NB I: csapatonként 40 millióba is kerülhet az egészségvédelem

Vágólapra másolva!
2020.05.20. 17:30
null
A tesztelésre vonatkozó szabályok a játékvezetőkre is vonatkoznak, Pintér Csaba játékvezetőnek (balra) ezért nem akadt segítője a ZTE–Fehérvár felkészülési meccsen (Fotó: Székelyhidi Balázs/<a href="https://www.molfehervarfc.hu/">MOL Fehérvár FC</a>)
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöksége nyolc pontban határozta meg a tavaszi szezon szombati folytatása előtt azokat a kötelezettségeket, amelyeket a járványügyi helyzetben a kluboknak vállalniuk kell az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. A ZTE sportigazgatójával, Sallói Istvánnal az előírások betartásáról, betarthatóságáról, illetve az intézkedések anyagi vonzatáról is beszélgettünk.

 

Az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében meghozott szabályok betartásának van egy gazdasági és egy szakmai oldala is. A kisebb költségvetésből működő és szűkebb játékoskerettel rendelkező, adott esetben bennmaradásért küzdő klubokat kiváltképp próbára teheti az előírásoknak való megfelelés. Az NB I-ben 11. helyen álló ZTE sportigazgatója, Sallói István szerint ezzel együtt jó döntést hozott az MLSZ a folytatással.

„Ebben a formában, az előírások betartásával, a folyamatos tesztelések mellett be lehet fejezni a bajnokságot, egyúttal fel lehet készülni az új idény előtt arra, ha a járványhelyzet továbbra is fennáll, mik a teendők – nyilatkozta megkeresésünkre Sallói. –Az egy másik kérdés, hogy ez a helyzet rengeteg pluszfeladatot ró a klubokra, nagy apparátust igényel a tesztek és egyéb teendők megszervezése. Másrészt a játékosoktól is nagy fegyelmet követel, hogy most a lakás és a pálya közötti szakaszra korlátozódik az életük, folyamatosan listát kell vezetniük arról, hogy mikor, kikkel tartózkodtak másfél méteres távolságon belül, illetve egy légtérben. Ezeket a listákat dokumentálni kell a szövetség felé.”

A játékosok kötelezettségei közé tartozik, hogy hetente kétszer, május 23-tól pedig minden meccs előtt 24-36 órával, reggel 7.30 órakor koronavírus-tesztelésen van jelenésük. Az időpontok betartása döntő jelentőségű, mert erősen korlátozott a laborkapacitás, illetve azon magánlaborok száma amelyekkel szerződni tudnak a klubok. Az ismétlődő tesztek, az ebből következő szűk határidők nagy feladat elé állítják a laborokat is.

A TESZTELÉSRŐL

Május 22-ig heti két alkalommal kell elvégezni az úgynevezett PCR-tesztet, május 23-tól pedig minden mérkőzés előtt 24-36 órával a labdarúgókon és a potenciálisan érintett személyeken. Ebbe a körbe beletartoznak a csak a mérkőzésen részt vevő érintettek is, például labdaszedő gyerekek, pályamunkások, mentősök. Amennyiben a megfelelő teszteredmény birtokában két egymást követő napon vesz részt mérkőzésen egy adott személy, és a két mérkőzés között betartja a kontaktminimalizáló szabályokat, akkor csak az első mérkőzés előtt kell tesztet csináltatni. Valamennyi érintett sportszervezet saját hatáskörben köteles az előírt tesztek megrendelésére, lebonyolítására. Az OTP Bank Liga NB I-es bajnokság sportszervezetei a költségeikhez egyenként 10 millió Ft + ÁFA normatív támogatást kapnak az MLSZ saját tartalékából. A Magyar Kupában érdekelt MTK Budapest 4 millió Ft + ÁFA egyedi támogatást kap az MLSZ saját tartalékából.

„Vidéken amúgy is szűkebb az egészségügy keresztmetszete, ezért is nagyon feszes a tempó. Korán reggel tesztelünk, hogy a teszteket még idejében el tudják szállítani a fővárosi, központi laborba, hogy aztán másnapra meglegyenek az eredmények is. Amikor edzőmeccset játszottunk, akkor éppen a határidők betartása miatt ketté is kellett osszuk a csapatot, hogy mindenkit tudjunk tesztelni. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a Fehérvár elleni edzőmeccsünkön például nem voltak partjelzők, mert az ő tesztelésük nem volt megoldva, míg a játékvezetőnek egy napot Budapesten, a külvilágtól elzárva kellett eltöltenie, így jöhetett csak hozzánk meccset vezetni” – mondta a ZTE sportigazgatója.

Sallói Istvántól megtudtuk, hogy az idény hátralévő részére a tesztelések – beleértve a játékosokon túl a sportzónában tartózkodó, összesen ötven-hatvan embert – nagyjából mintegy 30 millió forintba kerülnek. Ugyanakkor nem csak a koronavírus kiszűréséhez szükséges PCR-tesztek jelentik a pluszköltségeket.

Amikor visszatértek a játékosok, komplett orvosi vizsgálatokon estek át, terheléses vizsgálatokon, szívultrahangon, amelyek után néhány játékosnál kisebb problémák miatt újabb vizsgálatokra is szükség volt. De pluszköltséget jelent például, hogy speciális mosásra van szükség, mert nem lehet együtt mosni a mezeket. Vagy például szintén pluszköltséget jelent, hogy amikor a távolabbi, idegenbeli meccsek előtt meg kell szálljunk, Diósgyőrben és Kisvárdán, akkor a csapaton kívül más nem tartózkodhat a szálláson. Mindent együttvéve úgy negyvenmilliós pluszköltséggel számolhatunk erre a másfél hónapra, de ebből egy jelentősebb részt levesz a klubok válláról az MLSZ tízmillió forintos támogatása, illetve a fizetéscsökkentésekből megspórolt összeg.”

Ami az intézkedések szakmai oldalát illeti, Sallói szerint a játékosok koncentrációján múlik majd, kire hogyan hatnak.

„A játékos-pályafutásom alatt számomra nagyon fontos volt a meccsek előtti pontos napirend, a kialakult napi rutin, ami hozzásegített a fizikai és mentális felkészüléshez. Ezt a rutint most megtörik az állandó tesztek, továbbá a járványhelyzet miatti kötelező pótcselekvések is elvonhatják a játékosok figyelmét. Nem elég, hogy nem lehetnek nézők, még egyéb fölösleges korlátozások is be lettek vezetve, nemcsak nálunk, szerte Európában is. Például a meccsek előtt nincs közös bevonulás, a cserejátékosok csak egymástól távol foglalhatnak helyet, miközben a pályán, az öltözőben, az idegenbeli buszos utazások során nincs lehetőség a másfél méteres távolság megtartására, tehát ezek a megkötések fölöslegesek. Már csak azért is, mert a heti két teszt mellett feltételezhetjük, hogy mindenki egészséges, aki ott van a mérkőzésen. A Fehérvár elleni edzőmeccsünkön Nikolics Nemanja például gumikesztyűben lépett pályára, de valószínűleg zavarta, mert később levette. Nagy szerepe lesz a meccseken a mentális erőnek, hogy a játékosok ki tudják zárni a zavaró körülményeket, és ez nem olyan, mint egy televízió, nem gombnyomásra működik...

AZ MLSZ ÁLTAL ELŐÍRT KÖTELEZETTSÉGEK

1. A sportszervezet sportolóinak, sportszakembereinek, a sportolók tevékenységét segítő, kiszolgáló személyeknek, a sportszervezet adminisztratív munkatársainak, és általában minden, a sportszervezet munkájában résztvevő személynek kötelessége az általánosjárványügyi előírások ismerete mind a munkahelyen, mind pedig a munkahelyen kívül, a magánéletben történő fokozott betartása.

2. Az érintett sportszervezetek a bajnokság hivatalos befejezéséig kötelesek egy járványügyi felelőst alkalmazni (egészségügyi végzettségű személy), akinek a feladata az egyesületi szabályok összeállítása, az előírt oktatás megszervezése, az előírások betartatása és ellenőrzése, a szüksége adminisztráció teljesítése, a COVID19-tesztje és az esetleges fertőzések regisztrálása, a hatóságokkal, a szövetség járványügyi felelősével és a többi klub járványügyi felelősével való kapcsolattartás.

3. A sportszervezeteknek kötelező egyenként történő személyi azonosítással meghatározni a kiemelt egészségvédelmi intézkedésekkel érintettek körét és arról listát küldeni az MLSZ-hez a megfelelő formanyomtatványon. A listán fel kell tüntetni minden olyan személyt, aki bármilyen rövid ideig közvetlenül érintkezik, illetve egy légtérben tartózkodik a sportszervezet felnőtt keretének munkájában résztvevő sportolókkal. A listát hetente frissíteni szükséges, valamint a mérkőzésekre külön listát kell összeállítani.

4. A sportszervezetek kötelezettsége az érintett személyek tájékoztatása, valamint oktatása az egészségvédelmet szolgáló kötelező előírásokról és a követendő magatartásról. Az oktatott tartalom ismeretét ellenőriznie kell a sportszervezetnek. A tájékoztatás, oktatás és ellenőrzés a sportszervezet és a játékos felelőssége és érdeke.

5. A sportszervezet kötelezettsége, hogy folyamatosan rendelkezzen a sportolók tekintetében egy naponta frissülő kontaktlistával, amelyből kiderül, hogy az adott sportoló a legutóbbi negatív COVID19-tesztje óta név szerint kikkel érintkezett, illetve kikkel volt egy légtérben egybefüggően 15 percnél tovább, 1.5 méteres távolságon belül.

6. A sportszervezet kötelezettsége a meghatározott egészségvédelmi tesztek és vizsgálatok megtartása. A mérkőzések időszakában minden bajnoki mérkőzés előtt legfeljebb 24-36 órával el kell végezni a PCR-tesztet a labdarúgókon és a a kiemelt egészségvédelmi intézkedésekkel érintett személyeken. Ebbe a körbe beletartoznak a csak a mérkőzésen részt vevő érintettek is, például labdaszedő gyerekek, pályamunkások, mentősök. Amennyiben a megfelelő teszteredmény birtokában két egymást követő napon vesz részt mérkőzésen egy adott személy, és a két mérkőzés között betartja a kontaktminimalizáló szabályokat, akkor csak az első mérkőzés előtt kell tesztet csináltatni.

7. Az MLSZ elnöksége felkérte a klubokat az egészségvédelmi szempontokra és intézkedésekre vonatkozó belső normarend elkészítésére és alkalmazására, vagy annak hiányában az ilyen tartalmú MLSZ által összeállított javaslat felhasználására.

8.Amennyiben egy klub nem követi az előírásokat, vele szemben fegyelmi eljárásnak van helye, a fegyelmi szabályzat alkalmazásával.

Az elnökségi határozatban megfogalmazott előírás itt olvasható!


A SZOMBATI PROGRAM
NB I

AZ 1. FORDULÓBÓL ELHALASZTVA
15.55:
Ferencváros–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
18.00:
Mezőkövesd Zsóry FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.05: MTK Budapest (NB II)–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik