Nehézkes rajt a Fradinál: Prukner és Détári sorsára jut-e Doll?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.14. 19:38
null
Mi lesz Thomas Doll-lal? (Fotó: Koncz György)
A labdarúgó NB I 5. fordulóját követően szokásos hétfői visszapillantónkban megvizsgáltuk a Ferencváros visszafogott szezonkezdetét, amelyre a Doll-érában még nem volt példa. Górcső alá vettük a legjobb formában lévő támadókat, így a ferencvárosi Varga Rolandot, a kispesti Davide Lanzafamét és a szombathelyi David Williamst. Szó lesz a hét két legnagyobb visszatérőjéről, Kassai Viktorról és Zsótér Donátról, s további érdekességekről, legekről is.

PRUKNERNEK ÉS DÉTÁRINAK MENNIE KELLETT A ROSSZ RAJT UTÁN – MI LESZ DOLL-LAL?

Annak ellenére, hogy a Ferencváros a bajnokságban öt forduló után még veretlen, nem lehetnek elégedettek a csapat szurkolói, hiszen a Fradi a megszerezhető 15 pontból csupán hetet gyűjtött be – és a derbit leszámítva nem találkozott dobogóra esélyes alakulattal. Thomas Doll irányítása alatt ilyen még nem történt, hiszen csapatával – visszafelé haladva az időben – 10, 15 és 12 pontot szerzett az első öt körben, azaz mindig aratott legalább három győzelmet, ezúttal azonban még csak a Mezőkövesd ellen sikerült begyűjteni a három pontot.

Ám nem is olyan régen, a Doll-éra előtt voltak ennél sokkal rosszabb szezonnyitányai is a Ferencvárosnak – igaz, ezeket követően „fejek hullottak”.

A 2011–2012-es idényben Prukner László irányításával jól kezdett a Fradi az európai kupaporondon, az El-selejtező első körében kettős győzelemmel lépett túl az örmény Ulissesen, majd otthon nyert a norvég Aalesunds FK ellen. A visszavágó azonban nem sikerült, az FTC hosszabbítás után búcsúzott a sorozattól – Norvégiában pedig valami akkor és ott eltörött, elég megnézni a gárda NB I-es rajtját. A nyitányon Prukner korábbi együttesével, a Kaposvárral ikszeltek a zöld-fehérek (2–2), majd a DVTK ellen is egy pontot szereztek (1–1). Ezt követően sorozatban öt vereség következett – ezek közül már csak háromnál Prukner Lászlóval a kispadon, hiszen a trénert a Honvéd elleni vereség után menesztették. Helyét átmenetileg – a 6. és a 7. fordulóra – másodedzője, Nagy Tamás vette át, a pontszerzés azonban nem sikerült, így Détári Lajos következett, akivel az első meccsén ugyan győzött a Ferencváros, ám a folytatás már nem sikerült túl acélosra, a gárda a 11. helyen zárta a bajnokságot.

A következő, 2012–2013-as szezonban öt forduló sem jutott Détári Lajosnak: a Kecskemét és a Pécsi MFC elleni döntetlen után a Pápát legyőzte a Fradi, az Újpest elleni derbin elszenvedett vereség azonban a korábbi klasszis állásába került (a lila-fehéreknél élete első bajnokiját játszó Bavon Tshibuabua a 94. percben szerezte az újpestiek győztes gólját…). Utódja Ricardo Moniz lett, akivel az 5. helyen végzett az FTC. A holland tréner vezetésével a következő idényt felemásan kezdte a Ferencváros, a 2013–2014-es bajnokság első öt fordulójában három siker mellett a Videotontól és a DVSC-től is kikapott, Moniznak pedig a 16. forduló után mennie kellett, a csapat aztán – már Doll irányításával – bronzérmet szerzett az NB I-ben.


VARGA ROLAND CSAK RÖVID IDEIG SZÜNETELTETTE A GÓLTERMELÉST

Varga Roland, a Ferencváros támadója gólerősen zárta az előző és kezdte az új szezont, ám a 4. fordulóban, a DVSC ellen megszakadt a sorozata, nyolc tétmeccs után először nem szerzett gólt, vagy vállalt benne szerepet. Sokáig azonban nem tartott a gólcsend, hiszen Varga a Paks ellen ismét beköszönt – igaz, egy kis tolnai segítség is kellett hozzá, hiszen lövése után a labda megpattant az egyik védőn. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz tétmeccsén tíz gólnál jár, a jelenleg is zajló bajnokságban öt találattal – Davide Lanzafaméval holtversenyben – vezeti a góllövőlistát.

VARGA ROLAND TERMÉSE A LEGUTÓBBI 10 TÉTMECCSÉN AZ FTC-BEN
Ellenfél Gól Előkészítés* Végeredmény**
Paks (otthon)11–1
DVSC (idegenben)0–0
Mezőkövesd (o)
2
5–0
Újpest (i) 1 2–2
PAFC (o) 1 1–1
Midtjylland (o) 1 2–4
Jelgava (i) 1 1–0
Jelgava (o) 2 2–0
Vasas*** 1 1–1
Újpest (o) 1 2–0

* Nemcsak a hagyományos értelemben vett gólpasszokat számoltuk ide, hanem azt is, amikor a megmozdulása közvetlenül hozzájárult a gólhoz (pl. kipattanó lövés, amit a társ gólra váltott).
** Az FTC szempontjából.
*** Magyar Kupa-döntő: a Groupama Arénában rendezték, az FTC 11-esekkel győzött.

DAVIDE LANZAFAME NEM ÁLL LE, BEÁLLÍTOTTA A SAJÁT REKORDJÁT

A Bp. Honvéd olasz támadója, Davide Lanzafame kiválóan kezdte a 2017–2018-as idényt: a kispestiek összes tétmérkőzésén betalált, 7 találkozón 7 gól és 3 gólpassz a mérlege. A csatár az izraeli Hapoel Beer-Seva elleni BL-selejtezőben kezdte a gólgyártást, majd az NB I első öt fordulójában egyaránt betalált, illetve három gólpasszt is jegyzett. Az egyhuzamban szerzett gólokat vizsgálva ezzel beállította a 2016–2017-es szezonban felállított saját rekordját: akkor szép sorban betalált az MTK, a Debrecen, a Videoton, az Újpest, a Ferencváros, a Haladás és a Diósgyőr kapujába is – a szériát a paksiak zárták rövidre. Így amennyiben Lanzafame a következő fordulóban is eredményes lesz (a Mezőkövesd elleni találkozón), megdönti az egyéni csúcsát.

LANZAFAME TERMÉSE A 2017–2018-AS IDÉNYBEN
Ellenfél Gól Gólpassz Végeredmény*
Újpest (otthon) 1 1 2–1
PAFC (idegenben) 1 1 2–0
Balmazújváros (o) 1 2–2
DVTK (o) 1 2–2
Hapoel Beer-Seva (o) 1 2–3
Haladás (o) 1 1 2–0
Hapoel Beer-Seva (i) 1 1–2

* A Honvéd szempontjából.

WILLIAMS A HÁTÁRA VETTE A HALADÁST, Ő LEHET A LEGEREDMÉNYESEBB LÉGIÓSA A CSAPATNAK

A HALADÁS LEGTÖBB NB I-ES GÓLT SZERZŐ LÉGIÓSAI
Adrian Negrau (román)
20 gól
David Williams (ausztrál)
16 gól
Fehér J. Csaba (romániai magyar)
10 gól
Almir Filipovic (boszniai)
9 gól

David Williams vezérletével szerezte meg szezonbeli második győzelmét a Haladás: a szombathelyiek ausztráliai csatára duplázott – sőt, kis híján triplázott – a Balmazújváros ellen. Az utóbbi időben Williams a hátán viszi Mészöly Géza csapatát: a 2. fordulóban szintén az ő találatával szerzett három pontot a Haladás, melynek így négy bajnoki góljából hármat vállalt magára. Sőt, az előző idény végén az utolsó két fordulóban egyaránt beköszönt – igaz az Újpest és a Gyirmót ellen pontot nem értek a góljai –, ezzel elmondható, hogy a szombathelyiek legutóbbi hat találatából öt Williams nevéhez fűződik.

Ha a csatár ilyen ütemben termeli tovább a gólokat, könnyen lehet, hogy a szezon végén már ő lesz a Haladás történetének legeredményesebb légiósa – Williamsnek jelenleg 16 gólja van az NB I-ben, így már csak négy találat választja el az éllovas Adrian Negrautól.

A HÉT VISSZATÉRŐJE…

Az NB I-ben Szabó Zsolt vezeti a szereplési örökranglistát, a Haladás–Balmazújváros találkozón dirigáló játékvezető 311. meccsén fújt szombaton.

Az NB I-es játékvezetők szereplési örökrangsorában második helyet elfoglaló Kassai Viktor a hét visszatérője, aki a forduló utolsó mérkőzésén a Videoton–DVSC összecsapáson fújta a sípot. Az élvonalban pályafutása során 278. alkalommal dirigáló Kassai azért érdemelte ki ezt a címet, mert legutóbb, még az előző idényben, idén április 29-én kapott szerepet NB I-es meccs vezetőbírójaként – akkor a Diósgyőr–Vasas (2–1) meccsen működött közre –, és azóta nyolc forduló telt el anélkül, hogy a jelenleg legmagasabban rangsorolt magyar játékvezető szóhoz jutott volna az első osztályban – igaz, május végén az U20-as világbajnokságon kapott szerepet.

Nem példátlan, hogy Kassai ilyen hosszú ideig nem kap feladatot az NB I-ben, a 2014–2015-ös idény során például a 16. fordulóban lejátszott Győr–Paks (2–2) meccset követően csak a 25. fordulóban – ismét csak nyolc kör kihagyása után – a Pápa–Haladás (szintén 2–2) meccsen dirigálhatott.

…ÉS REKORDERE

Kassait két sárga lap választja el attól, hogy kiossza 1300. sárgáját az NB I-ben – a csúcstartó Szabó Zsolt, négyre van az 1500-tól.

Kassai visszatérése meglehetősen „laposra” sikeredett, miután 10 alkalommal fegyelmezte a két csapat játékosait sárga lappal: háromszor a hazaiak, hétszer a vendégek bűnhődtek. Ez utóbbi egyébként a hét rekordja is lett, miután a rutinos játékvezetővel pályafutása során először fordult elő, hogy egy mérkőzésen egy csapatból hét különböző játékosnak is sárga lapot adott.

A statisztikusok kedvéért megjegyeznénk, háromszor is megtörtént Kassaival NB I-es pályafutása során, hogy tíznél több sárgát osztott ki egy meccsen: 2010. április 4-én a ZTE–Videoton (2–2) meccsen 11 (6 hazai, 5 vendég), 2007. július 29-én a Sopron–Honvéd és 2013. március 30-án a Paks–Haladás találkozókon 12 (mindkét csapatból 6) különböző játékosnak mutatta fel a sárga lapot.

A HÉT JUBILÁLÓI

Ha már a játékvezetőknél a legtöbbet szereplőkről értekeztünk hosszasan, érdemes ugyanezt megtenni a játékosok terén is. A jelenlegi élvonalbeli mezőnyből Halmosi Péter a rangidős e téren 368 fellépéssel az aktív játékosok között, ám jelen állás szerint úgy fest, a Haladás rutinos szélsője egy ideig nem növeli ezt a számot – mint ismert, a 37 éves játékos kikerült az első csapat keretéből.

Az elsőségét viszont nem kell féltenie, hiszen rajta kívül csak a Puskás Akadémia középpályása, Polonkai Attila jár 300 meccs fölött – egyelőre. Vészesen közelíti ezt a számot Mészáros Norbert (297) és Böde Dániel (296) is, akiket Szakály Péter (289) és Ferenczi István (286) követ, majd jön Leandro, aki mini jubileumot ünnepelhetett, hiszen a 275. NB I-es meccsén lépett pályára.

A Puskás színeiben Márkvárt Dávid valódi jubileumot ünnepelt, a 100. NB I-es meccsén egy sárga lappal ajándékozta meg magát a DVTK ellen.

EDZŐTŐL RITKÁN HALLHATUNK ILYET A MAGYAR BAJNOKSÁGBAN

A játékosok, az edzők és – természetesen – a szurkolók emlékezete is szelektív, általában mindenki csak a saját csapatának a helyzeteire, ziccereire, az ellene elkövetett szabálytalanságokra, vagy éppen azokra a játékvezetői tévedésekre emlékszik, amelyek saját csapatát sújtották. Ezért is volt igencsak meglepő az Újpest elleni győztes meccs után nyilatkozó Honvéd-edző, a holland Erik van der Meer egyik mondata: „…akadt egy gyanús eset a kapunk előtt, lehet, hogy tizenegyes járt volna az ellenfélnek, ezt majd vissza kell nézni.”

Mivel azt szoktuk meg, hogy a nálunk dolgozó szakemberek – legyenek akár hazaiak vagy külföldiek (three penalties…) – rendre számon kérik a játékvezetők számukra nem tetsző ítéleteit, ezt a Van der Meer-nyilatkozatot kétszer is el kellett olvasni, mert alig hitt az ember a szemének…

Amúgy a felvételek alapján bizony járt volna a tizenegyes az Újpestnek a 91. percben, a kapura törő Simon Krisztiánt ugyanis a tizenhatoson belül Latifu hátulról, nemes egyszerűséggel fellökte – ennek köze sem volt a szabályos szereléshez.

A HONVÉD–ÚJPEST MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA, 5:52-TŐL A TIZENEGYESGYANÚS ESET

TOVÁBBI LEGEK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

A hétvége mentése. Nem, ide nem egy nagyszerű kapusbravúr, netán egy parádés becsúszó szerelés kívánkozik, hanem a Videoton csapata. A fehérváriak ugyanis életben tartották az NB I egyik leghosszabb aktív sorozatát a DVSC ellen: 2015. július 25., a Haladástól elszenvedett 1–0-s vereségük óta immár sorozatban 36. hazai mérkőzésükön is szereztek gólt – köszönhetően Danko Lazovics 97. percben értékesített büntetőjének – és ne felejtsük, ehhez azért kellett a fentebb már taglalt Kassai Viktor is, aki megadta Henty fellökésért a büntetőt.

A hét gólja. Vajda Sándornak ismét megvillant a bal lába, ezt ezúttal Király Gábor és a Haladás-szurkolók bánhatták. A Balmazújváros játékosa korábban a második fordulóban tekerte mértani pontossággal a Honvéd kapujába a labdát, ezúttal egy szabadrúgást küldött a léc alá.

Vajda gólja 4:10-től

A hét szurkolói. Minden elismerést megérdemel az a 20-25 fős balmazújvárosi drukkercsoport, amely időt, energiát és persze pénzt nem kímélve vállalkozott a több mint 900 kilométeres távolságot felölelő túrára Balmazújváros és Sopron között, hogy kedvenceit biztassa a Haladás ellen. A balmazi brigád tagjai a mérkőzés alatt többször is túlharsogták a soproni albérletben magukat nem túl jelentős számban képviseltető szombathelyi drukkereket, nagy kár, hogy ezt kedvenceik nem tudták pontszerzéssel honorálni, hiszen Horváth Ferenc játékosai 3–1-es vereséget szenvedtek a Haladástól.

A hét másik nagy visszatérője. Zsótér Donát az előző szezonban alapembernek számított a bajnoki címet szerző Bp. Honvédban, szombaton azonban már ellenfélként lépett pályára a Bozsik József Stadionban, hiszen a nyáron a kölcsönből visszatért Újpestre. A 21 éves játékos nem pazarolta az idejét, a 8. percben remek gólt lőtt Gróf Dávidnak, majd látványosan nem ünnepelte meg a találatát (aztán néhány perccel később kihagyta a mérkőzés legnagyobb ziccerét). Ezt – és természetesen az előző idényben nyújtott teljesítményét – nem felejtette el a kispesti szurkolótábor sem, lecserélésekor vastapsot kapott – az aktuális ellenfél játékosa ekkora ovációt ritkán kap Kispesten.

A hét potyája. A korábbi PAFC-játékos, Makrai Gábor harciassága gólt ért a Nagyerdei Stadionban: a DVTK támadója méterekről csúszott oda a Spandler hazapassza után sokat váró Hegedüs Lajos elé. A kapus Makraiba bombázta a labdát, amely így a kapuban kötött ki.

Makrai gólja 1:45-től

NB I, 2017–2018, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 12., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Honvéd–Újpest FC 2–1
Budapest, Bozsik József StadionFarkas Ádám
3478
Vasas–Mezőkövesd 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
2000
Ferencváros–Paks 1–1
Budapest, Groupama Aréna Erdős József
5423
DVTK–Puskás Akadémia 2–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion Iványi Zoltán
2514
Haladás–Balmazújváros 3–1
Sopron, Városi StadionSzabó Zsolt
1162
Videoton–DVSC 1–0Felcsút, Pancho ArénaKassai Viktor
1929
Az 5. forduló teljes nézőszáma: 16 506; meccsenkénti átlag: 2751
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 5 3 2 10– 5 +5 11
2. Videoton FC 5 3 2 9– 4 +5 11
3. Diósgyőri VTK 5 2 2 1 9– 8 +1 8
4. Vasas FC 5 2 1 2 4– 4 0 7
5. Mezőkövesd Zsóry FC 5 2 1 2 6–11 –5 7
6. Ferencvárosi TC 5 1 4 9– 4 +5 7
7. Szombathelyi Haladás 5 2 3 4– 8 –4 6
8. Paksi FC 5 1 3 1 8– 7 +1 6
9. Újpest FC 5 1 3 1 8– 8 0 6
10. Balmazújváros 5 1 2 2 8– 7 +1 5
11. Debreceni VSC 5 2 3 2– 5 –3 2
12. Puskás Akadémia FC 5 2 3 4–10 –6 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik