Címlapsztori: hogyan lehet pótolni Willi Orbánt Szerbia és Litvánia ellen?

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 08:53
null
Hogyan lehet pótolni Willi Orbánt? (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
A védelem oszlopának kidőlése nagy kihívás elé állíthatja Marco Rossi szövetségi kapitányt, aki lehet, hogy taktikai formációt is kénytelen lesz változtatni. Szerencsére szinte mindig beválnak az olasz szakember személyi döntései.


Nincsen könnyű helyzetben Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, akinek a következő két tétmérkőzésen, az október 14-i, Szerbia elleni budapesti, illetve a három nappal későbbi, Litvániában sorra kerülő Európa-bajnoki selejtezőn valahogy pótolnia kell Willi Orbánt. Rossi 2018-as kapitányi kinevezése óta lényegében az első perctől kulcsemberként számol a lengyel édesanyától és magyar édesapától már a németországi Kaiserslauternben született belső védőre, aki a kapitány második meccsén, 2018. október 12-én, a Görögor­szág elleni hazai Nemzetek Ligája-talál­ko­zón mutatkozott be a csapatban, és az azóta lejátszott 53 mérkőzésből 43-at a pályán töltött, három kivétellel mindannyi­szor kezdőként. Ám a szeptember 10-i, Puskás Arénában játszott, Csehország elleni felkészülési mérkőzés 60. percében sérülés miatt le kellett cserélni, majd a diagnózis kimutatta, hogy körülbelül tíz hétig harcképtelen lesz.

 

Marco Rossi régóta sikeresen alkalmazott három belső védős rendszerében ő játszik középen, ő a legfontosabb tartópillér, pótlása rendkívül nehéz lesz a fontos Eb-selejtezőkön. Magas, jól fejel, lábbal is nagyon ügyes, jó a labdakihozatalokban és kivételes érzékkel helyezkedik. Kis túlzással világklasszis a posztján. Miután le kellett cserélni a csehek ellen, néhány percre rögtön a káosz lett az úr, a helyére a jobb oldali belső védő posztjáról áthúzódó Lang Ádám azonnal súlyos hibát követett el egy röviden hazafejelt labdával, abból egyenlítettek a vendégek.

A Puskás Aréna nyitó mérkőzésén nem játszott Willi Orbán, Uruguay Luis Suárezzel 2–1-re nyert (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
A Puskás Aréna nyitó mérkőzésén nem játszott Willi Orbán, Uruguay Luis Suárezzel 2–1-re nyert (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

 

Kérdés tehát: ki pótolhatja Willi Orbánt Szerbia és Litvánia ellen?

Az első kérdés ezzel kapcsolatban az: lehet-e egyáltalán egy az egyben pótolni? Százszázalékosan biztosan nem, nincs ma a magyar futballban hozzá hasonló képességű labdarúgó a posztra. De tegyük fel, hogy egy ember kiválása miatt nem változtatja meg a taktikai formációt Marco Rossi, marad a három belső védős rendszernél, továbbá meghagyja Lang Ádámot a jobb, Szalai Attilát a bal oldalon. Kik jöhetnek szóba középen? A kimondottan belső védők közül ott van Balogh Botond (Parma), Kecskés Ákos (Sepsi OSK), Csinger Márk (DAC), Mocsi Attila (Rizespor), és talán idesorolható Szalai Gábor (Kecskemét) is. Nos, öten együtt összesen hétszeres válogatottak, Kecskés Ákos viselte hatszor a címeres mezt, Balogh Botond egyszer, mindössze öt percre, a többiek bemutatkozása még várat magára. Kecskés Ákos 27 életévével valóságos aggastyán közöttük, Mocsi és Szalai Gábor 23–23 évesek, Balogh 21, Csinger 20. Balogh Botond helyzetét az is nehezíti, hogy nincs igazán játékban, a Serie B-ben szereplő Parma eddigi öt bajnoki meccséből csak az egyiken játszott. Őszintén szólva nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezek közül a fiatal és a válogatott mezben tapasztalatlan játékosok közül bárkit is be merne tenni egy nagy fontosságú, Szerbia elleni Eb-selejtezőre a kapitány a kezdőcsapatba a védelem közepére.

A Nemzeti Sport Online olvasóinál Botka Endre, Lang Ádám és Szalai Attila kezdene
Megkérdeztük olvasóinkat is, hogy Willi Orbán távollétében hogyan állítanák össze a válogatott védelmét, a napokban az nso.hu oldalunkon szavazhattak a drukkerek. Ami az egyéni szavazatokat illeti, nem kérdés, hogy Szalai Attila (8084 szavazat, 94.1 százalék) és Lang Ádám (6508, 75.8) az olvasóinknál is kihagyhatatlanok, őket a Ferencváros játékosa, Botka Endre (3698, 43.1) követi. Az ezt követő sorrend Fiola Attila (3204, 37.3), Mocsi Attila (1903, 22.2), Balogh Botond (681, 7.9), Kecskés Ákos (622, 7.2), Szalai Gábor (610, 7.1), Csinger Márk (316, 3.7) lett, míg néhányan arra is szavaztak, hogy mást (135 1.6) kellene bevetnie Marco Rossinak.
A kombinációkat tekintve a Botka Endre, Lang Ádám, Szalai Attila védelem 2363 szavazatot kapott, második lett a Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila (1896 szavazat), míg harmadik a Lang Ádám, Mocsi Attila, Szalai Attila (1127) felállás. Az ezt követő sorrend: Botka Endre, Fiola Attila, Szalai Attila (425); Botka Endre, Mocsi Attila, Szalai Attila (390); Balogh Botond, Lang Ádám, Szalai Attila (248); Kecskés Ákos, Lang Ádám, Szalai Attila (232); Lang Ádám, Szalai Attila, Szalai Gábor (219); Fiola Attila, Mocsi Attila, Szalai Attila (168) és Botka Endre, Kecskés Ákos, Szalai Attila (119).J. Á.

 

Így tehát, ha kitart a három belső védős felállás mellett, akkor az a valószínűbb, hogy valaki mást irányít át belülre. A csehek elleni meccsből kiindulva, kézenfekvő megoldás lehet Lang Ádámnak adni a feladatot, és akkor az ő helyére kerülhet jobb oldali belső védőnek Fiola Attila, mint azon a meccsen is. Kérdés, hogy a csehek elleni találkozón történtek után a kapitány el tudja-e felejteni neki nagy hibáját. Sőt, a fontosabb kérdés az: ő maga túl tud-e lendülni rajta, nem bizonytalanodik-e el tőle. Fiola Attila is játszott már belső védőt pályafutása során (középcsatár kivételével mi az, amit ő nem játszott még...?), akár ő is odakerülhet, de azért a fejjátéka nem az igazi, márpedig a szerbek ellen biztosan sokszor kell majd kifejelni a labdát. Az sem lenne ördögtől való, ha Szalai Attila lenne a középső védő, ám ő meg túlságosan ballábas. Persze, nem követelménye a posztnak a jobblábasság, mégis furcsán festene.

Fotó: NS-montázs
Fotó: NS-montázs

 

Továbbra is azt látjuk a legvalószínűbbnek, hogy nem tér el a három belső védős rendszertől a kapitány, és Lang Ádám veszi át középütt Orbán helyét, őt jobbról Fiola, balról Szalai Attila segítheti.
A másik verzió, ha mégis átáll négyvédős rendszerre Marco Rossi, mert bár eddig nem volt oka a váltásra, a taktikai formációt mindig az adott játékosállományhoz érdemes igazítani, márpedig Orbán kiválásával nagyban változott a helyzet. És talán csak két játékos tudja megadni a védelem közepén azt a stabilitást, amit az RB Leipzig játékosa szokott. Ez esetben a két belső védő Lang és Szalai Attila lehetne, a jobbhátvéd Fiola Attila, Nego Loic vagy Bolla Bendegúz, Kerkez Milost pedig hátra lehet rendelni klasszikus balhátvédnek, ami egyébként az eredeti posztja volt korábban. Vagy Lang Ádám párjaként középütt Fiola Attilát is be lehet vetni, és akkor Szalai Attila maradhat a balhátvéd, Kerkez pedig fennmaradhat a középpálya bal oldalán. Illetve, csak ebben az esetben, ha négyvédős rendszerre áll át a kapitány, tudjuk elképzelni, hogy lehetőséget ad valamelyik fiatal, a válogatottban kevésbé rutinos védőnek a korábban felsoroltak közül, leginkább Kecskés Ákosnak, aki így Lang párja lehetne a négyvédős rendszer közepén. További variációs lehetőségnek ott van még a ferencvárosi Botka Endre is, aki már felépült a sérüléséből, és a négyvédős rendszerben akár jobbhátvédként, akár jobb oldali belső védőként alkalmazható. Ugyanakkor a Fradiban jól teljesítő Botka a válogatottban a legtöbbször nem tudja hozni azt a színvonalat, amelyet a klubcsapatában, eddigi 23 válogatott meccséből a legtöbbször nagyon beleszürkült a mezőnybe. Igaz, még mindig jobb megoldást jelenthet, mint egy abszolút újonc játékos.

Összegezve: azt gondoljuk, egy fontos tétmérkőzésen, egy nagyon forró hangulatú, Szerbia elleni Eb-selejtezőn nem fog rendszert váltani Marco Rossi, túl sok rizikót rejtene magában, a begyakorolt játékelemek, a labdakihozatalok is döcögősebbé válhatnának, és kevés idő volna az új játékrendszert begyakorolni, hiszen csak néhány nappal a meccs előtt találkoznak a csapat játékosai Telkiben. Emiatt valószínűbbnek tartjuk, hogy megmarad a három belső védős szisztéma, és a kapitány megkísérli egy az egyben pótolni a védelem közepén Willi Orbánt, véleményünk szerint Lang Ádámmal.


A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
MAGYARORSZÁG–BULGÁRIA 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik