Bajnert először lesöpörték az asztalról Dortmundban (is)

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.02.25. 13:51
null
Az ősszel a BVB II-ben négy gólt szerző Bajner Bálint bízik benne, a Dortmund első csapatában is lesz még oka az ünneplésre <br />(Fotó: Imago, archív)
Bajner Bálint tegnap bemutatkozott a német bajnok Borussia Dortmund színeiben a Bundesligában. Hogyan értékeljük a szereplését? Van-e jövője az első keretnél? Miért épp Németországban becsülik meg legjobban a légiósainkat? – A dortmundi magyar menedzserével, Paunoch Péterrel beszélgettünk.
NÉVJEGY – BAJNER BÁLINT
Született: Szombathely, 1990. 11. 18.
Magasság: 196 cm
Poszt: csatár
Jelenlegi klubja: Borussia Dortmund (2012-től)
Korábbi klubjai: Szombathelyi Haladás (utánpótlás 2002–2005), FC Sopron (2005–2007), Liberty Salonta (Nagyszalonta, romániai, 2007–2010), West Ham United (reserve-csapat, 2008, kölcsönbe), Bp. Honvéd (2009–2011, kölcsön majd végleg), Sulmona Calcio (2011–2012).
Legnagyobb sikere: az U19-es válogatottal Eb-3. (2008)

Mindenekelőtt nem árt leszögezni: helyén kell kezelni Bajner Bálint tegnapi bajnoki bemutatkozását a Dortmund első csapatában! Tizenkilenc perc nem a világ, ettől még nem lesz jobb játékos, és úgyis csak az számít, hogy ezután mi jön.

Ugyanakkor látni kell, hogy topligás bajnokcsapatban nem gyakran mutatkoznak be mostanság magyar futballisták. Legutóbb hasonlóra ugyancsak Németországban, a Kaiserslauternnél volt példa, az 1997–1998-as szezonban, amikor Hrutka János és Szűcs Lajos is tagja volt a keretnek –, és a korábbi években a sztárcsapatok második együtteseiben edződő magyarok közül senki sem jutott el odáig, hogy bajnokin is pályára lépjen az első csapatban.(Lisztes Krisztián is volt bajnok a Werder Bremennel, de ő nem ott mutatkozott be a német élvonalban, az ő Bundesliga-pályafutása korábban Stuttgartban indult.)

Sem a Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Simon András alkotta liverpooli tengelynek, sem Filkor Attilának az Interben, sem Szalai Ádámnak a Real Madridban nem sikerült ez. Éppen ezekből a példákból kell tanulnia Bajnernek. Hogy ne kelljen hazatérnie, mint Simonnak, ne ragadjon meg alacsonyabb osztályban, mint Filkor, ne csak közeli szurkolója legyen az első csapatnak, mint Gulácsi, hanem Szalaihoz hasonlóan, akár Dortmundban, akár máshol, stabil Bundesliga-játékossá nője ki magát.

De hogyan látja ezt a menedzser, Paunoch Péter, akinek közvetítésével Bajner tavaly a Sulmona Calciótól Dortmundba igazolt? Minek köszönhető a tegnapi lehetőség? Mi lehet a következő cél?

„Több összetevője van a történetnek. Az első és legfontosabb maga Bajner Bálint. Amióta kint van, bizonyította, helyén tudja kezelni, hogy a Dortmund kötelékébe tartozik, és rengeteget gürizett azért, hogy öt hónap elteltével a második csapatból indulva eljusson odáig, hogy bemutatkozzon az első csapatban – beszélt a csatár útjáról a játékosügynök. – A második, amit ki kell emelnünk, az a szerencse szerepe. Ősszel az irodánk kapott egy fülest, hogy a Dortmund II mindkét csatára megsérült, ekkor került oda Bálint, majd miután elégedettek voltak vele, és a téli edzőtáborba is elvitte az első csapattal Jürgen Klopp vezetőedző, kiállították a Hamburg ellen Robert Lewandowskit, majd Julian Schiebert is. Ráadásul a Mönchengladbach elleni tegnapi találkozó is kedvezően alakult, mert 1–1-es állásnál támadásban váltani kellett a csapatnak, ha nem így alakul a meccs, nem biztos, hogy beállhat. A szerencséjét azonban magának is köszönheti.”

Paunoch részletesen kitért arra is, szeptemberben miért épp Bajnert szerződtették a harmadosztályú Dortmund II-höz.

MENNYIT ÉR?

Bajner Bálint játékjoga a transfermarkt.de becsült adatai szerint jelenleg kétszázezer eurót ér (58.6 millió). Menedzsere szerint tegnapi bemutatkozásával ez az összeg hamarosan a duplájára nő, de minden egyes német élvonalbeli meccsel tovább emelkedhet.

„A klubvezetők valamelyest kényszerhelyzetben voltak, mert már lejárt az átigazolási időszak, ennek ellenére nem volt egyszerű dolgunk, mert, amikor beajánlottuk, elsőre lesöpörték az asztalról Bajner Bálint nevét. Ennek az az oka, hogy még nem hallottak róla. A nagy kluboknál, így Dortmundban is úgy működik a játékosok szerződtetése, hogy végigfuttatják az adott labdarúgó nevét az egész világra kiterjedő megfigyelői hálózaton, úgynevezett »scout-rendszeren«. Igen ám, de Bálint neve ebben nem szerepelt, hiszen az olasz hatodosztályt, ahol legutóbb játszott, még a Dortmund sem követi nyomon. Ennek ellenére valahogy mégis sikerült elérni, hogy biztosítsanak neki egy próbajátékot, ami arrafelé egyébként nagyon ritka. Ezen a próbajátékon sikerült élnie a lehetőséggel, innen pedig már minden rajta múlt” – fogalmazott a menedzser.

A korábbi U19-es Eb-bronzérmes, itthon a Honvédban 20 NB I-es meccsen négy gólt szerző Bajnerrel kapcsolatban nagy kérdés, hogy Jürgen Kloppal ellentétben a hazai edzők miért nem láttak fantáziát benne, miért nem próbálták úgy felépíteni, ahogy azt Dortmundban elkezdték. (Olyan történetet is hallottunk, hogy az egyik magyar edző tavaly baráti körben fogadott rá, hogy Bajner nem fog bemutatkozni a Bundesligában.)

„Itthon valószínűleg azt várták tőle, hogy meccseket döntsön el, lőjön szezononként 15 gólt, de ez neki még túl sok volt, és a hazai edzőknek, akiknek a futballban végzett munkájukon, a csapat eredményességén múlik az egzisztenciájuk, nem volt türelmük kivárni, amíg beérik. Azt ugyanis nem akarom elhinni, hogy a hazai szakma nem vette észre, hogy ebben a srácban mocorog valami” – folytatta Paunoch.

NÉMETORSZÁGBAN EDZŐDŐ FIATALJAINK

Egyre népesebb a Németországban szereplő, utánpótláskorú (23 év alatti) futballisták száma, és úgy tudjuk, ez már a napokban tovább gyarapodhat, ugyanis egyre több hazai menedzseriroda próbál fiatalokat terelgetni a Bundesliga irányába. Élvonalbeli klub utánpótlásában Bajner mellett jelenleg ketten szerepelnek. A még csak 15 esztendős szerb-magyar középpályás, Senic Milan Leverkusenben, míg a Bajnerhez hasonlóan a Center Sport menedzserirodához köthető Szenes Bence a Borussia Mönchengladbachban. Utóbbinak jó esélye van, hogy egy-két éven belül a felnőttek között is bemutatkozhasson. A példa mindenesetre adva van – és nemcsak Bajner, hanem a Real Madrid Castilla előtt Stuttgartban is megforduló, most Mainzban játszó Szalai Ádám révén is –, Németországban valóban el lehet jutni az első csapatig.

NÉMETORSZÁGBAN SZEREPLŐ UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOSOK

Bajner Bálint (Dortmund)
Bolyki Andor (Hallescher FC)
Holdampf Gergő (Chemnitzer FC)
Kocsis Gergő (Augsburg)
Miriuta Marco (Cottbus II) – német-magyar
Nagy, Dániel (VfL Osnabrück)
Senic Milan (Bayer Leverkusen) – szerb-magyar
Szántó Gergő ((RB Leipzig)
Szenes Bence (B. Mönchengladbach)
Székely György (1860 München)
Szilvási Péter (Greuther Fürth II)
Torkos Attila (RB Leipzig)

A másik érdekesség, hogy miért éppen Németországban adnak bizalmat a magyar futballistáknak, mert Szalai Ádám, Stieber Zoltán vagy éppen a Fürthbe érkezését követő második nap a Schalke elleni meccset végigjátszó Varga József példája azt mutatja, oda valóban érdemes szerződni, mert az edzők odafigyelnek a fiatalokra, építenek rájuk. Nem kizárólag a tehetséget keresik, hanem adott feladatokra keresnek játékosokat. Érdekes példa a Dortmundból Kevin Grosskreutz esete, akit általános meglepetésre szerződtetett Klopp a másodosztályú Ahlentől, mert a szakma nem látott benne különösebb fantáziát, ám a Borussia szakvezetője megtalálta a neki való pozíciót, és alapembernek számít a csapatban.

„Bajner a lehető legjobb helyen van, mert Németország és ezen belül Dortmund alkotó közeg. Mindennek a a tervszerű, kiszámítható német mentalitás a kulcsa. Azért áldoznak pénzt és energiát az utánpótlásra, fiatal játékosokra, mert céljuk van vele, le akarják aratni a jó utánpótlás-nevelés babérjait. Az edzők sokkal bátrabban nyúlnak a fiatalokhoz, nem annyira egzisztenciális kérdés számukra a futball, mint itthon. Meg lehet nézni azt is, a német kluboknál sokkal több játékos kerül az első csapatokhoz, mint mondjuk Olaszországban vagy Angliában. Minden játékosnak megvan a maga feladata. Nem várnak rögtön csodákat a lehetőséget kapó fiataloktól, csak annyit, hogy a rájuk bízott feladatukat ellássák, és ha ez megvan, akkor a jövőben is számíthatnak a bizalomra” – mondta fenti felvetésünkre Paunoch.

A végére hagytuk a legfontosabb kérdést: mi most a feladat Bajnernek Dortmundban, hogyan értékelhetjük a tegnapi teljesítményét, mi lehet a következő célja?

„A rá bízott feladatot Bajner tegnap elvégezte. Nem veszített párharcot, beállásával a Dortmund szerkezetet tudott váltani – ami persze nem elsősorban a személyéből, hanem a pozíciójából, az alkatából adódott –, a magas labdákat lefejelgette a társaknak, és húsz perc alatt is bizonyította a szakmának, hogy lehet rá számítani. A visszhangokból is kiderül, elégedettek vele. Az elvégzett munkának köszönhetően bemutatkozhatott a Dortmund első csapatában, és ezt már senki sem veheti el tőle. A jövőt illetően a legfontosabb, hogy lehetőleg megragadjon az első csapatnál. Nem akarunk egyszerre három lépcsőt ugrani. Még csak véletlenül sem gondolja senki, hogy ő lenne Lewandowski utódja. Most az a cél, hogy ő legyen a 18. ember Dortmundban. Jelenleg 2014-ig köti szerződés a klubhoz, most amolyan köztes megállapodás köti a klubhoz, amely az első és a második csapathoz is szól, az lenne jó, ha a szezon végén ezt csak az első csapatra szólóan módosítanánk” – reménykedett Paunoch Péter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik