Felkészülés: a hosszabbításban kapott ki Izlandtól U21-es válogatott

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2023.06.19. 21:09
Vereséggel zárta az őszi Európa-bajnoki selejtezőre készülést a magyar U21-es válogatott Izland ellen. Bár a magyar csapatnak – főleg a második félidőben – több lehetősége adódott a gólszerzésre, Kovács Barnabás kiállítása után a csereként beálló Danijel Djuric megmozdulásával 1–0-ra a vendégek győztek.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

U21-ES FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–IZLAND 0–1 (0–0)
Budapest, Bozsik Aréna, 1200 néző. Vezette: Milos Milanovics (Nemanja Petrovics, Bojan Banovics) – szerbek
MAGYARORSZÁG: Hegyi K. – Szabó A., Iyinbor, Debreceni – Eördögh (Kovács M., a szünetben), Kata (Vas G., 90.), Bényei (Kovács B., 63.), Komáromi (Benczenleitner, 63.) – Kocsis D. (Vitális, a szünetben), Kerezsi (Vancsa, a szünetben) – Németh D. (Lisztes, a szünetben). Szövetségi edző: Gera Zoltán
IZLAND: Helgason – Valgeirsson (Pálsson, 74.), Hoti, Borkelsson, Gudmundsson – Baldursson, Jónsson – Sigurpálsson (Borgbórsson, 60.), Ingason (Djuric, 74.), Sigurgeirsson – Gudjohnsen (Björnsson, 74.). Szövetségi edző: Davíd Jónasson
Gólszerző: Djuric (0–1) a 92. percben
Kiállítva: Kovács B. (78.)
MESTERMÉRLEG
Gera Zoltán:
– Hasznos meccset játszottunk erős ellenféllel szemben. Voltak lehetőségeink, ahogyan Izlandnak is, ám védekezésben elkövettünk néhány hibát. Folyamatosan fejlődtünk a felkészülési időszakban, talán a dánok ellen játszottunk gyengébben. Hasznos nyolc tesztmeccsen vagyunk túl, várjuk már a szeptemberi selejtező-sorozatot.

Kispestiek előnyben! Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője négy helyen változtatott a Szlovákia ellen 1–0-ra megnyert felkészülési mérkőzés kezdőcsapatához képest. Miután Kata Mihály, Komáromi György és Németh Dániel mellett ezúttal Kerezsi Zalán is a kezdő sípszótól kapott lehetőséget, a Bozsik Aréna javarészt fiatalokból álló közönsége a magyar válogatott mellett négy Honvéd-nevelésnek – Kerezsi Zalán mellett Szabó Alexnek, Kocsis Dominiknak és Eördögh Andrásnak – is szoríthatott. Bár próbálkozásaik messze elkerülték a kaput, már a találkozó első tíz percében lehetett érezni a kispesti támadók lelkesedését, hiszen előbb Kerezsi, majd Kocsis lőtt jó helyzetből. Németh Dániel a 7. percben már közelebb járt a gólhoz, ám a bal alsó sarokra tartó lövését Ólafur Helgason könnyedén védte.

Az izlandiak hamar rendezték soraikat, a magyarok labdajáratásait türelmesen követték egészen addig, amíg David Jónasson szövetségi edző jelzésére el nem kezdték a letámadást, rendre zavarba hozva Debreceni Ákost és Komáromi Györgyöt. Andi Hoti harminc méterről leadott lövése a 20. percben érzékeltette, változik a játék súlypontja, Hegyi Krisztiánnak a levegőben úszva kellett kiütnie a labdát szögletre. Az északiak leginkább a magyar csapat bal oldalán erőltették támadásaikat, és többször is a West Ham United kapusának remek kijövetelei hárították el a veszélyt.

Gera Zoltán a szünetben négyet is változtatott – három kispesti, Eördögh, Kocsis és Kerezsi is elhagyta a pályát –, ám a becserélt Lisztes Krisztián és Vancsa Zalán egy-egy lövésén kívül sokáig nem történt említésre méltó esemény. A csapatok továbbra is a pálya középső harmadában adták-vették a labdát, időnként szögletekkel igyekeztek veszélyeztetni. A mérkőzés a 65. perctől megélénkült. Az izlandiak többször is próbára tették Hegyi Krisztián tudását, míg a másik oldalon Vitális Milán passza után Lisztes Krisztián hozta helyzetbe magát egy csellel, és 13 méterről, kissé jobbról leadott kemény lövését Helgasonnak kellett védenie.

A 78. percben emberhátrányba került a magyar együttes, Kovács Barnabást mindössze tizenöt pályán töltött perce után második sárga lappal kiállította Milos Milanovics. Bár mezőnyfölényt nem alakított ki Izland ezután sem, a 92. percben eldöntötte a mérkőzést: jobb oldali beívelést követően a csereként beálló, Danijel Djuric Szabó Alex mellől fejelt gyönyörű gólt a kapu jobb oldalába. Vereséget szenvedett tehát az ősszel kezdődő Eb-selejtezőre készülő magyar válogatott.

Izlandiak, mégsem „sonok”
Feltűnő lehet az izlandiaknál Daniel Djuric – a 20 éves csatár neve ugyanis nem az izlandi, családnév helyett az apai nevet használó hagyományokat követi. A Várnában született játékos szerb apa és bolgár anya gyermeke, akikkel kétéves korában költözött Izlandra, majd ott kezdte meg labdarúgó-pályafutását. A dániai Midtjylland akadémiáján tett kitérőt leszámítva végig a szigetországban futballozott, jelenleg a helyi élvonalban szereplő Víkingur Reykjavík játékosa.
Az utánpótlás-válogatottak ranglétráját az U15-östől kezdve végigjárta, sőt, háromszor már a felnőttek között is szerepelt.
Hasonló helyzetben van csapattársa, az izlandi-koszovói kettős állampolgárságú Andi Hoti is.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik