P. K. 2020.05.22 15:12 Frissítve: 2020.05.22 15:11

Rebrov megoldást talált egy problémára; változott a keret Fehérváron

Itthon május 23-án két kupaelődöntővel – Mezőkövesd–Fehérvár, MTK–Bp. Honvéd – és az 1. fordulóból elmaradt FTC–DVSC bajnoki mérkőzéssel (valamennyi zárt kapuk mögött) folytatódik a futballidény. Felvezetőnkben összegyűjtöttük a szombaton pályára lépő csapatok felkészülési mérkőzéseit.

Haratin lett a Fradi új tizenegyesrúgója (Fotó: fradi.hu)

 

AZ FTC VÁLOGATOTT VÉDŐJE TOVÁBBRA IS HIÁNYZIK, HARATIN LEHET A MEGOLDÁS A TIZENEGYESEKNÉL

A kiscsoportos edzéseket itthon a Ferencváros kezdte a leghamarabb, a listavezető zöld-fehérek már április első napjaiban a pályán edzettek, amikor a többi klubnál még csak otthon készültek a játékosok, egyéni edzésterv alapján. Az első edzőmeccset is az FTC vívta: május 9-én az MTK ellen győzött 4–1-re. Azóta még két nap játszott meccseket a Ferencváros, május 13-án a Paks (0–0) és a ZTE (2–0) ellen, majd 17-én kétszer is a Mezőkövesd (0–1, 1–1) volt az ellenfél.

 
Ukrajnában is közvetíti a magyar meccseket a helyi Sport Tv
Csapatonként 40 millióba is kerülhet az egészségvédelem

Szerhij Rebrov egyszer sem küldte a pályára ugyanazt a csapatot, amely az NB I-ben legutóbb 5–0-ra megverte a sereghajtó Kaposvárt. Igaz, a Mezőkövesd elleni 1–1-es meccsen már csak Otigba Kenneth hiányzott abból a csapatból, vagyis a kövesdiek elleni döntetlent már valódi főpróbának tekinthetjük a Debrecen elleni, szombati bajnokit megelőzően. Egyébként több fiatal is gyakran szóhoz jutott a felkészülés során, az U19-es kerethez tartozó szír Ammar Ramadan személyében olyan játékos is, aki tétmeccsen még nem szerepelt az első csapatban. A leginkább tartalékos összeállításban éppen a Mezőkövesd elleni, 1–0-ra elveszített edzőmeccsen játszott a Ferencváros, akkor a legutóbbi bajnokin látott csapatból csak Otigba kezdett.

Az FTC felkészülési mérkőzéseiből tanulságként leszűrhetjük, hogy a régóta sérült, grúz válogatott belső védő, Lasa Dvali továbbra sem bevethető, egyik felkészülési mérkőzésen sem lépett pályára. Ellenben az Isael, Zubkov, Nguen, Boli négyes a folytatásban is meghatározhatja az FTC játékát, utóbbi kimondottan jó formában van – az elefántcsontparti csatár két gólt szerzett a felkészülési időszakban. Továbbá fontos tanulsága a májusi meccseknek, hogy a jelek szerint eldőlt, ki végzi el a tizenegyeseket a csapatból, azok után, hogy ebben az idényben Isael (háromszor is), Varga Roland és az azóta Zalaegerszegre kölcsönadott Bőle Lukács is hagyott ki büntetőt a zöld-fehéreknél. Az edzőmeccseken ugyanis Ihor Haratin kettőből kettőt is értékesített, így alighanem az ukrán középpályás jelentheti a végleges megoldást a tizenegyeseknél.     

A Ferencváros szombati ellenfelének, a DVSC-nek jóval kevesebb lehetősége volt mérkőzés közben élesíteni a formát az újrakezdésre, ugyanis a Loki csak két edzőmeccset játszott, mind a kettőt múlt szombaton, a Kisvárda ellen. A két találkozóra ketté osztotta csapatát Vitelki Zoltán vezetőedző, így mindenki maximum egy edzőmeccsel a lábában léphet pályára a Ferencváros ellen a több mint két hónapos kényszerszünetet követően. Viszont az biztató lehet a stáb számára, hogy mind a két meccsen több nagy helyzetet kialakított a csapat, és bár az elsőn nem tudták megtartani a debreceniek az 1–0-s előnyüket, a második találkozót 0–1-ről megfordítva 2–1-re megnyerték.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Május 17.: Mol Fehérvár FC–Budafok 2–1 (Stopira, Kovács I., ill. Skribek)
Május 17.: FTC–Mezőkövesd 0–1 (Pekár)
Május 17.: FTC–Mezőkövesd 1–1 (Haratin – 11-esből, ill. Zivzivadze)
Május 16.: ZTE–Mol Fehérvár FC 0–1 (Nikolics)
Május 16.: Bp. Honvéd–DVTK 3–1 (George, Lanzafame, Tóth P., ill. Kiss T.)
Május 16.: Újpest FC–MTK Budapest 2–2 (Pauljevics, Obinna, ill. Schön, Prosser)
Május 16.: Kisvárda–DVSC 1–1 (Himics, ill. Szécsi)
Május 16.: Kisvárda–DVSC 1–2 (Szimovics, ill. Kundrák, Trujics)
Május 13.: FTC–ZTE FC 2–0
(Boli, Haratin – 11-esből)

Május 13.: Mezőkövesd–MTK Budapest 2–2 (Zivzivadze, Besirovic, ill. Bíró B., Prosser)
Május 13.: FTC–Paksi FC 0–0
Május 9.: FTC–MTK 4–1 (Lodico, Skvarka, Boli, Botka, ill. Baki)

Nikolics góljával nyert a Fehérvár Zalaegerszegen (Fotó: Székelyhidi Balázs/MOL Fehérvár FC)

 


KÖZÉPPÁLYÁST VÁSÁROLT A MEZŐKÖVESD, TÁVOZÓ FEHÉRVÁRON, EDZŐVÁLTÁS KISPESTEN

A Magyar Kupa-elődöntő első meccsén a Fehérvárt vendégül látó Mezőkövesd viszonylag korán elkezdte a kiscsoportos edzéseket, már április második hetében, míg a fehérváriak csak májusban tértek vissza a pályára. A kövesdiek három edzőmeccset játszottak, míg a Fehérvár kettőt.

Azt persze most még nem tudhatjuk, hogy ez jelenthet-e előnyt szombaton a hazaiak számára, az viszont látszik, hogy az idény meglepetéscsapatának számító Mezőköved a kényszerszünet után sincs rossz formában. A fent már említett, Ferencváros elleni meccsek (egy győzelem, egy döntetlen kövesdi szempontból) mellett az MTK-val játszott kétszer 60 perces mérkőzést Kuttor Attila együttese, melyen az első félidőben az NB I-ben eddig kevesebbet játszó „cserecsapat” 2–0-s hátrányba került, majd jöttek Dino Besirovicék, akik a második hatvan percet 2–0-ra „megnyerték”, így döntetlennel zárult a mérkőzés. A télen kölcsönbe érkező, de az NB I-ben már négy gólnál és négy gólpassznál járó bosnyák középpályást már csak azért is érdemes kiemelni, mert a klub végleg megvásárolta a játékjogát a horvát Hajduk Splittől, és az MTK ellen ő egyenlített. A kupameccs előtt érdemes még külön szólni Berecz Zsomborról, aki Fehérvárról került kölcsönbe Kövesdre, és annyira elégedettek vele, hogy klubjával már szintén megegyeztek a végleges átigazolásáról. A középpályással ugyan még tartanak az egyeztetések, de ettől függetlenül alighanem fűti a bizonyítási vágy a Fehérvár ellen (a két csapat februári bajnokiján gólt szerzett), a székesfehérvári csapatban ugyanis az előző idényben nem sok lehetőséget kapott a bizonyításra.

A Fehérvár az egyetlen olyan NB I-es csapat, amely legalább két felkészülési mérkőzést játszott májusban, és mind a kettőt meg is nyerte. A ZTE-t Nikolics Nemanja góljával 1–0-ra győzte le, míg az NB II-ből már biztosan feljutó Budafokot 0–1-ről fordítva 2–1-re verte meg. Fehérvári szempontból jó hír, hogy a sérülése után tavasszal visszatérő Vinícius, Fiola kettős a felkészülési meccseken is szerepet kapott, ellenben Huszti Szabolcs még nem, egyelőre nem tudni, a 37 éves középpályás mikor játszhat újra az októberi keresztszalag-szakadása után. Annyi változás történt még a fehérváriak keretében, hogy a klub közös megegyezéssel szakított a bosnyák válogatott középpályással, Anel Hadziccsal.

A fehérváriak egyébként abban is bízhatnak a Mezőkövesd elleni, szombati kupameccs előtt, hogy a legutóbbi három találkozásuk egyikén sem szenvedtek vereséget Cseri Tamáséktól, kétszer győztek is (2–1 és 1–0), igaz, mind a kétszer hazai pályán.  

A másik kupaelődöntőben az NB II-es, a másodosztály lefújása miatt már biztosan feljutó MTK fogadja a Honvédot. A kék-fehérek a Ferencváros elleni vereség után további két meccset játszottak, a Mezőkövesddel és az Újpesttel egyaránt 2–2-re végeztek. A Honvéd a szünet alatt megvált Giuseppe Sannino vezetőedzőtől, így megbízott edzőként az eddig a második csapatot dirigáló Pisont István vette át az együttes irányítását (a szakmai stábhoz csatlakozott Kisvárdáról Dajka László is). A kispestiek egy edzőmeccset játszottak májusban, 3–1-re megverték a DVTK-t.

A SZOMBATI PROGRAM
NB I

1. FORDULÓ
15.55:
Ferencváros–Debreceni VSC – az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
18.00:
Mezőkövesd Zsóry FC–MOL Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.05: MTK Budapest (NB II)–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2020.05.25 14:51:56

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

Egykor a két együttes a Népstadionban számos remek találkozót vívott, ezek közül idézünk fel néhányat.

2020.05.24 22:22:56

Labdarúgó NB I Sz. M.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.05.23 20:30:29

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Remélhetően mindenki egészséges maradt a zárt kapuk mögött.