest. A mieinknél egy csere volt: Fekete Róbert helyét az eltiltását letöltő Németh Péter vette át, ő pedig rögtön a kezdőben kapott helyet.

ELŐZMÉNYEK

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Lengyelország–Magyarország futsal Európa-bajnoki pótselejtezős párharc visszavágója. A tét a 2018-as szlovéniai kontinensviadalon való részvétel. Tartsanak velünk!

Az odavágón a mieink 2–1-re legyőzték a lengyeleket, így sovány előnyből várhatjuk a visszavágót. Részletek a párharc első felvonásáról itt!

„Optimista vagyok, mert meggyőződésem, hogy ha jól játszunk, akkor jobb csapatunk van, mint a lengyeleknek” – mondta Sito Rivera. A magyar kapitány várakozásait itt találja.

„Utólag kicsit sajnálhatjuk, hogy csak egygólos előnyt sikerült szereznünk az első meccsen” – fogalmazott Dróth Zoltán a mostani mérkőzés előtt. Részletek itt!

Amagyar válogatottaz áprilisi selejtező nyitányán4–3-ra felülmúlta Albániát, majd2–2-es döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával, végül6–1-re kikapott a házigazda Azerbajdzsántól, így a második helyen végzett, ezzel kivívta a pótselejtezőben való részvételt.

Lengyelországaz Eb-címvédő Spanyolország, illetve Szerbia mögött harmadik lett a saját csoportjában, és legjobb harmadikként lépett tovább a selejtezőkörből.

A magyar futsalválogatott Kecskeméten edzőtáborozott, majd egy zágrábi tornán készült fel a pótselejtezőre. A mieink a horvát fővárosban egy nem hivatalos gyakorlómérkőzésen 3–0-ra, majd a torna keretei között 2–1-re legyőzték Kínát, ezt követően 4–1-re kikaptak Finnországtól.Részletek itt!

A magyar válogatott eddig háromszor vett részt Európa-bajnokságon (2005-ben, 2010-ben rendezőként és 2016-ban), míg a lengyelek egyszer, még 2001-ben.

TOVÁBBI PÓTSELEJTEZŐK
1. MÉRKŐZÉSEK
Románia–Grúzia 2–2
Csehország–Szerbia 3–4
Franciaország–Horvátország 1–1

A MAGYAR FUTSALVÁLOGATOTT 14 FŐS KERETE
Kapusok:Alasztics Marcell (Rába ETO), Tóth Gyula (Rába ETO)
Mezőnyjátékosok:Dávid Richárd (Rába ETO), Dróth Zoltán (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gál István (MVFC Berettyóújfalu), Harnisch Ákos (Gran Canaria FS – Spanyolország), Horváth Norbert (Dunaferr DUE Reanalpin), Hosszú Ádám (Dunaferr DUE Reanalpin), Klacsák Bence (Rába ETO), Komáromi Péter (FTC Futsal-Fisher Klíma), Nagy Imre (Nyírgyulaj KSE), Németh Péter (Dunaferr DUE Reanalpin), Rábl János (MVFC Berettyóújfalu), Trencsényi János (MVFC Berettyóújfalu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik