Magyar-román: Mutu nem ajánlja a magyar szurkolóknak, hogy rosszalkodjanak

Vágólapra másolva!
2013.03.21. 13:41
null
Adrian Mutu „vízilabdázott” az eső áztatta talajon a Puskás-stadionban (Fotó: Szabó Miklós)
Victor Piturca, a mieink elleni holnapi vb-selejtezőre készülő román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a vendégek sajtófőnöke kíséretében érkezett a mai sajtótájékoztatóra, és a szakember elmondta, úgy véli, csapata értékesebb játékosokból áll, mint a magyar. A trénert Adrian Mutu váltotta a sajtóteremben, aki tréfásan úgy nyilatkozott, nem ajánlja a szurkolóknak, hogy megpróbáljanak bejutni a stadionba, mert akkor Magyarország 3–0-ra elveszíti a mérkőzést.



„Nagyon fontos meccs lesz a holnapi mind a két válogatottnak. Jó játékot és jó eredményt várok a román csapattól. Sajnos nem a legjobb körülmények között kell majd játszanunk. Nem lesznek nézők, ezzel a döntéssel nem értek egyet, és az időjárás sem túl kedvező. De nem érdekel a pálya talajának minősége, csak az, hogy megszerezzük a három pontot” – kezdte Victor Piturca.

Egy román újságíró azt kérdezte a kapitánytól, nem gondolja-e, hogy a magyar szövetség szándékosan hagyta, hogy a Puskás-stadion gyepszőnyege rossz állapotba kerüljön. „Ezt nem kommentálom” – válaszolta röviden.

Piturca szerint nincs jelentősége annak, hogy a szurkolók szerveznek-e demonstrációt a stadionon kívül, a román válogatottnak csak a mérkőzéssel kell foglalkoznia. A kapitányt természetesen a kolozsvári zászlóégetésről is megkérdezték.

„Ezekkel a dolgokkal egyáltalán nem foglalkozunk, csak az eredménnyel. A kolozsvári zászlóégetésnek semmi köze a válogatotthoz, az két klub rivalizálásáról szólt” – mondta a kapitány,

„Sokkal kisebb már a versengés a két ország között, mint néhány évvel ezelőtt. Most már csak a válogatott eredménye érdekli a játékosokat a meccsen, nem pedig az, hogy a magyarok ellen játszanak.”

Szóba került Adrian Mutu is: „Még nem dőlt el, hogy Mutu pályára lép. Jó formában van, de már nem tud olyan teljesítményt nyújtani, mint egy-két évvel ezelőtt. Nem hiszem, hogy Mutut titkos fegyverként lehetne kezelni, mivel mindenki jól ismeri.”

„Úgy gondolom, a román válogatottnak valamivel értékesebb játékosai vannak, mint a magyarnak, és jó eredményeket értünk el az utóbbi időben” – mondta Piturca, aki szerint azért nincsenek most magyar származású játékosok a keretben, mivel nincs köztük olyan, aki teljesítményével helyet követelt volna magának.

A szakember senkit sem akart külön kiemelni válogatottjából, szerinte a csapat fontosabb az egyéni teljesítményeknél. Piturcát arról is megkérdezték, elégedett lenne-e egy döntetlennel: „Ez a mérkőzés alakulásától is függ, csak közben tudnék erre válaszolni.”

„Tudtuk, hogy különleges feladat lesz a zárt kapus meccsre felkészíteni a csapatot. Ha nyerünk, előnyt jelentett a zárt kapu, ha veszítünk, akkor nem.”

„Ebben a csoportban minden megtörténhet, ez már bebizonyosodott, miután a törökök ellenünk és a magyarok ellen is elbuktak” – vázolta fel várakozásait a tréner.

Piturcát Adrian Mutu váltotta a sajtóteremben. A rutinos támadó nem foglalkozik a körülményekkel, és győzelemhez segítené csapatát.

„A pálya mindkét csapatnak rossz lesz, és a szurkolók egyik együttest sem biztatják. Jó formában vagyok, végig tudom játszani a kilencven percet, de sokat kell futnunk. A magyarok az erőnlétükkel próbálják megnyerni a mérkőzést.”

„Nem az számít, hogy ki hány éves, hanem hogy milyen teljesítményt tud nyújtani. Jó erőben vagyok, és segíthetek a válogatottnak.”

Román újságírók azt is megkérdezték Mututól, hasonló visszatérést tervez-e a nemzeti csapatba, mint Gheorghe Hagi, aki szintén a mieink ellen tért vissza korábban, és gólt is szerzett. „Nem akarom magam Hagihoz hasonlítani, csak jól akarok játszani. Meg akarjuk nyerni ezt a meccset. De jól emlékszem arra a találkozóra.”

„Piturcával sokat dolgoztam a válogatottnál. Korábban nem voltam olyan formában, hogy szerepeljek nála, de most képes vagyok hozzátenni a csapat játékához.”

„A magyar válogatottat akarjuk legyőzni, nem pedig a két ország közti problémákat megoldani. Nem ajánlom a szurkolóknak, hogy megpróbáljanak bejutni a stadionba, mert akkor Magyarország három nullára elveszíti a mérkőzést.”

Azt is megkérdezték Mututól, szerinte reálisan nézve hány pontot tud szerezni Románia a következő két vb-selejtezőn (Magyarország, Hollandia), amire azt felelte, négyet.

Mutu számára fontosabb, hogy a románok győzzenek, minthogy ő egy góllal beérje Hagit a nemzeti csapat góllövőlistáján.

„Nem számít, hogy hosszú ideje nem nyertek ellenünk, a magyarok jól teljesítenek az utóbbi időben, ezért nehéz dolgunk lesz. Hollandia kiemelkedik a csoportból.”

Mindent a magyar–román világbajnoki selejtezőről: itt az összes hírünket megtalálja a kulcsfontosságú meccsről!

A ROMÁN VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE
Kapusok: Costel Pantilimon (Manchester City), Ciprian Tatarusanu (Steaua Bucuresti), Silviu Lung (AFC Astra)
Védők: Vlad Chiriches (Steaua Bucuresti), Florin Gardos (Steaua Bucuresti), Dragos Grigore (Dinamo Bucuresti), Dorin Goian (Spezia), Srgian Luchin (Dinamo Bucuresti), Stefan Radu (Lazio), Razvan Rat (Sahtar Doneck), Gabriel Tamas (West Bromwich Albion)
Középpályások: Alexandru Bourceanu (Steaua Bucuresti), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Costin Lazar (PAOK), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Mihai Pintilii (Steaua Bucuresti), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Cristian Tanase (Steaua Bucuresti), Gabriel Torje (Granada)
Csatárok: Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiesti), Claudiu Keserü (Angers), Adrian Mutu (AC Ajaccio), Raul Rusescu (Steaua Bucuresti), Bogdan Stancu (Orduspor)

A D-CSOPORT PÉNTEKI PROGRAMJA

ANDORRA–TÖRÖKORSZÁG
19.15, Andorra La Vella,
Comunal de Aixoval Stadion. V: Nerijus Dunauskas (lett)

HOLLANDIA–ÉSZTORSZÁG
20.30, Amszterdam,
Amsterdam Arena. V: Vitalij Meskov (orosz)

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA
20.30, Budapest,
Puskás Ferenc Stadion. V: Wolfgang Stark (német)

 

VB-SELEJTEZŐ, A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 4 4 13– 2 +11 12
2. MAGYARORSZÁG 4 3 1 10– 5 +5 9
3. Románia 4 3 1 8– 4 +4 9
4. Törökország 4 1 3 4– 6 –2 3
5. Észtország 4 1 3 1– 6 –5 3
6. Andorra 4 4 0–13 –13 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik