Evani gratulált Mészölynek: 16 év után kapott ötöt olasz válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.17. 14:52
null
Mészöly Géza válogatottja ötöt vágott az olaszoknak (Fotó: mlsz.hu)
A jövő évi hazai rendezésű Eb-re készülő U18-as válogatott múlt héten alaposan megleckéztette az olasz korosztályos válogatottat. A mieink kiváló játékkal 5–2-re győzték le felkészülési meccsen az olasz válogatottat, a siker értékét növeli, hogy Olaszország válogatottjai még korosztályos szinten sem kaptak öt gólt egyetlen meccs alatt az elmúlt 15 évben. Az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője, Borbély Zoltán a magyar csapat szakvezetőjével, Mészöly Gézával beszélgetett, a korábbi közös futballmúlt okán az interjút tegező formában közöljük.

– Emlékszel még, hogy milyen volt a 18 éves Mészöly Géza?
– Tizennyolc éves koromban Illovszky Rudi bácsi kezei alatt készültem NB I-es bemutatkozásomra, nagyon keményen dolgoztam azért, hogy élvonalbeli labdarúgó lehessek. Ezek a srácok most hasonló célért küzdenek, szinte mindannyian NB I-es csapat közelében vannak, néhányan a bő keretben várnak a bemutatkozásra, mások már le is játszották első meccseiket az élvonalban. A jelenlegi U18-as válogatott játékosai fizikailag, izomzatban jóval erősebbek, mint annak idején én voltam, ők már szinte kész futballisták.

– Ez azt jelenti, hogy édesapádtól, a Szőke Sziklától nem örököltél kellő erőt?
– Inkább arról van szó, hogy manapság több olyan játékos van, aki fejlettebb a koránál, és ez így van rendjén.

– Kaptál visszajelzést a meccs után az olaszoktól?
– Volt szerencsém beszélni velük, és egy percig sem titkolták, hogy igencsak meglepődtek a játékunkon, főleg az első fél órában mutatott teljesítményünkön. Azt mondták, nem tapasztaltak még olyasmit, hogy az ellenfél ilyen bátor taktikát választ ellenük. Mi ugyanis itt próbáltuk ki először a három-négy-hármas felállást, és ezzel alaposan megleptük őket, ennek köszönhető, hogy tizenhat év után mi voltunk az első csapat, amely öt gólt lőtt egy olasz utánpótláskorú válogatottnak. Ezt a számomra is meglepő tényt maguk az olaszok árulták el a meccs után, igaz, elég szomorúan.

– Még hízelgőbb lehetett az elismerés egy olyan játékostól, mint az olaszok szakvezetője, a tizenötszörös válogatott Alberigo Evani, a Milan egykori kiválósága.
– Valóban, ő kiemelkedő képességű játékos volt, aki ráadásul talpig úriember, sportszerűen elismerte, hogy megérdemelten győztük le együttesét. Második alkalommal találkoztam vele, és ezúttal is megtapasztalhattam, mennyire szimpatikus ember, aki kifejezetten jól gondolkodik a fociról. Jókat beszélgettünk, megosztotta tapasztalatait, és azt is mondta, hogy szívesen játszana máskor is csapatával a telki edzőközpontban.

– Mi lehet a garancia arra, hogy a csapat a jövő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon is hasonló sikereket ér el?
– Garancia nincs semmire, de ezek a játékosok az elitkörben megmutatták, hogy élesben sem ijednek meg senkitől. Az Eb-n szereplő két korosztály tizenkét tétmeccset játszott le az elmúlt másfél évben, tíz győzelem és két döntetlen a mérleg, ami fölöttébb biztató. Az új játékrendszerünk jól működött, ez olyan fegyver lehet az Eb-n is, ami meccseket dönthet el a javunkra. Jelenleg tizenöt-tizenhat stabil játékossal számolunk, melléjük épülhetnek be az 1996-os születésű labdarúgók.

A teljes interjút – amelyben Mészöly Géza arról is beszél, hogy hány játékos kerülhet be csapatából a nagyválogatottba, s hogy hiányzik-e neki az NB I-es kispad – ide kattintva, az mlsz.hu-n érheti el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik