Válogatott: több mint 60 éve nem látott eredményt célozhatunk meg Angliában

Vágólapra másolva!
2022.06.14. 12:40
null
Wolverhamptonban ismét rég nem látott sikereket célozhat meg a magyar válogatott, amely 1953 óta nem nyert Angliában, olyanra pedig 1962-ben volt legutóbb példa, hogy egymást követő három meccsen nem kapunk ki az angol válogatottól (Fotó: Árvai Károly)
A Nemzetek Ligája negyedik fordulójában ma este 20.45 órától Wolverhamptonban a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet nyerő Anglia vendégeként lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott. Mivel a másfél héttel ezelőtti budapesti „odavágón” Marco Rossi együttese 1–0-ra nyert, egy újabb diadal esetén olyat vihet véghez, amire az elmúlt, több mint 60 évben nem volt példa a szigetországiakkal szemben. Anglia ellen, idegenben Puskás Ferencék 1953-as világraszóló sikerét követően győzhet újra a magyar együttes. 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A NEMZETEK LIGÁJA 4. FORDULÓJA ELÉ

♦ Félidőhöz érkeztek a Nemzetek Ligája harmadik kiírásának csoportküzdelmei. Az A-liga 3. csoportjában 4 pontjával a második helyen álló magyar válogatott a negyedik fordulóban a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes, ám ebben a sorozatban még nyeretlen, 2 pontos, három mérkőzésén mindössze egy tizenegyes gólt összehozó, a csoportban 4. helyen álló Anglia vendégeként lép pályára. A 16 csapatos A-divízióban a szigetországiakon kívül a címvédő franciák, a németek, valamint a walesiek nem tudtak még győzni.

♦ Anglia hazai mérlege a Nemzetek Ligája 2018-as indulása óta 3 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 9–5-ös gólkülönbség. A magyar csapat az NL-ben eddig összesen 15 mérkőzést játszott, az egyenlege 7 diadal, 4 döntetlen, 4 vereség, 19–13-as gólkülönbség. Idegenben hét alkalommal lépett pályára Marco Rossi csapata, a mérlege 2 diadal, 2 iksz, 3 vereség, 6–7-es gólkülönbség.

♦ A magyar csapatból csak a három középső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila, az angolok részéről egyedül Harry Maguire játszotta végig mind a három NL-meccset.

♦ Az angolok elleni budapesti találkozót úgy nyerte meg a magyar együttes, hogy a labdabirktolás aránya 57–43 százalék volt a vendégek javára. Gareth Southgate együttese a támadások (46–30), a szögletek (6–3), a sikeres passzok (461–325) és a labdaszerzések (37–30) számában is felülmúlta Marco Rossi gárdáját. A kapura lövéseket (12) és a védéseket (4) tekintve egyenrangú ellenfél volt a magyar válogatott, a kapu felületét eltaláló próbálkozásokban (5–4) és a szerzett gólokban (1–0) pedig jobban teljesített Kane-éknél.

♦ Az eddigi három Nemzetek Ligája-mérkőzés alapján a csoportban a magyar válogatott birtokolta a legkisebb százalékban a labdát (40.34 százalék), és ebben a tekintetben a NL teljes, 54 csapatos mezőnyéből is csak hét együttest előz meg, az A-ligásokból egyedül a cseheket (33 százalék). Az angoloknál a játékidő 50.67 százalékában volt eddig a labda, ezzel a németek mögött másodikok a csoportban. A magyar játékosok 81, míg az angolok 85 százalékban passzoltak pontosan, a támadások (122–94), a labdaszerzések (113–93) és a szögletek (16–12) számában is a szigetországiak állnak jobban. Marco Rossi együttese viszont több szabadrúgást végezhetett el (36–28), és eddig háromszor talált be a hálóba, míg az Eb-ezüstérmes angolok csak egyszer.

NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 4. FORDULÓ:
ANGLIA–MAGYARORSZÁG
WOLVERHAMPTON, 20.45, (TV: M4 SPORT)

♦ A még jóval az NL kezdete előtt nyilvánosságra hozott FIFA-világranglistán az angol válogatott az 5., a magyar a 40. helyet foglalja el. Gareth Southgate szövetségi kapitány keretének összértéke 1.32 milliárd euró, amely a legmagasabb a kvartettben és több mint 12 és félszerese a Transfermarkt által 105 millió eurósra becsült magyarénak. A szigetországiaknál Harry Kane a legtöbbre taksált labdarúgó 100 millió euróval, ezzel ő az egész A divízió második legmagasabbra taksált labdarúgója. Magyar részről továbbra is Szoboszlai Dominik áll az élen, 28 millió euróval.

♦ Gulácsi Péter két – időhúzásért kapott – sárga lapja miatt kirótt eltiltását tölti, Sallói Dániel pedig visszautazott klubcsapatához (a Sporting KC kérésére) az Egyesült Államokba. Viszont Schäfer András letöltötte sárga lapos eltiltását a németek ellen, így az angolok ellen újra játszhat.

♦ A két ország válogatottjának 26. találkozója következik, az örökmérleg 16 angol siker, 3 döntetlen 6 magyar győzelem, tétmeccseken 5–1–2. A magyar válogatottnak a másfél héttel ezelőtti első meccsen Szoboszlai Dominik góljával (1–0) 60 éves szünet, az 1962-es világbajnokság után (2–1) sikerült újra legyőznie az angol válogatottat. A 2019 novemberében felavatott Puskás Arénában ez volt Marco Rossi együttesének eddigi leghangosabb sikere.

MAGYARORSZÁG–ANGLIA 1–0 – az összefoglaló a videón a YouTube-ra kattintva érhető el



♦ A magyar együttes a legutóbbi két találkozón nem szenvedett vereséget a háromoroszlánosoktól: tavaly októberben 1–1-et harcolt ki a londoni vb-selejtezőn, majd a június 4-i NL-találkozón 1–0-ra nyert a Puskás Arénában. Hasonlóra legutóbb 1960 és 1962 között volt példa, akkor két angolok elleni győzelem követte egymást: 2–0 a Népstadionban, majd 2–1 a chilei vb-n Rancaguában. Ráadásul az a két találkozó egy négymeccses, angolok elleni győzelmi sorozat része volt, hiszen 1953 és 1962 között négyből négyszer győztünk Anglia ellen. Ha most ismét sikerülne nyernie Marco Rossi csapatának, akkor olyan duplázást produkálna, amilyenre hatvan évig nem volt példa az angolok ellen – de olyanra sem, volt példa 1962 óta, hogy egymást követő három meccsen ne kapjon ki Angliától a magyar válogatott.

Tichy-bomba az angolok ellen

Albert Flórián győztes gólja az 1962-es vb-meccsről

♦ Angol földön 11 mérkőzésen 1 győzelem, 1 döntetlen és 9 vereség a magyar csapat mérlege Anglia ellen. Az egyetlen sikert még Puskás Ferencék érték el a XX. század mérkőzéseként beharangozott 1953. novemberi, legendás 6:3-as mérkőzésen, tehát most több mint 68 év után születhet újra magyar diadal a szigetországban.



♦ London (a Wembley és a Highbury), valamint Manchester után Wolverhampton a harmadik város és a negyedik angliai helyszín a párharcban. 1972-ben a Ferencváros ebben a városban játszott UEFA-kupa elődöntőt, és mivel a 2–2-es budapesti mérkőzés után 2–1-re alulmaradt, így akkor a helyi Wanderers jutott be a fináléba. Wolverhamptonban egyébként történelme során hatodszor lép pályára az angol válogatott, az eddigi mérlege 3 diadal, 1 iksz, 1 vereség. Először 1891-ben Írország ellen játszott itt és 6–1-re nyert, legutóbb múlt szombaton zárt kapus mérkőzésen az olaszokkal gól nélküli döntetlent játszott. Az egyetlen vereségét 1936-ban Walestől (1–2) szenvedte el ebben a stadionban az angol együttes.

♦ Mindkét oldalon egy-egy wolverhamptoni játékos van a keretben: az angoloknál a budapesti találkozón kezdőként 79 percet a pályán töltő középső védő, Conor Coady, aki a németek és az olaszok ellen már nem jutott szóhoz. Magyar oldalról Bolla Bendegúzt 2021 nyarán a Mol Fehérvártól szerződtette a Wolverhampton Wanderers, majd azonnal kölcsön is adta a svájci Grasshoppersnek. A jobb oldali védő a tavalyi vb-selejtezőkön már szerepelt az angolok ellen, a Puskás Arénában 70, Londonban azonban időhúzó csereként csak 1 percnyi játéklehetőséget kapott Marco Rossitól. Bolla hivatalosan ugyan a Wolverhampton játékosa, de klubja stadionjában először a magyar válogatott tagjaként léphet pályára, ha a keddi meccsen lehetőséget kap.

♦ A magyar válogatottnak továbbra is 16 éve nem sikerült akciógólt elérnie az angolok ellen. Akkor a németországi világbajnokság előtt a manchesteri Old Traffordon rendezett felkészülési meccsen 0–2-es állásnál Dárdai Pál 26 méterről bombázott Paul Robinson hálójába, a találkozót végül 3–1-re elvesztette Bozsik Péter válogatottja. 2006 óta még háromszor sikerült betalálni a háromoroszlánosoknak: 2010 augusztusában, a londoni Wembley Stadionban Phil Jagielka öngóljával jutott vezetéshez a magyar együttes, a vége azonban 2–1-es vereség lett. A tavaly októberben ugyanott lejátszott világbajnoki selejtezőn Sallai Roland tizenegyesével jutott előnyhöz Marco Rossi együttese, a találkozó 1–1-gyel zárult, majd június 4-én Budapesten Szoboszlai Dominik jól helyezett büntetője ezúttal 1–0-s sikert és három pontot ért a mieinknek.

♦ Gareth Southgate 2016 októberében vette át az angol válogatott irányítását, azóta összesen 73 találkozón ült a kispadon, 2.15 a pontátlaga, de csak másodszor fordul elő vele, hogy sorozatban három mérkőzésen nem tudott nyerni (2 iksz, 1 vereség). Most a mieink elleni idegenbeli 0–1-et követően egy németekkel szembeni müncheni 1–1, majd az olaszokkal egy hazai gól nélküli döntetlen következett. Négy évvel ezelőtt, 2018 júliusában az oroszországi világbajnokság elődöntőjében a horvátok (1–2), a bronzmeccsen a belgák (0–2), majd két hónapra rá Nemzetek Ligája-csoporttalálkozón a Wembley Stadionban a spanyolok ellen (1–2) is veszítettek. Akkor végül a svájciak ellen egy felkészülési meccsen aratott 1–0-s sikerrel zárták le a rossz szériát a szigetországiak.

♦ Marco Rossinak a 45. mérkőzése a következik a magyar nemzeti együttes élén, ezzel a találkozóval beéri az örökranglista negyedik helyen álló, 2011-ben elhunyt Bicskei Bertalant. Az olasz szakvezető mérlege 20 győzelem, 9 döntetlen, 15 vereség. Csak három olyan szövetségi kapitányunk volt illetve van, aki 20-nál több diadalnak örülhetett a válogatott kispadján: Baróti Lajos (62 győzelem), Sebes Gusztáv (50) és Mészöly Kálmán (24).

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA
, 3. CSOPORT
4. FORDULÓ

Június 14., kedd

20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG, Wolverhampton (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Németország–Olaszország, Mönchengladbach (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Olaszország3123–2+15
2. MAGYARORSZÁG31113–3 04
3. Németország333–3 03
4. Anglia3211–2–12


AZ ANGOL KERET

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley), Aaron Ramsdale (Arsenal)
Védők:
Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Wolverhampton), Marc Guéhi (Crystal Palace), Reece James (Chelsea), James Justin (Leicester City) Harry Maguire (Manchester United), John Stones (Manchester City), FikayoTomori (Milan – Olaszország), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások:
Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Németország), Conor Gallagher (Crystal Palace), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds United), Declan Rice (West Ham United), James Ward-Prowse (Southampton)
Támadók:
Tammy Abraham (Roma – Olaszország), Jarrod Bowen (West Ham United), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Manchester City)

A MAGYAR KERET
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencváros), Szappanos Péter (Budapest Honvéd)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FK Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Kerkez Milos (AZ Alkmaar – Hollandia), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók:Ádám Martin (Paksi FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Vancsa Zalán (MTK Budapest)

Az Anglia–Magyarország mérkőzésről Wolverhamptonból Babják Bence (szöveg) és Árvai Károly (fotó) tudósítja a Nemzeti Sportot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik