Az utolsó percben mentett pontot a Mezőkövesd a Vasas ellen

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.08.12. 17:56
null
Egyik csapat sem tudott végül a másik fölé kerekedni (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I 5. fordulójában a Vasas hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel. A hazaiak gólját a csereként beálló Kulcsár Tamás szerezte, a vendég csapat az utolsó percben Pillár Róbert fejesével egyenlített – Lubos Kamenár csak a gólvonal mögött tudta megfogni a labdát.

 

Gól volt, vagy nem volt gól?

Visszanéztük sebtiben a mezőkövesdi csapat egyenlítő találatát. Visszanéztük egyszer, kétszer, háromszor. Nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy a labda túljutott-e a gólvonalon, vagy sem. Bátor bírói döntés volt ez, a játékvezető gyakorlatilag magára vállalta a felelősséget, hogy döntsön a bajnoki pontok sorsáról. Régi és megunhatatlan szabály, az a gól, amit a játékvezető megítél. Természetesen az angyalföldi játékosok, nézők, sőt még a mindig nyugodt és Magyarországra szerződése óta ugyan azzal a pókerarccal bíró Michael Oenning is tiltakozott, ez persze nem zavarta a vendégeket, akik örömtáncot lejtettek, majd a középkezdés után a hátralévő néhány percben csaknem kihasználták a Vasas játékosainak zavarodott állapotát.

Zaklatott mérkőzést játszott egymással a két csapat.

Az első félidőben úgy tűnt, hogy a Vasas folytatja a tavasszal elkezdett tétova, tanácstalan, ötlettelen futballját. Hogy az angyalföldiek ezúttal is csak szenvednek, a jól védekező, tökéletesen betömörülő ellenféllel szemben. Ebben az időszakban egyértelműen az történt a pályán, amit Radványi Miklós eltervezett: sziklaszilárd védelem, életveszélyes kontrák. Ha Lubos Kamenár nem véd ismét bravúrosan, akkor a vendégek már több góllal vezethettek volna. A kapus egyébként jó igazolásnak tűnik, az eddigi fordulókban egyik robinzonádot mutatta be a másik után, és bizony elsősorban neki köszönhető, hogy az angyalföldiek gyűjtögették a pontokat. De nem úgy, mint egy esztendővel ezelőtt.

Egy éve még a Vasas volt a meglepetéscsapat, és újra lelkes angyalföldi drukkerek tértek vissza a lelátóra abban a hitben, hogy csodát élhetnek át.

Aztán a csoda végül is Kispesten történt meg.

Mára a tavalyi eufóriából nem sok maradt. Mintha elszállt volna a varázs, mondta is keserűen az egyik kitartó angyalföldi drukker: „Mi vagyunk a majdnemcsapat, mi vagyunk azok, akik majdnem bajnokok lettek tavaly, akik majdnem kupagyőzelmet ünnepelhettek néhány hónapja, és akik majdnem győztek Izraelben a Beitar ellen.”

Zaklatott mérkőzés volt, és ezt pontosan jelzi, hogy a lefújás után mindkét edző bosszankodhatott, még az utolsó pillanatban pontot mentő mezőkövesdiek trénere, Radványi Miklós is, mert való igaz, ha csatárai jobban koncentrálnak, már nincs ez a hitchcocki végjáték. Az első félidő végén visszafogott füttyszó kísérte az öltözőbe a játékosokat, és ez a kritika nem csak a rendkívül bizonytalan Berke Balázs sporttársnak, hanem a hazaiak visszafogott játékának szólt.

Aztán a szünet után alaposan megváltozott a kép, a Vasas szemre is tetszetős akciókat vezetett, hol a jobb, hol a bal szélen került az egyre többet hibázó vendégvédők mögé. A vezető gólhoz az is kellett, hogy az érthetetlenül csereszerepre kényszerített Kulcsár Tamás pályára lépjen. A sokadik virágzását élő, ma is villámgyors, tapasztalt csatár megindulásai, cselei, váratlan megoldásai megzavarták a Mezőkövesdet, és jött is a gól – a Kulcsár-gól. Onnantól kezdve megnyugodott a Vasas, és valamit felvillantott abból a játékból, amelyet egy évvel ezelőtt láthattunk tőle. Ha ebben az időszakban valamelyik Berecz Zsombor-bomba beakad, akkor eldőlt volna a meccs.

Így viszont maradt esélye az ellenfélnek – és az utolsó percben szerencsés körülmények között sikerült is az egyenlítés.

Gól volt, vagy nem volt gól?

NB I
5. FORDULÓ

Vasas–Mezőkövesd 1–1 (Kulcsár T. 59., ill. Pillár 90.)

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 5 3 2 10–5 +5 11
2. Videoton FC 5 3 2 9–4 +5 11
3. Diósgyőri VTK 5 2 2 1 9–8 +1 8
4. Vasas FC 5 2 1 2 4–4 0 7
5. Mezőkövesd Zsóry FC 5 2 1 2 6–11 –5 7
6. Ferencvárosi TC 5 1 4 9–4 +5 7
7. Szombathelyi Haladás 5 2 3 4–8 –4 6
8. Paksi FC 5 1 3 1 8–7 +1 6
9. Újpest FC 5 1 3 1 8–8 0 6
10. Balmazújváros 5 1 2 2 8–7 +1 5
11. Debreceni VSC 5 2 3 2–5 –3 2
12. Puskás Akadémia FC 5 2 3 4–10 –6 2
NB I, 2017–2018, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 12., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Honvéd–Újpest FC 2–1
Budapest, Bozsik József StadionFarkas Ádám
Vasas–Mezőkövesd 1–1
Budapest, Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
Ferencváros–Paks 1–1
Budapest, Groupama Aréna Erdős József
DVTK–Puskás Akadémia 2–2
Debrecen, Nagyerdei Stadion Iványi Zoltán
Haladás–Balmazújváros 3–1
Sopron, Városi StadionSzabó Zsolt
Videoton–DVSC 1–0
Felcsút, Pancho ArénaKassai Viktor
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik