Gera: A lényeg, hogy ne legyünk görcsben!

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 12:32
null
A törököket már térdre kényszerítették Hajnal Tamásék – ezúttal a románokat kellene (Fotó: Mirkó István)
Gera Zoltán szerint jó a magyar labdarúgó-válogatott, ezért ő nagyon bízik a jó eredményben a románok elleni ma esti (20.30 óra, Puskás Ferenc Stadion, zárt kapuk mögött) mérkőzésen. A térdműtét után rehabilitációs gyakorlatokat végző 77-szeres válogatott labdarúgó szerint kulcskérdés, hogy a mieink ne görcsösen futballozzanak.

 

A Nemzeti Sport pénteki számához 16 oldalas melléklet 
jár a magyar–román világbajnoki selejtező felvezetéseként
A Nemzeti Sport pénteki számához 16 oldalas melléklet jár a magyar–román világbajnoki selejtező felvezetéseként

Gera Zoltán – sajnos nem először – súlyosan megsérült, operálni kellett az elszakadt térdszalagját, így csak néző lehet a románok és a törökök elleni vb-selejtezőn, s bár most hiányzik még, biztató, hogy már edzésre jár.

„Ilyenkor többet kell dolgozni, mint amikor egészséges az ember – mondta a birminghami West Bromwich játékosa. – Folyamatosan erősíteni kell a lábam, újraépíteni az izmot a térdem körül. Egyensúlyozó, guggoló gyakorlatok vannak órákon át, masszíroznak, gyógyulnak az operáció környékén lévő idegek. Dolgozom, persze hogy dolgozom, érzem, hogy a klub is visszavár, úgy számolunk, július végén, augusztus elején már újra együtt edzhetek a csapattal. Fájdalmam már nincs, napról napra többet bír a lábam, ha most sétálni látna az utcán, sohasem mondaná meg, hogy január végén műtöttek…”

És akkor a románok: Gera Zoltán szerint rendkívül fontos meccs előtt áll a magyar válogatott, de hiba lenne mindent erre a kilencven percre kihegyezni. „Nagyon várom a meccset, és bizakodó vagyok – mondta. – Igyekeztem minél kevesebbet a mérkőzésre gondolni, mert fáj a szívem, hogy nem lehetek ott a srácokkal, de természetesen nagyon bízom a jó eredményben. A lényeg, hogy ne legyünk görcsben!”

„Persze mellébeszélni sem szabad, nyilván nem előny, ha a játékosok nem tudnak folyamatosan játszani a klubjukban, de mindenki jó erőben van, frissek lesznek. Nekem is voltak nehezebb periódusaim a karrieremben, amikor a csapatomban nem számítottak rám, a válogatottban azonban igen – emiatt rendesen edzettem, mentálisan sem eresztettem le, tudtam, hogy a nemzeti mezben kell bizonyítanom, ez adott erőt a munkához.”

A zárt kapus meccsek szakértője is lehetne Gera Zoltán, hiszen a 2003. májusi, FTC–Debrecen utáni rendbontást követően több hónapra bezárták az Üllői úti stadiont.

„Cipruson, Svájc ellen voltam először válogatott – emlékezett 2002 februárjára. – Akkor sem volt különösebben nagy tolongás a limasszoli stadion nézőterén, szóval voltam már ilyen szituációban. Az dönt, kinek tisztább a feje, ki készült fel jobban, mert ilyenkor a külső körülmények nem befolyásolhatnak semmit. Ugyanakkor szomorú, hogy így alakult, a futballnak a zsúfolt stadionban van értelme.”

A románok részéről a 115-szörös válogatott, tíz éve visszavonult Gheorghe Popescu szerint a futballnak nem jó, hogy zárt kapus a meccs, de a román válogatott ezt kihasználhatja. „Nézetem szerint az üres stadion valójában semleges pályának felel meg, ami pedig a magyarokat illeti, nem gondolom, hogy annyit fejlődtek volna az utóbbi időben, hogy félnünk kelljen tőlük. Isten ments, hogy megforduljon a fejünkben a vereség gondolata. Járjanak a gondolataink inkább az első hely körül!”

Popescu szerint – aki játékosként erősítette többek között a PSV-t, a Barcelonát és a Galatasarayt – a győzelem megnyitná az utat Románia előtt a 2014-es világbajnokság felé. „A két csapat a második helyért harcol, úgyhogy mindkettő számára nagyon fontos mérkőzés lesz. Ennek a generációnak ez lesz az érettségi vizsgája” – mondta a 45 éves „Gica” Popescu a román Dolce Sportnak.

A D-CSOPORT PÉNTEKI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA
Budapest,
Puskás Ferenc Stadion, 20.30. Vezeti: Wolfgang Stark (német)
A VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
MAGYARORSZÁG: Bogdán (Király G.) – Varga J., Mészáros N., Korcsmár, Kádár – Koman, Pintér Á., Hajnal, Dzsudzsák – Szabics – Szalai Á.
ROMÁNIA: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, Goian, Radu – Bourceanu, Pintilii – Torje, Grozav, Mutu – Stancu.
A találkozóról a Nemzeti Sport Online élő szöveges tudósítással, helyszíni riportokkal, interjúkkal jelentkezik!

ANDORRA–TÖRÖKORSZÁG
Andorra La Vella,
Comunal de Aixoval Stadion, 19.15. Vezeti: Nerijus Dunauskas (litván)

HOLLANDIA–ÉSZTORSZÁG
Amszterdam,
Amsterdam ArenA, 20.30. Vezeti: Vitalij Meskov (orosz)

VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik